Ahojky,
není to ani čtvrt roku, co se porádně zajmám o koně a taky jsem si je zamilovala. Chtěla bych si pořídit vlastního a asi staršího protože bývají klidnější a já nejsem moc zkušená. Pořád ale nevím jaké plemeno by bylo nejvhodnější a myslíte si že spíš kobylka nebo valášek?
Vím že to hodně záleží na konkrétní výchově a takových věcech ale mohli byste mi říct svůj názor?
Neznáte někoho kdo by levně prodal vhodného koníka?Nejlíp z jižní moravy...
Děkuji moc Zuza
awery
napsal(a):
Ahojky,
není to ani čtvrt roku, co se porádně zajmám o koně a taky jsem si je zamilovala. Chtěla bych si pořídit vlastního a asi staršího protože bývají klidnější a já nejsem moc zkušená. Pořád ale nevím jaké plemeno by bylo nejvhodnější a myslíte si že spíš kobylka nebo valášek?
Vím že to hodně záleží na konkrétní výchově a takových věcech ale mohli byste mi říct svůj názor?
Děkuji moc Zuza
Takze bych ti asi nejlepe doporucila starsi (treba 9-12 let) klisnu (je to lepsi, protoze ji muzes vzdycky dat na chov a lepe se i popr. prodavaji) ceskyho teplokrevnika. Ve Zdaru nad Sazavou ma ted p. Sojka par dobrych koni, ktery by se ti mohli hodit... Nebo pak radka lizalova (brno ivanovice). u koho se ucis? pokud treba na moravanu, tak ti ctvrt roku nestaci na to abys mohla mit vlastniho kone.
awery
napsal(a):
Ahojky,
Děkuji moc Zuza
S kupováním koně bych si ještě rok počkala. Zamilovanost je krásná věc, ale ta může časem polevit. Nejtěžší je starat se o koně v zimě, když je brzy tma, celý den fučí ledový vítr, všude jsou zmrazky, na kterých to klouže, prakticky se nedá jezdit... Zima prověří, zda je člověk vhodný adept na majitele koně.
Také koupě prvního koně je záležitost, která vyžaduje větší finanční vklad. Nekupuješ si pouze koně, ale zároveň i vybavení, a tam jdou částky do desetitisíců. Navíc hned jak si koně pořídíš, přicházejí položky za ustájení, pak kovář, veterinář... Doporučuji si začít teď střádat stranou 5000 měsíčně. Je to částka, kterou tě bude v budoucnu minimálně kůň stát, pokud seženeš ustájení za rozumnou cenu (pokud máte ve vašem kraji dražší, tak si dávej stranou víc. Za 10 měsíců tak budeš mít 50 000 a to je částka, za kterou se dá pořídit levný kůň i základní vybavení.
Pokud ti zájem vydrží i přes zimu, budeš mít už možná jasnější představu o tom, jakého koně chceš, možná budeš mít i nějakého vyhlídnutého. Osobně bych radila valacha, přeci jenom po roce není ještě nikdo žádný velký koňák a vyrovnané zvíře, které nemá hormonální "nálady", je pro něj výhodnější.
awery
napsal(a):
Ahojky,
Děkuji moc Zuza
Myslím že pro Tebe ještě není vhodné kupovat si koně. Měla bys začít chodit někam do stájí a pořádně si osahat práci kolem koní. Nezapomeň že za koníkem musíš chodit každý den a pokud nemůžeš tak zajistit aby ten den se o něj někdo postaral, nebo aby byl ve výběhu.
Taky je to hodně finančně náročné...
Velká rada, ale zní! Pokud si budeš pořizovat koně pořiď si koně zdravého!!! Je snadné sehnat nemocného koně velmi levně, ale potom dáš hodně peněz za veterináře...
Kdybys chtěla s něčím pomoct tak mi můžeš napsat na Beruszenka@seznam.cz
Páá Anička