Přemýšlím nad pořízením klisničky plemene Achal. Chci aby byla plnokrevná, ne podílová a nejlépe ve věku po odstavu. Jaká může být reálná cena takového hříbka - bez ohledu na zbarvení?
evcusik
napsal(a):
Přemýšlím nad pořízením klisničky plemene Achal. Chci aby byla plnokrevná, ne podílová a nejlépe ve věku po odstavu. Jaká může být reálná cena takového hříbka - bez ohledu na zbarvení?
ta cena není až tak vysoká. Úplně nejlepší je zkontaktovat Petru Marešovou. Mají největší chovné stádo v republice, Petra vede plemennou knihu a má navázané kontakty ze zahraničím a je u ní 100% záruka původů nabízených koní. Má několik chovných hřebců a sehnat u ní hříbátko v atraktivní barvě není problém. Tady mají stránky http://www.akhal.cz/
evcusik
napsal(a):
Tak rozmýšlím se nad prckem od andalusana nebo arábka:). Takže bohužel musím koukat na finační možnosti. Ale když už koně, tak chci aby byl s PP a holt to se do ceny projeví
. Ale mockrát díky
Určitě s PP, to dá rozum.
Je potřeba si doopravdy říct, k čemu koníka budete ,,využívat,,
Z arábkem jde prakticky všechno - vlastní zkušenost.
Z andalusanem budete asi těžko skákat nebo chodit vytrvalost
Z achalem bych typla že to bude skoro stejné jako s arabem, ikdyž skákat sem ho neviděla
Potom přidejte fotečku, ať se prcek ukáže.
No sem fanda do vytrvalosti. Takže určo arábek nebo achal. Andalusan byla jen takový momentální pomatenost, kdy jsem měla možnost zkusit si andalusanku a okouzlilo mě to. Skokům se věnovat nechci, tak to neřešim. Ale nějaká ta drezurka je určo potřeba. Alespoň na L-kové úrovni v domácích podmínkách. Takže u mě z toto vychází arab. A já jsem drobnější postavy(|158cm, 53kg) takže i tak plus, co myslíte?
Směle do toho..
Já 165cm 55-57kg, dle pohybu. A araba mám 153cm Sice vestovní v kostře..ale jakejkoliv jinej by mě zvládl taky
Jsou lidi vyšší a těžší a arábky maj.
Jen podotýkám - jiné plemeno u mě nepřekročí práh domu
2 roky
foto by Zuzka Buráňová
Přemejšlela jsem nad jetým sedlem od Prestige nebo Winteca - tam se mi hodně líbí ta variabilita komor. Což i Prestige splňuje. Ale dobře se teda hledá sedlo na arábky? Není to hon jako u A1/1? Chudák ten můj budoucí prcek, já už tu vymýšlim věci na práci. A jeho zatím bude čekat dětský období v přítomnosti 2 friských hříbek
Sedlo se hledá docela obtížně... Trvalo mi půl roku, než sem objevila to pravé.
Určitě je lepší koupit jeté kvalitní, než nového nortona třeba.
Já mám koně 24/7 celoročně. Pokud se zvykne od jara...přejdou plynule na zimní režim. Alespoň u mého tomu tak bylo. Kvalitní přístřešek, neomezeně sena a jeto.
Cena plnokrevných achaltekinských odstávčat se pohybuje řádově od 60.000 Kč až do cca 300.000 Kč, v závislosti na kvalitě, tj. rodokmenu, typu, exteriéru, pohybu. Barva nerozhoduje :-). Klisničky jsou obvykle o něco dražší. Jinak achaltekinec je typický all-arounder, takže ho lze využít v podstatě na cokoliv - vytrvalost, drezura, všestrannost, skoky, i v zápřeži jsou schopní chodit. V porovnání s araby jsou schopni chodit klasická sportovní odvětví na nejvyšší úrovni (jen pro připomínku - Absent - vítěz olympijských her v drezuře, ale nebyl sám, kdo se dostal na úroveň GP - v Kazachstánu, kde má drezura tradici, bylo úspěšných achalů více, dále třeba Mansur - šampión Ruska ve všestrannosti, ve skocích zmíním Penteliho, účastníka OH v Mnichově, atd.).
Co se týká výběru sedla, s drezurními nebývá problém je na achaly napasovat, horší je to se skočkami, ale dá se také.
Přeji šťastnou ruku při výběru koníka :-).
majkulka
napsal(a):
ta cena není až tak vysoká. Úplně nejlepší je zkontaktovat Petru Marešovou. Mají největší chovné stádo v republice, Petra vede plemennou knihu a má navázané kontakty ze zahraničím a je u ní 100% záruka původů nabízených koní. Má několik chovných hřebců a sehnat u ní hříbátko v atraktivní barvě není problém. Tady mají stránky http://www.akhal.cz/
Jen pro upřesnění, Plemenná kniha je vedena v MAAK v Rusku, nikoli tady v ČR, Petra Marešová je předsedkyně našeho svazu chovatelů achalteke. Svaz má stránky www.achalteke.cz - tam jsou kontakty na členy svazu,ale také na organizace a chovatele po celém světě - od Ruska, po USA a většina vám ochotně podá jakékoliv informace (vtěšina chovatelů ovládá angličtinu)
Jinak ceny se pohybují od 80tis a výš, spíše výš, záleží na původu, exteriéru, samozřejmě u koní ze zahraničí počítat s dražší dopravou a rozhodně si ohlídat veškeré papíry (DNA, PP) - nejlépe oslovit někoho kdo plemeno zná a poradí při koupi, případně odhalí nekalé jednání. Doporučuju při výběru se jet podívat k chovateli několikrát, at už na domluvenou schůzku, tak i na "přepadovku", podívat se na rodiče a jejich jiné potomky... Pokud s plemenem nemáte zkušenost, třeba se i domluvit s chovatelem, zda nemůžete zůstat pár dnů a koníky trochu poznat, i když každý je jedinečný :-)))
Achaltekinci jsou všestranní koně, můj hřebec miluje skoky, ale přiježdujeme i drezurně a v terénu je bezvadný. Když byl mladší byl v plném tréninku jako další dva koně do všestrannosti co jsem tehdy ještě jezdila. Kobylka jezdila vytrvalost a byla ježděna drezurně. Každý kůň je jedinečný, některé linie jsou specifické např. konmi do dostihů, vytrvalosti...ale spíš je lepší poznat na koni, co ho baví.
Se sedlem je to komplikovanější, drezurky obecně mají vyšší přední rozsochu a tedy líp padnou na jejich vysoký kohoutek,ale doporučuju kvalitního sedláře, aby sedlo napasoval přímo koni na míru.
Majulko, díky za doporučení našich koní :-), tazatelce už jsem tady v diskuzi odpovídala ohledně cen a kritérií, která cenu tvoří. Ale jak upřesňovala Prauska, plemennou knihu nevedu (v ČR se vůbec PK pro achaltekince nevede), pouze zprostředkovávám registraci koní do mateřské plemenné knihy v Rusku.
Pokud nejsou problémem peníze, je samozřejmě možné dovézt si koníka z Ruska, jen je potřeba počítat s cca 3000 Euro na jednoho koně a doporučuji vybírat z nějakého většího hřebčína, ne od soukromníků - u hřebčínů je přeci jen větší garance, že koník byl slušně odchován, přijde vpořádku a se všemi potřebnými dokumenty. Užitečná webová stránka, kde jsou v nabídce různé kategorie koní na prodej je www.tekesale.com, Nadja Tarassova, která tyto webovky provozuje má s prodejem koní do Evropy bohaté zkušenosti a lze ji považovat za seriózního zprostředkovatele.
Každopádně ale před nákupem doporučuji navštívit tuzemské chovatele, minimálně pro ujasnění představy, jaký typ achala byste chtěla, atd. Ideální je samozřejmě navštívit ruské hřebčíny, ale to je jednak o penězích, jednak o jazykové výbavě - ale je to ta nejlepší škola - zkrátka vidět, co nejvíce achalů, co je možné a naučit se vidět, jak má achal skutečně vypadat, co je žádoucí, co ne (protože upřímně, zde v Evropě, až na velmi řídké výjimky, je kvalita koní nízká). Osobně doporučuji k návštěvě největší a nejúspěšnější hřebčín Stavropol - www.stavropol-teke.ru a pohovořit si s vedoucím chovu panem Klimukem (mluví rusky a německy).
Ráda zodpovím další případné dotazy :-), Petra Marešová
Djcfjr

XXX.XXX.56.188
Zdravím, vím že tahle diskuse je starší, ale zakládat novou se mi nechce, když už se tady tohle téma probíralo.
Chtěla bych se vás zeptat na zkušenosti s prodejem achalů u Uspenky. Jestli jsou spolehliví, ochotní ap. Taky bych se chtěla zeptat, v jaké výši se ceny pohybují? Než tak zavolám, chci si zjistit co nejvíce informací.
Popřípadě kdyby někdo znal spolehlivého prodejce achalů, budu ráda za každý tip.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.113
Kvalitní hribe achala pod 100tisic nebude. Kdyz achala v cr doporucuji Petru Maresovou, Zdenku Skopalovou nebo Editu Slukovou. U achalu doporucuju nesetrit. Vrati se vam to.