zdravím milovnice chlaďásků. uvažuji o koupi jedné kobylky, moc se mi líbí, ale chlaďase nemám v oku. tak vás chci poprosit o její zhodnocení aspoň podle inzerátu:
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/13479083/prodam-chladnokrevnou-kobylu.php
šli by jste do toho?
bonita
napsal(a):
jj suhlas s Ambrou, i ked, podla mna, bude zle, ked nebude mokro a mrznut...
bonit ale i taková zima jako je teď má svoje kouzlo. Tady fotka od mojí neteře(byla včera fotit). A ona mnou tolik proklínaná louže za barákem.... no hotové labutí jezero
tamtam
napsal(a):
zdravím milovnice chlaďásků. uvažuji o koupi jedné kobylky, moc se mi líbí, ale chlaďase nemám v oku. tak vás chci poprosit o její zhodnocení aspoň podle inzerátu:
šli by jste do toho?
Záleží co od kobylky očekáváš a k čemu ju chceš a kolik máš taky finančních prostředků.
Podle mě ale kobyla bez PP sice vranka, za tyto prachy je dost drahá. Ale chce to opravdu jet a koně vyzkoušet navíc každému vyhovuje něco jinýho.
je bez papírů a navíc ani není registrovaná:(
sháním kobylku na rekreační ježdění a rekreační lehký tah - takže vyžaduji hlavně dobrou povahu a zdraví.
ptám se hlavně kvůli těm financím, peněz na koupi mám dost, ale nedokážu posoudit, jestli je cena za ní odpovídající. nevím za kolik se chlaďasky běžně prodávají..
tamtam
napsal(a):
je bez papírů a navíc ani není registrovaná:(
sháním kobylku na rekreační ježdění a rekreační lehký tah - takže vyžaduji hlavně dobrou povahu a zdraví.
ptám se hlavně kvůli těm financím, peněz na koupi mám dost, ale nedokážu posoudit, jestli je cena za ní odpovídající. nevím za kolik se chlaďasky běžně prodávají..
Já to napíšu asi tak. Cenu ovlivňuje stáří koně, jeho původ, barva, charakter, to co umí, zdravotní stav. Takže můžeš narazit na koně od těch 15tis.(za hříbata) až k horetním sumám (většinou za chovné jedince- hřebce nejčastěji).
Pokud by se ti tato kobylka zamlouvala a vyhovovala povahově a temperamentem, tak jo proč by ne, ale určitě by ti ji buď měla majitelka na svoje náklady zaevidovat a nebo slevit částku na evidenci případně pokud není očkovaná a ani majitelka nemá k tomuto žádný doklad tak i na očkování. Jinak je to cena aspoň za mě velmi přemrštěná. A na to že jsem ty koně již cca před měsícem viděla v inzerci, zřejmě i nereálná.
Inzerát je již smazán, škoda...Koupila jste ji? My také prodáváme kobylku, ale zatím se nikdo neozývá. Na prodej nespěcháme, tak snad někdy kupce najde
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/13384680/Prodam-klisnu-atraktivni-barvy-hnedy-belous-SLEVA.php
Nekoupila, paní prostě přestala komunikovat a stáhla inzeráty.. napsala sem jí, že bych jí koupila pod podmínkou, že jí nechá zaregistrovat nebo když mi dá slevu..
jinak už rok sháním koníka a zatím se mi to vůbec nedaří, přitom finance mi ani moc neschází.. chlaďasové se kupují těžko, buď je to chudinka zničená z lesa nebo štontu, nebo je to polka bůhví s jakou minulostí, nebo od handláka, kde si člověk nemůže být jistý ničím:(
tak kdyby jste tady o něčem věděli - sháním kobylku 3-8 let, nejlépe kříženku chlaďase, nebo chlaďasku lehčí konstituce. na rekreační ježdění a lehký tah. hlavně musí být zdravá (už sem se jednou spálila:(
tamtam
napsal(a):
Nekoupila, paní prostě přestala komunikovat a stáhla inzeráty.. napsala sem jí, že bych jí koupila pod podmínkou, že jí nechá zaregistrovat nebo když mi dá slevu..
jinak už rok sháním koníka a zatím se mi to vůbec nedaří, přitom finance mi ani moc neschází.. chlaďasové se kupují těžko, buď je to chudinka zničená z lesa nebo štontu, nebo je to polka bůhví s jakou minulostí, nebo od handláka, kde si člověk nemůže být jistý ničím:(
tak kdyby jste tady o něčem věděli - sháním kobylku 3-8 let, nejlépe kříženku chlaďase, nebo chlaďasku lehčí konstituce. na rekreační ježdění a lehký tah. hlavně musí být zdravá (už sem se jednou spálila:(
No mi do toho nic není, ale pokud víš co chceš tak ti tu Míša nabízí kobylu . A co na tom že má původ (teď se nechcu nikoho dotknout a ani Míši, ale pr*** si s tím můžeš...víš co kdykoliv, když nechceš chovat) A za cenu co byla ta vranka si myslím, že tato je lepší. Ale každýmu jak libo.
Jinak kobylka má původ zde http://www.aschk.cz/norik/pk/pk_display_n.php?id=94834 přeju štěstí. A určtiě je nutný si koníka u majitelů dobře vyzkoušet, ať je od kohokoliv. A pak už je na každým jestli mu koník vyhovuje či ne.
Jen opravím odkaz na původ: http://www.aschk.cz/norik/pk/pk_display_n.php?id=163823&plem=n
Bonit malá je fakt hezká
tamtam
napsal(a):
Právě že vím co chci a kobylka od míši není úplně to ono. Je moc krásná, opravdu potěcha oka a určitě někomu bude dělat radost. Ale já hledám kobylku mladší a hlavně míň mohutnou. opravdu chci koně hlavně na ježdění a na to se podle mě tahle kobča stavbou těla moc nehodí.. :(
A co takhle lipicán, kladrubák?
hele, zasa tam je: http://zvirata.bazos.cz/inzerat/13508887/prodam-chladnokrevnou-kobylu.php
sccary
napsal(a):
Myslím že ta kobyla je dost drahá za tu cenu se dá sehnat určitě něco lepšího. Typovala bych to na koně z polska. Když to není ani registrované.
Přesně. Za 15 tisíc se dá koupit odstávče, s PP, od dobrého chovatele.. A kobylka má divnou srst. Jako by byla začervená. Problém u hříbat..
Zjistěte, budu ráda za každou nabídku:)
Kladrubák je na mě moc velký (vysoký), lipicáni jsou zase cenově vysoko a ne až tak odolní jako chlaďásci.. odstávče nechci, nemám na to podmínky, navíc nikdy nevíte co z něho vyroste.. ale dvouletku, tříletku klidně. Jak říkám, nejde mi o peníze, ale chci najít přesně to co chci.
ta černá kobylka s inzerátu se mi líbí vzhledově, ale po komunikaci s majitelkou sem to vzdala - je to celý podezdřelý. prý je z čech, ale nemá ani průkaz, neví odkud je, kdo jí prodával.. navíc ani není ochotná jí zaregistrovat.
Boze, toto vzdy vo mne zdvihne krvny tlak
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/12272936/Predam.php
sccary
napsal(a):
na které fotce má kobyla divnou srst? moc jsem nepochopila tu odpověď ...
Hodně hříbat se prodává začervených. Moc na to lidi naberou ohled. Hlavně koně ze Slovenska, ale u nás to taky vyjímka není. na fotce č.5. Ale z fotek se těžko soudí, protože, podle mě, ani na jedné není korektně vyfocena..
sccary
napsal(a):
sem asi úplně tupá ale jaká ryzka? rozebírá se tady ta černá kobyla a pak ta od Míši
Tak to jsem se asi bavili každá o jiné...
jj, jasnacka, ze iba kon na zivo sa da poriadne ohodnotit, vsak nebudem kupovat kocku v mechu, nie? Vacsinou poriadne zacervene kone mavaju taku jamu na slabinach a srst je matna bez lesku, ale nie vzdy to tak musi byt, mimochodom nase kone odcervujem 4x rocne a vzdy inou latkou, ale skoro vsetci konaci, co poznam si myslia, ze staci odcerovat raz maximalne dvakrat do roka, co je zalostne malotak sa ani necudujem, ze ludia, co si nechcu dat tu namahu a zaregistrovat kona, co ma vlastne na cely zivot, a takyto ludia urcite nebudu investovat do riadneho odcervovania.
Tak co holky jaký je u vás počasí tady je šííílený.Ani ke koním jsem se nemohla dostat,řidič busu mi sdělil že ta pr**l kde mám koně je neprůjezdná,tak sem musela čekat na vlak. No měla sem strach jak to tam vypadá,docela fučelo přes noc i přes den. Ale oříci jsou v pořádku.Dostali pořádnou nálož sena ať se nenudí...
no uplne rovnako ako u vas, hnus hnus a este raz hnus, rano dal muz konom tri platy sena von a ja potom okolo 10 sla aj s tackami pre to, som nadavala ako tur, lebo ako som to nakladala, lietalo mi to po celej luke, nase kone preferuju, ak je vetrisko a este k tomu aj prsi, papkat v stajni, tak sa sla panicka obetovat....
pre tamtam: a co tato?
http://www.equimarket.eu/index.php?action=detail&dbid=23007
Jo přesně něco takovýho si představuji. Akorát kobylu.. valášků už sem v inzerci viděla minimálně deset, kde bych uvažovala o koupi.. ale já sem zatím tvrdohlavá a trvám na kobyle:)
ne že bych chtěla někdy chovat, ale prostě sem si s holkama odjakživa rozumněla líp, asi to znáte..
ale dík za typ, oceňuji snahu pomoci.. kdyby sjte ještě o něčem věděli, napište prosím
petrčmb
napsal(a):
sněhu tu mame tak 50-60cm u nas se ještě nestalo, že by jsme ho měli malo. ale jestli si ho chcete užít tak klidně zítra dojeďte budu zhazovat ze střech, tak pomocníky klidně beru
No já už se modlím, aby to zmrzlo. To bahno mi už leze krkem. U vás na těch horách to je super. Já už tak 4 roky nepamatuju, že by tolik napadlo, a vydrželo to.. Bych se i přestěhovala, kdyby to šlo
m i s i c k a
napsal(a):
No já už se modlím, aby to zmrzlo. To bahno mi už leze krkem. U vás na těch horách to je super. Já už tak 4 roky nepamatuju, že by tolik napadlo, a vydrželo to.. Bych se i přestěhovala, kdyby to šlo
ja si to klidně stebu vyměním, u nas je to přesně jak zpíva nohavica večer to odhažu namastím zada, rano se zbudim a zas kurva pada
ambra
napsal(a):
Právě jsem dospěla k názoru, že mám ráda bláto, slunce a ráno zpívající ptáky.Jen si to tam nech.
mě stačí se podívat na fotky.
Ono je asi pravda, že všeho moc škodí.. Člověk nadává, na to co má ale jiní se mají třeba ještě hůř.. Ale určitě mám radši sníh než ty srač** na cestě a u koní ve výběhu.
m i s i c k a
napsal(a):
Ono je asi pravda, že všeho moc škodí.. Člověk nadává, na to co má ale jiní se mají třeba ještě hůř.. Ale určitě mám radši sníh než ty srač** na cestě a u koní ve výběhu.
no jo ale vy už budete mět to blato dávno vyschle a nam deprv bude tat sních a nam příde blato ktere něž vyschne tak vy už davno bude te mět pul mětrovu travu
kukněte holky našla sem dvojníka
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/11952789/predam-norika.php
Já také proti Nachovi nic nemám, ale proti jeho synům už jo...no proti většině hříbat po něm. Většina koní po něm má vady.
petrčmb
napsal(a):
jak zase nějaky nacho dyť to su nejlepší koně Blizňak by ti to vysvětlil. Ma dva hřebečky letos do zkoušek po Nachovi a nevidí jediny důvod proč by nemohli byt zařazeni do chovu nebo Nacho ma jen 4 syny v chovu.
Jak to říká Blizňák, tož to mosí byt jedině svatá pravda
lesak
napsal(a):
ten SN norik z inzerátu nie je po nachovi ale po Narexovi ktory posobil na slovensku ale ten už je v čehách na Ranči Landá a matka je tak isto SN hermelín Cila
Spíš je to flekatá norická směs než SN, bych řekla. Ani jeden z rodičů v PK SN není, norik Narex je po Navar z muráňské noričky Darja a Cila není v PK norika ani SN.
ach jo, som smutna, lebo na nasu malu su vazni zaujemci len zo strasnej dialkynechapem to, preco ju chcu spat do Anglicka a este aj z Belgicka su zaujemci, ja ju tak daleko nepredaaaam
bonita
napsal(a):
ach jo, som smutna, lebo na nasu malu su vazni zaujemci len zo strasnej dialkynechapem to, preco ju chcu spat do Anglicka a este aj z Belgicka su zaujemci, ja ju tak daleko nepredaaaam
Bonit, a kolik za ni chceš? Třeba pro naše občany je cena příliš vysoká. Třeba pro zahraniční je cena příznivější.
Tím jsem nechtěla říct, aby jsi ji zlevnila, jen mě napadl tento důvod. A pokud víš, že by se v Anglii nebo Belgii měla fajn, tak bych neváhala. Dnes se těžko hledá "dobrý kupec"..
no jej cena je vyssia, ale zas nie az tak obrovitansky, viem o ludoch z nasich krajin, co dali aj vacsie sumy za menej kvalitnejsie kone, ide o to, ze radsej by som ju predala do krajiny, kde by sme ju sem tam mohli pozriet, ale do UK alebo Belgicka sa trepat urcite nebudemmoja predstava je, ze ked neskonci teda v SR alebo CR, tak aspon D alebo A a mozno aj PL, ale asi chcem vela, no, vsak uvidime, do maja mam cas...tu sa strhal riadna vanica
bonita
napsal(a):
inak volaju aj taki manici, co si myslia, ze papierova shirka je okolo 1000 euro, no aspon mame veselo
Bonit , nemůžeš cenu napsat? Já tipuji tak kolem 2500 euro.
Nemám ráda inzeráty, kde není cena koně. Člověk pak zbytečně volá majiteli, jen aby zjistil, jaká je cena..
bonita
napsal(a):
misicko 2500 libier das za zrebecka v Anglicku, k tomu si prirataj asi najmensiu sumu aka by sa dala 1500 euro za dovoz a mas cenu konasamozrejme, daju sa v Anglicku najst aj lacnejsie zriebatka, vsetko zavidi od vsetkeho, vsak normalka, ale zasa najdes aj drahsie
tak to jo. V cenách těchto koní se vůbec neorientuji. Ani nevím, kolik stojí připuštění kobyly. Tak hlavně aby jste jí našli super domov
po dlouhé době na koni...jsme si to s Rozárkou na krohovce bez sedla pěkně užily
Ahoj ty máš kruhovku z tyček a ohradníku? Chtěla jsem taky jen tak provizorně něco podobnýho,ale nevěděla jsem jak na to bude kobyla reagovat,jestli nebude něják moc řešit že je v kruhu z ohraďáku a bát se že ji to dokope nebo tak. Máš to jen na ježdění,nebo tam něco děláš i ze země?Jinak kobča moc pěkná
Ahojky, kobylka respektuje pásku všude, takže neutiká z kruhovky....děláme i práci ze země, ze začátku měla snahu podběhnout východ (byla tam jen horní páska, pak jsem začala zavírat na dvojitou a už v pohodě
Ona ji právě taky respektuje. Já měla,ale strach aby mi z tama fakt nevyběhla,máme po obou stranách cesty. Ale až přestěhujem tak to asi tak udělám,tam kdyby vyběhla tak se jí nic nestane
zatím děláme jen na vodítku ve výběhu.
werča
napsal(a):
AHoj,nebo dobrý den. Chtěla jsem se optat, asi v srpnu nebo dřív se chystám koupit bud ČMB nebo NORIKA. S PP, klisnu.
Nevíte o někom kdo bude prodávat odstávče.
Popřípadě za kolik se prodávají?
Děkuji za odpověd.
Kobylku chci pak na westernové ježdění, do společnosti dvou koní.
No nechcu do toho nikomu kecat, ale nejsou na westernový ježdění lepší koně, kteří k tomu byli po desetiletí šlechtěni? Chlaďas mi to přijde přece jenom dosti mohutný a určitě dříve chován za jinačíma účely.
bonita
napsal(a):
ale prosim ta, a neboli shirovia vyslachteni, aby tahali mnohotonove vozy a nie aby nosili na chrbte 50 kiloveho jazdca na Slovensku?
Bonit, nemusíš to hned vztahovat na sebe. Pouze jsem chtěla říct, že každý majitel by měl zohlednit to pro co se rozhoduje a jakého koně si chce pořídit, již předem. Hlavně u ČMB probíhá v posledních letech něco jako snaha o zmohutnění. Navíc ono i hříbě je taková sázka do loterie, s nejistým výsledkem. Nakonec s hříbátka nemusí vyrůst přesně to co očekáváme a nemusí být vhodný pro to po čem my zrovna toužíme. Šak sama malou nechceš taky prodat kde komu...
ambra
napsal(a):
Bonit, nemusíš to hned vztahovat na sebe. Pouze jsem chtěla říct, že každý majitel by měl zohlednit to pro co se rozhoduje a jakého koně si chce pořídit, již předem. Hlavně u ČMB probíhá v posledních letech něco jako snaha o zmohutnění. Navíc ono i hříbě je taková sázka do loterie, s nejistým výsledkem. Nakonec s hříbátka nemusí vyrůst přesně to co očekáváme a nemusí být vhodný pro to po čem my zrovna toužíme. Šak sama malou nechceš taky prodat kde komu...
Já teda souhlasím s Ambrou. Ikdyž taky záleží, co si pod pojmem western slečna představuje. Jestli jen to, že na koně dá western sedlo a uzdu, a bude jezdit po krajině jako kovboj, tak proč ne. Ale dělat s chlad'asem spiny a obraty na místě kolem zadku jako americká plemena, to si představit nedokážu.
Myslím, že pokud chlaďasa člověk nechce přímo do vyšších jezdeckých soutěží - o nic nejde.
Zmohutnění je běh na několik generací a pokud není člověk úplná lajka, i hříbě se dá vybrat vhodnější k ježdění a moc se nepřehmátnout.
Prohlédnu si dobře chody - na ježdění chci prostornější, ne "šicí stroj", stavbu těla - nic moc přestavěného, extra macatého, nejlíp se znatelným kohoutkem, ne s příliš silnýma holeněma... a nemůžu se extra zmýlit.
Prostě hříbě blížící se typem spíš k robustnímu teplokrevníku než k polákům. Které se nemusí do pohybu příliš nutit, které se hýbe samo rádo.
sally
napsal(a):
Myslím, že pokud chlaďasa člověk nechce přímo do vyšších jezdeckých soutěží - o nic nejde.
Zmohutnění je běh na několik generací a pokud není člověk úplná lajka, i hříbě se dá vybrat vhodnější k ježdění a moc se nepřehmátnout.
Prohlédnu si dobře chody - na ježdění chci prostornější, ne "šicí stroj", stavbu těla - nic moc přestavěného, extra macatého, nejlíp se znatelným kohoutkem, ne s příliš silnýma holeněma... a nemůžu se extra zmýlit.
Prostě hříbě blížící se typem spíš k robustnímu teplokrevníku než k polákům. Které se nemusí do pohybu příliš nutit, které se hýbe samo rádo.
Ano sally ale někdy se sama sebe ptám. Umíme se správně vybrat, ikdyž víme co chceme? Všude se ozývá, že češi jako nejrůznější spotřebitelé nejrůznějších věcí, hledí spíš na cenu a kvalita je vedlejší.
ambra
napsal(a):
Ano sally ale někdy se sama sebe ptám. Umíme se správně vybrat, ikdyž víme co chceme? Všude se ozývá, že češi jako nejrůznější spotřebitelé nejrůznějších věcí, hledí spíš na cenu a kvalita je vedlejší.
Nemám ráda škatulkování, jako že Češi jsou takoví a makoví.
Podle toho, co se říká, bych nejspíš Čech nebyla vůbec .
Jsem asi poslední, kdo když kupoval koně, chtěl to nejlevnější - za starou Sylvu jsem dala 50 tis. před 16 lety. Mnohokrát mi to vrátila a kde jsou dnes ti chytrolíni, co se tehdy smáli, kolik dali hlupáci za noričku - s jejich kobylama za 18 tisíc, co se jim sesypaly po několika málo letech a když jim daly jedno, dvě hříbata, mohli si gratulovat...
A naše stará skoro 22ka mě pořád ještě povozí po kopcích s tím, že vypadá podle většiny tak na 8 -10 let...
sccary
napsal(a):
Zase ty chlaďasy tak nezatracujme Kámoška udělala nedávno lincenci na valachovi co makal do té doby v lese.
A nevypadá jako zrovna jako teplas.
Samozřejmě to nejsou žádní sporťáci ale svoje kvality mají
Tedy co jsem viděla videa a fotky, co ta licence představuje, tak to musí odchodit snad cokoli průměrně přiježděného a průměrně zdravého.
jj, ja som to praveze pochopila tak, ako to aj slecna/pani potom vysvetlila, vsak do vyssieho sportu nebudem predsa kupovat ine plemeno nez to, ktore v tom slavi uspechy...myslela som, ze chce chladaska pod western len tak ale nikoho som sa nechcela dotknut a ani som sa necitila dotknuta
To dokazuje spousta lidí kdekoli jinde, stačí projet na rajčeti fotky z Hubertů.
Jde o to, že když si pořizuju chlaďasa na ježdění, musím trochu koukat dopředu, nejen na sympatický kukuč a jiskru v oku.
Taky jsem se svého času "zbláznila" do Sity jako hříběte - barva grošaté blondýny, co jsem vždycky chtěla, zlatá povaha, líbivá figura.
A co jsem se pak naklela při turistice po horách, když jsme jezdívaly spolu s kámoškou ( ona na teplasce ) - na Sitinu příliš dobrou krmitelnost ( macatý, příliš osvalený nebo ještě hůře tlustý kůň nestíhá v létě tempem ani dechem, rychle se unaví), chody bez prostoru ( toho doklusávání, dobíhání pořád), kulaté tělo bez kohoutku ( sedlo v kopcích sjíždělo věčně dopředu).
Oč lepší v tom byla její matka Sylva - dobrý výrazný kohoutek, prostorný a rychlý krok, dobrý klus ( dobíhala spíš teplaska) a vždycky štíhlá - nezafuněla se, neunavila se snadno, není tlačivá.
Není chlaďas jako chlaďas. Záleží, na jaké ježdění ho člověk chce.
Ono to dělá hodně vybrat dobře, pokud má jít o to, že má jezdit člověk do terénu s teplokrevníky. To není courání po jízdárně nebo v samotě "plížením vpřed!" - jen krokovky apod., kde leccos nevadí.
Aby měl člověk koně na dlouho, neřešil věčně nesedící sedla, nespokojenost svoji i koně, vyjížďky občas spíš na vztek než pro nadšení.
Sita jako sedmiletá na JUJU Hostěrádky ( chlaďasové jsou vidět i pod sedlem, tohle je devět let stará věc):
Asi se to proto neukazuje, že si je na ježdění obvykle pořizuje ten typ lidí, co nemá potřebu se předvádět a něco sobě nebo jiným dokazovat.
Jak to znám já, tak pohodáři na rekre, max nějaký ten nenáročný Hubertík typu delší vyjížďka + sranda dostih nakonec.
Prostě svůj k svému .
Nebo jak jsem prodala jednoho hříboše - paní, co do té doby jezdila parkury - s věkem ji nadšení pro soutěže tohoto typu a teplasy opouštělo, až zakotvila u norika na couračky po lese - klídek, na pohodu, líbí se jí takoví koně... i tak se dá.
Jak stárnu, čím dál víc to chápu. Ve dvaceti co nejvíc cvalu, po třicítce stačí dost klusu a jak se blíží čtyřicítka... trochu klusu, trochu kroku... když konisko šlape a nedříme, úplně stačí
Mě je 24 a nepořídila jsem si chlaďasku jako machrovinu, nebo že chci něco dokazovat.Ale právě pro to co píšeš ty. Asi jsem divná,ale netoužím lítat cvalem po lukách.
A právě proto,je to třeba škoda,že právě takového koně hledá,ale protože se o tom nemluví nebo se pod sedlem neukazují,tak je pominou. Myslím,že na rekreačku jsou to fajn koně a můžou se klidně rovnat,či předčit jiné.
sally
napsal(a):
To dokazuje spousta lidí kdekoli jinde, stačí projet na rajčeti fotky z Hubertů.
Jde o to, že když si pořizuju chlaďasa na ježdění, musím trochu koukat dopředu, nejen na sympatický kukuč a jiskru v oku.
Taky jsem se svého času "zbláznila" do Sity jako hříběte - barva grošaté blondýny, co jsem vždycky chtěla, zlatá povaha, líbivá figura.
A co jsem se pak naklela při turistice po horách, když jsme jezdívaly spolu s kámoškou ( ona na teplasce ) - na Sitinu příliš dobrou krmitelnost ( macatý, příliš osvalený nebo ještě hůře tlustý kůň nestíhá v létě tempem ani dechem, rychle se unaví), chody bez prostoru ( toho doklusávání, dobíhání pořád), kulaté tělo bez kohoutku ( sedlo v kopcích sjíždělo věčně dopředu).
Oč lepší v tom byla její matka Sylva - dobrý výrazný kohoutek, prostorný a rychlý krok, dobrý klus ( dobíhala spíš teplaska) a vždycky štíhlá - nezafuněla se, neunavila se snadno, není tlačivá.
Není chlaďas jako chlaďas. Záleží, na jaké ježdění ho člověk chce.
Ono to dělá hodně vybrat dobře, pokud má jít o to, že má jezdit člověk do terénu s teplokrevníky. To není courání po jízdárně nebo v samotě "plížením vpřed!" - jen krokovky apod., kde leccos nevadí.
Aby měl člověk koně na dlouho, neřešil věčně nesedící sedla, nespokojenost svoji i koně, vyjížďky občas spíš na vztek než pro nadšení.
Sita jako sedmiletá na JUJU Hostěrádky ( chlaďasové jsou vidět i pod sedlem, tohle je devět let stará věc):
Ano tak něco podobnýho jsem měla na mysli. Chlaďas je fajn jako hobby/rekreačko koník ať už se jezdí v anglii či westernu(nějak blíž nerozlišuju, může klidně šlapat v nějakým vozíčku). Ale pokud chcu jezdit western, jak se vyjádřila werča (myslala něco jinýho) tak budu hledat přesně něco co je pro toto chováno.
A já musím říct, že znám pár lidí co mají chlaďase nebo jejich křížence, pro hobby účely a opravdu nemají potřebu si kromě jednoho dvou hubertů, někde dokazovat jakýho mají úžasnýho koníka. Mají je prostě jenom pro svou osobní radost z pohodovejch vyjížděk.
sccary
napsal(a):
Asi se to proto neukazuje, že si je na ježdění obvykle pořizuje ten typ lidí, co nemá potřebu se předvádět a něco sobě nebo jiným dokazovat.
Promiň ja jsem si to špatně přečetla,četla jsem že si je pořizují aby něco dokazovali.
V pohodě .
Myslím, že kdo v dnešní době internetu hledá a přemýšlí, tak najde, co mu sedne.
Ono to stejně obvykle pramení z toho, jaký typ koně je člověku sympatický - až ho přejdou sportovní ambice, tak k němu nakonec dojde. Kdo nemá sportovní ambice, má to snazší, rychlejší. My hobbíci...
Já SN pořídila náhodou a už bych neměnila. Původně jsme měli domluvenou lipicánku, ale prodali nám ji, než jsem stihla dovézt peníze. Tehdy jsem jim to měla za zlé, dnes jsem za to ráda... klikaté jsou cesty osudu .
Kulatí koníci, ale ne příliš těžcí a příliš velcí, to je moje
Ježiš holky ale ta kámoška co dělala tu licenci,vůbec není ten tip co si potřebuje něco dokazovat.To jsem nečekala,že se tady setkám s takovou kritikou. Já znám jejich příběh,tak jsem se o tom zmínila.
Já jen nemám ráda řeči typu "jéžiš chlaďas pod sedlem,ten by měl makat v lese" atd. Nebo jak se mi tady u nás vysmívali,že mám chlaďasku a nemám ji do lesa. Tak jsem se prostě jen tak zmínila.
sccary
napsal(a):
Ježiš holky ale ta kámoška co dělala tu licenci,vůbec není ten tip co si potřebuje něco dokazovat.To jsem nečekala,že se tady setkám s takovou kritikou. Já znám jejich příběh,tak jsem se o tom zmínila.
Já jen nemám ráda řeči typu "jéžiš chlaďas pod sedlem,ten by měl makat v lese" atd. Nebo jak se mi tady u nás vysmívali,že mám chlaďasku a nemám ji do lesa. Tak jsem se prostě jen tak zmínila.
Vždyť ji nikdo nekritizuje.
To jde taky s věkem, řešit nějaké tlachy okolí - kam že patří a nepatří chlaďas. Mám dávno za sebou.
Svého času ve Fryštáku na Hubertu jsme se s kámoškou pobavily ... jéé, hahaha, dřeváci, co tu dělají
Že teplasi posměváčků skákali jak kozy a shazovali jezdce, případně je přiožralé nechtěli nechat znovu nasednout, zpocení, chrčící, ovladatelnost hrůza... a nám to šlapalo, ignorovalo nerváky kolem, cválalo tak dlouho, jak jsme chtěli a zastavilo na povel mezi těmi magořícími kolem... bavily jsme se těmi zážitky ještě dlouho.
Kondička a ovladatelnost "dřeváků" byla někde úúplně jinde...
sccary
napsal(a):
No nevím ale asi jsi to nepochopila. Aspoň já za sebe říkám, že to není nic extra ukazovat se s chlaďasem na licenci. Tam je to jezdci né o koni. Já měla za sousedku spoustu let paní co měla bezvýznamnou kobylku ČT, jezdila s ní huberty a přes rok se naní vozily děcka(různě starý holky). A ajk dorůstaly a některý měly ambice si i zasoutěžit, tak si na ní postupně udělaly licence. A kobyla něbyla nijak nadějná apod. Ale měla jedinou výhodu byla lehce jezditelná a lehce voditelná. Stačilo, aby jezdce zvládl úplný základy a nebylo těžké ju navést na tam kam potřeboval a ona udělala naprosto v pohodě a spřehledem to co se od ní chtělo. Takže asi tak, když je šikovnej a pohodovej kůň tak je to už opravdu jenom o jezdci jak to on zvládne.
Zdravím všechny, tak jsem to tu po dlouhé době ze srandy otevřela a hledím,co se tu probírá :) Zuzi, tuším správně, že o licenci je řeč o nás s Narem? Jestli ano, tak opravdu můžu všechny ujistit o tom, že nemám potřebu si něco dokazovat.. :) právě, že na licenci jde o jezdce, proto jsem si ze svých koní mohla dovolit vybrat asi toho nejméně připraveného, protože v té době byl pod sedlem pravidelně ježděn cca. 3 měsíce? možná 4? nebudu tu probírat jeho zdravotní problémy, ale vítězství to pro mě bylo hlavně kvůli tomu. Navíc, reakce od rozhodčích na koně byly velmi pozitivní. (Po předchozím zděšení, když ho ráno viděli :D )Myslím, že tu nikomu z vás nemusím psát, jak skvělí jsou chlaďásci parťáci. Jinak bychom tady asi nebyli ani my, ani tahle diskuze :) Co se Nara týče, je to naprosto úžasný kůň. Dostal se na pozici takového mého "osobního koně" a k jeho smůle (nebo možná štěstí?) ho myslím čeká víc, než jen role couráka v lese. Rozhodně se oba budem dál vzdělávat a uvidíme, jak to ještě všechno dopadne :) Přeju hezký den, Barča