Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jste někdo realizoval. Trochu jsem se o tohle "ustájení" začala zajímat, a mé nadšeni opadlo v momentě, kdy "jedině takhle a ne jinak", což nemám ráda. Mám takový zádrhel co se týče "jezírka", v případě, že nemám možnost průtoku vody, tudíž musím vybudovat nádrž. Jak ta voda pak vypadá? Vím, jak vypadá jezírko s rybičkama, pokud to člověk neudržuje "uměle" tzn. připravky proti řase a pod., vypadá to po pár měsících dost bídně. Logicky mi vyplývá vodu obmněnovat, pokud z toho nechci mít žabinec, relizovat už mi tak lehké nepřijde. Máte zkušenost? A pak by mně zajímalo, jak ten "track" vypadá kupříkladu v tomhle hnusu, když koně mají velký prostor, a stejně z toho udělali tankodrom. Předpokládám, že kobylince se také musejí sbírat stále. Kde jste své nápady čerpali?
Díky za reakce a přeji hezký den. Káťa
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli jste někdo realizoval. Trochu jsem se o tohle "ustájení" začala zajímat, a mé nadšeni opadlo v momentě, kdy "jedině takhle a ne jinak", což nemám ráda. Mám takový zádrhel co se týče "jezírka", v případě, že nemám možnost průtoku vody, tudíž musím vybudovat nádrž. Jak ta voda pak vypadá? Vím, jak vypadá jezírko s rybičkama, pokud to člověk neudržuje "uměle" tzn. připravky proti řase a pod., vypadá to po pár měsících dost bídně. Logicky mi vyplývá vodu obmněnovat, pokud z toho nechci mít žabinec, relizovat už mi tak lehké nepřijde. Máte zkušenost? A pak by mně zajímalo, jak ten "track" vypadá kupříkladu v tomhle hnusu, když koně mají velký prostor, a stejně z toho udělali tankodrom. Předpokládám, že kobylince se také musejí sbírat stále. Kde jste své nápady čerpali?
Díky za reakce a přeji hezký den. Káťa
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10321180725-mate-me/video/
http://www.kone-naboso.cz/2011/11/paddock-paradise-i-na-opravdu-malinkem-prostoru/
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Viděla jsem a četla jsem. Na "opravdu malinkém prostoru" jsem viděla na vlastní oči, mám to za barákem. Ale ani jedna z uvedených věcí neodpovídá na mou otázku, nepotřebuji vědět, jak to udělat, to si vymyslím sama, ale již praktická část. Když to bude zabrané v takhle krásném počasí, tak to i ta pastvina a okolí bude vypadat dobře. Ale jak to kupříkladu vypadá teď? JO, můžu se tam zajet podívat, ale majitelé mně nemají rády, takže jim to okukovat nepůjdu, abych zas náhodou nebyla špatná. Zajímám ně zejména to jezírko a voda v něm.
Díky.
Mrkněte na http://komunikace-s-konem.webnode.cz/prirozeny-chov-koni/ . Myslím, že je to perfektní inspirace a je tam toho dost popsaného :)
RanchKvitecek

XXX.XXX.40.194
Ahoj teď se snažím koním paddock vybudovat. naštěstí je hned vedle pozemku, který jsem si pronajala nachází rybník a lesíkem protéká potok. Když to všechno dobře dopadne koně to budou mít k dispozici. Ale co se týká tvé otázky, proč chceš dělat jezírko? Je opravdu hloupost tam měnit vodu. ;) Jestli ti jde o to, aby si zde koně máčeli kopyta, tak je to naprosto jedno jaká bude voda... Prostě bych udělala něco, kde bude voda a budou to muset přejít. Jestli ti jde o to, aby se měli koně kde napít, tak pokud to jde a jsou finance tak bych volila nemrznoucí napaječky a navíc jim voda, kde je bahno vůbec na pití nevadí. :)
Já jsem na pozemek, kde bude paddock začla pouštět koně někdy v červnu 2011, všechno super... Ale jakmile začlo být víc a víc mokro tak se z cest stalo opravdu něco otřesného. Na zkoušku jsem přes zimou udělala kus cesty štěrkovo a pískovo kamenitou, kde se sice drží voda, ale naprosto čistá a nedělá se zde bahno ani se to neboří. Takže tento rok až bude sucho nás čeká koním vytvořit cesty po kterých opravdu budou chodit. Podklad budou kameny a na ně bude navezený písek a na něm místama znovu kameny a šterk, pro jejich bosá kopýtka. Jinak tam, kde je tráva, tak se tam v případě velkého podmáčení nedostanou, aby to nezničili. Na druhé straně je naštěstí navezený nějaký materiál ze staveb (kameny, písek) a podobně a je to zarostlé normálně travou takže když po tom koně chodí tak se tam bahno nedělá což je veliké plus.
http://komunikace-s-konem.webnode.cz/prirozeny-chov-koni/ Zde se můžeš něco dozvědět. Mám tam i odkaz na paddocky tady v Čr.
Jinak přidávám foto jak by měl asi paddock vypadat tento rok. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Ahoj. Super. Díky moc za popis a odkaz, držím palce, ať se vše povede, jak je v plánu. Můžu se ještě zeptat, na jak velkém pozemku budujete? Já nechci vybudovat přímo paddock paradise. Jen mně to inspiruje k takovému "zatraktivnění" pastviny. Začla jsem se o to zajímat už na jaře, ale bylo dost jiné práce, a navíc hromada koní, a hlavně plán postavit halu, kterou potřebujeme i pro krávy. Teď v zimě je více času, tak jsem to začala studovat trošku více, a jak jsem již psala, trošku mně odradilo "jen takhle a ne jinak, protože pak koně chcípaj", neberte mně doslovně, jen to tak na mně prostě působí. Takže snad se nám podaří na jaře halu realizovat, takže by měli k dospozici jeden velký přístřešek, a koupila jsem letos na jaře ještě mobilní, takže ten by se dal prostě "někam", kam bude potřeba. Snad se povede i pískový prostor, možná jízdárna, každopádně zrušení té "povodně" u baráku. No a pak už jen rozdělit pastvinu dle potřeby a mezitím udělat trochu cestu, kterou z části chci zpevnit štěrkem, kačírkem, nebo podobným materiálem. A protože mám k dispozici jen rovný čtverec o dvou sloupech vysokého napětí, ze dvou stran lemován silnicí, tak se tam nějaký moc vymýšlení nedá. Leda koupit vzrostlé stromy a zakopat :o) Ráda bych jim vybudovala nějaké koupalisko, napaječku budou mít v hale, takž emi nejde o vodu na pití, jen mi prostě přijde, že když vykopu díru do země a naleju do ní vodu, že to za dva tři měsíce bude buď bažina, nebo hezkej žabinec. Proto se na to ptám. Taky je problém, kterej nejprve musím vyzjistit, jak se na to budou tvářit na agentuře, jestli mi třeba ten "kousek" nevyjmou z dotací, že. Takže asi tak.
Díky moc za reakci a inspiraci, představu jsem měla už předtím, jen rozhodně nehodlám po pastvině rozvážet kupičky sena :o) to ať se na mně nikdo nezlobí :o)
Hezký večer.
¨SUper, že jsi toto téma zadala taky ho zkoumám, mám kolem dokola baráku výběhy a taky mě PP lehce inspiruje...ale né vše..nevidím uplně reálně udělat tunýlky z pásek, to se mi nelíbí, ale v podstatě jsou naše dispozice podobné v širší verzi, mám protory kudy projít musí a tam mám v plánu udělat ty zpevněné plochy...letos jsme tu první zimuju a testuju terén a zázrak se nestal a bahno máme taky...vize jsou celkem jasné, uvidíme jak tedy cenově dostupné, ale ráda ybch kombinovala a v tom základní padocku chci vytvočřit několik zpevněných ploch, přes které je jejich pohyb nevyhnutelný....bude to klasika panely kolem přístřešku, je tam nejhlubší bahno...podél baráku chci vytvořit širokou cestu ze štěrku ohraničenou obrubníky, prostě jakoby schod..okap svedeme do země a ten bude mít výpust do potoka, zvažovala jsem klasické drenáže ale ještě mě radil známý hluboký vrt, který se zasype štěrkem a ten pak odvádí vodu...respektivě několik vrtů...záleží prý na podloží, ale velmi mě to zaujalo, toto mám v plánu určitě otestovat, nepřijde mi to ani tak hrozně nákladné...zvažovala jsem i tu vodu, chtěla bych využít místního přítoku z lesa, chodili by přes něj na pastvinu, ale to ještě nemám zatím moc domyšlené..ale koukala jsem, že mívají i napaječku umístěnou právě v malém bazénku...
Není zač. :) Rozhodně si myslím, že není potřeba úplně budovat paddock podle toho, co by měl splňovat, ale jakékoliv zlepšení pastviny pro koně, je super. Já se proto rozhodla jelikož jsem přes týden pryč a chci, aby se koně měli opravdu co nejlépe v době mé nepřítomnosti a nějak se zabavili. Takže proto ty cesty a tak. No a šterk, písek a kameny není jen proto, aby si koně otužovali jejich bosá kopýtka, ale právě proto, aby se po celém paddocku netvořil bažinec, jako tomu teď opravdu je! :) Jestli chce někdo roznášet seno nebo nechce to je jeho věc, takže opravdu také nemám ráda jak říkáš: musí to být takhle a nic jiného. Já se sice chystám koním takto seno rozmístit, ale vše záleží na mém času. Když prostě čas opravdu nebude dostanou občas hromadu sena na jedno místo. Ale jelikož mám teď takové období, kdy koním počítám krmnou dávku a nechci, aby mi u sena stáli nonstop je pro mě opravdu lepší seno rozmístit. :) Donutila mě k tomu naše kobylka špatně krmitelná a s dříve schvácenými kopýtky, takže se pro ni snažím udělat opravdu něco, co pro ní bude prospěšné a nejen pro ni.
Co se týče pozemku pro paddock tak ten má zrhuba 13 000 m2. Místo není velké úplně dle mých představ. Představovala bych si tak 50000 m2, ale je pro naše koně naprosto vyhovující a jsem ráda alespoň za něj. :) Navíc je to místo opravdu hezké už jen díky lesíkům, křoviskům, potůčku a podobně. Ostatní menší výběhy mají tak 4 000 m2 a jsou 3. Tam koně také budou občas chodit. Ale spíše je používám jako jízdárnu.
Jinak to jezírko určitě vybuduj, spíš bych to udělala tak, že bych přes nějakou cestu vybudovala něco jako mělký "příkop". Takže vykopat jámu, koupit nějakou silnou plachtu a pak bych na to nasypala písek a kameny... Máme takto dělané jezírko a voda v něm je uspokojivá. Žádný bažinec, už jen to, že tam bude plachta nedovolí vodě vytéct a nesmíchá se ze zeminou a pak ten písek a kameny čistí obecně vodu, takže bych to udělala takto. :)
Také držím palce ať se podaří vše co plánuješ. Mě teď čeká také spousta práce, tak uvidíme jak to vše dopadne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Děkuji za reakci o dotacích, já jsem to předpokládala, chci se jen na agentuře zeptat, jestli by to třeba nepovažovali za "krajinné prvky", jako když je třeba na pastvině či jiné ploše strom a podobně. Ale vím, že neuspěju :o) Každopádně určitě chci tento systém využít opravdu spíše jen kvůli komfortu, protože to co se děje teď, je mi až trapně, když na to koukám, zatím se vcelku nic neděje, myslím ohledně zdraví koní, ale bohužel na údržbu jako takovou... pak o mně holt majitelé "nejmenšího paddocku v ČR" říkají, že nemám ráda koně a moje koncepce chovu se jim značně nelíbí. To je ovšem každého věc. Bohužel si spoustu věcí nemohu dovolit hned, jak si na ně vzpomenu. A myslím si, že vybudování kvalitní pastviny a kvalitního prostředí pro koně je otázkou několika let, popřípadě několika milionů :o) Koncepce paddock paradise se mi líbí ve směru zdravotního hlediska koní, jejich rehabilitace a léčení. Ale nemyslím, že by ho musel mít hned každý. To bych daleko raději podpořila, i třeba přímo finančně, vybudování opravdu kvalitního paddocku na velké ploše s tím, že by to bylo bráno jako jakási klinika s přítomností kvalitních kopytářů a veterinářů a přístupná všem, kdo potřebují s koněm opravdu pomoct. Než nějaká dotace pro dvě osoby s pochybnými úmysly na jakousi kopytní kliniku, kde se, pokud si to nezaplatí, nedostane jen tak někdo, a jestli jsem to správně pochopila, bude vyučována jen jedna verze péče o koně, a kdo ví, jestli koním vždy pomůže. PRoč nevyužít vymyšlené a fungující. Mně se nelíbí, že jsou hned opět dvě strany barikády, když nemáte paddock, tak vaši koně trpí. Mně se nezdá, že by konvenční ustájení bylo pro koně zas tak devastující. Devastující to je pro tu pastvinu :o) PRoto bych i já ráda vybudovala cestičky mezi jednotlivými pastvinami, ale nemám v úmyslu dělat track jako takový, házet jim tam klacky a podobně. Spíš z toho hlediska jak je psáno výše zpevnit přístupové cesty k jednotlivým ohradám. Rozdělení pastviny z mého pohledu má pro a proti, proti je to, že mám sekačku za traktor se sběrným zásobníkem, a je jednoduší pojezdit jednu velkou pastvinu, než více malých pastvin. Ale zatím nevyzkoušeno, ukáže se příští rok, zatím jen teorie. Pro je to, že můžu koním zpřístupnit jednotlivé pastviny střídavě, tím se vytvoří i prostor pro tolik vytoužené sbírání kobylinců, jak se teď hodně požaduje, a nechávat jednotlivé díly odpočinout. Ne, že bych tohle nevěděla a částečně nepraktikovala už dříve. Ale když pak je těch koní více, u mně konkrétně 12, tak bych je na té "malinké" pastvince přeháněla každej druhej den, proto bylo tak nějak jednodušší je nechat bejt na celý ploše, ať si s tím poraděj, jak chtěj. Stejně vyžírali jen to dobrý a jetelina po kolena zůstávala bez povšimnutí, až když přišel "hlad" :o) Navíc pokud chtěli vodu, museli stejně přejít přes celou pastvinu, takže taky něco ušli, a track si vyšlapali sami. No a pohyb jsem uměle udrřovala bičem v ruce uprostřed pastviny, i když parchanti se vždy proběhli nahodu, pak dolů, a zaparkovali někde v rohu. Tak jsem se ve finále asi naběhala více já :o) Takže proto jsem se začala zajímat o tenhle systém a samozřejmě i o to zpestření všedních dnů. Já mám koně opravdu k ničemu, mám malou holčičku, takže do sedla se nedostanu, navíc z 10 ti koní jezditelní tak 2, věk a využitenost. Takže jsem ráda, že stíhám základní péči, což z mého hlediska je pro koně taky přirozené. Některé věci by byli potřeba více, nepopírám, nejsem dokonalá a prefektní, ale teď je na prvním místě starost o rodinu. A jeslti se někomu nelíbí, že s koněma nedělám to či ono a mám jich hodně, tak at si mně nevšímá. Jezírko jsem měla v úmyslu přesně jak popisuješ, s tím, že bude jakoby "v cestě" a pak když bude mrznout (možná, někdy..) tak jim cestičku udělat jinudy, samozřejmě s tím počítat už na začátku. Jen na fotkách jsem viděla, že to mají udělaný jen z hlíny, jílu, jen na jednom místě kamínky, tak mi přišlo, že to musí rozšlapat. Ale je pravda, že když se dá plachta, písek a kamínky, tak by to mohlo fungovat. Bože to bude peněz :o) Plus bych chtěla teda pak po straně udělat jakousi dřevěnou lávku, kudy by chodili když by nemohli či nechtěli vodou, byla by možnost výběru. V zimě můžou chodit bruslit.
Bylo by skvělý mít k dispozici plochy, které mají ti, co už paddock udělali. Myslím co se členitosti týče. Třeba se mi jednou splní sen, a budu vše mít, jak bych chtěla :o) ale to mi bude už tak 100 let :o)
Klawdie to s těma drenážníma děrama může být dobrý nápad. Jestli jsem to pochopila dobře, tak vykopeš díru a zasypeš jí kupříkladu štěrkem. Nevíš, jestli je to použitelné třeba pod jízdárnu? NA několika místech vykopat hlubší díry a zasypat štěrk než zadrenážovat celou plochu, bylo by to asi jednodušší, otázkou je funkčnost.
Přeji hezký den.K.
PS: náš tankodrom, je to fakt děs, ale bohužel to nejde jinak.... na druhou stranu mají "napajedno v bazénku"
Tak držím palce ať vše dopadne jak nejlépe může a ať se tvé plány a sny vyplní co nejdříve. Je fakt, že kdo chce pro koně opravdu to nejlepší, tak to aby šel vykrást banku. A myslím, že spousta lidí mít peníze by pro koně udělala opravdu hodně. Jinak podle fota to na jedné cestě v našem vytvářejícím se paddocku vypadá úplně stejně. Voda všude, bahno všude... :( Takže doufám, že když už do toho investuji pro mě nemalé peníze, že to vydrží. Ale ten kousek, co jsem zkusila vysypat přes zimu je perfektní takže to mě uklidňuje. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Taktéž přeju.Já myslím, že když už máš něco odzkoušené, tak že by to mělu fungovat i dále. Nám holt veškerá voda z pastviny stéká k baráku, a pak tam je třeba na jaře i potok, případně řeka. Takže je potřeba to pořešit. Jo, pravda, mít víc peněz, jde to líp. Ale nemůžeme chtít vše :o)
Bylo by fajn, kdyby se přidalo více lidí se zkušenostmi, ale asi sem nechodí :o) Na Equichannelu jsem taky nic moc nenašla, neustále se omílají stejné články dokola, ale praxe bohužel mi nějak uniká. Což mně mrzí.
Ať se daří.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji za reakci o dotacích, já jsem to předpokládala, chci se jen na agentuře zeptat, jestli by to třeba nepovažovali za "krajinné prvky", jako když je třeba na pastvině či jiné ploše strom a podobně. Ale vím, že neuspěju :o) Každopádně určitě chci tento systém využít opravdu spíše jen kvůli komfortu, protože to co se děje teď, je mi až trapně, když na to koukám, zatím se vcelku nic neděje, myslím ohledně zdraví koní, ale bohužel na údržbu jako takovou... pak o mně holt majitelé "nejmenšího paddocku v ČR" říkají, že nemám ráda koně a moje koncepce chovu se jim značně nelíbí. To je ovšem každého věc. Bohužel si spoustu věcí nemohu dovolit hned, jak si na ně vzpomenu. A myslím si, že vybudování kvalitní pastviny a kvalitního prostředí pro koně je otázkou několika let, popřípadě několika milionů :o) Koncepce paddock paradise se mi líbí ve směru zdravotního hlediska koní, jejich rehabilitace a léčení. Ale nemyslím, že by ho musel mít hned každý. To bych daleko raději podpořila, i třeba přímo finančně, vybudování opravdu kvalitního paddocku na velké ploše s tím, že by to bylo bráno jako jakási klinika s přítomností kvalitních kopytářů a veterinářů a přístupná všem, kdo potřebují s koněm opravdu pomoct. Než nějaká dotace pro dvě osoby s pochybnými úmysly na jakousi kopytní kliniku, kde se, pokud si to nezaplatí, nedostane jen tak někdo, a jestli jsem to správně pochopila, bude vyučována jen jedna verze péče o koně, a kdo ví, jestli koním vždy pomůže. PRoč nevyužít vymyšlené a fungující. Mně se nelíbí, že jsou hned opět dvě strany barikády, když nemáte paddock, tak vaši koně trpí. Mně se nezdá, že by konvenční ustájení bylo pro koně zas tak devastující. Devastující to je pro tu pastvinu :o) PRoto bych i já ráda vybudovala cestičky mezi jednotlivými pastvinami, ale nemám v úmyslu dělat track jako takový, házet jim tam klacky a podobně. Spíš z toho hlediska jak je psáno výše zpevnit přístupové cesty k jednotlivým ohradám. Rozdělení pastviny z mého pohledu má pro a proti, proti je to, že mám sekačku za traktor se sběrným zásobníkem, a je jednoduší pojezdit jednu velkou pastvinu, než více malých pastvin. Ale zatím nevyzkoušeno, ukáže se příští rok, zatím jen teorie. Pro je to, že můžu koním zpřístupnit jednotlivé pastviny střídavě, tím se vytvoří i prostor pro tolik vytoužené sbírání kobylinců, jak se teď hodně požaduje, a nechávat jednotlivé díly odpočinout. Ne, že bych tohle nevěděla a částečně nepraktikovala už dříve. Ale když pak je těch koní více, u mně konkrétně 12, tak bych je na té "malinké" pastvince přeháněla každej druhej den, proto bylo tak nějak jednodušší je nechat bejt na celý ploše, ať si s tím poraděj, jak chtěj. Stejně vyžírali jen to dobrý a jetelina po kolena zůstávala bez povšimnutí, až když přišel "hlad" :o) Navíc pokud chtěli vodu, museli stejně přejít přes celou pastvinu, takže taky něco ušli, a track si vyšlapali sami. No a pohyb jsem uměle udrřovala bičem v ruce uprostřed pastviny, i když parchanti se vždy proběhli nahodu, pak dolů, a zaparkovali někde v rohu. Tak jsem se ve finále asi naběhala více já :o) Takže proto jsem se začala zajímat o tenhle systém a samozřejmě i o to zpestření všedních dnů. Já mám koně opravdu k ničemu, mám malou holčičku, takže do sedla se nedostanu, navíc z 10 ti koní jezditelní tak 2, věk a využitenost. Takže jsem ráda, že stíhám základní péči, což z mého hlediska je pro koně taky přirozené. Některé věci by byli potřeba více, nepopírám, nejsem dokonalá a prefektní, ale teď je na prvním místě starost o rodinu. A jeslti se někomu nelíbí, že s koněma nedělám to či ono a mám jich hodně, tak at si mně nevšímá. Jezírko jsem měla v úmyslu přesně jak popisuješ, s tím, že bude jakoby "v cestě" a pak když bude mrznout (možná, někdy..) tak jim cestičku udělat jinudy, samozřejmě s tím počítat už na začátku. Jen na fotkách jsem viděla, že to mají udělaný jen z hlíny, jílu, jen na jednom místě kamínky, tak mi přišlo, že to musí rozšlapat. Ale je pravda, že když se dá plachta, písek a kamínky, tak by to mohlo fungovat. Bože to bude peněz :o) Plus bych chtěla teda pak po straně udělat jakousi dřevěnou lávku, kudy by chodili když by nemohli či nechtěli vodou, byla by možnost výběru. V zimě můžou chodit bruslit.
Bylo by skvělý mít k dispozici plochy, které mají ti, co už paddock udělali. Myslím co se členitosti týče. Třeba se mi jednou splní sen, a budu vše mít, jak bych chtěla :o) ale to mi bude už tak 100 let :o)
Klawdie to s těma drenážníma děrama může být dobrý nápad. Jestli jsem to pochopila dobře, tak vykopeš díru a zasypeš jí kupříkladu štěrkem. Nevíš, jestli je to použitelné třeba pod jízdárnu? NA několika místech vykopat hlubší díry a zasypat štěrk než zadrenážovat celou plochu, bylo by to asi jednodušší, otázkou je funkčnost.
Přeji hezký den.K.
PS: náš tankodrom, je to fakt děs, ale bohužel to nejde jinak.... na druhou stranu mají "napajedno v bazénku"
Coudas myšleno bylo spíš jako vrt, ale i tak jak popisuješ by to mohlo fungovat, ovšem zpevnění ploch je jasně nevyhnutelné...důležité je podloží neměl by tam být jíl,pokud to tedy budem tvořit budu to podrobně dokumentovat a pak to zde dodám...ale to až z jara...teď to stejně jako osttaní musíme na bahníčku vydržet...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
No, nebo vrt, měla jsem tak nějak na mysli jakoby užší hlubší díru, vrt je přesnější :o) Ten přilehlej prostor a bezprostřední východ z haly je v plánu zadrenážovat a udělat pískovou plochu, takže to bude i takový pak minivýběh, aby v tom největším marasu nechodili na pastvinu a byli " na suchu". Cestičky jsem pak myslela jen položit geotextilii a ohraničit kůlama na ležato a vysypat pak něčím (kamínky, kačírek, větší balvánky..) No uvidíme. Každopádně určitě musíme počkat do jara :o) hlavně až bude postavená hala, aby se dalo pak od toho vycházet, a hlavně jak to dopadne finančně, že...
Zdravím příznivce tohoto jedinečného a přesto tak praktického a jednoduchého způsobu chovu koní!
Nabízím umístění Vašich koní v prvním komerčním ustájení Paddock Paradise v ČR v Lojovicích, kousek od Prahy.
Do provozu bude uveden v dubnu letošního roku, ale už nyní si zde můžete pro svého koníka rezervovat místo! Jsem v přímém kontaktu s autorem PP, po uvedení do provozu zažádám o certifikaci, jelikož se tento způsob "ustájení" stává oblíbeným, ale ne každý se řídí pravidly, které pro PP platí. Více info na: www.paddock-paradise.cz, také se můžete připojit k naší skupině na Facebooku: http://www.facebook.com/PaddockParadise# !/pages/Paddock-Paradise/346495055394296
Cena je 4.700,- Kč / měsíc. Vše, co zahrnuje a podrobné info naleznete na stránkách: www.paddock-paradise.cz
Děkuji za Váš zájem, Veronika
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
Bohužel jsem na spoustu otázek odhledně PP nedostala odpověď od lidí, kteří ho již mají vybudovaný, možná jsem se špatně ptala, takže čekám na knížku. Já si holt neumím představit PP s větším stádem, pouze mé hypotetické teze - buď všechny cestičky zpevněné, nebo dotace, protože jakmile bych začla zpevňovat, musím veškerou plochu vypustit z dotačního programu. Vybudovaný rybníček mi taky nedovolí. A když cestičky nezpevním, po letošní zimě si opravdu dovedu představit, jak to bude po 14ti dnech při 10ti koních vypadat... Taky si trochu neumím představit časovou náročnost rozmisťování hromádek sena pro těch cca 10 koní a čím bych to vozila. O úklidu už raději ani nepolemizuji. Protože si to tak trochu neumím představit, přesto mne to dost zajímá, tak jsem se rozhodla uspořádat seminář, moc lidí zájem nemá, ale snad dopadne.
Káťa