Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2012 17:09
hovope

XXX.XXX.144.137

Ahoj, jaké máte zkušenosti s tímto udidlem? ?

Už dlouho mám pro svou kobylku klasické stihlo ale rozhodla jsem se pro změnu ( vaděj mi ty kroužky proti skřípání pysků ) tak jsem chtěla olivu aby to nebyla taková změna pro kobču. Nakonec jsem ale objednala toto udidlo líbila se mi myšlenka jak funguje a vím že kamarádka toto udidlo dříve pro svou kobylu používala.

Myslíte že to bude dobrá volba? Kobylka teda "snese" v hubě cokoli s ničím se nepere - dřív jí měnili udidla jak ponožky když jí měl ještě bývalý trenér ve sportu.

Díky za rady a zkušenosti.

31.1.2012 08:58
kukinatost

XXX.XXX.43.146

Já teda tuhle změnu nechápu a asi bych do ní teda nešla...
zatím jsem neměla ani nikdy potřebu dávat koni kroužky, stihla mi koně nikdy neposkřípala...mám je nejraději - ať jednou či dvakrát lomená, vždy raději tenčí (nesnáším hubu plnou udidla), používám měděné nebo ze "sladkého železa" - prodává se často jako westernové..
nerozumím důvodu, proč tak přiostřit a kupovat udidlo pro koně, kteří se zakusují do udidla...

31.1.2012 09:31
hovope

XXX.XXX.144.137

hele asi to bude znít nevděčně ale tahle odpověď mě nezajímá. Ptala jsem se na spokojenost s tímto typem udidla, jak ho koně přijímají jak na něm chodí.. a ne na to, jaké udidlo používá konkrétně tenhle a tenhle člověk tady na fóru. Takže pokud pro mě nemáš přínosnou odpověď debata je u konce

31.1.2012 09:48
kukinatost

XXX.XXX.43.146

Tak jako cokoliv jiného, každý kůň na každé udidlo reaguje jinak...takže otázka je položená poměrně nepatřičně. Nevím, jak může cizí člověk, jež koně nezná hodnotit, jeslti bude na udidle ok...A já jsem se vyjádřila také srozumitelně, že této volbě nerozumím a osobně nepovažuji ji za dobrou. Na udidle jezdila kamarádka pullera z dostihů, který když se zahryzl, tak fičel...Postupem času a přiměřeným výcvikem se koník opět zklidnil, začal věřit ruce a přešla na stihlo..
u klasického déčka se mi eventuelně líbí trochu roubíkový efekt, ale když už, tak už radši fulmera nebo roubíka než D.

31.1.2012 10:41
hovope

XXX.XXX.144.137

To je jistě pravda že koně reagují jinak, taky pro to máme takovou širokou nabídku udidel aby si každý koník a jezdec našel takové, které pro ně bude nejvhodnější = stihlo je sice taková ta klasika kterou - dá se říci - člověk moc nezkazí, ale neznamená to že je to jediné vyhovující udidlo a že na něj budu spolehat pokaždé.
Ptám se jen na zkušenost - jestli více lidí odpoví že zrovna jejich koni vyhovovalo nebo jestli více lidí řekne že ne. To je statistika, jen pro odhad, vím že můj kůň může reagovat zcela opačně.

Proč jsem se rozhodla přejít ze stihla které má kobylka teď na déčkové udidlo s rolkami je myslím zbytečné obhajovat, jedná se jednoduše o doporučení zkušenou osobou se zohledněním na současný stav přiježděnosti a chování klisny

31.1.2012 10:47
kukinatost

XXX.XXX.43.146

No, jenže to je jiná....to v podstatě v prvním příspěvku vůbec uvedeno nebylo, změna měla vyplynout z toho, že se vám na koni nelíbí to, že se mi skřípou koutky, a proto musí mít ty kroužky...a thole udidlo se vám líbilo,protože ho měla kámoška a sedělo jim...Nikde nebyla zmínka o tom, že kobyla chodí na stihle blbě a vzhledem k přiježděnosti a na doporučení zkušeného - trenéra nebo koho já vím, vám bylo doporučeno tohle...
no, já držím palce, ať je změna ke spokojenosti všech zúčastněných - kobyly i jezdce...

31.1.2012 10:58
hovope

XXX.XXX.144.137

kukinatost napsal(a):
No, jenže to je jiná....to v podstatě v prvním příspěvku vůbec uvedeno nebylo, změna měla vyplynout z toho, že se vám na koni nelíbí to, že se mi skřípou koutky, a proto musí mít ty kroužky...a thole udidlo se vám líbilo,protože ho měla kámoška a sedělo jim...Nikde nebyla zmínka o tom, že kobyla chodí na stihle blbě a vzhledem k přiježděnosti a na doporučení zkušeného - trenéra nebo koho já vím, vám bylo doporučeno tohle...
no, já držím palce, ať je změna ke spokojenosti všech zúčastněných - kobyly i jezdce...

Tak to se omlouvám přečetla jsem si po sobě první přispěvek a asi máte pravdu je to blbě napsané. Nechtěla jsem to rozpitvávat a psát tam vše.

Trenér mi doporučil - nebo spíše popsal - více udidel které by pro mou klisnu mohli být dobrým řešením a na základě toho jsem si vybrala právě tento model. Je objednané, čekám až přijde a vyzkoušíme jak se jí bude "líbit"

A že se mi nelíběj kroužky na skřípání byla spíše vsuvka, protože jsme je museli mít.

31.1.2012 11:29
kovbojka

XXX.XXX.215.221

Tak já tohle udidlo na svého koně používám už 4 roky a jsem naprosto spokojená, jenže já mám koně co se nazakusuje, chodí perfektně a to udidlo mám jen proto, že jich v obchodě moc neměli a tohle mi nějak padlo do oka a mému koni je jedno co mu strčím do huby. Někdy jezdím na tomhle a někdy ho zas měním za roubíkové, prostě co mi zrovna padle pod ruku. Musím říct, ale že mi nikdy nesedřelo koutky koně a i po 4 letech vypadá jak nové.. mám skušenosti s některýma udidlama co se už po 2 letech skoro rozpadají v hubě nebo se ty déčka totálně zaseknou a vůbec se nehýbou, takže já jsem s ním spokojená a když budu někdy kopovat další udidlo tak zase tohle.. jde mi taky o to, že chci na western udidlo a tam se jezdí hlavně na pákách nebo déčkách a většina déček jsou strašně ostrá co bych koni do huby nikdy nedala ani kdyby mi za to platili, takže tohle je taková lepší varianta i když trošku tlustější by taky mohlo být... tím ovšem nechic říct že k westernu nehodí i kroužkové a další udidla.. je mi vesměs fuk jak to vypadá hlavně až to sedí koni a na ostatní se můžu tak akorát vys**t

31.1.2012 11:42
strip

XXX.XXX.144.229

Já mám toto udidlo. Koník byl na něm obsedán a tak nám už zůstalo. Žáden problém s ním nemá. Na doporučení trenérky přecházím ale na užší - koník má jemnou a malou hubu. Tohle bylo na něj trošku tlusté a měl toho v hubě už moc. Udidlo proto prodávám. Pokud máš zájem tak se ozvi na a.struhalova@seznam.cz a domluvíme se.

31.1.2012 11:48
kovbojka

XXX.XXX.215.221

jejda fakt by mě zajímalo co se vám na tomhle udidlo zdá tlusté, já bych řekla, že je tenké až až :-) Kámoška ta má plňasku strašně citlovou na hubu a má na ní gumové udidlo..no to by jste měla vidět tlusté udidlo je tak 3krát tlustější možná i víc, ale kobyle vyhovuje i když mě to přijde komické cpát do tak malé huby tak široké udidlo a nějak se mi ta šířka i protiví, ale tohle udido bych řekla, že je opravdu tenké a tenčí už jsou spíš ty hnusné žiletky. Nemyslete si, že bych vám chtěla něco radit atd. to je vaše volba a mě je to docela jedno, jen mě prostě udivilo, že někdo o tomhle udidlo může říct že je tlusté to mě fakt pobavilo :-) ale je mi jasné pokud vám kůň chodí krásně jen na sed a udidlo skoro nepoužíváte tak i tenší udidlo mu nebude vadit

31.1.2012 13:38
strip

XXX.XXX.144.229

kovbojka napsal(a):
jejda fakt by mě zajímalo co se vám na tomhle udidlo zdá tlusté, já bych řekla, že je tenké až až :-) Kámoška ta má plňasku strašně citlovou na hubu a má na ní gumové udidlo..no to by jste měla vidět tlusté udidlo je tak 3krát tlustější možná i víc, ale kobyle vyhovuje i když mě to přijde komické cpát do tak malé huby tak široké udidlo a nějak se mi ta šířka i protiví, ale tohle udido bych řekla, že je opravdu tenké a tenčí už jsou spíš ty hnusné žiletky. Nemyslete si, že bych vám chtěla něco radit atd. to je vaše volba a mě je to docela jedno, jen mě prostě udivilo, že někdo o tomhle udidlo může říct že je tlusté to mě fakt pobavilo :-) ale je mi jasné pokud vám kůň chodí krásně jen na sed a udidlo skoro nepoužíváte tak i tenší udidlo mu nebude vadit

Mě je jedno, co cpe do huby Vaše kamarádka. Zadavatelka chtěla vědět konkrétní zkušenosti, tak píšu svou. Toť vše.

31.1.2012 14:46
klarusa

XXX.XXX.78.62

ahoj, ja z jineho soudku, treba poradite.
mam arabku s docela malou papulkou, kdyz jsme ji obsedali dostala dvakrat lomenej roubik, v kroku kdyz se kobyla nudi si prehazuje jazyk a pak mlati hlavou,...takze jsem ji zkusila "lehci" udidlo, protoze roubik je docela tezkej, a dostala dvakrat lomenou olivu s peckou uprostred, protoze kdyz je tam pecka a ne placka tak by mela bejt jemnejsi. A udidlo se vic pritahlo nahoru, kobca to prestala delat, ale pak to zas zaclo, protoze jsme nechteli ji to tolik vatahovat, a nechtelo se nam dat zatim nanosnik s podbradnim reminkem...
zeptala jsem se naseho zubare, ktery podotykam je svetova spicka, jezdi delat zuby sejkum, a proste po celem svete, takze jeho nazor uznavam, ale chtela bych poradit. Rikal, at skusim jednou lomene, protoze s dvakrat lomenym ikdyz ji neni velke, tak jak pusobi na vrchni patro ve dvouch bodech, tak si kobca s tim hraje protoze se jakoby houpe ta stredova cast... a tim ji to pak nuti prehazovat jazyk... dale pak doporucil nelomene udidlo se stredem toto udidlo se pouziva u westernu, ve staji co delam (reiningova staj) ho tu mame v nekolika provedenich, ale nepouzivaji ho tu ani na jednoho kone. Takze neznam co a jak... a proto se vas ptam, ma nekdo zkusenosti s timto udidlem? proc se pouziva, nemohu to nikde na netu najit, nejaky info.. dik moc

http://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-western/27-udidla/2552-udidlo-western-decko/

31.1.2012 18:38
iveth

XXX.XXX.161.66

klarusa napsal(a):
ahoj, ja z jineho soudku, treba poradite.
mam arabku s docela malou papulkou, kdyz jsme ji obsedali dostala dvakrat lomenej roubik, v kroku kdyz se kobyla nudi si prehazuje jazyk a pak mlati hlavou,...takze jsem ji zkusila "lehci" udidlo, protoze roubik je docela tezkej, a dostala dvakrat lomenou olivu s peckou uprostred, protoze kdyz je tam pecka a ne placka tak by mela bejt jemnejsi. A udidlo se vic pritahlo nahoru, kobca to prestala delat, ale pak to zas zaclo, protoze jsme nechteli ji to tolik vatahovat, a nechtelo se nam dat zatim nanosnik s podbradnim reminkem...
zeptala jsem se naseho zubare, ktery podotykam je svetova spicka, jezdi delat zuby sejkum, a proste po celem svete, takze jeho nazor uznavam, ale chtela bych poradit. Rikal, at skusim jednou lomene, protoze s dvakrat lomenym ikdyz ji neni velke, tak jak pusobi na vrchni patro ve dvouch bodech, tak si kobca s tim hraje protoze se jakoby houpe ta stredova cast... a tim ji to pak nuti prehazovat jazyk... dale pak doporucil nelomene udidlo se stredem toto udidlo se pouziva u westernu, ve staji co delam (reiningova staj) ho tu mame v nekolika provedenich, ale nepouzivaji ho tu ani na jednoho kone. Takze neznam co a jak... a proto se vas ptam, ma nekdo zkusenosti s timto udidlem? proc se pouziva, nemohu to nikde na netu najit, nejaky info.. dik moc

http://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-western/27-udidla/2552-udidlo-western-decko/

tak tohle udidlo, no spíše jsem zkoušela páku se stejným udítkem, jako má tohle udidlo, půjčila jsem si ji od kamarádky, kobyla mi při normální lomené páky se hodne nervovala, ani stihlo jednou lomené nesnesla, udidla jsme uplně zahodili a jezdili jsme na bosalu, potom jsem zkusila dát tu páku s rolkou uprostřed, stejné udítko jako na fotu a je na váhu otěží se mi zabalila a šlapa krásně bez nervů, na udidle se mi i hodně řítila dopředu, plánuji že si pořídím páku s tímto udítkem, kde můžu zapnout otěže vejš, že to může mít i jako déčkové udidlo.....taky jsem ještě zkoušela pevnou páku s obloukem a taky nic moc...

31.1.2012 20:00
hovope

XXX.XXX.144.137

páka je pro špičkově přiježděné koně :-| lomenná páka je největší zlo :-|

31.1.2012 21:06
klarusa

XXX.XXX.78.62

paka rozhodne neprichazi v uvahu, jedna se o remontu, ale asi budu muset vyzkouset takhle nelomene udidlo, jeslti si prestane tim jazykem hrat...
jen jsem chtela vedet zda nekdo nevi o efektu tohohle udidla... vsude se clovek dozvi o efektech, decek, oliv, stihel, roubiku,...a tak dale, a o tomhle druhu udidel nic
dik moc

31.1.2012 22:33
iveth

XXX.XXX.161.66

klarusa napsal(a):
paka rozhodne neprichazi v uvahu, jedna se o remontu, ale asi budu muset vyzkouset takhle nelomene udidlo, jeslti si prestane tim jazykem hrat...
jen jsem chtela vedet zda nekdo nevi o efektu tohohle udidla... vsude se clovek dozvi o efektech, decek, oliv, stihel, roubiku,...a tak dale, a o tomhle druhu udidel nic
dik moc

tak mě je tohle jasný,ale ja jsem napsala svojí zkušenost, ta páka měla totiž stejné udítko jako tohle udidlo a kobyla na ní byla klidná a myslím, že by to fungovalo stejně, jako na udidle, protože nejdříve jsem měla zapnuté otěže v tech horních polokroužku, nebo jak to nazvat a to už efekt jako páka nemělo...

31.1.2012 22:46
iveth

XXX.XXX.161.66

hovope napsal(a):
páka je pro špičkově přiježděné koně :-| lomenná páka je největší zlo :-|

práve je přiježděná a sama mám takový názor, nedávali jsme jen lomenou,ale i pevnou a nebylo to ono....jo, někdo by to tak nechal a koně dál trápil,ale ja si všímám každého detailu a tahle ji sedla, a nešlo ani o to, zda to je páka, nebo déčko, sedlo jí přesně tohle udítko....preferuju hlavně ty páky u který se dají přepnout otěže vejš, že to potom působí jako obyč.udidlo....

1.2.2012 10:20
klawdie

XXX.XXX.94.254

za nevýhodou tohoto udidla považuji možnost, že kroužky časem zatuhnou...

1.2.2012 10:43
123petii

XXX.XXX.144.137

klarusa napsal(a):
dik moc

equichannel má na toto téma pěkné články, popisuje i jiná udidla než ty nejrozšířenější. P.

1.2.2012 10:59
klarusa

XXX.XXX.78.62

opravdu? tohle jsem tam nenasla, ale jdu to zkusit znova, kdyz rikas, ze tam popsane je, dik moc

1.2.2012 11:17
1002coně

XXX.XXX.144.137

klarusa napsal(a):
opravdu? tohle jsem tam nenasla, ale jdu to zkusit znova, kdyz rikas, ze tam popsane je, dik moc

to udidlo které popisuješ je pro jemnou ruku. Je to na principu nelomeného udidla ale otočná rolka veprostřed ještě trochu ulevuje tlaku na jedno místo na jazyku. Obecně se říká, že se tím napravují koně kteří mají tendenci lehat si do uždění ( i když asi víme že hlavním problémem proč to koně dělají je ježdění na příliš silném přilnutí, kdy kůň nemá možnost odpočinout si od tlaku udidla a tak jde proti němu )

Osobní zkušenost ale s tímto udidlem nemám, nikdy jsem ho neměla na koni, takže píši jen teorii něco málo co jsem o něm slyšela.

1.2.2012 12:16
klarusa

XXX.XXX.78.62

dik moc za vysvetleni, na tom equichanelu jsem zas nasla jen jeho obrazek a nic moc k tomu...
ted konecne jsem se dozvedela vic... no nejdriv zkusim jen to jednou lemene jestli to pomuze, nechci remonte cpat do huby ostre udidlo, to ji asi driv tu hubu zavru podbradnim reminkem na nejakou dobu...

5.2.2012 11:50
Špagetka

XXX.XXX.76.199

Zdravím... Mám na koně tohle udidlo taky a naprostá spokojenost... Vzala jsem si koně zkaženého, ježděného na pelhemu a páce, opravdu tupohubého, nasadila jsem na něj toto udidlo, je to 14 tloušťka, takže sice né nijak jemné udidlo, ale také žádná žiletka. Díky kroužkům a postupnému přivykání na klidnou ruku opadly jeho úlety, jako zakusování do udidla, prchání apod. Je to poměrně nervní koník, kroužku mu pomohli i s tímto... Při práci si začne s udidlem hrát, zaobírá se jen udidlem a díký měděným kroužkům na udidle i mnohem lépe pění, takže u mě naprostá spokojenost! Jediné co bych doporučila opravdu pečlivě se o udidlo starat, obzvlášť jestli koník hodně slintá... Opravdu po jízdách omývat, kroužky tak pořád zůstanou pohyblivé, jinak vážně spokojenost... Mám ho na koni asi třičtvrtě roku a naprosto bez problému :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík