Zdravím! Kupuji si koně od starých lidí. Měli ho doteď jen na zahradě. Koník je normálně očkovaný, odčervený, všechno, ale nemají k němu modrý průkaz, pouze ten starý bílý zdravotní průkaz. Jedná se o křížence, nemá žádný původ, neznám žádné jeho nacionále, krom datumu narození, co vím, nemá ani žadný výžeh či čip... A teď. Musím mu zařídit modrý průkaz? Je to vůbec možné, když mu je už 12? Bude se mu muset udělat výžeh? Absolutně nevím, jak v takovéto situaci postupovat, koho na UZK zkontaktovat. Ikdyž už u koní nějaký pátek jsem, tohle je pro mě velká neznámá a z těch řečí na stránkách UZK taky moc moudrá nejsem :))) A pokud bych toto vyřizování měla udělat, víte, jak se to pohybuje cenově? Budu moc ráda za jakoukoliv radu! Díky mockrát!
Průkaz koně tzv. modrý průkaz musí mít všichni koně i kdyby měli 30let. Je to taková "občanka". Podle místa bydliště si najdi kontakt na tvého komisaře, který koně popíše, doplní datum narození a tvoji adresu. Průkaz ti pak přijde domů. Stojí to myslím kolem 200,-kč. Nejsem si jistá, jestli musí koně i čipovat, ale asi ano, když nemá koník žádný výžeh, což stojí u nás s popisem asi 1000,-kč.
Pokud nevíš, kdo je komisař pro tvoji oblast, zeptej se nejbližšího veterináře, ten by to měl vědět.
Pokud budeš mít koníka doma, tak si musíš i zaregistrovat hospodářství, ale tahle diskuze tady někde už je, stačí pohledat :)
aHOJ JÁ LONI ČIPOVALA KOBYLKU KTERÝ JE UŽ 13 LET A TO JSEM JÍ MĚLA 8 LET JEN Z MODRÝM PRŮKAZEM,ZDRAVOTNÍM.Když jsem jí kupovala nechala jsem jí udělat genetický tip,a přesto jsem jí musela loni čipovat.Registr je ve slatinanech. http://www.uek.cz/ch_registrace.htm