Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak řešíte výstražné tabulky nebo problém s dotěrnými lidmi u stáje. Mám problém s tím, že ať si napíšu kam chci, co chci, furt mi lidi strkají do ohrady děti i s kočárkama, nebo sáňkama. Nemůžu tam být pořád. Nakonec jsem to mírně omezila tím, že jsem za dřevěnými ráhny natáhla el. pásku a když to dětičkám dá pecku, tak už tam moc nelezou, ale neustále bojuji s neohleduplnými, ba až pitomými rodiči a prarodiči, kteří nechávají svoje dítka krmit koně a všelijak po nich lozit v domění toho, že když je kůň menšího vzrůstu, tak to je hříbě, tudíš nemůže nikdy nic udělat. Ve finále, když by se něco stalo, tak půjdou za mnou a budou vyhrožovat vším možným. Ne jednou se mi stalo, že jsem měla v ohradě naházené kaštany, igeliťáky a podobně. Koně mám na konci vesnice, takže zcela nemožné, aby se tam dostaly od konejnerů, či baráku. Ve finále pak plaším, proč koně nechtějí žrát. Bodejť ne, když jsou překrmení od turistů, kteří se s nimi podělí o rohlík se šunkou, či chleba s řízkem.
Tak tedy máte všude rozvěšené tabulky s textem plným uporoznění, nebo máte jednu velkou ,,nástěnku" na které vše je? Foto vítáno.
Díky za reakce.
Já ty lidi nechápu, podle mě ikdyby jste tam dala 100 tabulek tak budou dělat že je nevidi.To k nám se chodí dívat na koníky (máme doma 3) školka, ohlásí se dopředu a dojdou.Jednou jsem stála s přítelem u boxů, koníčci v ohradě.Otevřou se vrata k nam na dvur vyjde starší pani a malý kluk a pry kde jsou ty koně tam pojď a ukažu ti kde mají i ty byky.Žádný pozdrav, nebo že by se zeptala?vubec nas tam nikdo neregistroval a pomale by nam tam vše prolezla.Já teda nevim, ale nikdy by mě nenapadlo někomu vpadnout na pozemek a dělat že nic nevidim.Od te doby zamykame a naštěstí se tam nikdo nedostane.
To máte dobré, že máte uzavřený dvůr. Já mám na kopci jenom ohradu a v ní montované boxy. Z baráku tam vidím, co se děje, ale mít to takhle, jak to máte vy je z tohodle důvodu určitě lepší. Někdy mám pocit, že tabulka ,,Soukromý pozemek, vstup zakázán" lidi přitahuje jako magnet. A co na tom, je to jenom cedulka, že?
Včera jsem u sebe nachytala pána s 2 dítkama na sáňkách a na otázku, jestli byli v ohradě ( i když jsem je tam viděla) mi řekl, že ne, že si na to děti netroufly. Inteligence, opravdu.
A nejlepší jsou puberťačky, co jedou kolem na kolách, zastaví, jako největší borky slezou z kol, sednou na ohrady a začnou vykuřovat a komentovat moje koně, typu koukni na to hříbě, to je ale tlustý, a co na tom, že na ně čumí devítiletá březí kobyla, že?
Nikdy bych tohle neudělala, mě přijde i blbý chodit do stájí, když jsem na návštěvě u známých a zvou mě se podívat, jaké to tam mají. Natož tohle.
camics
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak řešíte výstražné tabulky nebo problém s dotěrnými lidmi u stáje. Mám problém s tím, že ať si napíšu kam chci, co chci, furt mi lidi strkají do ohrady děti i s kočárkama, nebo sáňkama. Nemůžu tam být pořád. Nakonec jsem to mírně omezila tím, že jsem za dřevěnými ráhny natáhla el. pásku a když to dětičkám dá pecku, tak už tam moc nelezou, ale neustále bojuji s neohleduplnými, ba až pitomými rodiči a prarodiči, kteří nechávají svoje dítka krmit koně a všelijak po nich lozit v domění toho, že když je kůň menšího vzrůstu, tak to je hříbě, tudíš nemůže nikdy nic udělat. Ve finále, když by se něco stalo, tak půjdou za mnou a budou vyhrožovat vším možným. Ne jednou se mi stalo, že jsem měla v ohradě naházené kaštany, igeliťáky a podobně. Koně mám na konci vesnice, takže zcela nemožné, aby se tam dostaly od konejnerů, či baráku. Ve finále pak plaším, proč koně nechtějí žrát. Bodejť ne, když jsou překrmení od turistů, kteří se s nimi podělí o rohlík se šunkou, či chleba s řízkem.
Tak tedy máte všude rozvěšené tabulky s textem plným uporoznění, nebo máte jednu velkou ,,nástěnku" na které vše je? Foto vítáno.
Díky za reakce.
oplotit, jinak se lidí nikdy nezbavíte. Je to vysoká investice, ale do budoucna se vyplatí. Zdraví koní je pro mě nejdůležitější a proto bych tyto peníze ráda zainvestovala.
Jo, tak tohle právě letos budu mít k řešení také...stáj mám sice ve dvoře, ale kolem pastviny vede cesta ke kostelu..a víte jak to chodí..zatím jsem tam koně neměla, ale přemýšlím, jak nejlépe zamezit krmení a plácání se kolem koní. Kolem sice bude dřevěná ohrada, ale to nikoho nezastaví. Tudíž také přemýšlím nad cedulkama atd...
No, dřevěná ohrada opravdu nikoho nezastaví, mám 150 vysokou se 3 příčníkama, co mě teďka napadlo, natahat elektriku zvenku i ze vnitř, pak se tam nikdo neprotáhne celým tělem, aniž by dostal pecku. Ze vnitř po příčnících a z venku mezi nimi a jednu vrchem. To je asi tak jediný, no. Pokud nebude někdo tak vych...a nebude to tam házet, ale lidem jde většinou snad o ten pocit, že si koně můžou nakrmit sami.
No a nebo bych to pak řešila výraznou cedulí na téma kolika ze špatného krmení a s doporučením co teda koníkům dávat, pokud je někdo prostě krmit musí. Známá má takhle vedle ohrady ještě plastový kontejnerek, kam jí lidi z okolí nosí tvrdý chleba a rohliky pro šemíky, kdo jde kolem si může vzít a dát jim nebo tam něco málo přidat. celkem jí tento systém funguje, nikdo jí tam neháže bordel. Ale tohle je asi o lidech z okolí.
To je dobrý nápad, ale je to o těch lidech. Moc bych tam nepsala cedulky o kolikách a podobně, protože lidi jsou mstivé svině a někteří Vám jsou schopni škodit jenom kvůli tomu, že ty koně máte a oni ne. Takže tohle bych taky nedělala, protože nějaký takový hulvát a přijde a řekne si: ,,Tak hele, když tady píše, že těm koním z toho bude zle, tak jim ještě přidáme, ať se holka nenudí, co na tom, že to zvíře chcípne!"
camics
napsal(a):
To je dobrý nápad, ale je to o těch lidech. Moc bych tam nepsala cedulky o kolikách a podobně, protože lidi jsou mstivé svině a někteří Vám jsou schopni škodit jenom kvůli tomu, že ty koně máte a oni ne. Takže tohle bych taky nedělala, protože nějaký takový hulvát a přijde a řekne si: ,,Tak hele, když tady píše, že těm koním z toho bude zle, tak jim ještě přidáme, ať se holka nenudí, co na tom, že to zvíře chcípne!"
No tak v případě že mám o okolí takovýhle lidi nevidím jiný řešení než železobetonovou hradbu a kolem minové pole. Ta známá má fakt štěstí, že je na dědině s asi 500 rozumnými obyvateli.
Na tohle téma bych mohla psát knížky. Máme tu smůlu, že před několika lety začali sousedi pronajímat objekt soukromé školce (rozuměj drahé školce, kde si každý rodič myslí, že může vše, rotože na to má). Všechny ohrady mám zařízený tak, že koně jsou až za druhou cca 3 metry od té vnější. "Na dosah" je pouštím, jen aby to vypásli když jsem v dohledu a můžu zasáhnout. Samozřejmě, že lidi lezou dovnitř, krmí koně, háží jim svačiny v igelitu, atd atd. Jeden můj kůň už solidně kouše, protože mu pořád něco cpu.
Zjistila jsem, že slušnost se vůbec nevyplatí, zkoušela jsem to po dobrém- lidi se mi prakticky vysmáli ("Dobrý den prosímvás nedávejte těm koním nic." "Promiňte, já to nevěděl." Zajdu za roh a už jim cpe chleba se salámem.) Cedule mě stály spoustu peněz, protože je lidi kradli a strhávali (jednou jsem dokonce jednoho chlapa viděla, jak jí strhnul a 2 minuty na to mi tvrdil, že tam žádná nebyla).
Nejvíc mě fascinuje, že ťěm lidem ani nedojde, jak může kůň být nebezpečný, berou k nim mimina atd, jednou jsem viděla jak ke koním vlezli děti se svačinou v ruce a maminka nemohla pochopit, proč mi to vadí...Máme jednu kobylu, co je dost agrasivní, hlavně když má hříbě, to jí dáváme jen tam, kam se prakticky nedá dostat(jen přez několik ohrad s jiými koňmi, plot atd).. No a jednou když měla 5 dní staré hříbě koukám že u ní v ohradě je nějaká "píp" s tak měsíčním miminem, ta kobyla je mohla klidně zabít!
Zkoušela jsem na to jít z druhé starny a upozornění vyvěsit v té školce, nebo tam udělat přednášku- vyrazili mě s tím.
Jediné co mi pomohlo (i když nikdy né na 100%, to nepomůže nic) je být prostě ta mrcha.
Krmení koní bez dovolení je prostě požškozování cizí věci. Jak někoho uvidím, vyběhnu s foťákem/telefonem zdokumentuju a prohlásím, že je to trestný čin, a že to budu hlásit a požadovat úhradu škody za veterinární prohlídku.... pár vět o IR.... . Ještě lepší je, přijít k díťěti a nabízet mu bonbónúsušenku, nebo ho hladit na hlavě ("Ty jsi ale krásná holčička")- funguje líp, když vypadáte na pedofila, ale není to dobré, když je v dohledu otec, co by vás přepral. Pak se roďičů zeptat, jestli si uvědomují, že dělají to samé těm koním.
Taky se maminek ptám, jestli mají dítka očkovaná proti tetanu, když je nechají šahat na koníky. A pokud se vymlouvají že koním dávají jen trávu, tak je upozorňuju, že tam chodí čůrat psi i děti po cestě do školky , tak ať si pak dítko umije ruce (to funguje, protože tam ty děti fakt vyčůrat dávají).
Většinu lidí dokážu znechutit, že jsem za mrchu jsem si už zvykla. Paradox je ten, že za celých 6 let za mnou nepřišel jediný člověk s prozbou že by se chtěl podívat (případně nakrmit) koně. Každému slušnému bych to ráda umožnila, vysvětlila co a jak....
Taky mám problémy s nepoučitelnými lidmi, bydlím na vesnici, ale u cesty, které vede na místní zříceninu, která je turisty vyhledávaná. Často mi do výběhu vběhnout ňafající neposlouchající psíci, kteří koně vyšokují a pak se strašně diví (hlavně teda majitelé), že koně po nich po jdou, maminky strkající děcka přímo do ohrady apod. Vrchol všeho byla třída děcek s dvěma učitelkami. Učitelky mě viděly, jak trhám o kus dál třešně, ale nepřišly a nezeptaly se, jestli můžou ke koním, na féra poslaly děcka za ohradník ke koním. A to už jsem startovala, v běhu vzala do ruky, co mi přišlo (hrábě) a řvala jak tajfun, ať vypadnou z ohrady, protože kobyla je na cizí dost rapl a hlavně nesnáší víc, jak tři lidi pohromadě. Sjela jsem učitelky, co si jako myslí, že dávají takový příklad a jestli mě jako neviděly...Odpověď mě ještě víc nadzvedla:No, viděly, ale my myslely, že koníčci nic nedělají, vždyť jsou takový hodný...Přitom kobyla uši přilepený dozadu, kopyta lítala vzduchem.. Přitom nemám problém, svézt děcka i dospělé, když někdo požádá, nechat pohladit apod. Vyřešili jsme to silným zdrojem na ohraník a tím, že koně vypásají kus u cesty jen pod dohledem a pak se tam natáhne další lanko, takže k nim nikdo nemůže. Jinak je mám ohlídané sousedkou, která je doma, koně pozoruje jako televizi a když se někdo snaží jim něco hodit, hned je pacifikuje. Díky za ní :-).
Hezké, opravdu asi bude lepší být za svini - i když už taková jsem a nebaví se se mnou celá vesnice, protože je chudáčky vyhazuju od koníčků, ale na druhou stranu tu jsou i lidi, kteří jsou slušní, zeptají se a těm jsem schopná odpovědět na vše, děti po dohodě povozit a tak dále. Ale v mé nepřítomnosti jsou i ti drzí. Opravdu bude jediná možnost strašit, strašit, strašit. Cedulka typu objekt je monitorován kamerou a krmení je poškozování cizí věci je nejspíš jediná informace, nad kterou se lidi zamyslí. Nedávno měli v Makru v akci nějakou umělohmotnou kameru, co svítila a otáčela se, byla na baterky, to by nemuselo být na škodu.
lafina
napsal(a):
Taky mám problémy s nepoučitelnými lidmi, bydlím na vesnici, ale u cesty, které vede na místní zříceninu, která je turisty vyhledávaná. Často mi do výběhu vběhnout ňafající neposlouchající psíci, kteří koně vyšokují a pak se strašně diví (hlavně teda majitelé), že koně po nich po jdou, maminky strkající děcka přímo do ohrady apod. Vrchol všeho byla třída děcek s dvěma učitelkami. Učitelky mě viděly, jak trhám o kus dál třešně, ale nepřišly a nezeptaly se, jestli můžou ke koním, na féra poslaly děcka za ohradník ke koním. A to už jsem startovala, v běhu vzala do ruky, co mi přišlo (hrábě) a řvala jak tajfun, ať vypadnou z ohrady, protože kobyla je na cizí dost rapl a hlavně nesnáší víc, jak tři lidi pohromadě. Sjela jsem učitelky, co si jako myslí, že dávají takový příklad a jestli mě jako neviděly...Odpověď mě ještě víc nadzvedla:No, viděly, ale my myslely, že koníčci nic nedělají, vždyť jsou takový hodný...Přitom kobyla uši přilepený dozadu, kopyta lítala vzduchem.. Přitom nemám problém, svézt děcka i dospělé, když někdo požádá, nechat pohladit apod. Vyřešili jsme to silným zdrojem na ohraník a tím, že koně vypásají kus u cesty jen pod dohledem a pak se tam natáhne další lanko, takže k nim nikdo nemůže. Jinak je mám ohlídané sousedkou, která je doma, koně pozoruje jako televizi a když se někdo snaží jim něco hodit, hned je pacifikuje. Díky za ní :-).
Jo, pejsci jsou taky kapitola sama pro sebe, aby se pak jednou majitelé nedivili, že jim musí mixovat granule. Naštěstí mám koně hodné, ale co se stane, když nakrmíte jednoho z nich a druhého, třetího, čtvrtého s nich ne si dokážete představit, na na lidi zatím funguje, že se ,,rvou" mezi sebou. To jsou pak zlí. Dobře mi to řeší jeden valach, ten si od cizího nic nevezme, ani od mých rodičů, jenom ode mě. Startující důchodci jsou nejlepší lék na nenechavce, mám takovou babičku, ale než se ke koním ,,doplazí", tak se tomu start říkat asi snad nedá, ale díky za ní. Pár lidí mi už vyhnala, i když to je zlomek...
Já mám problém s chatařema, zvláště s těma co mají zahradu vedle výběhu. Koně mi krmili čerstvým pečivem a kdybych je nenačapala, zapřeli by mi to. Slušné domlouvání nepomáhalo a ty keci, že je nekrměj, koně je práskli tim, že ihned po vypuštění do výběhu běželi žebrat k jejich plotu. Naučila jsem se před vypuštěním koní výběh projít a to co jsem tam našla jsem jim naházela zpět a u toho jsem pěkně nadávala, na chvíli si dali pokoj. Loňské léto se mi díky tomu málem schvátila kobyla, naštěstí to rozchodila, ale vařila se ve mě krev, pak jsem ve výběhu našla 3 velké bochníky chleba a to už jsem řvala na celou ves. Nechala jsem si napsat mega cedule NEKRMTE KONĚ a vystavila jsem jim to hezky před plot a zatím mám klid. Ale stejně se děsím léta kdy budou všichni na chalupách a zase budou chtít krmit, člověk si přijde strašně bezmocný, když je obklopený těmito ignoranty.
Jedna známá pověsila na ohrady docela nechutnou fotku mrtvýho koně, u toho byl napsaný text nevím už přesně, ale ve smyslu: "Takhle dopadl kůň nakrmený kolemjdoucími. Museli mi zaplatit 20.000,-Kč za kafilérii."
Bylo to každých asi 50 metrů a od tý doby koně nikdo nekrmí a rodiče k těm fotkám nevodí ani děti...
Vždycky si vzpomenu na příhodu, jak jsem načapala nějaký lidi, co krmili koně v ohradě z plný igelitky chlebem a na dotaz, jestli je ten chleba tvrdý, odpověděli: "Né, nebojte, to je včerejší"....
Nám ke koním lezou furt. Kolem ohrady vede cesta přes NÁŠ! pozemek k jedné letní hospůdce a k lesíku. Můžeme tam mít 100 cedulí jak blázni a lidé tam budou lézt furt. K dolní stáji se nedostanou, je tam brána a 2 ovčáci, ale najdou se i tací lidé, kteří se tam jdou podívat a to tam máme na štontu 3 chladnokrevné hřebce a jinak valachy.
V horní stáji máme také na uvazišti, nejblíže ke dveřím je kopavý valášek který už rozkopl dveře - děti rády plácají koně po zadku. Do ohrad nám neustále lezou zdejší puberťáci, jdou ke koni a mazlí se s ním. Popřípadě je prohání, což teda pak řvu, že to slyší až ve vedlejším městě. Schazují nám i překážky a hrají pin-pong, jsem zvědavá kdy nám vlezou do bazénu...
Tak to je děs, jak to tak poslouchám, tak asi kobyly vůbec nebudu do nového pouštět...:)..ne, je to blbý, lidi jsou někdy ohavní a nemyslí. Mámy s děckama si myslí, že je to hodný zvířátko (stejné je to u psů..taky si o mých každý myslí, jací to jsou mazlíci a ejhle..)..ale pokud bych do ohrady dala ještě ohradník a např. ceduli zlý kůň, třeba by zafungovalo?..No a nebo k nim pustim mýho plemennýho berana...:D..má asi 130 kg, to by si rozmysleli..:D
Andy
enducha
napsal(a):
Tak to je děs, jak to tak poslouchám, tak asi kobyly vůbec nebudu do nového pouštět...:)..ne, je to blbý, lidi jsou někdy ohavní a nemyslí. Mámy s děckama si myslí, že je to hodný zvířátko (stejné je to u psů..taky si o mých každý myslí, jací to jsou mazlíci a ejhle..)..ale pokud bych do ohrady dala ještě ohradník a např. ceduli zlý kůň, třeba by zafungovalo?..No a nebo k nim pustim mýho plemennýho berana...:D..má asi 130 kg, to by si rozmysleli..:D
Andy
To mám na ohradě u hřebce... Bohužel jednu slečnu kousl a můžu za to já. Ještě lepší je když mě ty lidi přesvědčují, že cesta není moje a mohou si tam jezdit. Dala jsem tam plůtek na asi 2 týdny a chodili si za mnou stěžovat, že musejí objíždět celou vesnici.
Cedulku "ZLÝ KŮŇ" rozhodně nedoporučuju. Pokud vám někdo vleze do ohrady a kůň ho zraní, budete z toho mít oplítačky, protože když je ten kůň zlý, měl by být lépe zabezpečený.
Cedulka "Pozor koně, elektrický ohradník, nebezpeční úrazu" na každém kroku poslouží lépe. Kdyby se nedejbože stalo, že kůň někoho zraní (v případě, že k němu vleze do výběhu), můžete se ohánět tím, že bylo všude (dobře čitelné) upozornění.
Znám několik případů, kdy zranění podali na majitele koně trestní oznámení. Jeden z nich měl na cedulce zlý kůň a spor prohrál, protože měl prý koně lépe zabezpečit, když je zlý a okolí nebezpečný. Druhý měl právě "jen" upozornění na nebezpeční úrazu a spor vyhrál, protože zraněný byl dostatečně upozorněn, aby tam nelez, že mu klidně hrozí úraz.
Takže tak.
No a na oprsklost lidí snad působí pouze vysoká betonová zeď s minovým polem (aspoň 50 metrů širokým)...
Některé vaše příspěvky jsou fakt drsné...a bohužel podobné jako u nás.
Asi je to všude stejné. Nám koně na podzim nakrmili lidi kukuřicí tak, že byly šlupky všude a zbytek nedožraný - to už kobyly asi nemohly. A udělaly to maminky s kočárkem....
Pak jiní prolezou ohradou do druhé - vnitřní ohrady a jdou si fotit koně, když zrovna nejsou v té bližší u cesty...
Máme všude cedule Nekrmte koně a elektrický ohradník, nevstupujte. Když se nějaké dítě drží pásky a není to zrovna zaplé, běžíme to dát do elektriky. Je to drsné, ale co jiného dělat. Mezi dvěmi páskami je ještě pevné břevno.
Kdysi nám koně nakrmili taky tím zmoštovaným odpadem z jablek. Nechali u ohrady celou bednu...
Taky je fajn, když jdeme po cestě a děcka odjedou na těch chrastících motorkách rodičům a "dojíždí" koníčky. Naštěstí se nic nestalo. A to máme starou kobylu taky "pitbula".
Je to pravda, cedulky ,,pozor zlý kůň" či ,,pozor, koušu a kopu" jsou jenom o problém. Tím vlastně připoušíte to, že víte, že tam máte nebezpečné zvíře, co by mohlo ublížit. A když se něco stane, tak je máte špatně zabezpečené a je jedno, jestli vleztý turista u toho přelezl betonovou zeď střeženou psy, nebo přebrodil řeku s krokodýly.
Měla jsem tam cedulku ,,POZOR!!!Zákaz krmení, hlazení koní a strkání končetin do ohrady! V případě nedodržení zákazu, vše na vlastní nebezpečí. Zákaz platí po celé délce ohrady." a umístěnou po každých 50m ohrady. Do druhého dne všechno otrhané a dítko i s kočárem narvané u koní.
Moji koně jsou tlustí jak vepři a žerou i když nemůžou a když se lidí ptáte, proč je krmí, jestli vypadají tak špatně a oni Vám odpoví, že musí mít určitě hlad, když tak rychle jedí a že je trápím hlady, že mají velká břicha, jako děti z Afriky, co trpí hlady, tak Vás do dostane jenom do kolen. Nepochopitelné
Tak já mám milion cedulek ZÁKAZ VSTUPU atd.. Je to jen, kdyby se něco opravdu stalo, aspoň něco je na mé straně
Jinak jedna kobyla je pěkná "mrcha" - jen se někdo přiblíží na méně než 1metr, začne po něm kopat (jsme asi 4 lidi, kteří ji můžou 100% věřit) - tohle ví už naštěstí celé okolí, a tak tam raději nechodí...
Jinak už jsem taky za mrchu, ale to u koní skoro každý mi to tak připadá, je to jediný způsob jak lidi zahnat
Oplocení je buď jen el.ohradník, nebo dřevěný "plot"... Celý "areál" je oplocen, avšak brána přes den zůstává odemknutá. Plot jsme dělali právě k vůli lidem - musím říct, nejlepší investice
Některé "mrchy" to po nějakém čase zjistili a tak přibyla na bránu nová cedulka - POZOR, ZLÝ PES. Pořídila jsem si německého ovčáka, musím říct, dobrý hlídač a navíc jsem ho naučila povel "trhej" - v překladu to znamená, rozběhni se za předmětem na který ukazuji a štěkej
To platí na lidi nejlépe . slyší trhej a vidí psa běžícího a štěkajícího směrem k nim.. No to jsou pety pryč Já si poté počkám u brány, seřvu je jak malé děcka, a mám vystaráno
Takové lidi opravdu
(myslím, že pochopil každý)