Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.2.2012 14:21
dalmatinka2004

XXX.XXX.179.82

Hezký den všem,

než zburcuju veterináře, prosím o Vaše názory, zda zbytečně neplaším. Dnes jsem si u valacha všimla, že má asi poněkud nateklou (zvětšenou) předkožku. Nijak to nehřeje, nechá si na to sáhnout, žere a běhá úplně normálně, ale mě to dosti zaskočilo a myslím, že to v pořádku není. Napadlo mne, zda to není mrazem, ale ten už není takový a druhý valach je v pohodě.
Přikládám foto a předem díky za názory!

Katka

15.2.2012 14:52
suszenka

XXX.XXX.208.106

Já bych veterináři alespoň zavolala a zeptala se ho co to může být a nějakou radu. S tímhle jsem se nikdy nesetkala a normální mi to nepřipadá. Pak dej vědět co to bylo a jak na to. díky

podskocova

15.2.2012 15:13
podskocova

XXX.XXX.41.172

My to máme pravidelně každý rok ale v létě.Poštípanou předk. od muchniček si pokouše zubama a dostane infekci a to má potom 4 krát takové jako váš kuň.Vemte hadr a zkuzte vytřít ten maz.Mosíte hluboko.Jestli je tuhý vše ok,jestli je ružový mazlavý tak je to zánět.:-(

15.2.2012 15:58
bonita

XXX.XXX.195.175

ja som to tiez uz videla na valachoch tazakoch a mali to infekciu podla ich majitelov

16.2.2012 08:09
makki

XXX.XXX.107.70

Náš starý valach čt to taky někdy mívá. Dost se mu usazuje maz, takže musíme pravidelně čistit, odlupovat, vymývat, a to fakt dost hluboko. Nebolestivé na dotek, nehřející, zase to splasklo. Ale za telefonickou konzultaci s veterinářem by to asi stálo, pokud to má poprvé a nevíte, jak na to zareaguje. Aby se to nerozvinulo v něco horšího.

16.2.2012 18:56
hankaladyb

XXX.XXX.199.217

Bylo na nemoderovaném, jen kopíruji....:-)

nejsme na moderce, tak snad to tam někdo dá, dík..
My se s tímhle problémem taky setkali někdy předloni, a to v zimě, když byl mráz. Veterinář to viděl, a řekl, že se to stává valachům v mrazech, že kvůli zimě "nevystrkují" a maz způsobí neplechu.
Předkožku jsme vytírali hadříkem, natrhali jsme na kousky prostěradlo a vyhazovali. jednak odstranit maz a jednak slabým roztokem Betadině ( ředěným ve vodě normální teploty, ne ve studené! ).
Valášek si zvykl a nedělal potíže, ošetřovali jsme ho při krmení, min. 1x denně.
Za nějaký čas ( víc než pár dní, ale moc týdnů to nebylo ) se to spravilo a otok splasknul. By trochu menší než ten u Vašeho koně - ale myslím, že je to ten samý problém

17.2.2012 14:47
dalmatinka2004

XXX.XXX.179.82

Děkuji za reakce. Konzultovala jsem s vetem, také si myslí, že by se to mělo spravit. Budeme vytírat haříkem a uvidíme, kdyby se to nelepšilo, tak by prý přijel a buď mu něco píchnul, nebo to řešil nějak lokálně, tak uvidíme. Dnes už mi to přišlo o chlup lepší - míň růžové. Ten maz tam opravdu je...
Hezký den,

Katka

Přidejte reakci

Přidat smajlík