Hezký den všem,
než zburcuju veterináře, prosím o Vaše názory, zda zbytečně neplaším. Dnes jsem si u valacha všimla, že má asi poněkud nateklou (zvětšenou) předkožku. Nijak to nehřeje, nechá si na to sáhnout, žere a běhá úplně normálně, ale mě to dosti zaskočilo a myslím, že to v pořádku není. Napadlo mne, zda to není mrazem, ale ten už není takový a druhý valach je v pohodě.
Přikládám foto a předem díky za názory!
Katka
podskocova

XXX.XXX.41.172
My to máme pravidelně každý rok ale v létě.Poštípanou předk. od muchniček si pokouše zubama a dostane infekci a to má potom 4 krát takové jako váš kuň.Vemte hadr a zkuzte vytřít ten maz.Mosíte hluboko.Jestli je tuhý vše ok,jestli je ružový mazlavý tak je to zánět.
Náš starý valach čt to taky někdy mívá. Dost se mu usazuje maz, takže musíme pravidelně čistit, odlupovat, vymývat, a to fakt dost hluboko. Nebolestivé na dotek, nehřející, zase to splasklo. Ale za telefonickou konzultaci s veterinářem by to asi stálo, pokud to má poprvé a nevíte, jak na to zareaguje. Aby se to nerozvinulo v něco horšího.
Bylo na nemoderovaném, jen kopíruji....
nejsme na moderce, tak snad to tam někdo dá, dík..
My se s tímhle problémem taky setkali někdy předloni, a to v zimě, když byl mráz. Veterinář to viděl, a řekl, že se to stává valachům v mrazech, že kvůli zimě "nevystrkují" a maz způsobí neplechu.
Předkožku jsme vytírali hadříkem, natrhali jsme na kousky prostěradlo a vyhazovali. jednak odstranit maz a jednak slabým roztokem Betadině ( ředěným ve vodě normální teploty, ne ve studené! ).
Valášek si zvykl a nedělal potíže, ošetřovali jsme ho při krmení, min. 1x denně.
Za nějaký čas ( víc než pár dní, ale moc týdnů to nebylo ) se to spravilo a otok splasknul. By trochu menší než ten u Vašeho koně - ale myslím, že je to ten samý problém
Děkuji za reakce. Konzultovala jsem s vetem, také si myslí, že by se to mělo spravit. Budeme vytírat haříkem a uvidíme, kdyby se to nelepšilo, tak by prý přijel a buď mu něco píchnul, nebo to řešil nějak lokálně, tak uvidíme. Dnes už mi to přišlo o chlup lepší - míň růžové. Ten maz tam opravdu je...
Hezký den,
Katka