Krmná dávka pro roční hříbě

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.2.2012 14:32
lucyk

XXX.XXX.43.1

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jaká je podle Vašich názorů a zkušností nejvhodnější denní krmná dávka pro roční hříbě (z plnokrevné matky, po teplokrevném otci). Koník je přes den venku, na noc v boxe.

Díky za jakékoliv tipy :-)

16.2.2012 18:52
hankaladyb

XXX.XXX.199.217

Neomezený přístup k senu a trochu mrkve, zbytečně bych ho moc netláskala, pokud není vyhublé..... kdyžtak maličko mačkaného ovsa, ale jen hrstku, pokud je, ale hříbě v optimální váze, tak bych nechala jen to seno a trochu mrkve, ale nepřehánět, mrkev taky může stavit....

16.2.2012 19:57
ghajariy

XXX.XXX.4.106

Já mám 2 hříbata, budou teprve roční a už od 1 měsíce je krmím granulema pro hříbata, teď už granulema pro odstávčata + trocha mačkaného ovsa a vypadají super. Dostávají každý cca 1-1,5 kg denně. Občas přidávám nějakou tu mrkev nebo jablko. Jsou symetrické, vyvážené, srst pěkná, kopýtka rostou jak mají, postavově moc líbivé. Teď vařím už i lněné semínko, začli línat. V mrazy jsem přidávala hrnek pš. otrub. + řepných řízků( máčených), abych jim udělala ,,mash". Vitamíny neřeším, mají je v granulích. Seno je jednou dobré, jednou horší, každá tráva je jiná a kompletní směs jim aspoň zajistí i vitamíny, které jinak nemají kde získat.
Každý má ale svůj recept a já doporučuji vyslechnout si různé názory a udělat si vlastní obrázek jak podle plemene, tak podle toho, k čemu bude koník sloužit, podle tělesné kondice, faktorů je víc.

16.2.2012 22:11
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Možná by neuškodila fotka, aby bylo vidět, v jaké krmné kondici je. Obecně ale méně = lépe, překrmování jádrem zadělává na nepoměr růstu kostí a šlach, obezita příliš zatěžuje klouby.

Na fotce je WPBr (otec welsh cob x A1/1, matka pony s podílem araba), v té době rok a měsíc. Jen na pastvě/seně + minerály.

17.2.2012 08:29
lucyk

XXX.XXX.43.1

No, mě jde hlavně o to, že jsem krmení koní nevěnovala nějakou úplně přílišnou pozornost, koně jsem vlastního neměla, pouze v pronájmu, a tak jsem to nechávala na zkušenějších - majiteli stáje a koní. Koně má narostlé krásně, ani překrmené, ani vyhublé, lesklá srst, zdravá kopyta, takže nebyl důvod se domnívat, že způsob, kterým krmí je špatný. Ale pořídila jsem si roční hříbátko a nechala si ho tam ustájit a nějak se mi přestává líbit to, že je koník krmen 3 krát denně ovsem ve stejné dávce jako ostatní "dospělí" koně... Proto bych chtěla zavčas zakročit a nakoupit si krmení svoje a chystat si ho pro koníka na každý den po svém. Uvažovala jsem o müsli v kombinaci s granulema (seno je samozřejmostí) a tak jsem se chtěla zeptat co má kdo za zkušenosti nebo za tipy... smajlík

17.2.2012 08:34
klawdie

XXX.XXX.94.254

Souhlasím s Kátou chtělo by to fotku, v období pastvy si myslím, že kvalitní pastva a minerály postačí, ale přes nepastevní období bych určitě dokrmovala, ne mnoho dávku optimální především tedy přes zimu, ale pokud nemáte kvalitní pastvu zlehka bych dokrmovala. Tak mě bylo i doporučeno od krmiváře...vidím to i doma na podobně starých hříbatech, nyní již 1,5 roční. Jeden dokrmován, druhý ne...rozdíl je znatelný....takže určitě bych s uvážení podávala kvalitní granule či kvalitní obilí...

17.2.2012 08:43
klawdie

XXX.XXX.94.254

lucyk napsal(a):
No, mě jde hlavně o to, že jsem krmení koní nevěnovala nějakou úplně přílišnou pozornost, koně jsem vlastního neměla, pouze v pronájmu, a tak jsem to nechávala na zkušenějších - majiteli stáje a koní. Koně má narostlé krásně, ani překrmené, ani vyhublé, lesklá srst, zdravá kopyta, takže nebyl důvod se domnívat, že způsob, kterým krmí je špatný. Ale pořídila jsem si roční hříbátko a nechala si ho tam ustájit a nějak se mi přestává líbit to, že je koník krmen 3 krát denně ovsem ve stejné dávce jako ostatní "dospělí" koně... Proto bych chtěla zavčas zakročit a nakoupit si krmení svoje a chystat si ho pro koníka na každý den po svém. Uvažovala jsem o müsli v kombinaci s granulema (seno je samozřejmostí) a tak jsem se chtěla zeptat co má kdo za zkušenosti nebo za tipy... smajlík

Za müsli budeš zbytečně vyhazovat, není o nich lepší než kvalitní granule, jen to lidem připadá hezčí a voňavější...jinak určo dávat hříběti 3x denně dávku jako pro velkého koně je špatně, obzlášt příliš ovsa, nezminuješ tedy konkrétní dávky, ale i tak bych na ovsu šetřila...ten můj cca dostane 1 litr granulí+ 0,5 obilí denně nyní přes zimu...určitě zasáhni, konečné důsledky rychlého růstu už jsem také viděla něklikrát na živo a je to pak handikep do konce života... je potřeba zajistit mu důležité minerály k růstu...zakup kvalitní granule, jistě se najde něco dostupné a tím rozumně přikrmuji...klidně dávku rozděl do třech dávek at dostává s ostatními.
Opravdu je nejlepší držet se hesla méně je více! U koní se ti to vyplatí...

17.2.2012 08:59
lucyk

XXX.XXX.43.1

klawdie napsal(a):
Za müsli budeš zbytečně vyhazovat, není o nich lepší než kvalitní granule, jen to lidem připadá hezčí a voňavější...jinak určo dávat hříběti 3x denně dávku jako pro velkého koně je špatně, obzlášt příliš ovsa, nezminuješ tedy konkrétní dávky, ale i tak bych na ovsu šetřila...ten můj cca dostane 1 litr granulí+ 0,5 obilí denně nyní přes zimu...určitě zasáhni, konečné důsledky rychlého růstu už jsem také viděla něklikrát na živo a je to pak handikep do konce života... je potřeba zajistit mu důležité minerály k růstu...zakup kvalitní granule, jistě se najde něco dostupné a tím rozumně přikrmuji...klidně dávku rozděl do třech dávek at dostává s ostatními.
Opravdu je nejlepší držet se hesla méně je více! U koní se ti to vyplatí...

Než jsem koníka koupila, tak byl chován pastevně jenom o senu. Ale zdálo se mi, že mu to nestačilo, protože sice nebyl vyhublý nebo něco podobného, ale měl taková vlnkovatá kopýtka, což jsem někde četla, že je to právě důsledek "výživového stresu"... Po tom, co jsem si ho koupila jsem ho převezla do stáje, kde teď spolu jsme a tam bohužel celodenní pobyt venku není možný a seno se do výběhu také nedává, to má koník pouze v boxe. Koně se krmí ráno, pak jdou ven, v poledne se zavřou, nakrmí, pak jdou zase ven a na večer krmení a už zůstávají doma. Bohužel teď v zimě se stalo, že také stáli skoro celý den doma, šli ven třeba jenom na dvě, tři hodinky (názor majitele, že v zimě je lepší koně nechat zavřené doma, protože by asi koníkovi nastydla prcka nebo co...), tak jsem byla proti a chtěla koníka dávat ven, a zkoušela jsem to, ale můj malej mi nechce ve výběhu vydržet sám, proto se musel zavírat taky, tak jsem se aspoň snažila co nejvíc ho brát na procházky apod.

Nicméně, okolnosti jsou prostě ještě o něco složitější, proto musím vycházet ze všech těchto podmínek a chci tomu přizpůsobit krmnou dávku. Krmit třikrát denně ovsem se mi za těchto okolností prostě nelíbí a tak chci zasáhnout. Koník se sice vytáhl, to je pravda, ale přesně jak píšeš klawdie, mám strach, aby nedošlo k nějakým negativním důsledkům rychlého růstu... Bohužel nemám s krmením moc zkušeností a tak teď sháním informace, kde se dá, abych udělala pro svého koníka to nejlepší...

17.2.2012 09:27
klawdie

XXX.XXX.94.254

lucyk napsal(a):
Než jsem koníka koupila, tak byl chován pastevně jenom o senu. Ale zdálo se mi, že mu to nestačilo, protože sice nebyl vyhublý nebo něco podobného, ale měl taková vlnkovatá kopýtka, což jsem někde četla, že je to právě důsledek "výživového stresu"... Po tom, co jsem si ho koupila jsem ho převezla do stáje, kde teď spolu jsme a tam bohužel celodenní pobyt venku není možný a seno se do výběhu také nedává, to má koník pouze v boxe. Koně se krmí ráno, pak jdou ven, v poledne se zavřou, nakrmí, pak jdou zase ven a na večer krmení a už zůstávají doma. Bohužel teď v zimě se stalo, že také stáli skoro celý den doma, šli ven třeba jenom na dvě, tři hodinky (názor majitele, že v zimě je lepší koně nechat zavřené doma, protože by asi koníkovi nastydla prcka nebo co...), tak jsem byla proti a chtěla koníka dávat ven, a zkoušela jsem to, ale můj malej mi nechce ve výběhu vydržet sám, proto se musel zavírat taky, tak jsem se aspoň snažila co nejvíc ho brát na procházky apod.

Nicméně, okolnosti jsou prostě ještě o něco složitější, proto musím vycházet ze všech těchto podmínek a chci tomu přizpůsobit krmnou dávku. Krmit třikrát denně ovsem se mi za těchto okolností prostě nelíbí a tak chci zasáhnout. Koník se sice vytáhl, to je pravda, ale přesně jak píšeš klawdie, mám strach, aby nedošlo k nějakým negativním důsledkům rychlého růstu... Bohužel nemám s krmením moc zkušeností a tak teď sháním informace, kde se dá, abych udělala pro svého koníka to nejlepší...

Jen se zeptám, změna stáje by nešla, pro tyhle prcky je přeci jen nejvhodnější aspon jeden dva podobně staří a pobyt místo v boxe venku...sama na to máš celkem rozumný názor, tak není možnost změny? třeba z jara někam na pastevko? bývá to pro hříbáky lepší start do života....nezdá se mi tvá stáj uplně ideální, ale to píšeš i ty sama...

Jinak co se týče krmení, výchovy apod. v dnešní době internetu jsou informace mnohem dostupnější, doporučují pročíst spíš než diskuze tak články serály apod. ifauny či equichannel jsou toho plné...sama si pak uděláš obrázek...
Ale abych byla konkrétní za já za těch pár let zkoušení zakotvila na granulích Schaumann a již dlouhodobě s nimi spolupracuji, jistě se najde i někdo kterým nevyhovovali, ale na svých koních vidím spokojenost a sama jí mám také, závoz do stáje zdarma, je velmi fajn služba.:) ale nejradši mám od nich minerální liz, kterým si přes léto i v zimě doplnují potřebné minerály...

26.2.2012 21:06
lucyk

XXX.XXX.43.1

Stěhujeme se s koníkem do nové stáje - problém s krmením vyřešen :-)smajlík

26.2.2012 22:14
ranchkvitecek

XXX.XXX.12.154

http://www.horse28.cz/vypocet-krmne-davky-pro-kone v tabulce se pak zadá hříbě..

27.2.2012 08:08
lucyk

XXX.XXX.43.1

Ano, to už mám všechno projité, šlo mi hlavně o osobní zkušenosti, proto jsem založila tuto diskuzi... :-)

29.2.2012 20:40
forest

XXX.XXX.111.22

Tady si to spočítejte. www.horse28.cz

Hlavně žádné rady typu "neomezený přístup k senu" jinak to hříbě zabijete

1.3.2012 11:04
klawdie

XXX.XXX.94.254

lucyk napsal(a):
Stěhujeme se s koníkem do nové stáje - problém s krmením vyřešen :-)smajlík

Tak to gratuluji...to je krok dobrým směrem :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík