Zdravím,
jezdím mladou kobylku haflinga, která má kulatá záda a téměř neznatelný kohoutek. Sedlo, které teď má ji vůbec nesedí a z ,,konfekčně,, vyráběných typů jsme s napasováním bez šance. Nechci na ní dávat sedlo, které ji nesedí a tak zatím jezdím bez sedla. S paní majitelkou jsme probírali možnost bezkostrového sedla, proto bych se touto cestou chtěla zeptat na vaše názory na jakákoliv bezkostrová sedla - typy, cenu a vlastní postřehy. Jezdíme western, ale to není rozhodující, chtěla bych aby sedlo kobylce sedlo a hlavně bylo kvalitní a pro jezdce bezpečné a pokud možno :) pohodlné. Děkuji
Sedlo od sedláře na míru je v plánu koncem roku (finance).
Kdysi jsem se o bezkostrová sedla zajímala. Líbí se mi vše, co je tolerantní vůči zdraví koně. Bylo mi vysvětleno, že právě pro bezkohoutkaté, kulaté koně se moc nehodí. Není moc stabilní a při nasedání sklouzne (nakonec nasedání na toto sedlo je prý obtížnější u každého koně). Odborník však nejsem.
Mám Barefoot a kostrové sedlo už mi na koně nesmí.... pro koně je to to nejlepší, může si pod ním vyklenout hřbet a i kontakt s jezdcem je lepší než u kostrového.... ale do neznačkového bych nešla, ty se okamžitě prosednou a kroutí se... pokud má jezdec více než 75 kg, tak je nutná physiopodložka, ta pomůže roznést váhu..... když si vezmete sedlo z dry texu, tak stojí něco málo přes 7000,- nebo alespoň stávalo... Pro jezdce ale znamená, že se musí naučit lépe jezdit, protože toto sedlo vás nepodrží.... když se na něm naučíte, tak je velmi pohodlné.... ze země by se vůbec nemělo nasedat, kvůli přetížení koňské páteře a mělo by se nasedat střídavě z obou stran, takže nevidím problém s nasedáním.... mně se sedlo nikdy nepřetočilo, tak opravdu nevím....
Jezdím na Barefootech přes tři roky....
Mám Barefoot a kostrové sedlo už mi na koně nesmí.... pro koně je to to nejlepší, může si pod ním vyklenout hřbet a i kontakt s jezdcem je lepší než u kostrového.... ale do neznačkového bych nešla, ty se okamžitě prosednou a kroutí se... pokud má jezdec více než 75 kg, tak je nutná physiopodložka, ta pomůže roznést váhu..... když si vezmete sedlo z dry texu, tak stojí něco málo přes 7000,- nebo alespoň stávalo... Pro jezdce ale znamená, že se musí naučit lépe jezdit, protože toto sedlo vás nepodrží.... když se na něm naučíte, tak je velmi pohodlné.... ze země by se vůbec nemělo nasedat, kvůli přetížení koňské páteře a mělo by se nasedat střídavě z obou stran, takže nevidím problém s nasedáním.... mně se sedlo nikdy nepřetočilo, tak opravdu nevím....
Jezdím na Barefootech přes tři roky....
Faktem je, že se teď v inzercích s bezkostrovými sedly roztrhl pytel. Když jsem já kupovala svého bezkostráče, byl k mání pouze Barefoot. Dnes už je vidět sedla propracovanější, která mají i vespod něco jako sedlové polštáře a ne jenom rovnou kožešinu. Některá westernová sedla jsou opravdu hezká a velmi podobná sedlům kostrovým, tedy alespoň na fotografii. Cenová relace je také příjemnější, než má Barefoot. Pokud má někdo pocit, že by v tomto sedle mohl jezdit, nezbývá, než to vyzkoušet. Názory jiných je sice dobré znát, ale stejně to bude půl na půl, někdo je chválí, jiný zatracuje. Nakonec si každý musí udělat ten svůj vlastní a buď si zvykne, nebo nezvykne. Stále mi ale tato investice připadá snesitelnější, než kupovat v inzerci naslepo dražší sedlo kostrové s rizikem, že nepadne. Bezkostráč, když už nic, tak sedí alsepoň koni. Já osobně jsem měla dvě tato sedla a obě jsem prodala, necítila jsem se v nich ani já, ani moje dcera, a taky vážím trošku více, než je pro toto sedlo vhodné.
Máme westernová sedla - jedno od Barefoot, jedno od R.A.M.
Barefoot je hlubší, propracovanější, z kvalitnějšího materiálu.
R.A.M. (koupeno z druhé ruku) je to jen takové "sedýlko".
Barefoot se nepřetáčí - ani při nasedání a to máme kulatou kobylu - huculku.
Sedlo od R.A.M. tvar tak dobře nedrží - často musím polohu sedla upravovat - jsem pořád trochu doleva nebo trochu doprava, na ježdění je ale taky pohodlné - jakmile však budu mít finance zvážím nákup druhého Barefootu.
Na dobu přechodnou si s ním ale člověk vystačí.
Obě sedla jsou pro koně pohodlná - nikdy žádný otlak nebo nerovnoměrné opocení. Obě sedla jsou lehounká, dobře se na koně pasují a dopínají. Pro čištění a mazání se obě dají pěkně "rozložit" a údržbu provést.
Westernový Barefoot (s jiným typem nemám zkušenost) i drží sed. O R.A.M. to říci nemohu - na pomalejší rekreační ježdění je použitelný, do vyšších rychlostí bych s ním asi nešla - s Barefootem ano, i při prudším zastavení se "nehlo".
didi
napsal(a):
Máme westernová sedla - jedno od Barefoot, jedno od R.A.M.
Barefoot je hlubší, propracovanější, z kvalitnějšího materiálu.
R.A.M. (koupeno z druhé ruku) je to jen takové "sedýlko".
Barefoot se nepřetáčí - ani při nasedání a to máme kulatou kobylu - huculku.
Sedlo od R.A.M. tvar tak dobře nedrží - často musím polohu sedla upravovat - jsem pořád trochu doleva nebo trochu doprava, na ježdění je ale taky pohodlné - jakmile však budu mít finance zvážím nákup druhého Barefootu.
Na dobu přechodnou si s ním ale člověk vystačí.
Obě sedla jsou pro koně pohodlná - nikdy žádný otlak nebo nerovnoměrné opocení. Obě sedla jsou lehounká, dobře se na koně pasují a dopínají. Pro čištění a mazání se obě dají pěkně "rozložit" a údržbu provést.
Westernový Barefoot (s jiným typem nemám zkušenost) i drží sed. O R.A.M. to říci nemohu - na pomalejší rekreační ježdění je použitelný, do vyšších rychlostí bych s ním asi nešla - s Barefootem ano, i při prudším zastavení se "nehlo".
Co znamená že sedlo bylo z druhé ruky, jakože bylo bazarové?
Co vím, tak u bezkostrových sedel chvíli trvá, než se přispůsobí koni
ajikk
napsal(a):
Ještě bych ráda upřesnila, že R.A.M. neprodává sedla z druhé ruky. Takže máte sedlo pravděpodobně od jinud...???
Tak jsem to nemyslela- sedlo z nabídky R.A.M. jsem koupila přes inzerát. Jedna se konkrétně o sedlo Desert. Nevěděla jsem, kde jej na internetu jinde najít - tak jsem uvedla R.A.M., aby bylo možné se na něj podívat.
Sedlo za nižší cenu než je jiné sedlo hodl nebude mít stejné kvality - s tím jsem ale počítala a napsala i, že jsem si toho vědoma a co je na tomto sedle dobré!!!
Je to tak půl na půl - na rekreaci to není špatná volba. Při možnosti investovat trochu více bych si koupila barefoot.