Pierot už se nechá zadeklovat
i ve volnosti
,dřív,když jsme na něj šli s dekou,tak se mu to nelíbilo,museli jsme mu dávatt vodítko přes krk.
No,a Jára,jelikož v oddíle jezdila jenom jednoho koně,tak se jí to vždycky zdá málo,
tak ještě chvilku pojezdila Monďáska.
Tady dali 3 gumy.
Kdyby se někde jezdil parkurek bez sedla,tak bych jí stoprocentně přihlásila.
4 gumy.
Jsem to hodila do těch předchozích kocháček a koukám, že už jsou nové :-D ..... Jarča je děsně šikovná, jsem koukalla znovu na ta videa, jak jezdí bez sedla..teda já mít její jistotu! Ona tam sedí jak přilepená! je skvělá, fakt že jo! A děsně se mi líbí to video jak si moruš bere to udidlo....taková pohoda, klídek. Usa taky bere dobře udidlo.
Díky,Zuzko,no jde jim to.
Včera bylo tak nádherně,tak Olda s Járou vyndali překážky,a dneska se ráno probudíme a ono je bílo.
Markét,tady je to videjko,a pak mi napiš,jak ty Tvoje sedla byly na tom s tou šířkou.
http://youtu.be/sAV0w0spWck
No,Lucí,právě že nasněžíno.
Ono to včera fučelo ledový,tak jsme Járu museli ukecávat,aby Pierota nejezdila,kdyby se podpotil,tak by snadno profouknul,no,a dneska je tu sníh.
Díky,Lucí,no je to tím,že má koně doma,tak řádí,a jízdu bez sedla taky schvaluju,pro rovnováhu není nic lepšího
,to já bych nedala,jo,cválat na Moruš bez sedla,to je nádhera,
ale jak přechází do klusu,jéé,to by byl držťkopád,
já se vždycky ještě začnu tlemit,
jak to začne skákat,a pak už je to jen otázka času,kdy člověk hodí hubu.
Šmudla.
Já jsem taky měla ve 12-13 letech jinou rovnováhu, člověk se nebál ničeho. Lítali jsme tryskem na neosedlaných chlaďasích pořád a dělali kde co a vždycky jsem říkala, že by z Kaštánka spadl jen blb.
Pak se něco přihodí a je to pryč a když se ještě přisere úraz jako mě, tak celá jistota je fuč.A to na Use jsem si fakt nejvíc jistá, protože ji znám, vychovala jsem si ji , znám její reakce a věřím ji. Na jiné koně fakt nesedám. Občas na Betty, ale abych se přiznala, tak ji úplně nevěřím, vím co umí a já nemám ráda koně, co v nečekaném okamžiku rádi udělají nějaký podraz, takže ta důvěra tam není. Zatím jsem z ní neslítla, ale prostě nemám na ni dobrý pocit. Vím, že Usa mi nevyhodí, prostě to nedělá.
Ale ony ty mladé holčiny mají ještě mizivý pud sebezáchovy...věkem to přijde, že se člověk o sebe začne víc bát.
Ahojky, my máme taky bílo nasněžilo a v lese cestou do školky to klouže jak prase, jsem jela od pangejtu k pangejtu
Jaruško, to videjko na šířku sedla, je super vysvětlila jsi to krááásně polopatě
tak to mám nejraději
Dneska je tu pěkně hnusně, chvilkama prší, no hnus fialovej, tak se asi pojedu na Matýsky jenom podívat
Tak to jsem moc ráda,že se to povedlo,
mě to tenkrát vysvětlil náš kopytář,pořád jsem tenkrát bádala nad tím,jak poznat,jestli sedlo pasuje,aniž by člověk vozil pořád jedno sedlo dom a pak ho zase vracel,když si ho jde koupit,aby prostě měl jakouž takouž představu,jestli koni bude nebo ne.
A takhle metoda je fakt jednoduchá.
Tady chumelí.
jaruska
napsal(a):
Markét,tady je to videjko,a pak mi napiš,jak ty Tvoje sedla byly na tom s tou šířkou.
http://youtu.be/sAV0w0spWck
Jarusko dekuji za video, to mne nenapadlo s dratem- to je vyborny napad to by lepe vysvetlit uz neslo. Divala jsem se ted 2x a mam pocit ze Mimi je jeste kulatejsi nez Morus
. Tak jak najdu vhodny drat, jdu na to. Poprve jsem mela moznost Te videt a jsi moc sympaticka.
Ja musim zas letet, vsechny vas tu zdravim, snad se mi podari zasednout ke compu vecer.
P.S. vcera tu zas lilo a ja mam misto koni bahniky a na louce zas rybnik.
Jarusku obdivuju, takhle skakat bez sedla. Ta musi mit silu v nohach. Ja jsem driv jezdila trochu bez sedla na plnasich a malo platny- vzdy jsem si narazila pozadi o kohoutky takze pro me to bylo utrpeni. Ostatni holky ze staje pry v pohode. Tak at si sednu na chladase, co tam byl, ze je jak kresilko -takze jsem z nej vecne sjizdela ke strane. Ikdyz pravda -zadnice nebolela.
Faktem je ze jsem nejezdila denne a vubec po takove projizdce jsem pak tri dny chodila jak...ani nevim jak to nazvat.
Jednou to se mnou rozcvalal jeden valach, tak jsem ho pritahla a ejhle-sedim mu za usima. Valach hodil hlavou a vymrstil mne zase na hrbet. No zkratka, na to jak miluju kone, jako jezdkyne jsem teda nikdy nezarila.
lucky
napsal(a):
Já jsem taky měla ve 12-13 letech jinou rovnováhu, člověk se nebál ničeho. Lítali jsme tryskem na neosedlaných chlaďasích pořád a dělali kde co a vždycky jsem říkala, že by z Kaštánka spadl jen blb.
Pak se něco přihodí a je to pryč a když se ještě přisere úraz jako mě, tak celá jistota je fuč.A to na Use jsem si fakt nejvíc jistá, protože ji znám, vychovala jsem si ji , znám její reakce a věřím ji. Na jiné koně fakt nesedám. Občas na Betty, ale abych se přiznala, tak ji úplně nevěřím, vím co umí a já nemám ráda koně, co v nečekaném okamžiku rádi udělají nějaký podraz, takže ta důvěra tam není. Zatím jsem z ní neslítla, ale prostě nemám na ni dobrý pocit. Vím, že Usa mi nevyhodí, prostě to nedělá.
Ale ony ty mladé holčiny mají ještě mizivý pud sebezáchovy...věkem to přijde, že se člověk o sebe začne víc bát.
Njn, ja zestarla na "neco" asi brzo. Kdyz pomyslim ze kralovna Alzbeta jezdi porad a neni to tak dlouho co si dala jeste parfosni hony...
tady sněžilo skoro celej den. to bylo něco pro mě. od včerejška je mi blbě, nejspíš mám teplotu a bolí mě v krku. taky všechny klouby a celkově je mi hnusně. vždycky se to trošku zlepší v práci na čerstvým vzduchu, ale jinak ležím a polykám paralen. dneska jsem musela do města, tak jsem si ze zoufalství kopila coldrex do města jsem musela, protože jsem byla objednaná na evidenci vozidel a bez objednání je to na dlouhej čouhej. na celej den
naštěstí mě vzali na čas a netrvalo to moc dlouho
jaruško na tu kobylu si nějak nevzpomínám našla jsem si kvuli tomu fotky co nafotila Maťa a ta jí tam taky nemá
přece jen už to jsou víc jak 3 roky a já měla spoustu jiných starostí. Honza i Kuba byli poprvé na podobný akci a trošku říčný je mi líto
ale hubená je pěkně teda
vzpomínám si ale asi na tu ohradu. šli jsme vedle ní po cestě a z druhý strany byl nějaký zarostlý příkop ne? stromy roští a takový věci. docela nepříjemný místo
u těch fotek jsem si krásně zavzpomínala
http://bejbuska.rajce.idnes.cz/Hubertova_jizda_Drchkov/
Ivčo,že by první letošní chřipajzna?
Já něják loni nemarodila,
nebo si to už prostě nepamatuju.
Ale předloni jsem měla taky chřipku,a to jsem nevěděla,z který strany mám ten záchod používat dřív,
to mi bylo fakt dost blbě.
Tak to hlavně vylež,
ale je mi jasný,že budeš muset s tím chodit do práce,co?
achula
napsal(a):
Jarusku obdivuju, takhle skakat bez sedla. Ta musi mit silu v nohach. Ja jsem driv jezdila trochu bez sedla na plnasich a malo platny- vzdy jsem si narazila pozadi o kohoutky takze pro me to bylo utrpeni. Ostatni holky ze staje pry v pohode. Tak at si sednu na chladase, co tam byl, ze je jak kresilko -takze jsem z nej vecne sjizdela ke strane. Ikdyz pravda -zadnice nebolela.
Faktem je ze jsem nejezdila denne a vubec po takove projizdce jsem pak tri dny chodila jak...ani nevim jak to nazvat.
Jednou to se mnou rozcvalal jeden valach, tak jsem ho pritahla a ejhle-sedim mu za usima. Valach hodil hlavou a vymrstil mne zase na hrbet. No zkratka, na to jak miluju kone, jako jezdkyne jsem teda nikdy nezarila.
Markét,když sis narazila o kohoutky jenom pozadí,tak je to ještě dobrý,
ale já si narazila o Feldonův kohoutek párkrát i popředí
a to je strašnýýý,
takhle jsem si dala 2 x a už jsem řekla-dost,nebudu na něm jezdit bez sedla,to se nedá.
Nic si z toho nedělej,to jezdíme asi všichni takhle,kdož jsme samouci,na koni se člověk udrží a snaží se mu nepřekážet,tak co,tohle zase aý tak neřeším,když jsem kochač
,samozřejmě třeba Jarča už tohle řešit musí,aby jezdila,aby to něják vypadalo,když je na závodech,ale já to řešit nepotřebuju,tak si z tohodle těžkou hlavu nedělám,že nejezdím podle předpisů.
Markét,já vůůbec nejsem sympatická,
to bys viděla,jaká já jsem čarodějnice.
jaruska
napsal(a):
Ivčo,že by první letošní chřipajzna?
Já něják loni nemarodila,
nebo si to už prostě nepamatuju.
Ale předloni jsem měla taky chřipku,a to jsem nevěděla,z který strany mám ten záchod používat dřív,
to mi bylo fakt dost blbě.
Tak to hlavně vylež,
ale je mi jasný,že budeš muset s tím chodit do práce,co?
spíš bych hádala angínu uvidíme. chystám se k doktorovi.
Tady normálně fujá sněhem dneska..já chci jaro.
Včera tady začalo trochu až k večeru. Jinak to šlo, jenomže konečně začal trochu vysychat výběh, na zítra jsem domluvená s holkama, že budeme sbírat bobany a teď nám nasněžilo..mě trefí.
Ivčo, hlavně se dobře vyléč. Nejhorší je jak to někdo přechodí. Já letos zatím v pohodě a loni jsem měla jednou akorát myslím střevní chřipku na konci léta, ale jinak jsem chřipajznu neměla....ťuk, ťuk
madam se pak vydala k vaně s vodou... je to super, jak jsou prostory a koně se mohou procházet volně kde chtějí, z ohrady do ohrady
lucky
napsal(a):
madam se pak vydala k vaně s vodou... je to super, jak jsou prostory a koně se mohou procházet volně kde chtějí, z ohrady do ohrady
Je, zrovna jsem ted prisla ze staji kde obcas delam. Kazdy jezdec tam ma 2 kone, takze jeden jde do terenu a druhy na chvilku na lonz a pak se to zas vystrida. Ale stejne moje holky jsou na tom lip kdyz jsou porad venku, urcite. Ted rano jich par privazali ven aby se udelali jejich boxy, stojej tam jeste ted. To by moje asi nevydrzely. Parkrat mi nabidli at vezmu svou Mimi do skoly okovat, no ta by se tam urcite zvencla, stat celej den v kovarne a 25x davat jednu nohu..bo by ji kovali ucni. Mne teda postoji dobre, to jsem ji ale jeste nekovala. Ale ma to zatim nacasovany tak akorat ze ji ty kopyta ostrouham a jeste mne nema plny zuby
. Minule jsem tam mela kovare, takovy detailista a uz pak bylo na ni videt ze by ho nejradeji poslala nekam. Natoz kdyby mela byt nekde uvazana cely den.
Ivco hlavne to poradne vylez pokud muzes. Ja jsem neco prechodila a celej mesic jsem nestala za nic, po praci uplne zrala do postele, nedavno jsem dokonce zacala litovat ze jsem si nevybrala zivot tlustych americanu s bramburkama a pivem v kresle pred TV a obcas se dovalit do McDonaldu a pak zase zpet do kresla. Az ted posledni 3dny zacinam byt zase ve forme. Uz aby bylo poradny jaro. Brzy se uzdrav.
Jarusko, dik za povzbuzeni, to je dnes druhy co jsem dostala. Muj mistr mi potvrdil ze zacinajici kovare boli hrbet, nejdriv proto ze zada nejsou zvykly a pak zas proto ze pomalu zacinaj odchazet Ja mela uz cerny myslenky ze na tu praci asi nemam.
Jo, taky jsem ten ...jak jsi to rikala-pralesni jezdec? Ale fakt je ze jsem tise zavidela tem co jsou na koni prilepeni, jisti. Ale mas pravdu, kdyz sezenu dobry sedlo, tak pocitam uz jen s kochanim. Vcera jsem mela fofr a tak jsem letela konim jen nakrmit a Mimi chtela ven. Bylo mi ji lito. Tak ji vezmu za chvili, samotnou. Ona vychazky i vyjizdky miluje ale ted kdyz tam ma dceru a jde sama tak ne vic jak na hodku, pak ji matersky pud zene zase domu. Ale driv klidne celej den a kamkoliv. Takova tulacka. Kdybych mela jen ji tak bychom vyrazily klidne na par dni, no....musime to nejak vydrzet.
Ahoj teď sjem dojela o d koníků. Konečně jsem našla super kováře.
Lucka dělá ještě celkem bugr u strouhání tak jsem měla depku jak to zvládneme,protože přítel je v práci. No a ona se holka zase předvedla,stála perfektně a kovář si zadky podržel sám,čučela jsem jak vyjevená. Kopyta pochválil a říkal že mají i správný úhel z čehož mám radost protože jsem myslela že nemají .
Akorát u Ronka se celkem zděsil,bývalý kovář mu kopýtka pěkně dorasoval. Takže nový kovář popravil co se dalo a nyní nás čeká delší proces aby se to dalo dopořádku. Musím teď každý den desinfikovat a sledovat zda kopýtka nehřejí. Tak doufám že to bude ok.
Holky která z vás to chodí na ten kurz sedlařiny? Popovídejte mi o tom? moc mě to zajímá.
sccary
napsal(a):
Ahoj teď sjem dojela o d koníků. Konečně jsem našla super kováře.
Lucka dělá ještě celkem bugr u strouhání tak jsem měla depku jak to zvládneme,protože přítel je v práci. No a ona se holka zase předvedla,stála perfektně a kovář si zadky podržel sám,čučela jsem jak vyjevená. Kopyta pochválil a říkal že mají i správný úhel z čehož mám radost protože jsem myslela že nemají .
Akorát u Ronka se celkem zděsil,bývalý kovář mu kopýtka pěkně dorasoval. Takže nový kovář popravil co se dalo a nyní nás čeká delší proces aby se to dalo dopořádku. Musím teď každý den desinfikovat a sledovat zda kopýtka nehřejí. Tak doufám že to bude ok.
Holky která z vás to chodí na ten kurz sedlařiny? Popovídejte mi o tom? moc mě to zajímá.
Ahoj , promin, nevim jak se jmenujes skutecne ale s tou sedlarinou myslis asi me. Co Te zajima, klidne se ptej.
achula
napsal(a):
Ahoj , promin, nevim jak se jmenujes skutecne ale s tou sedlarinou myslis asi me. Co Te zajima, klidne se ptej.
Jsem Zuzka a ty? Zajímá mě jak jsi se k tomu dostala? Kde jsi sehnala takový kurz,co se učíš jak to dlouho trvá,prostě co tě napadne :-) Co už si nyní dokážeš vytvořit a tak
bospor
napsal(a):
jaruško na tu kobylu si nějak nevzpomínám našla jsem si kvuli tomu fotky co nafotila Maťa a ta jí tam taky nemá
přece jen už to jsou víc jak 3 roky a já měla spoustu jiných starostí. Honza i Kuba byli poprvé na podobný akci a trošku říčný je mi líto
ale hubená je pěkně teda
vzpomínám si ale asi na tu ohradu. šli jsme vedle ní po cestě a z druhý strany byl nějaký zarostlý příkop ne? stromy roští a takový věci. docela nepříjemný místo
Ivčo,to není ona,to je jiná.
Tak co,bylas u doktora?
sccary
napsal(a):
Jsem Zuzka a ty? Zajímá mě jak jsi se k tomu dostala? Kde jsi sehnala takový kurz,co se učíš jak to dlouho trvá,prostě co tě napadne :-) Co už si nyní dokážeš vytvořit a tak
Jo Zuzko ale ja nejsem v Cechach. Trva to 2roky a je to asi na 3 etapy tady, takze uz mam diplom sedlare na nejnizsi urovni protoze zvladam usit ohlavku. Ted momentalne sijeme uzdecku a do konce roku bychom mely zvladat oprate a jeste nejaky cajky. Kurz mam 1x tydne celej den. Dalsi rok uz pujde do tuhyho, budeme sit postroje pro kocarove kone a nakonec sedla.
Potom uz asi zalezi na kazdym, jak daleko pujde,jaky bude mit moznosti. Protoze udelat chomout napr. to si clovek musi vyrobit drevo sam. To uz asi na kolene nepujde.. Material si kupujeme, dostali jsme od skoly k dispozici trochu kuze na nauceni se sit. Musime usit to, z ceho pak budeme znamkovani, takze pokud se nekomu ohlavka nehodi, pak ji neplati a po oznamkovani ji necha skole. Pokud si ji necha zaplati material.... no a protoze tam jsme mimo 2 lidi vsichni konaci-tak se nam to hodi.
achula
napsal(a):
Je, zrovna jsem ted prisla ze staji kde obcas delam. Kazdy jezdec tam ma 2 kone, takze jeden jde do terenu a druhy na chvilku na lonz a pak se to zas vystrida. Ale stejne moje holky jsou na tom lip kdyz jsou porad venku, urcite. Ted rano jich par privazali ven aby se udelali jejich boxy, stojej tam jeste ted. To by moje asi nevydrzely. Parkrat mi nabidli at vezmu svou Mimi do skoly okovat, no ta by se tam urcite zvencla, stat celej den v kovarne a 25x davat jednu nohu..bo by ji kovali ucni. Mne teda postoji dobre, to jsem ji ale jeste nekovala. Ale ma to zatim nacasovany tak akorat ze ji ty kopyta ostrouham a jeste mne nema plny zuby
. Minule jsem tam mela kovare, takovy detailista a uz pak bylo na ni videt ze by ho nejradeji poslala nekam. Natoz kdyby mela byt nekde uvazana cely den.
To zase naše hemelky jsou zvyklý stát uvázaný,
ale s Pierotem to bylo taky dílo,než se to naučil,byl to takovej neustálej trhač,
teď už to naštěstí nedělá,ale já mu pořád nevěřím,že se nezačne trhat,když bude nějákej silnej podnět.
Ale na učně by taky trpělivost asi neměl,
no hlavně asi já bych ho nenechala dělat učněma,já vím,že se to někde naučit musej,ale na to by měli mít ty koně takový trouby,kterým to nevadí,třeba Monďásek,ten by to vůůbec neřešil
,ten by zvedal nohy třeba celej den a bylo by mu to šumák,
ale Pierot by to nedal.
A oni by z toho jeho houpání asi taky moc nadšený nebyli.
Tady moje ohlavka na teto diskuzi, https://www.ifauna.cz/kone/forum/r/detail/179354/vlastni-vyroba
jaruska
napsal(a):
To zase naše hemelky jsou zvyklý stát uvázaný,
ale s Pierotem to bylo taky dílo,než se to naučil,byl to takovej neustálej trhač,
teď už to naštěstí nedělá,ale já mu pořád nevěřím,že se nezačne trhat,když bude nějákej silnej podnět.
Ale na učně by taky trpělivost asi neměl,
no hlavně asi já bych ho nenechala dělat učněma,já vím,že se to někde naučit musej,ale na to by měli mít ty koně takový trouby,kterým to nevadí,třeba Monďásek,ten by to vůůbec neřešil
,ten by zvedal nohy třeba celej den a bylo by mu to šumák,
ale Pierot by to nedal.
A oni by z toho jeho houpání asi taky moc nadšený nebyli.
No jo Jarusko, ja vim ze kun ma umet zustat uvazanej ale ja jsem takovej asi moc cít'a, mne by ji bylo lito. Jo, samozrejmne tam jdou kone co jsou zvykli. Mne se nelibi ze tam jsou cely den -teda do tech 4h odpoledna a ze by jim majitel prines vodu jsem videla jen jednou. Zadny seno,nic. Ucnove je strouhaji a vykovaji vsechny 4 podkovy, na miru. Takze proto to tak trva. Jinak nikdo na ne neni zlej, to si zadny ucen nedovoli
No tak Mond'asek je urcite u kovaru oblibenej, ze jo? Nebo si strouhate sami? No jestli se Pierot houpe a vic nic tak to tak zly neni. Mne dostanou kone co se o mne oprou, njn, to se taky clovek musi umet ke koni postavit.
Tak Markét,třeba se budeš specializovat na sedla radši,než na ty postroje,
a nebo nedá se to koupit někde už hotový ty dřeva na ty chomouty?
Nestrouháme,Markét.máme na to odborníka,přímo kopytáře,
bezvadnej člověk.
Moruš se sice o něj neopírá,ale hlavu si na něj klidně položí.
jaruska
napsal(a):
Tak Markét,třeba se budeš specializovat na sedla radši,než na ty postroje,
a nebo nedá se to koupit někde už hotový ty dřeva na ty chomouty?
Ja nevim, i to je mozny. Teprve objevuju. V zari jsem jeste o nicem nemela ani paru. Ted pomalu objevuju kde shanet to a ono, napr. krouzky, kovovy prezky, naradi. Kozeluzny mame tady napr. jen 2.
To se těším,
budeš dělat uzdečku anglickou nebo westernovou?
To si můžeš vybrat?
jaruska
napsal(a):
Nestrouháme,Markét.máme na to odborníka,přímo kopytáře,
bezvadnej člověk.
Moruš se sice o něj neopírá,ale hlavu si na něj klidně položí.
Jee, tak to mne vubec nevadi. Ja ke konim nosim takovy berani kozisek, ...neco jako mela baba Jaga z Mrazika a kone to milujou, zatim co jim strouham tak oni si hrajou s chlupama na zadech.
Noo,tak to by bylo něco pro Pierota,
pěěkně by Ti kožíšek oslintal.
Moruš dneska chvilku poběhala na laně dlouhým,
zatímco Dituška si tam pěkně pochrupovala...
Markét,a tu kovařinu chceš jako dělat jako zaměstnání nebo tu sedlařinu?
Nebo napůl?
Zuzko,to je mi líto těch pokaženejch kopýtek,
ale věřím,že to pohlídáš a za nějákej čas to odroste a bude to aspoň trochu lepší.
jaruska
napsal(a):
Markét,a tu kovařinu chceš jako dělat jako zaměstnání nebo tu sedlařinu?
Nebo napůl?
Tak co chci je delat sedlarinu a prilezitostne kovat. Ale spis ukaze zivot, co budu delat vic. Fakt je ze kovarinu mohu delat, kdyz zdravi dovoli cca 10 let ale sit sedla atd. mohu treba do 80ti, pokud tu budu strasit tak dlouho.
No,to je fakt,
a svoje koně si ostrouháš i v osmdesáti.
Tady Jára dneska přišla ze školy a vítala Monďáska:Ty můj miláčku krásnej zelenej.
Morus pohyb bavi, to je hned videt. Ja vzala Mimi na ruku,byla jsem u koni sama a hribata litaly jako vzdycky kolem ohrady. V puli ceste Mimi hrebcila, nasavala a rehtala, asi ma riji...povidam-"jestli nahodou ma mila cejtis cizi kone, tak bohuzel, ta vune tahne ode mne, nikde zadnej cizi kun neni." No ja nevim jestli vyvadela kvuli tomu ale pak jsem ji vzala opravdu na kratko aby se mi dokonce nevytrhla, ona si poradne ke mne pricmuchla - a dala pokoj.
.
achula
napsal(a):
Jo Zuzko ale ja nejsem v Cechach. Trva to 2roky a je to asi na 3 etapy tady, takze uz mam diplom sedlare na nejnizsi urovni protoze zvladam usit ohlavku. Ted momentalne sijeme uzdecku a do konce roku bychom mely zvladat oprate a jeste nejaky cajky. Kurz mam 1x tydne celej den. Dalsi rok uz pujde do tuhyho, budeme sit postroje pro kocarove kone a nakonec sedla.
Potom uz asi zalezi na kazdym, jak daleko pujde,jaky bude mit moznosti. Protoze udelat chomout napr. to si clovek musi vyrobit drevo sam. To uz asi na kolene nepujde.. Material si kupujeme, dostali jsme od skoly k dispozici trochu kuze na nauceni se sit. Musime usit to, z ceho pak budeme znamkovani, takze pokud se nekomu ohlavka nehodi, pak ji neplati a po oznamkovani ji necha skole. Pokud si ji necha zaplati material.... no a protoze tam jsme mimo 2 lidi vsichni konaci-tak se nam to hodi.
Aha to je teda hodně náročné Ale musí to být super si něco vytvořit. A můžu se zeptat kde jsi? Jestli to není tajné? A to jméno?
achula
napsal(a):
Morus pohyb bavi, to je hned videt. Ja vzala Mimi na ruku,byla jsem u koni sama a hribata litaly jako vzdycky kolem ohrady. V puli ceste Mimi hrebcila, nasavala a rehtala, asi ma riji...povidam-"jestli nahodou ma mila cejtis cizi kone, tak bohuzel, ta vune tahne ode mne, nikde zadnej cizi kun neni." No ja nevim jestli vyvadela kvuli tomu ale pak jsem ji vzala opravdu na kratko aby se mi dokonce nevytrhla, ona si poradne ke mne pricmuchla - a dala pokoj.
.
No jo,oni teď holky říjej a to je občas napadnou různý bláznivosti,naše Dituška taky říjí,ale chudák asi neví,co si má o tom Pierotovi myslet,ona ví,že je kluk,ale neví,proč o ní nemá zájem,
vždycky jí akorát kousne do kohoutku a hotovo.
To je dobře,Markét,žes jí udržela,
kdyby Ti bejvala foukla,to by nebylo dobrý.
achula
napsal(a):
Pekny zubiska ma Pierot. Si umim predstavit ze Jaruska prijde, praskne s taskou do chodby a bezi za konma.
No,Markét,ani né,víš co,ono je to jiný,když má ty koně doma a může si k nim jít,kdy se jí zachce,
tohle bylo,že jsem tam byla já,ale jako chodí za nima,to jo,ale jako neletí vždycky za nima,když přijde ze školy,včera zrovna práskla s taškou a letěla ven za dětma,
taky to potřebuje ten kontakt s místníma dětma,ale do vsi jí v tejdnu nepouštíme,na to fakt čas není,
jen pátek,sobota a možná kousek neděle.
Tak nevím,jestli dneska bude hezky,je to také jakésik zamračené.
Tak mi blesklo hlavou,Markét,nelákalo by Tě právě spíš to vozatajství s těma holkama Tvejma?Hafloši jsou k tahu přímo stvořený,ale oni to asi holky neuměj,nebo jooo?
To já bych,mít 2 haflošky,je tahat naučila,holky by v tahu mohly bejt pořád spolu,to by se jim určitě taky líbilo,
u toho se něják moc nenadřou,kdyby tahaly jen bryčku s lidma.
Jo,Lucí,je to paráda,když si koňouchové můžou trajdat podle libosti,
ti naši teď jsou taky pouštěni vedle,ale budu je tam pouštět jenom když bude sucho,po dešti né,
to by tam udělali ďoury veliký a pak by si tam mohli ublížit.
Ahojky! Tady je dneska kráásně. Jemně nasněženo, ale je to docela zmrzlé, takže máme přistavený ve výběhu prý vozík a budeme házek bobany ze stáje a z hromad co máme shrabané..to bude fuška.
Umět sedlařinu musí být fajn, ale ženská a kovář, to moc nejde dohromady. já si myslím, že ženské na to nejsou dělané, aby tak dřely. Mě stačí vystrouhat ty tři koně a jsem kaput. A dělám je tak po různu. Toho Beníka ještě nemám, ale dneska to nezvládnu, budu mít dost z toho velkého kydání. Možná zítra..
Kobyly umí být někdy pěkně trhlé, jak mají říji, to už mi Usa taky párkrát udělala, ale naštěstí nemám problém ji udržet.
Usa taky měla problém kdysi s úvazem. Dělala děsné scény za stájí na úvazu, až přišla na to, že ji to nepomůže. Dneska nemám problém ji někde uvázat, akorát je to vždycky nejuječenější kůň..bojí se, že ji mamí zmizí, zapomene..no ječí i před obchodem. A je ji fuk, jestli je uvázaná sama, nebo mezi koňmi.
Tday je v okolí spousta haflošů a většina taky tahá. Však najaře se dělá ta kočárová vyjížďka, určitě zase bude a pojedu se tam s Usou zase podívat na sraz. Ale nepojedeme ji, to by Usa nedala a holky letos taky nechtějí. Loni to bylo na koně moc. teda Betty to zvládla, ale Beník nám pak lehnul a mechanicky se schvátil. Hodně se jelo po asfaltě, holky měly příkaz se vrátit případně, ale ony se bály , že se ztratí, takže to jely celé a Beník pak měsíc málem nechodil. Takže maximálně se pojedeme podívat na sraz, Terka se chtěla s někým domluvit, že ji vezme do kočáru.
Ahojky, musím se s vámi tady podělit o můj včerejší zážitek. Jsem taaak strašně nadšená a doma už to všichni slyšeli,
ale mě se to pořád vrací, tak se na mě nezlobte, že se vám sem běžím vypovídat
Nebylo mi včera dobře, tak jsem šla za Matějem jenom s tím, že jen tak něco pokutíme, ale do sedla nepůjdu. A pak, jak bylo tak krásně, jsem si ho vzala na jízdárnu. Máme travnatou, ohraničenou jen páskou, ale z jedné delší strany je takový asi dva metry vysoký svah, na který mi Matěj vždycky utíkal, někdy i se mnou na zádech
No a já si ho tam včera vzala jen na provazovce bez ničeho, že trochu jen popracujem na kruhu na volno a že když mi uteče, no tak nic, tak hold mi uteče.
Ale on jako kdyby vycítil, že je mi to úplně jedno, když mi vezme dráhu, tak na mě chvilku dělala to svý bububu, jako že vyklenul krk a kroutil hlavou, ale pořád kroužil kolem mě, žádný útěk, nebo volání po stádu, prostě dělal to, co jsem po něm chtěla
Já z toho byla úplně vedle a až doma mi docvaklo, jaký to bylo úžasný a nádherný a že ten kůň vlastně dobrovolně zůstal se mnou a neměl chuť mazat za svejma čtyřnohejma kámošema
Bylo to jak z pohádky a já doufám, že se mi to jen nezdálo
On totiž se mnou doteď ve volnosti makal třeba na pastvině, ale to byli koně poblíž a na té jízdárně to na volno vždycky bylo hrozný boro, kolikrát na mě i nabíhal, jako že uhni, nebo tě smetu a já z toho byla hrozně rozhozená
a včera to najedno šlo úplně samo
Tak jsme snad konečně na dobré cestě, aby jsme spolu s Matějem přestali bojovat a byli z nás parťáci
To je moc krásné a moc Ti to přeji. Znám ten pocit, je to nejkrásnější co se může s koně zažít. Když víš, že tě bere. Vím jak je těžké být s koněm, pro kterého jsi méně než vzduch, taky jsem to kdysi zažila. Naštěstí s Usou máme fakt pěkný vztah. Neboj, Matěj bude taky fajn, ale che to čas, pracovat na vztahu. Kůň Ti musí věřit a vědět, že u tebe je v bezpečí.
janahol
napsal(a):
Ahojky, musím se s vámi tady podělit o můj včerejší zážitek. Jsem taaak strašně nadšená a doma už to všichni slyšeli,
Nebylo mi včera dobře, tak jsem šla za Matějem jenom s tím, že jen tak něco pokutíme, ale do sedla nepůjdu. A pak, jak bylo tak krásně, jsem si ho vzala na jízdárnu. Máme travnatou, ohraničenou jen páskou, ale z jedné delší strany je takový asi dva metry vysoký svah, na který mi Matěj vždycky utíkal, někdy i se mnou na zádech
No a já si ho tam včera vzala jen na provazovce bez ničeho, že trochu jen popracujem na kruhu na volno a že když mi uteče, no tak nic, tak hold mi uteče.
Ale on jako kdyby vycítil, že je mi to úplně jedno, když mi vezme dráhu, tak na mě chvilku dělala to svý bububu, jako že vyklenul krk a kroutil hlavou, ale pořád kroužil kolem mě, žádný útěk, nebo volání po stádu, prostě dělal to, co jsem po něm chtěla
Já z toho byla úplně vedle a až doma mi docvaklo, jaký to bylo úžasný a nádherný a že ten kůň vlastně dobrovolně zůstal se mnou a neměl chuť mazat za svejma čtyřnohejma kámošema
On totiž se mnou doteď ve volnosti makal třeba na pastvině, ale to byli koně poblíž a na té jízdárně to na volno vždycky bylo hrozný boro, kolikrát na mě i nabíhal, jako že uhni, nebo tě smetu a já z toho byla hrozně rozhozená
Tak jsme snad konečně na dobré cestě, aby jsme spolu s Matějem přestali bojovat a byli z nás parťáci
Super,Janí,
prostě náádhera,bomba,parááda,
to bych Ti ani neodpustila,
kdyby ses s náma o tohle nepodělila,
vidíš,prostě jsi ze sebe dokázala odbourat ten strach,ztuhlost a fakt je k tomu koni každej den přicházet s pocitem-dneska něco zkusíme,ale když se to nepovede,nevadí,
povede se jindy,
prostě nechtít to za každou cenu,jak něco člověk moc chce,vydává určitý napětí a koně to krásně postřehnou,takže ať pak člověk dělá,co chce,nepovede se to,
a když přicházíš s pocitem-o nic nejde,
tak to tam máš.
Jsem strašně moc ráda,že se Ti to povedlo,
to už jste opravdu na dobrým začátku,
ten koník bude chtít vždycky zůstat s Tebou,
když bude z Tebe cítit,že nemáš strach,že jsi uvolněná a přirozená,
jen tak dál a opravdu,jsem strašně ráda,že se Ti to povedlo a že jsi se s náma o ten nádhernej zážitek podělila,
normálně se nestydím napsat,že mi tu radostí tečou slzy,
vzpomínám si na ty chvilky,kdy mi tohle začala dávat Moruš,
to jsou vteřiny,na který se nezapomíná.
Jen tak dál.
janahol
napsal(a):
To musel být úžasný pocit. přeji aby takových dní bylo víc a víc :-)
Holky mám teď Ronkovi ty kopýtka dezinfikovat. Ale nemám doma sakriš žádnou dezinfekci a lékárnu tady máme jen přes týden. Mám doma jen alpu,nebo líh co tím ségra dezinfikovala malé pupík po porodu.
Kovář říkal,že to může být i alpa,ale mě to jako dezinfekce nepříjde i když je to teda lihový roztok.
Mám něco z toho použít nebo počkat a koupit třeba betadinu...
Jani,Jarče se dneska taky po dlouhé době zadařilo,
taky se pořád bála a dneska se rozeskákala a hupsla tohle.
Ale to byla sranda,ona to s Monďáskem skočila ajko nic,a pak,když se dozvěděla,kolik to bylo,tak z toho byla úúplně vedle.
byla jsem včera u doktora a jsem marod. jen šeptám a smrkám a frkám. doktor dost nekompromisně, že mám ležet a nemluvit. normálně se ptá jestli chci kontrolku nebo si vezmu pár dní dovču, ale tentokrát mi napsal atb a poslal mě domů. příští pátek na kontrolu. radost z toho nemám, ale asi je to nejlepší. pořád je mi mizerně. večer mívám teplotu a jsem ráda že jsem ráda. aspoň jsem snad nestihla nakazit všechny lidi v práci
a to odpoledne přijel kovář. vystrouhal 5 koní a zbytek měl dneska. nakonec se domluvil s terkou, že jindy, protože toho měl taky dost včera jsem se na něj byla podívat, ale dneska bych nemohla ani to.
zvládám tak akorát chvilkama posedět u počítače
Jani, cítím s tebou, taky jsem byla ráda za každý úspěch s Punťou
Jaruš to je fakt šikovný Monďásek, že skočí cca 110 cm Na to, že je to "menší" koník, tak super
Mým snem bylo vždycky skákat všestranost, ale dneska bych to nedokázala, bála bych se
Dneska třetím dnem mi marodí Lucinka, před rokem prodělala zánět ledvin a nyní zánět močového měchýře Prý bude hold náchylnější na toto
Dneska dopoledne jsem vzala Punťu na lonž, nechala ho vyběhat, protože byl jak neřízená střela
, zavřela jsem ho do boxu a raději ho přivázala v boxe, protože měl plný žlab vody, tak aby se nenapil hnedka. Dala jsem mu pod hlavu seno a šla mu připravit do výběhu seno. Vrátím se a kůň odepnutý a nachlastaný. Nikdo ho odepnout nemohl, protože jsem tam byla sama
Prostě se mu záhadně podařilo rozepnout karabinu
janahol
napsal(a):
gratuluju to je moc fajn pocit
a že se ještě podělíš s ostatníma je taky příjemný
Teda ta malá Jarča má talent
Hlavně je fajn, že jezdí od mala Já začínala v 33 a je to sakra znát. Člověk už není tak pružnej a když má za zadkem rodinu, tak ten pud sebezáchovy maká na 200%
Moc mě mrzí, že jsem tenkrát nedokázala naše přesvědčit, že to s těmi koňmi myslím vážně
dneska bych nemusela o každý úspěch tolik bojovat. Ale oni i ty malý vítězství jsou krásný a já pak z toho žiju další měsíc
janahol
napsal(a):
Sccary, já myslím, že klidně můžeš použít ten líh. Lepší nějaká dezinfekce. Do pondělka se do toho může dostat spousta humusu, tak já bych to tam dala. Držím palečky
tak jsem použila teda nakonec ten líh. Hned v pondělí zajdu do lékárny. Jinak jde vidět že to má Ronek bolavé,ale chodí nikde nepostává což je dobře.Kopýtka nehřejí jen jedno malinko a to jsem chladila,tak doufám,že to bude dobré.
Jinak s tou karabinou to je teda záhada člověk by si přál vidět jak to ty koně dělají. Jinak já podezírala Lůcu ještě min. týden že si rozepíná ohlávku,myslela jsem že se někde zahákne nebo tak něco,no a jednoho dne zmizela ohlávka úplně
. Takže se nakonec někomu zachtělo její ohlávky a pár týdnů se snažil až mu to vyšlo.
A nebo ji ještě možná někde objevím,ale všechno jsem prošla,takže pochybuju. Mám ještě nějaké náhradní,ale nechala jsem je oba bez,nejsem tak bohatá abych si nechala krást věci.
bospor
napsal(a):
jaruško 110cm pro monďáska je dobrej výkon s jaruškou jsou skvělá dvojka
Díky moc,Ivčo,
je to sice jenom 109,
ale Monďásek to dal s naprostým přehledem a má tam ještě rezervu,ale my tady výš už skákat nebudeme,je to tu moc tvrdý,já jsem ještě navíc hrozně moc ráda,že se mi povedlo to krásně fotnout,
páč to šla jen jednou těch 109,ale točila jsem jí,než jsem jí to zvedla,ona skákala menší,a já najednou povídám jen tak z legrace,že jí to zvednu o ten jeden dřevěnej kolíček,a ona řvala-nééééé,ale smála se,
takže vlastně souhlasila,
tak jsem to zvedla a oni to dali,
máme z toho Monďáska fakt radost,je moc čikovnej a hlavně tý Jarče dost věří.
No,já jsem si to myslela,že dostaneš ATB,
ale tak fakt to vylež,nebo to máš pak za 14 zase zpátky.
Taky si říkám, že je to kouzelník Jen doufám, že si nezapamatoval jak to udělal
Vím, že panik karabiny nic moc nevydrží, já používám horolezecké karabiny(ty velké silné)...
Zuzko, to je teda něco, že někdo dokáže ukradnout z koně ohlávku To aby se člověk bál, že mu někdo ukradne i toho koně z výběhu
misamarincova
napsal(a):
Vím, že panik karabiny nic moc nevydrží, já používám horolezecké karabiny(ty velké silné)...
Zuzko, to je teda něco, že někdo dokáže ukradnout z koně ohlávku To aby se člověk bál, že mu někdo ukradne i toho koně z výběhu
No Míšo to víš že se bojím,ale co naděláš já spoléhám na to že jsou v blízkosti obydlí tak snad ne. Ale už jednou se stalo že jsem přišla a Lucka lítala po ohradě s vodítkem zapnutým na ohlávce,tak si říkám sakra někdo jí chtěl ukrást. Lítali jsme s přítelem po vesnici a ptali se. Nakonec z toho vylezlo to že nějaké děcka byly za ní ve výběhu a snad na ni chtěli jezdit nebo co,je pravda že to měla zapnuté v očku jakoby si někdo chtěl udělat provizorní otěže.
Zjisitla jsem kdo to byl pozjišťovala kam chodí do školy a pořešila,pak už byl klid.
Je to děs co si ty lidi dovolí.
Horolezeckou? Tak to už vůbec nechápu jak to dokázal
v tomhle případě cm žádná míra prostě jsou dobří a hotovo
já taky počítala s atb ale ne s kontrolkou. nakonec jsem ráda že jí mám. polehávám celej den a dělá se mi hůř jen při představě, že bych měla jít do práce
už dávno jsem se naučila, že s nemoci není radno si zahrávat a když, tak je člověk sám proti sobě
nějaká rýma není totéž, co teď mám
misamarincova
napsal(a):
míšo některý koně jsou hrozně šikovní mě jeden providelně pouštěl kohout u vody, spousta jich otevírala boxy a občas i zajištěný karabinama. pepan co ho mám doma prý jako hříbě uměl odšroubovat světlo a vyšroubovat i žárovku. nerozbil jí
venku ke světlům nemá přístup, ale rozebere vechno co zapomenu ve výběhu
Ahojte kochacky. To je mi lito nemocnych. Nejvice prave trpi pracoviti akcni lide. A je mi lito dcerky s tim zanetem . Bude si musit davat bacha cely zivot na zada, zadne tricka mladych, ktera jsou akorat tak pod prsa. Ale vim ze existuji bylinky na podporu mocovych cest, ledvin. Ze se musi nejak davkovat , no ale ted nevim co je to za bylinky. Na int. urcite najdes.
Jinak jsem rada ze se u koni dari. Jani, tyhle krasne pocity mam s Mimi. Pravdou je ze ona je kun co si me vybral. Jednou se vytrhla synovi z voditka a to jsem byla prekvapena ze zrovna ona. Bylo to na podzim, fucel vitr a my jsme prevadeli nase kone a musili pres silnici. V ten moment se me vyskubla Achula-inu za matkou. Ji posloucha vic nez mne. No bylo mi horko, volala jsem na Mimi. Nakonec se zastavila a az jsem ji chytila tak jsem ji teda v ten moment dost vynadala. Jako maly holce. Nevim, nekdo by rekl ze kone polidstuju ale Mimi se opravdu tvarila ze ji to mrzi. Samozrejme jak se zastavila Mimi tak Achula taky takze to dopadlo dobre. Jen Nevada zazrakem zustala hodna. Kdyz jsem videla jak se Mimi tvari kajicne, tak jsem ji pak uz klidnym hlasem domlouvala a predala zas synovi a dosli jsme uz v poradku domu. A pred tim mi Mimi utekla 2x ale ne z voditka. Dala jsem ji volnost a tam slo vylozene o humor-ze chce na druhou stranu. POvidam ji ze tam nesmi (na cizi louku) a ona- a co kdyz pujdu? Nezdrhala, jen se rozklusala a delala si ze me srandu. A nakonec se preci nechala chytit. Taky jsem mela ten samy pocit jako Ty protoze kdyby chtela tak mi zdrhne, bo na sousedove louce byla daleko lepsi trava nez na nasi. A Mimi je gurman. A ano- tohle jsou ty krasny momenty, kdyz vime ze ti nasi konici jsou s nami radi.
bospor
napsal(a):
míšo některý koně jsou hrozně šikovní mě jeden providelně pouštěl kohout u vody, spousta jich otevírala boxy a občas i zajištěný karabinama. pepan co ho mám doma prý jako hříbě uměl odšroubovat světlo a vyšroubovat i žárovku. nerozbil jí
venku ke světlům nemá přístup, ale rozebere vechno co zapomenu ve výběhu
Vysroubovat zarovku? To byl jiste v minulym zivote elektrikar. No to klobouk dolu.
Jarusko, prave kdyz koukam na malou Jarusku tak tise zavidim. Sice nebyl nikdy muj sen skakat parkury - nejsem sportovni typ ale musi to byt nadherny pocit takhle letet se svym konem, jedno telo-jedna duse a prekonavat prekazky. Skakat neumim, skocila jsem driv nejvic 50, mozna jednou 60 ale uz jsem malem spadla.
S tim tahem to mam tak, ze jsem predloni koupila za babku starej kocarek, kterej jeste ted potrebuje upravy, dodelat nater a spravit brzdy. Bohuzel je to jen na jednoho kone. Ale kdybych mela k dispozici dilnu a vse, tak si myslim ze by to slo predelat na jednu oj. Na kocar se vejdou 4 lidi (i s kocim) ale do kopce by to uz bylo na Mimi moc. Loni jsem koupila za babku postroj a jakz-takz pasuje (coz ted uz by nebyl problem prodlouzit reminek) a zacala jsem ji s partnerem ucit. Uz tahala gumu i drevenou paletu a to vse na hlasovy pobidky. Dokonce to Mimi bavilo. V puli teto prace mi partner zemrel a tak jsem to samozrejmne zanedbala protoze nez se to kun poradne nauci, musi se s nim pracovat denne nebo aspon obden. A tak po pohrbu, kdyz se vse vracelo do normalnich koleji jsme s detma na to sli znova a Mimi nic nezapomnela, fajn, dobry, zaprahneme a pujdeme jen po vybehu. Na kocaru nikdo nebyl, vse jsme delali ze zeme. Mimi se lekla kdyz se to rozjelo a nastesti se mi ji podarilo zastavit, protoze neni nic horsiho snad nez splaseny kun s vozem. A kdyz stala tak nebylo mozne ji ukecat aby se zas rozesla. Premlouvali jsme ji a ona jak osel. Rikala jsem si ze ji takhle nemuzu nechat a tak jsme ji doslova ukecali ze nakonec ten vybeh jakze-takz objela a kocar jsme vratili na misto. Uspech. Pak nebyl cas a pak zas po 14ti dnech jsem s ni jela pro paletu. V postrojich na volno tam dosla, zaprahla jsem tu paletu, ukecavala a ukecala a paletu dotahla po ceste domu. A na tom jsme zustali. Ted po skole na prazdniny mam v planu tedy pripravit Nevadu, obsednout ji. Asi nejde delat vic veci najednou. Taky mam dost prace ve vybehu, pospravit krmelec, dodelat sedlovnu, zabranovat vybeh (to nejdriv) a nasit travni semeno. Mezi tim brat kone na prochazky. Doopravit ten kocar....udelat plot....no radej toho necham, vsak to tady vsichni znaji. Ale to pisu proto ze ten napad s ni tahat uz mam dlouho. A vedle ni vidim spis Nevadu. Sice ma jinou barvu ale velikosti budou stejne, kdezto Achula uz ted je vyssi nez Mimi a to ji jeste uplne nejsou 2 roky. Take vykazuje vyssi temperament, vytrvalost a obcas si sama zkousi skakat (malo, 30cm ale sama) a tohle delala uz od miminka. Jednou se lekla cerny kravy, vytrhla se a skocila metrovou zidku.
a za ni cekala na Mimi. Kdyz je honime po louce, Nevada, kdyz uz to vzdava tak Achula ma jeste plno sil a chuti pokracovat. Ta by pasovala mozna k Jarusce, u ni by nasla uplatneni. Nerikam ze by Achula nemohla byt dobry kocarovy kun ale je jina nez Mimi tak si myslim ze by to do paru neslo.
Luci, kovarina je tezka fyzicky, to mas pravdu. Ale skola na to budouci kovare dobre pripravuje. Prvnim rokem jsou zaci jen u kovadliny a kovou podkovy a neverila by jsi jak se postupem casu vytvareji na rukach svaly. A to holky nemaj ruce jako Madonna, porad je zachovavana nase zenskost. jen uz nemame paze jako paratka. Potom pri praxi se pomalu zpevnuji zada, ano, z kraje to boli ale to u zacinajicich jezdcu nohy taky boli. Cim vic praxe-tim vic si telo zvyka. Takze ja jsem dnes prave ostrouhala 5 koni a jsem jen trochu unavena. To bych kecala kdybych tvrdila ze nic necitim. Ale taky to jeste nedelam denne. Vsimla jsem si na diskuzich ze nekteri ostrouhaji 2 kopyta a maji toho dost. Ale protoze nejsou pripraveni. A o tom to je. Hodne holek by to po skole mohlo delat ale dela jich to malo. Z toho duvodu ze prijde cas, poridi si deti - a nemaji klienty. Samozrejmne ze po detech vyjdou z kondice. A protoze uz vedi co to obnasi nez se zase do ni dostanou, tak uz se pak nechce a to chapu. Ale jak uz Jaruska rekla, nakonec si kazda aspon udela svoje kone.
Takova vetka co dela velky zvirata, nejakou kondicku taky musi mit.
Zuzko, ja kone nechavam ve vybehu bez ohlavky prave z techto duvodu -jednodussi ukrast kone nebo si ho pujcit a nebo se muze stat ze se nekde kun za ohlavku zasprajcuje coz nemusi byt prijemny. Ja mam vyhodu ze nase kobci strkaji hlavu do ohlavky samy. Pro ne je to znameni ze se nekam pujde. (to zklamani pak kdyz misto prochazky je privazu a delam jim kopyta)
A kozenou ohlavku bych vubec nenechala,- moc lakavy.
achula
napsal(a):
Zuzko, ja kone nechavam ve vybehu bez ohlavky prave z techto duvodu -jednodussi ukrast kone nebo si ho pujcit a nebo se muze stat ze se nekde kun za ohlavku zasprajcuje coz nemusi byt prijemny. Ja mam vyhodu ze nase kobci strkaji hlavu do ohlavky samy. Pro ne je to znameni ze se nekam pujde. (to zklamani pak kdyz misto prochazky je privazu a delam jim kopyta)
A kozenou ohlavku bych vubec nenechala,- moc lakavy.
Jo to máš pravdu :-) Ničemu nevadí,že nemají ohlávku. Lucka příjde na zavolání a oba se nechají v pohodě chytit.
(to zklamani pak kdyz misto prochazky je privazu a delam jim kopyta)
pět vystrouhaných koní jsi mírně unavená? tak to jsi opravdu dobře připravená a musíš být i šikovná a taky mít dobrý nářadí. ono když máš tupou rašpli a drbeš kopyto půl hodiny a ubrousíš půl mm tak budeš utahaná taky
já sice nedělám po dvou nohách ale jeden kůň za den mi bohatě stačí a když dodělám posledního, tak už si říkám, že to ani nebolelo musím si pořídit právě novou rašpli a namazat kleště. už se dřu jen s tím abych je otevřela
ale, ale co jsem sehnala tohohle kováře, tak radši zvu jeho a sama si dělám jen honzu. kovář má víc vědomostí zkušeností a dělá pěkně, tak proč bych se ještě po práci dřela s kopytama
jinak je dobře to aspoň trochu umět. kovář nemá vždycky čas když je to potřeba.
bospor
napsal(a):
pět vystrouhaných koní jsi mírně unavená? tak to jsi opravdu dobře připravená a musíš být i šikovná a taky mít dobrý nářadí. ono když máš tupou rašpli a drbeš kopyto půl hodiny a ubrousíš půl mm tak budeš utahaná taky
já sice nedělám po dvou nohách ale jeden kůň za den mi bohatě stačí a když dodělám posledního, tak už si říkám, že to ani nebolelo musím si pořídit právě novou rašpli a namazat kleště. už se dřu jen s tím abych je otevřela
ale, ale co jsem sehnala tohohle kováře, tak radši zvu jeho a sama si dělám jen honzu. kovář má víc vědomostí zkušeností a dělá pěkně, tak proč bych se ještě po práci dřela s kopytama
Pět koní a mírně znavená?
Já jsem včera držela Ronka a Lucce předky a nevěřily byste jak jsem dnes rozbitá. Strašně mě bolí ruce jako bych snad zvedala činky. A to nejsem žádná domací povalečka,abyste si nemysely
bospor
napsal(a):
Diky Ivco, no snad sikovna tak trochu na to strouhani, no, zatim mne zvou tak jsou asi spokojeni. Kovani- to uz je horsi, to da fusku a na to si pozvou uz hotovyho kovare do doby nez se to poradne naucim. Az se to naucim tak mam kovat u nich ale to si mne pozvou minimalne na 3 kone, to kdyz jsem uslysela tak jsem jen suse polkla, ja kdyz kovu tak jednoho a mam dost.
A naradi mam v cajku, to si Ivco radeji kup novou raspli, to zdravi za to fakt nestoji a ono jak to dlouho trva tak pak i ten kun toho ma dost a zacina byt protivnej a to jsou pak kyble potu.
A mas pravdu, pokud mas kovare s kterym jsi spokojena tak je to lepsi, ono je to opravdu rasovina pro cloveka ktery neni na to pripravenej pomalu fyzicky a i vedomostma. Hodne toho je o tom jak se clovek k tomu postavi aby se nezedrel zbytecne.
Ale mas pravdu, aspon trochu to umet a zabranit pak ostipani nebo prasknuti kopyta, kdyz uz je to moc prerostly, nez prijede kovar. To je vzdycky vyhoda. Nekterym konim se to krouti a jinym to praskne.
sccary
napsal(a):
Pět koní a mírně znavená?
Já jsem včera držela Ronka a Lucce předky a nevěřily byste jak jsem dnes rozbitá. Strašně mě bolí ruce jako bych snad zvedala činky. A to nejsem žádná domací povalečka,abyste si nemysely
Neboj, to si nikdo nemysli (si myslim teda) . Budes-li drzet obden, tak uz Ti to ani neprijde.
Ahojky. Taky je u vás tak hnusně?
No, věřím, že na kovařinu se tělo nějak přizpůsobí. Pro mě je to teda záběr, mám páteř po dvou operacích, takže tohle bych fakt dělat nemohla a jsem ráda, že zvládnu Usu a vlastně dělám i Betty s Bendou...
Včera jsme si pěkně mákli. Jsme měli domluvený vozík za auto s autem a vyváželi jsme stáj. Nešlo to dlouhou dobu vyvézt, v tom sněhu, normálně to zmrzlo na kost (on je to vlastně přístřešek) a tak se děllaa hluboká podestýlka, nekydalo se, jen přihazovalo, takže tam bylo plno hnoje už..no děs. Teď v tom blátě se dostat až ke stáji bylo taky síla...takže včera konečně to trochu bylo lepší a vyvezli jsme dva plné vozíky pryč, ale stáj je konečně zase čistá. Vozík jsme nechali ve výběhu a bude se postupně plnit bobany z ohrady. Kdo tam bude, něco navizí a jak to bude plné, zase se to vyveze. Až na to, že jsem myslela, že dneska část bobanů z ohrady co máme shrabané navezu na vozík a nic..leje
u nás bylo poměrně slušně. chvilkama svítilo sluníčko chvilkama poprchávalo. foukalo. v celku docela příjemně
mě už je líp, ale stejně jsem se venku moc nezdržovala. jen dopouštět vodu, nakulit balík a nakrmit a chvilku psychicky podpořit Terku. v lese na ní zaútočil nějakej pes
naštěstí se jí ani Kubovi nic nestalo
Tak jsem se sem kochačky konečně taky dostala , jak už je dlouho vidět, tak člověk lítá venku dokud to jde
.
Nejdřív teda veliiikááááánskáááá gratulace Janče, že takhle pokročila .
Lucko u nás bylo hnusně celý dopoledne pořád fučel vítr a chvilkama i sprchlo, tak jsem myslela, že z ježdění asi dneska nic nebude, tak jsme ke koním jeli až na čtvrtvou no a to se počásko vybralo, takže jsme ještě stihli tak na hoďku vzít koníky ven.
Jinak jak jsi psala o ty vyjížďce spřežení u vás, tak u nás dělají takového huberta a já už letos taky nepojedu, páč to loni hnali jak praštěný šutry nešutry a to se na to taky můžu vyprdnout.
Nás kydání stáje čeká snad příští týden, ale podle toho jak to u koní vyschne aby jsme se vyhrabali s traktorem a vlekem.
Achulo ( pořád si sakra nepamatuju jméno ) ty už jsi si koníky přivezla z Čech a nebo jsi je kupovala až v Belgii? Docela závidím, že tam možnost takhle chodit na tu sedlařinu a kovařinu, škoda, že tady nic takovýho není
.
Ivčo ty se koukej pořádně vyležet, tohle nestojí za to aby to člověk přecházel.
Šmarjá a to ten pes co vyběhl na holčinu byl nějaký zatoulaný, nebo nějaký ´´suprově´´ vycvičený, kterého páníček nebyl schopný odvolat? Ale určitě to nebylo nic příjemnýho, já z tohodle mám docela hrůzu, páč často jezdíme s koňma okolo jednoho kavkazáka a on je jen za takovým rádoby plotem a na koně se zrovna dvakrát netváří, tak nevím co bych dělala kdyby na nás vyběhnul, copak se Sobešem by jsme mu asi utekli, ale co Aleš na Mie to fakt nevím co by se dělo .
Jinak my jsme včera strouhali, já jsem si konečně po tom co mě to náš kopytář učil vystrouhala Sobistu a mám požehnání mu kopyta dál dělat sama, ale stejnak to občas nechám ještě překontolovat .
Taky se nám dneska na vyjížďce podařilo výhodně nakoupit, na louce Aleš našel skoro novou tušírku a jsem se pak musela smát když s ní jel jak se mu Miuna najednou v tom klusu nesla .
A když už tady Jana psala o tom souznění s koníkem, tak jak jsme dneska šli po tý louce, tak tam tak krásně svítilo sluníčko a já si jen v duchu říkala, jéé to by se tak parádně cválalo no a najednou šup a Sobista už si zvesla cválala, no nemít za sebou Miuchu, tak bych ho i nechala, ale takhle to bylo takový blbí. Ale jsem si pak říkala, že to poslouchání koní na myšlenku má asi i svoje nevýhody
pro začátek jsou užitečný levný a kdyby sis to rozmyslela, tak je s klidným svědomím můžeš zabít a hodit do papiňáku
to cválání na pocit, že by to tam bylo hezký to taky znám jenže já si spíš představuju nejhorší možný scénáře krizových situací a oni se pak plní
ale snažím se myslet pozitivně a snad se mi to i daří
už dlouho jsem neměla žádný problém a to ani s barčou
Ahoj kochačky
Tak jsem mezi vás zase zavítala. Přes týden nebyl čas, dlouho škola i do osmi do večera, a pak víkend u koní
Ale musím se vám pochlubit, tak jsem dneska absolvovala svou první skokovou hodinu v životě. Tibery byl sice ludra, moc se mu skákat nechtělo, ale na to, že jsme asi oba dva začátečníci to prý nebylo tak zlý (ale počítám, že to byla jen slova útěchy, abych přišla zas )
Jaruško, obdivuji tvoji mladou, jak dokáže skákat tak vysoko a ještě bez sedla. Mě přišla hrůzostrašná i 50 z klusu
janahol
napsal(a):
Teda ta malá Jarča má talent
Hlavně je fajn, že jezdí od mala Já začínala v 33 a je to sakra znát. Člověk už není tak pružnej a když má za zadkem rodinu, tak ten pud sebezáchovy maká na 200%
Moc mě mrzí, že jsem tenkrát nedokázala naše přesvědčit, že to s těmi koňmi myslím vážně
dneska bych nemusela o každý úspěch tolik bojovat. Ale oni i ty malý vítězství jsou krásný a já pak z toho žiju další měsíc
Janí,v 33 to je paráda,ale třeba od nás si teď ty 2 parsoní štěňátka,fenky,braly 2 bezva ženský z Jihlavy,máma s dcerou,a představ si,tý mamině je 50,
koupila si plňase,je prej hodnej,nikam se nežene,a půl roku se učí jezdit,už kluše,cválá a její sen je teď na jaře začít skákat,
tak to mě dostala,
ona nechce skákat závody,jen prostě když bude někde v terénu padlej nějákej strom,tak aby to mohla skočit,
doknce je smířená i s tím,že občas někde spadne,ale zase je fakt,že děti už má velký,tak na ní nejsou závislý,kdyby se jí nedejbože něco stalo.Takže ani v padesáti není pozdě a já tý ženský strašně moc fandím.
Šárí,ty vyřazený slepice už si letos bohužel nekoupím,páč je prodávali v únoru,
když byly ty mrazy,
to by mi zmrzly,oni jsou skoro nahý,jak jsou oškubaný,
tak jsem si musela koupit mladý kuřičky v Ředhošti,mám 4,sice ještě nenesou,ale počítám tak v květnu,že začnou.
Zuzko,díky,
neboj,to se naučíš,pokud je koník aspoň trochu šikovnej,tak to půjde.
My měli včera kluky na tríninku,tak Monďásek samozžejmě po zimě uviděl barevnou překážku a 2 x odtud Járu odvezl,
ale pak jí trenér vysvětlil,co má dělat,
a pak už to dávali ,jakoby tam žádná barevná překážka nebyla.
Míšo,to je tedy záhada,jak si Punťa rozepnul tu karabinu,
a ten Pepan s těma žárovkama,to je dobrý,
no jo,oni jsou hrozně jemňoučcí,když chtějí.
Jednou jsem prodávala sedlo a koupili si ho nějácí lidi,kteří měli kobylu samotnou v boxe na zahradě,a než jsme se k ní dostali,to bylo snad čtvrt hodiny,měli jí všelijak zabarikádovanou,páč říkali,že ona se taky dokáže otevřít,ať tam dají cokoliv,tak že se z toho vždycky dostane,
to byla nějáká Copperfieldová nebo co.
Naštěstí měli tu zahradu,takže i když se z boxu dostala,tak zůstala na tý zahradě,nemohla nikam zdrhnout.
Ivčo,to jela Terka zrovna asi sama,když na ně zaútočil ten pes,
viď,to je děs,já nevím,proč si to nehlídají ty čokly velký,já z tohodle mám taky strašnou hrůzu,
včera si to přes náš výběh pěkně šinula čuba známýho,taková ta křížená pitbulka,
tak jsem byla ve střehu a měla jsem na ruce oba naše psy,kdyby se ta můra pustila do koní,
musela bych je pustit,aby toho nechala,naštěstí teda mazala pořád rovně a koní si vůbec nevšimla,ale u těchdle plemen člověk nikdy neví.
Markét,takže tahání jste už pověsily na hřebíček,jo?
Nebo ještě počkáš,až dozraje Nevada?
Lucí,to je na houby,co,když už je člověk přichystanej na ty bobky po zimě psychicky i fyzicky a pak začne do toho lejt,
to se dělat nedá,
zase se to musí odložit a člověk pak pořád ví,že ho ještě čeká ta dřina,
my toho naštěstí tolik po zimě po výběhu neměli,
oni jsou naučený kadit tady dopředu,když je zima,sníh a fouká,tak se do výběhu opravdu nehrnou,ale ten předek tady ještě taky uklízet nebudu,pořkám,až bude to sluníčko,to mám vždycky takovou uklízecí náladu,
ale když nesvítí,tak na to prdím.
No je to děs s tím počasím. Usa byla včera doma, tady celý den dost pršelo. Dopoledne jsme zajeli pro 7 pytlů mrkve. 4 si bereme my pro koně, 2 chtěl pan Dvořák co měl kdysi betty..teď má nějakou chlaďasku..zase samotnou zabednenou ve stáji...sakra pastvinu jako kráva..no fakt už no coment. No a Ivča chtěla pro Maroška jeden pytel.
Jel se mnou pro to tatínek majitele Beníka a Bety, takže tu mrkev rovnu zavezl pak k ohradě . Já tam pak došla s Usou...starám se tenhle týden o koně jen Já, protože jeli lyžovat. Tak jsem s Usou došla, koním rozházela mrkve po výběhu (zrovna přestalo na dvě hodinky pršet), takže se koně mohli zbláznit. Nastlala jsem jim piliny, naházela seno, vzala usu a šly jsme domů..ta chuděrka koukala co jé, když před chvíli přišla a už má zase jít pryč? Božatko. Ale ještě že jsem ji vzala, protože za chvíli byla zase hrůza a dneska zase prší..mě už trfí..fuj
Tady jsme šly v sobotu s Usou ke koním....na velké kydání
ona si vždycky trochu popoběhne dopředu, aby se mohla zapíchnout a déle papat travičku (i když ještě nic neroste, že...) a pak já projdu a ona mě zase dobíhá..už to má vymakané
To je sranda, jak Monďásek čučí po zimě na překážky barevné. Oni jsou ti koně vždycky z něčeho vykulení, co nějakou dobu nevidí, že? Ale Jarča je šikovná, že to zvládne.
Ivčo, teda s tou chřipajznou je to hnus..já jsem ráda, že zatím jsem vše ustála, když na mě něco lezlo, tak to zachránily čaje s medem a Aspirin.
Tady zase Usa čučela do vozíku. Já si myslela, že ji tak zajímá vozík a ono né....on mi tam dal do toho vozíku pán v igelitce na vrácení knížky, co měl od mamky a v sáčku dva koláčky....jsem ráda, že máme půjčený vozík, že... No a Usule šla kolem a hned si všimla, že tam něco je a hlavně něco dobrého asi
. A já si ji tak fotím mobile, jak se diví a jak čučí do vozíku a pak jsem zjistila, že ona tam měla zajímavé věci
no a táákový velký prostor jsme vyházeli hnoje..uf..ale už je to čisté, včera jsem tam nasypala piliny a mají zase čistou "stájopřístřešek"
Tak já jsem si dala uklízecí den včera. Zrovna se nikdo nehrnul,že by mi pomohl . Tak jsem na to šla sama,teda ne až tak sama. Lucka mi pomáhla
. Vysypávat kolečka,ale ihned po tom co jsem je naložila.Uměla využít momentu kdy jsem se nedívala. Takže to stálo za to,asi si myslela,že dřu málo. Po 3 úspěšném vysypání se odebrala slunit do výběhu.
Ale musím ji teda pochválit narazila jsem v přístřešku na zmrzlý škraloup a ne a ne ho rozbit a naložit Tak to se madam ukázala
párktát to prohrábla kopytem a bylo to
Po posledních naložených zbytcích jsem si oddechla otočila jsem se abych zhodnotila jak se mi to povedlo, no a obsah koleček opět na zemi. Chtěla jsem moc nadávat,no ale jak jsem se na ni podívala tak sem se musela jen zasmát .
Po té zimě,se ale objeví nepořádku ten sníh to vše tak pěkně skrýval
Tak to máš super pomocníka ..dokáže rozbít ledy
. Až na to vysypávání kolečka
No jo, ona fakt je tak čistotná. Ona se venku prostě neválí, bláta se štítí, takže maximálně je zacákaná na nohách a břiše z výběhu, když trochu popoběhnou, ale to pak zase opadá samo, nebo to vezmu rejžákem, když to uschne a je zase bílá. Včera jsem ji konečně po zimě poslala do řeky, tak na mě koukala jako vrána, jestli to myslím vážně, že si má močit nožičky
. On tady byl pořád takový lem kolem břehů na řece z ledu, tak jsem ji tam nemohla posílat. Ale včera to šlo dolů, tak jsem s ní cestou domů sešla u mostu k řece a nechala ji pobrodit kousínek na vodítku u břehu, aby si omyla nožky od bláta.
No tak to je teda super,že je taková čistotná a tak o sebe dbá . To se jen tak nevidí.
Ti moji jsou jako hovádka! Vyválí se vždy v tom největším marastu.
To se máte,že máte kde omýt nožky. máš kde i plavit?
Až budeme mít koně na novém, tak se k řece taky dobře dostanu,ale nějaké velké koupání to nebude. Rybník to je močál,co se o něj nikdo nestará a na jezírka bych nešla,je to podle mě nebezpečný.