Nějaká dermatitida nohy - skoro albín

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2012 21:55
cucka

XXX.XXX.69.28

Mám 3 roky starou kobylku PH. Koupila jsem si ji teprve v prosinci, cca po měsící se jí začali dělat podlomy, poté jí začala na tékat PZ pouze trochu a pouze přes noc kdy stála ve stáji. zavoala jsem veterináře a ten mi řekl, že ej to špatně prokrvovaná šlacha. Nasadil jí nějakou emulzy, po té emulzy jí prý úmyslně toptálně natekla noha tak, že na ní nemohla skoro chodit. Po emulzy dostala equipalazon. Během tohoto období měla nohu stále nateklou, ale celá jí začala "línat" a celou jí měla jokoby od hnisu. Ted odbírá antibiotika a na noze má už spíš takové strupy, už jí to nemokvá,a le stále to má nateklé a z PZ se jí to přesouvá i na LZ. Netuším co to je a ani veterinář mi není schopn říct co to je. Nejprve říkal, že je to špatně prokrvovaná šlacha a ted najednou je to zánět z podlomu, který ovšem mi předtím řekl, že nemá. Kdyby jste někdo měl nějaké nápady co by to mohlo být, či návrh na nějakého dobrého veterináře (jsme z Praha-Východ) či dokonce zkušenosti s něčím podobným budu velice ráda ....

20.3.2012 21:57
cucka

XXX.XXX.69.28

pro předtavu jak zvíře vypadá .... prostě bíla kobyla s málo pigmentama. Růžový čumák, světlá kopyta ....

21.3.2012 06:44
lucky

XXX.XXX.27.76

Juj, koník to má teda hodně ošklivé. Já mám taky světlou kobču, ale kůži má tmavou. Ovšem na patkách má růžovou kůžičku jemnou, ač má tmavá kopyta. S podlomy problémy nemíváme, ale loni ji pokousaly nějaké mušky, kousala si to a dostala nějakou infekci. Snažila jsem se dle rad patlat kde co na podlomy (zinkovou i bettadinovou mast), ale jen se to strašně rychle zhoršovalo. Nakonec jsem volala veta. Dostala atb. a měla jsem lehounce mazat krémem -měsíčkovou indulonou.:-) Musí to být jemný krém, ne nějaká mast, aby to nohy nezalepilo.
No a já teda se toho držela a pak jsem udělala děsnou blbostsmajlík. V domění, že kobče pomohu jsem na rady (zase) koupila mast na podlomy od Effolusmajlík ...no to jsem si dala.smajlík Respektive mému drobečkovismajlík. Druhý den nohy jako slon, horečky, nemohla chodit...hned jsem volala veta a dostala rázného sprda, že na ni nemám patlal tyhle sračkysmajlík, že kůže se zalepí, nemůže dýchat a vše se zabalí do jakési hutné masti a zalepí se chlupové váčky atd. Takže jsem dostala nějaký antibakteriální šampon, který vymyje vše a dostanene se až hluboko ke kořínkům...bohužel je hodně drahý a byl mi odlit trochu do skleničky, abych nemusela platit takovou pálku za litry šamponu, který pak nespotřebuji. Takže nevím jak se to jmenuje. Ale dostala jsem vynikající "babskou" radu. :-)
Po vymytí šaponem a odstranění co nejvíce stroupků, jsem měla mazat. A co? Sádlo! Kup klasické sádlo v obchodě a v drogerii pytlík Zinkové běloby. Sádlo zvláčňuje a promazává, ale nezalepuje a vstřebává se dobře jako krém a zinková běloba desinfikuje a vysušuje stroupky a záněty s hnisem. Právě ony ty zinkové masti z lékázny jsou takové hutné a těžké. V kombinaci s tím sádlem je to jemný krémeček, který se krásně dostane kde má a vstřebá a zvláční nemocnou kůži. :-)
Rozpustí se sádlo v hrníčku a v poměru 1:1 se smíchá s bělobou. Pokud máš více mokvavé podlomy, tak se přidá víc běloby, pokud už se to hojí a potřebuje to promazávat, může být víc sádla. A mazat a mazat, ale ne vrstvou. Jen pořádně promazat, promasírovat a jakoby si člověk krémoval obličej. Ne zalepit nohu vrstou krému. Nohy se té moji začaly okamžitě hojit, pokaždé jsem opatrně u masírování vyloupala zase nějaké stroupky, co před tím nešly a mazala a mazala a fakt to úžasně dalo nohy dokupy. Nohy má krásně zahojené a kdyby náhodou se nám někdy něco takového ještě objevilo, už nebudu nic jiného používat. Tohle fakt fungovalo úžasně.

já teda nejsem vet, ale mě ty nohy na fotkách taky připadají jako ty rozlezlé podlomy. Vím sama, jak se do toho dá infekce, jak strašně rychle se to rozšíří a rozlízá se to všude.

21.3.2012 06:47
janovotna

XXX.XXX.34.50

Léčila jsem tenhle prevít předloni. Kobylka PH, bílé nepigmentované nohy. Přivezla si to z připouštění. Trvalo skoro 3/4 roku, než jsme tu kožní záležitost zvládli. Zabral Prurivet,jediný. Je to tedy i s kortikoidy, musí se s tím v rukavicích, ale je pravda, že to zabralo během dvou dnů. A kobylce se nohy pak bez jakýchkoli následků vyhojily a zarostly chlupy. Doma najdu fotky, jak to vypadalo, pokud máte zájem.

21.3.2012 08:33
cucka

XXX.XXX.69.28

Moc děkuji holky. Fotečky určitě shlédnu ráda. Kobyla to tedkom má už takový zaschlejší (po tech atb), ale stále to má hodně a vážně to začíná chytat i druhou zadní nohu :-/ Obepsala jsem ted i nejaké veterináře s prosbou o radu a stěmito fotkamy. Odepsal mi jeden, že je to z toho podlomu ...

21.3.2012 08:48
didi

XXX.XXX.2.151

S Effolem mám tu samou špatnou zkušenost - nepomohlo, akorát ještě více namokvalo.

Co naopak hodnotím kladně, je mast od společnosti Dromy - přírodní složení, používali jsme ji hlavně v době, kdy byla kůže suchá a praskala a když jsme potřebovali sundat strupy.

Dobrý je také stříbrný sprej - desinfekční, ochraňuje kůži, aby se na ni nic nedostalo a zároveň to pod ním dýchá. Akorát kůň pák vypadá jek po zásahu sprejerů :-)).

21.3.2012 08:58
lesterka

XXX.XXX.146.52

Kamarádka řešila to stejné u jejího koně. Tady máš odkaz na diskuzi na equi: http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1315813
Hodila jsem jí odkaz na tuhle diskuzi, jestli ti bude chtít poradit, protože jim se toho podařilo zbavit, ikdyž taky musela změnit veterináře než se došlo na to, co to je a jak to léčit. Tuším, že jí nakonec pomohl MVDr. Jáhn. Snad si to dobře pamatuju, ale nakonec si nadávala, že ho nezavolala hned, že by ji léčba stála zlomek peněz, než co dala předchozímu vetovi...nebo se pletu? :)

21.3.2012 09:10
cucka

XXX.XXX.69.28

lesterka napsal(a):
Kamarádka řešila to stejné u jejího koně. Tady máš odkaz na diskuzi na equi: http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1315813
Hodila jsem jí odkaz na tuhle diskuzi, jestli ti bude chtít poradit, protože jim se toho podařilo zbavit, ikdyž taky musela změnit veterináře než se došlo na to, co to je a jak to léčit. Tuším, že jí nakonec pomohl MVDr. Jáhn. Snad si to dobře pamatuju, ale nakonec si nadávala, že ho nezavolala hned, že by ji léčba stála zlomek peněz, než co dala předchozímu vetovi...nebo se pletu? :)

Tuto diskuzi jsem již četla když jsem hledala informace po internetu a panu doktorovi jsem posilala mail :-) Já léčím třetí týden a zatím to mám za necelé 4 tisíce ...

21.3.2012 09:12
cucka

XXX.XXX.69.28

didi napsal(a):
S Effolem mám tu samou špatnou zkušenost - nepomohlo, akorát ještě více namokvalo.

Co naopak hodnotím kladně, je mast od společnosti Dromy - přírodní složení, používali jsme ji hlavně v době, kdy byla kůže suchá a praskala a když jsme potřebovali sundat strupy.

Dobrý je také stříbrný sprej - desinfekční, ochraňuje kůži, aby se na ni nic nedostalo a zároveň to pod ním dýchá. Akorát kůň pák vypadá jek po zásahu sprejerů :-)).

a co používáte jako prevenci na podlomy? Také to dromy?

21.3.2012 10:17
didi

XXX.XXX.2.151

cucka napsal(a):
a co používáte jako prevenci na podlomy? Také to dromy?

Také Dromy - sem tam máznu vrstvu nad kopyta, když je delší dobu vlhko/ deštivo.
Dromy netvoří krustu - nezasychá, takže to taky dýchá.

Je možné tuto mast dávat i do ranek, používám ji na odřeniny a třeba rozškrábnutá bodnutí, když se něco vyskytne.

Jinak podpora zevnitř - kvasnice, selen, lněné semínko - celkově snaha o zdravou výživu a podávání vitamínů a minerálů v přírodní podobě - podlomy se nám dělaly pořád - sotva jsme to doléčili, už jsme měli něco zase - po půl roce řádné výživy už se konečně nevrací.

Hledali jsme co nejvíce věcí přírodních, i mezi mastmi - koník má totiž problémy s játry a byl celkově hodně "zaneřáděn".

21.3.2012 10:56
cucka

XXX.XXX.69.28

didi napsal(a):
Také Dromy - sem tam máznu vrstvu nad kopyta, když je delší dobu vlhko/ deštivo.
Dromy netvoří krustu - nezasychá, takže to taky dýchá.

Je možné tuto mast dávat i do ranek, používám ji na odřeniny a třeba rozškrábnutá bodnutí, když se něco vyskytne.

Jinak podpora zevnitř - kvasnice, selen, lněné semínko - celkově snaha o zdravou výživu a podávání vitamínů a minerálů v přírodní podobě - podlomy se nám dělaly pořád - sotva jsme to doléčili, už jsme měli něco zase - po půl roce řádné výživy už se konečně nevrací.

Hledali jsme co nejvíce věcí přírodních, i mezi mastmi - koník má totiž problémy s játry a byl celkově hodně "zaneřáděn".

Tak já na to stále patlala bylinou hojivou a asi k ničemu ... jinak k žrádlu má ráno musli a večer granule s doplňkama - vit H, minerálka, MSM od Farnamu, slunečnicový olej, extrudované lněné semínko a skoro denně žere mrkev, čas od času jablka, banány apod ...

21.3.2012 13:21
lesterka

XXX.XXX.146.52

Tak kamarádka tu není registrovaná, ale napsala toto...snad ti to pomůže :))

Rekla bych, ze to bude solarni dermatitida se sekundarni bakterialni infekci, to, co mel kiram posledne, ovsem to by se mu delalo i na cumaku, kiram ma leukocytoklastickou vaskulitidu, ale to asi nebude pripad toho kone, protoze to byva ve vetsina pripadu pouze na vnitrni strane nohy, kazdopadne bych nechala udelat kozni stery minimalne a da se udelat biopsie, pak se zjisti, jestli se jedna "o rozlezly podlom", resp. dermatofilozu nebo dermatitidu nebo vaskulitidu...
Nam konkretne byly vsecky leky, ruzne vodicky, masticky, dokonce i injekcni ATB k nicemu, zabraly az kortikoidy celkove...

21.3.2012 19:29
akela

XXX.XXX.42.243

Po Atb bych dala na postižené místo dračí krev a podávala bych jí i vnitřně. Nám to na podobné mokvající dermatitidy okamžitě pomohlo a během jediného týdne již na místě rostou nové chlupy a hlavně to nestahuje kůži, ale okamžitě hojí a tak se koník nedrbe a stroupky si nestrhává. Dračí krev je lepší koupit na netu přímo pro lidi a ne veterinární, je moc drahá.

24.3.2012 18:02
beerro

XXX.XXX.193.26

Dobrý den,nevím zda to tady v diskuzi padlo, nečetla jsem to celé,ale z mé zkušenosti pomohla hlavně hygiena...už je fajn počasí, tak umýt a pořadně čistit, myslím že je to z bláta a z těch chlupu zimních , se ten prach špatně dostáva pryč a někdo je citlivější.Já kobylce vždy vyčistila, nechtama odstraňovala stroupky i s chlupama, myla vodou a šamponem pro koníky....trochu to trvalo,ale je klid...ale musí se čistit opravdu pořád...a důkladně,ale zase né sedřít! Moje kobča to měla asi dva roky po sobě a teď nevím,možná už jí čistím od té doby v jarním období víc, protože tomu chci předejit a je klid už nějakej rok...tak at je brzo kobylka fit...Pavlína.

24.3.2012 18:11
beerro

XXX.XXX.193.26

Teďka jsem zkoukla tu fotku jak kobča běha v jízdárně nebo kruhovce a jak se dívám byla celkem dobře osrstěná na zimu a tím jak se zpotí a to bláto,nebo prostě špína uděla na těch nohách své.to co tam teď je...takže bychpostupovala jak jsem psala v minulém přízpěvku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.3.2012 10:46
Uživatel s deaktivovaným účtem

ludia neblbnite, toto nie je nejaky skrabancek, ze si tu vymienate rady, ktory kremik zabral lepsie. ako podotkol niekto vyssie, druhy doktor, minimalne zoskrab z koze a na zaklade toho nasadit ATB, pripadne kortikoidy, kazdopadne strielat lieciva len tak od boku tak rychlo nepomoze.

25.3.2012 14:31
cucka

XXX.XXX.69.28

Tak je to nejspíš Lymfangitida :-/ V úterý přijede další veterinář a uvidíme ... snad to už nebude mít chronické poo té době špatné léčby :-/

26.3.2012 14:25
anobbona

XXX.XXX.235.6

tohle se z pravidla objeví při zánětu lymfatických cév. Noha oteče (sloní noha) a vytéká z ní míza. Výtokem a horečkou sleze chlup, noha je pořád taková mokrá, koně noha bolí
Zánět jste nejspíš dostaly z podlomu nebo nějaké rance na noze.
Teď by nejspíš bylo vhodné nohu držet suchou, omývat dez. roztokem a hlídat otok, aby nedošlo opět k zánětu.
Zpravidla bývají koně pak na tohle náchylnější a otoky se při poranění rády vrací

14.10.2015 19:09
holkaodkoni

XXX.XXX.226.175

! prosím POMOC !

Můj koník má stejný PROBLÉM na pravé přední a počínaje i levá přední (vždy z vnitřní strany) + čumák (tj. všechna místa kde má bílé znaky).
Dále má tato místa oteklá, ale asi nebolestivá, + měl teplotu 39,1. Vet nasadil ATB, kortikoidy, doproučil omývat ředěnou betadinou a nebo šamponem s účinnou látkou chlorhexin.
Prosím paní zadavatelku - jak jse dopadli? Co Vám nakonec bylo diagnostikováno, co pomohlo a vrací se to ?
Děkuji Ježková Anežka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík