Určitě,Helčo,takhle jsou opravdu moc malý,kdyby ses mohla rozhodovat podle barvy,kdyby byly třeba strakatý,tak to je jasný,
ale tohle se strašně těžko člověk rozhoduje.
Jaru já nevím, musím se pokoukat. To za to nestojí jet takovou dálavu :)
Pozdravím Doubkovi s poníky a pana Novotného a zase pofrčím. Nemít to za barákem nikam nejedu.
Můj dlouhletý kamarád Petr Doubek a jejich slavné číslo s poníky
hmmm dávala jsem fotku do minulých kocháčků a oni už jsou nový no nic jsem ráda že se mi to nějak načte, tak teˇzkusím jinou
Tohle se mi moc líbilo,
Pierot má totiž strašně dlouhej krk,tak Ivča měřila,jaká je to dálka k těm jeho uším.
Noo,Ivčo,mělas jí vyfotit,jak se válela na tý zemi,
dneska jí bolela celá ruka,ale tak nemá bejt líná si donýst sedlo a nasedlat,že jo...
Tady jedna cválací fotička,kráásně jsme si to užily,
i jsme se kochaly,i jsme si zaklusaly a zacválaly.
Tady Jára dojezdila s Monďáskem a ten zvědava přišel a celou dobu tam stál a poslouchal,co Ivča povídá.
na zemi mám jen moruši honza to dělá taky. jen sundám sedlo a pustím ho, tak leží
Holky super fotečky
Co říkáte na tuhle? Ta sedí? akorát by potřebovala zmenšit nánosník. Tu žlutou jsem měřila podle této,ale přepískla jsem to
dneska to nějak funguje všechno se mi to nahrálo sem.
http://bospor.rajce.idnes.cz/20.3.2012_po_navstevach/
jaruško kdyby jsi tam některou nechtěla tak řekni a já to smažu tam jsou už trošku upravený.
Sakra, mě to Ivčo mrzí, že jak jsi měla navštěvovací den, tak jsem byla pracovně asi tak 80 km od domova a ke koním jsem se dostala až pozdě navečer, tak až příště budeš cestovat, tak dej vědět a já ti udělám exkurzi u běloušů
.
Malé Jarče samozdřejmě opět palec nahoru, je to prostě šikula
Já se taky chystám do Lysé, chci se tam podívat po těch nožích na kopyta a Miuše po síťovaný dece, snad tam na našeho slona něco seženu.
Helčo není paní Doubková z Lysé nad Labem, my jsme si asi tak před 1,5 měsícem od nějaké paní Doubkové brali kocourka a právě říkala, že taky mají koně, byla to moc milá paní.
Já jsem dneska měla v plánu, že protáhnu venku Sobistu, ale když jsem viděla jakou mají na sluníčku spací siestu, tak se mi nechtělo mu jí nějako kazit, tak jsem je oba aspoň pořádně odchlupila a to jsem měli vidět jaký u toho dělali blažený ksichtíky
Ahojky, fotky super. Vidím, že jste si to užili. Ivčo, u nás by se dalo vyjet jen na Betty :-D no a Usa by něco taky ušmatlala už. Ale já abych se přiznala, tak se mi na Use nějak ani jezdit nechce. Já vím , že vet říkal, že by už měla šmatlat, ale ona je taková bez svalů, teď ji chci ještě dát znovu ten koňský bromhexin, nějak se mi nelíbí, mám ho ještě zbytek, tak tam píší, že na 7 dní na pročištění plic....tak to asi nasadím, protože se mi zdá, že poslední dny více kašle. Ale jako normálně ona už nekašle vůbec. Jen když začne lítat kolem řeky nebo pak to tryskem vezme k ohradě, tak se pak dusí
Dneska mám konečně trochu volno teď, tak se chystám Beníkovi na ta kopýtka, asi přejedu rašplí i Betty. Dělala jsem ji nedávno s Usou, ale Use jsem korigovala předky před dvěmi dny. Musím teď častěji, protože ji odrůstají vlnky co se ji udělaly jak měla loni ty hočky a záněty na nohách (infekce), takže to teď musím hlídat. A Beníkovi taky odrůstají kopýtka na okraji, jak měl loni mechanicky přichvácené, takže už už to potřebuje jako sůl.
Ivčo,nech je tam všechny,
mě vůbec ani nevadí,když by byla někde nějáká fotka,kde se člověk netváří zrovna 2 x inteligentně,
jsou to přeci momentky a takovej je život,
pořád se člověk neusmívá jak do žurnálu,že jo.
Kuč mi pomáhá sbírat bobky.
Pak jenom zavolám-Kučí Kučí,a už to mastí,to je hrozný,jaký on má mety.
V pátek už mi odjede.
Ale majitelé budoucí mají 9 koní,
tak se tam vyřádí dosytosti.
Šárí,já taky nechávám koně dospat,když vidím,že ležej,tak i když chci jít na vyjížďku,a vidím,že Moruš spí,tak jí nechám dospat,oni pak ty koně,když vědí,že je bude člověk budit,tak vstávají už zdálky,
naše nee,ty klidně chrápou a já si je můžu hladit.
Dituška.
Parsonek se vytahuje na kočku,
ale ona na něj prdí,zmydlí ho,kdy se jí zachce.
A včera mě strašně mrzí,že jsme to nenatočily s Járou,Jarča má ochočenýho velkýho samce králíka,kterej běhá volně po zahradě,a Šmudla k němu přiběhl jakože hroznej hrdina,že ho jako bude honit,tak na něj nejdřív chvilku štěkal,aby si dodal odvahy,a Edu,toho samce,to za chvilku naštvalo a honil po tý zahradě toho Šmudlu.
Šmudla teda statečně utíkal,
ale to bylo něco,teda.
Jaruško, to kdysi táta měl taky plány, že budeme mít fenu. Nakonec to zůstalo u psů. Léta dělala tetovače a jak jsem byla malá, tak jsem to těžko nesla, když k nám přijeli se štěňaty, tetovaly se a pak mi ty kuličky všechny zase sebrali a odvezli pryč. Pamatuji si, jak jsem vždycky nechtěla fenu, že bych to ořvala pak děsně, když by to mělo jít z domu. Takže 15.3. jsme měli výročí...to se narodil před 30-ti lety náš první pes, se kterým jsem vyrůstala.. Britt z Hvězdné pláně.... byl to miláček a ve své době velmi úspěšný chovný pes. No a za ta léta máme v pořadí už sedmého psa..co je Fabínek. A nyní očekáváme , zda mu zabřezne fenka co tady byla minulý týden. Spousta lidí už má zamluvená štěňátka předem, tak doufáme, že budou
Na Velikonoce jedem se psy na klubovku k Jihlavě. Darés bude prodlužovat chovnost a poprvé nastoupí do třídy veteránů na výstavě. Ale lítá doma jak mladík a vypadá na štěně
Já mám raději fenky,Lucí,i když třeba Fous je taky úžasnej,to jo,ono je to prostě jedno,když to člověku přiroste k srdci,tak je to fuk,jestli je to fenka nebo pejsek.
Tohle už je z odpoledně.
No to jste měli natočit!!! Vyfoť mi ho!!!! Miluji kvávíky!!! Naše Michala tak honí tátu po obýváku. Už se o ni kolikrát málem přerazil. Zásadně vstane z gauče a králík vystřelí odněkud a jde ho honit
. Tak se tak nahánějí a mají z toho srandu.
Králíci se nezdají, ale oni když se naserou, umí zmydlit i psa.
No právě,Lucí,on je ten králík jednou tak velkej,jak ten Šmudla,tak Šmudla měl opravdu co dělat,aby zdrhnul,
no já neměla u sebe zrovna vůbec foťák.
Dneska se nám narodili malí králíčci,Edovo děti.
Jo,fotnu Ti ho.
Monďásek v klídečku pozoruje dění.
Pierot je hrozně šikovnej,že neřeší profily,nevadí mu,co skáče,jde absolutně do všeho.
Jarča si Pierota naučila,že za překážkou skáče ten koník na tu nohu,na kterou je potřeba,aby se v zatáčkách nepřerazili,tohle Pierot neuměl,no nikdo ho to neučil,chodil jenom vyjíýďky a Huberta,tak tam to nepotřeboval,ale tady to je potřeba hodně,tak už to umí a spolehlivě to dělá.
Monďásek si tyhle skoky,co nejsou jenom břevna,pořád tak prohlíží,
já nevím,jestli to někdy neskákal a nevyskočil na něj nějákej bubák nebo co...
Olda o skáčícím Monďáskovi neví,
asi by se docela divil,kdyby mu Mondík nebo jinej koník skočili na záda.
No jo, na Peirotovi jde vidět, že holt je to vyšlechtěné plemeno na tyhle věci, že. Je moooc šikovný a Jaruška taky, že ho naučila i ten doskok na správnou nohu. Já vím, že oni i počítají si pak cvalové skoky a délku a tak..jo v tom parkuru to není žádná sranda, když chce být člověk dobrý. Máš fakt šikovnou holku. Panečku, to už tady drbeme táák dlouho, že si ji pamatuji ještě jak jezdila na poni a byla malinká, že?
Zdravím holky
Taky je u Vás jaksi mlhavo? Jaruško to je asi oddílová jízdárna ? Jarušce jako vždy zase
i koníkům
.
Zítra jdu zkoušet nějaká west. sedla tak jsem zvědavá
Remonek: co to máš za pěkného koníka? taky nějaký těžší že?
I tohle se občas stane,koník se před překážkou zastaví a pak jí hupsne z místa,
je to Jarči chyba,to je jasný,ale ona to v pohodě vysedí a nepadá.
To jo,Lucí,díky,máš pravdu,ale v tom oddíle ti vedoucí tyhle koně naopak zatracujou,to víš,jak to není holštýn,nebo KWPN,nebo něco takovýho,tak tihle žlutí prej jsou k ničemu nám bylo řečeno,
tak Jára se naopak snaží jim ukázat,že zase až tak špatní nejsou,
tak to je jasný,že nebude skákat asi 150,ale do těch 120 půjde naprosto spolehlivě.
Nám se na něm naopak moc líbí,že až vidí,že ta holka je na něj pořád ještě slabá,on je to opravdu takovej chlapskej kůň,
tak přesto s ní nikde nic nevyvádí a krásně jí bere,
a hlavně nečtycuje a neřeší ty profily,uvidíme,co přinese letošní sezona.
Já jim moc věřím.
Zuzko,u nás mlha není,už je tu nádherně sluníčko,ani mlha nebyla,akorát kosa,ale to je ráno vždycky a pak už je skoro Sahara.
Jojo,to je oddílová jízdárna,Zuzko,můžeme tam naše koně brát si potrénovat,přece jen je lepší,když přijdou k jiným překážkám a okoukaj si je.
Tak držím palce,abyste westernový sedlo sehnaly,aby pasovalo.
No tak to je super,že tam můžete se svými koníky Tak tady je pořád zataženo.
Snad se to vybere.
No bude to asi Jaruško dost oříšek. Já se prd vyznám,v tom jestli to sedí a paní zase moc nerozumí westu.
Tak to všechno musím zdokumentovat a poradit se s někým zkušenějším.
Jáj já si tady vypisuju a neteř co jí mám na hlídání tady vypatlala svojí mamince půlku krému na podlahu a má z toho ohromnou radost
. No máma mít zas takovou radost asi nebude.
Včera byla se mnou u koní
Ono někdy sehnat dobré sedlo je fuška..já si nechávala šít na usu na míru, protože westerna na araba, taky není jednoduché. Všechno se to dělá na američany.
Já už si to taky nepamatuji jak dlouho tady žvatláme, ale vím, že roky ...5? 6? ..fáákt nevím
Hele, hlavní je, že je Pierot spolehlivý a to se cení. Pro malé holky zvlášť, aby se naučila a byla si jistá a pak může klidně přiježďovat problémovější koně a už ji jen tak něco nevyvede z míry aneodradí. Já měla tu smůlu, že tohle jsem neměla a hupsla rovnou na hajzlíky a pak jsem dopadla jak jsem dopadla. Ještě že ta moje je aspoň charakter.
jo a tady taky bylo jemně mlhavo, ale už svítí sluníčko a já se balím a jdu ke koním a na toho Benulku
Já si nechávala šít sedlo na míru ještě u pana Hudečka..bylo to jedno z jeho posledních sedel.
no jo, měla jsem těžký úraz v 99, když jsem měla nastoupit na VŠ, takže prvák jsem měla takový individuální program a vše doháněla v dalších letech. Sundala mě parkuračka na vyjížďce dost ošklivě v trysku..takový podraz co by asi nikdo neuseděl..byla mrcha. Skončila jsem s rozdrceným obratlem, s korzetem a berlemi, sešroubovaná a po roce jsem byla šrouby vytáhnout. Takže jsem ráda že chodím, natož jezdím na koni. Naši si mysleli, že už dám s koňmi pokoj a já se zabejčila, že už chci vlastního, malou holčičku, kterou si vychovám a budeme si věřit a budeme mít hezký vztah, že už nechci kde komu jezdit nějaké potfory. A tak jsem hledala a hledala a mám holčí
...a splnilo se mi to, co jsem chtěla...i když zase je takový můj malý smolař, ale stejně ji miluji. No nic..já fakt letím, holčí už bude ječet kde jséém
Moc díky holky za pochvalu,vždycky mě to potěší :-) . Ne kvůli sobě a tomu že mám krásnýho koně,ale kvůli Lucce,protože jsem ráda že z ní něco pořádného vyrostlo. Ono to totiž tak nevypadalo.
Ne Jaruško od hříběte ji bohužel nemám Znám ji ale od jejich 3 měsíců kdy si ji ke mě ještě s malým hřebečkem ustájili 2 koňáci (lesáci) Koupili obě hříbata od pána který potřeboval nutně finance (údajně prý Lucčina mamina ztratila mlíko,já slyšela ale něco jiného)
Hříbata dali teda ke mě a uvázali je ,což pro mě byl teda šok. Tak jsem je každou volnou chvíli pouštěla ven. Lucka byla strašně malinká bylo mi jí strašně líto a ti koňáci se s nima zrovna moc nemazali.
Chudina pořád ožužlávala hřebečkovi pindíka v domění že odtud něco poteče.
No a já se do těch hříbat zbláznila,hlavně teda do Lucky (vždycky jsem měla raději kobyly). Trávila jsem tam každou volnou chvilku.Jen tak jsem tam prostě seděla a pozorovala je,ani domů se mi nechtělo
Něco takového jsem ani u jednoho ze svých koní nezažila.
Pak ale najednou byla pryč . Našla jsem ji,byla na prodej mohla jsem si ji koupit ale něják jsem nenašla sílu prodat některého ze svých koní (a přitom byli nevyužití) Jezdila jsem za ní potají i do jejího nového domova (zase lesák) Moje malá puntíkatá princezna tam stála na štontu,na řetězu
Pak byla prodána,já na ni ale nezapoměla,vím kde byla ale nemohla jsem tam za ní jet. Nakonec jsem ji v době kdy jsem si řekla dost a rozhodla se prodat koně kteří u mě povětšinou jen stáli našla na inzerci.Hned jsem ji poznala a za pár dní jsem za ní prostě jela.
Slovo dalo slovo zaplatila jsem jí ustájení po dobu než najdu vhodné kupce na své koně.(to vše po tajnu )
Za pár měsíců jsem si ji vezla domů.
Tak asi tak
ze soukromého videa jsem udělala veřejné, takže kdo se chce poučit, jak se nakládá seno, tak tady
http://www.youtube.com/watch?v=MYctohaE6Gk
No to je doost dobré!!! To se mi líbí
Teda Lucinka si chuděrka ani maminky neužila. To je smutné. Ale hlavně že vše dobře dopadlo a nyní se má dobře. Bohužel někteří koně nemají moc dobrý osud. Já třeba proto chtěla holčí od mala. Věděla jsem, že vyroste s maminkou a ve velkém stádě na pastvinách a měla něco přes rok když jsem ji dovezla domů...vlastně nyní to bude nějak 9 let, co ji mám doma. Dovezli jsme ji koncem března 2003 domů, ale já ji kupovala už jako osmiměsíční na konci léta, nebo v září se vlastně podepisovala kupní smlouva. Takže to už byla moje
. Já jsem taky více na holčičky u koní. Psy mám ráda psy, prostě jsou to moji klucí, ale u koní jsem asi na kobylky. Nebo je to tím, že prostě je to moje holčí. Nikdy jsem nechtěla valacha a hřebce araba bych měla celkem nanic a musel by být fakt asi sám, není tak jednoduché ustájit někde hřebce a s tou kobylou se to přece jen vždycky dá a taky ji skamarádit s nějakými koníky, že. Prostě ty kobyly jsou na to lepší.
Taky jsem chtěla vždycky araba od mala, protože znám dost případů, kdy byl pak fakt koník problémový. Když člověk neví co s ním bylo po léta děláno a jak se s ním zacházelo, tak může být problém. A že oni mají sloní paměť a hlavně si strašně pamatují situace, kdy jim někdo ublížil a pak znám případy, kdy ten kůň měl fakt zkratové jednání najednou, do té doby spolehlivý kůň. A potom se dověděli, že před lety v určitém oblečení chodili lidi a bili tu kobylu a ona prostě pak zaútočila, jen přišel soused v podobném oblečení... prostě to měla zafixováno po léta v hlavě, že to je nebezpečí a bránila se. A to člověk nikdy nemůže vědět, co se stane. Tak když ji mám od mala, tak vím co jsem s ní dělala, co ji učila a čím si prošla, čeho se bojí z čeho má trauma a proč v určité situaci může reagovat jak reaguje a čím to je.
Jinak kopýtka uděláme k večeru Jsem vydrbala Usu..málem mi kozena upadla ve výběhu, jak se kroutila, když jsem ji drbala gumovým hřbílkem. Těch chlupů co z ní šlo a pořád se mi kroutila blaženě na všechny strany, až sebou málem práskla, jak ztratila rovnováhu
. Pak jsem vzala fukar a pořádně ji vyfoukala, takže za stájí mám normálně jak nasněženo
. No a vzala jsem nářadí do pytle, pesanům obojky a šli jsme ke koním. No a vyhodila jsem koním seno, mrkve, chci Beníkovi dělat kopýtka, vysypu pytel a zjistím, že kleště jsem zapoměla
. No nehodlám mu to pižlat rašplí půl hodiny....potřebuji na to jeho už kleště, takže jsem to hodila do sedlovny a kopýtka se budou dělat až půjdu pro Usu. Fabby s Darésem se vyběhali kolem řeky, poslala jsem je do řeky, tak si Darés hned tahat šutry z řeky a vyprali si kožichy..jen záda mají suchá, protože zase tolik vody v řece není. Chtěla jsem, že by si zaplavali ve splavu, ale bohužel asi taje v horách a přehrada upouští, takže je tam moc proud
. Tak si zaplavou až to trochu klesne.
Je tady krásně, ptáčci zpívají, jaro jak vyšité..hned mám lepší náladu
No Lucka měla štěstí v tom že se hned dostala do lepších rukou,na pastviny,do stáda Odtud jsme si ji odvezla.
Takže na lidi nezanevřela a ona jako jediná vždy přiběhla od stáda na zavolání a zůstala i pokud ostatní odešli. Prostě lidi má moc ráda. Teda dle mého moc nemusí chlapy (nedivila bych se)
Myslím,že na to zlé zapomněla Teď už je doma a já ji nikomu nedám a nedovolím aby jí někdo ještě kdy ublížil.
Já teda i u psů mám raději holky
u ostatní zvěře už kluky, kocoury,potkánky,freťáky,králíky
To máš jako nějaký fukar přímo na Usu jo?
Teď jsem si vzpoměla třeba na situaci, která se nám stala nedávno, když jsme jeli na ranč za známými ..já na Use a Ell na Beníkovi. Říkali, ať to vezmeme zkratkou a vyjedeme na ranči. Já to tam nikdy nejela, ale říkala jsem si, že pohoda. Dojeli jsme k ohradám a vezle má ještě jiný známý statek s koňmi. No a mezi ohradou a statkem je ulička mezi plotem a ohradou tak cca 2 metry. Evidentně tam jezdívají, jenomže bylo mokro a je to tam strašně rozbahněné ..fakt hnus. Ell jela první a já za ní..už mi něco říkalo, že to je podezřelé. Najednou to bylo fakt horší a horší a koně se propadli do bláta tak půl metru hluboko. Beník proleze vše a Ell to projela, ale Usa začala hysterčit, seskočila jsem, otočit ji nešlo, jak tam byla zapasovaná, navíc se to na druhé straně zužovalo a bylo to ještě hlubší....kdyby jsme šli dál, tak by asi skákala po plotě, bylo to hodně nebezpečné (Kdysi by začala jančit hned). Ale jelikož mi věří, že to bude v pořádku, tak stála a čekala co s ní budu dělat. Strašně se bála, klepala, sípala, začala se potit, nožičky se ji třepaly hrůzou. Fakt totálně vyvředěný kůň s hrůzou v očích, ale snažila se uklidnit a vnímat mě. Takže jsem ji krok po kroku opatrně vycouvávala zpátky až do místa, kde se mohla už i takovou piruetou otočit a vyšly jsme z bláta ven. Totálně byla vyklepaná, za těch pár minut zpocená na plecích, sípala, no mimo...
Takže jsme zase projeli lesem, objeli baráky a statek a dojeli na ranč za chvíli, ale v pohodě.
A proč se to stalo? Někdo kdo ji nezná, tak by to bral jako že je magor, nebo neposlušná, nebo nevím co. Znám lidi, co by ji tam snad dobili, že neposlouchá...přitom kobča měla jen šílený strach..a proč?...před lety si totálně dořezala nohy v zledovatělém sněhu v -30, zažila si pořádné trauma, šok, nemohla ani stát na nohou. (volala jsem tenkrát veta)..nikdy jsem neviděla koně v takovém stavu ( a to necelý rok před tím si fikla šlachu durch na přívěsu, ale to ji tak nesebralo).
No a ona se od té doby prostě bojí, když vleze do hlubokého bahna, sněhu...ve sněhu už je v pohodě, ale stalo se mi kdysi, že pod sněhem byla louže a křupal najednou led a to jste měli vidět to rodeo! Dneska když se mi to stane, tak jen ztuhne a kouká výrazem "mamí a kde teď..pomooc" A já ji hladím a vedu nebo navádím v klídečku krok po kroku do bezpečí..věří mi. Ale prostě má z tohodle fobii a když se dostanu do situace jako za tím rančem, tak vím, že to nemá s nějakou neposlušností koně nic společného, ale že si zažila trauma, které v ní rpostě je, vím jak to řešit, dneska už nejančí hned, ale snaží se zachovat rozumně, ale bojí se přitom strašně moc a já vím proč.
Nedávno jsme jeli krajem pole v oranici po dešti a taky to bylo místy hluboké a hnusné. Maroš i betty šli naprosto v pohodě, Usa začne se klepat, ale snažila se zachovat klid, hladila jsem, prošla kritickými místy jako profík a moooc jsem ji chválila, tak si oddechla. Ale jelikož ji mám od mala, tak vím čím si prošla, co prožila a vím, proč v určité situaci může reagovat jak reaguje.
JJ mám fukar roky. Táta to chtěl na psy, já souhlasila (jsme se skládali), že mu na to přidám, ale budu s tím dělat Usu. Přes léto to nepoužívám, nemá to cenu, když je skoro do naha
, ale v zimním kožíčšku, to ji fouknu jednou, dvakrát za týden a teď při tom línání je to super. Můžu to zítra natočit jak to z ní letí..to je maras
http://www.youtube.com/watch?v=ip05mJRnBJg&list=UUzKcQGOljAS8hDuMIZ20zhw&index=3&feature=plcp
tohle bylo na podzim..už se těším , jak pojedeme dělat jarní fotečky jak vše pokvete
No, psy mám zase radši kluky. I když je fakt, že někdy bych je liskla..to víš, chlapi. Ale jinak je zbožňuji a oni ti fundláci jsou takoví mišani. A ty feny bývají až moc vtěrné a vlezlé (už tak vždycky říkám, že jsou ti dva jak moje ocásky)a já třeba na výstavě když někomu předvádím psa, tak radši psa než fenu. S těmi je vždycky větší problém, že jsou moc závislé na svých majitelích a bývá s nimi větší práce, než když si vezmu psa, s tím se lépe domluvím.
lucky
napsal(a):
No, psy mám zase radši kluky. I když je fakt, že někdy bych je liskla..to víš, chlapi. Ale jinak je zbožňuji a oni ti fundláci jsou takoví mišani. A ty feny bývají až moc vtěrné a vlezlé (už tak vždycky říkám, že jsou ti dva jak moje ocásky)a já třeba na výstavě když někomu předvádím psa, tak radši psa než fenu. S těmi je vždycky větší problém, že jsou moc závislé na svých majitelích a bývá s nimi větší práce, než když si vezmu psa, s tím se lépe domluvím.
Tak ty moje povalečky,to jsou fakt závislačky to je pravda. Hlavně ta hluchá ta mě (teď už spíš jen přítele) hlídá pořád a o Bele ani nemluvím,jdu na záchod ona za mnou neustále jsem pod dohledem.
Ti vaši kluci jsou nádherní,to jsou pořádné psiska a mají rádi vodu jak se o nic říká? A jak to snášejí v létě? Takové chlupiska a ještě černé.
Mamka má doma 2 feny leonbergera a to sou teda taky vtěrky,tak na tom asi něco bude
Já bych ale psa nechtěla z toho důvodu,jak se chovají když se hárají feny,ségra má JRT psa a ten teda dělá bugr. Feny zase kaňkají a musíš je hlídat no všude je něco.
A jaká je Usa když je v říji?
Známý to nechává vozit z Ameriky, vyjde to cenově lépe, než když jsme viděli stejný na Světovce na Slovensku, že to tam nějaký stánek měl. Jinak jsou různé výkony, na toho koně by možná stačil i slabší. Máme na ty fundly odzkoušený tento, že má fakt páru a vytřepe je z kožichu. Kluci to zbožňují, perou se o to, kterého budu dříve foukat. Ono to krásně promasíruje.
Usa kdysi poprvé měla mrtvici, ale postupně si zvykla na jemnější režim, z dálky fouknutí, prdelku, bok. Když jsem poprvé foukla bříško, tak to byla vysoká škola ..piafa ukázková a když jsem ji foukla na kořen ocasu, tak si sedla málem na prdel
. Ale vyfoukne to všechny lupy pryč, nesvědí ocas, hříva. Dneska se už dávno nechá foukat naplo všude až po hlavu..vyfouknu i hlavu zespod mezi čelistmi. A poslední dobou už dokonce se mi nechtělo pro ohlávku, tak ji řeknu stůj, zapnu to a vyfoukám ji ze všech stran a drží. Prostě si zvykne i taková bábovka jako ta moje
.
Na psy je to super, přece jen ti dlouhosrstí údržbu vyžadují a my to hlavně kvůli těch výstavám. Jako divili by jste se, ale z vykoupaného psa ještě vyfoukám prach..mají tak hustý kožich, že to vykoupat je nemožné málem. A ta srst je pak fakt černočerná, čistá, lesklá, lépe se prokrvuje kůže, je zdravá, odumřelá srst jde pryč.. to smamé u koně.
Jukni tady na webky od Trojské skály... oba naši psi jsou s téhle chs ... http://www.newfoundland.cz/hygiena.html ..když klineš na ten obrázek, tak je tak PDF prospekt. Jinak stál tuším kolem 11 tisíc. Říkám, ono se určitě dá koupit nějaký levnější slabší..tenhle má dva motory a je fakt výkonný. Foukali jsme tím i Bendu.
naše psí webky... http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/
Víš co, ono je to hodně i o psu samotné, možná bych řekla část výchova a třeba my nikdy s tím problémy neměli. A tihle dva kluci jsou chovní a krycí oba dva. V okolí tady je plno fen a když se hárají, tak naši si toho nevšímají. Na procházce čmuchají, to jo, ale jinak nedělají problémy a hlavně ví, že na krytí za nimi nevěstu přivezou a co není černé a na krytí je moc nezajímá...teda pokud si to nechce hrát
No, ona Usa se na mě fixovala docela dost brzo. Máme spolu si myslím pěkný vztah. To pouštění nějak smao vyplynulo. Hodně mi i pomohl kurz přímo s Honzou Bláhou, kde jsem vyřešila nějaké záležitosti, kdy jsme si v určitých situacích nerozuměly a Honza mi ukázal co dělám špatně. A tak nějak to vyplynulo. Samozřejmě nehazarduji, ale mám místa, kde nemám problém ji mít na volno a když chodí na pastvinu, tak by tam došla i po slepu, ale zase sama samotinka by nešla..to mamí muší s ní A když jsem ji vzala na focení s holkama, tak to se vůbec drží u mě a u koní, že, takže i kdyby tam jezdily tanky, nebo padaly trakaře, tak se od nás nehne. A když se bojí..čehokoliv, tak první kde běží s vytřeštěným výrazem je za mnou "mamí pomooc"!
Usa chodí každý den, pokud zrovna neleje, ke kamarádce, která má poníka Bendu a huculku Betty...mají pěknou pastvinu a výběh, kde jsou přes noc se stájí, která je vlastně spíše velký púřístřešek nonstop otevřený. Usa kdysi chodívala jinam, ale nyní to bude dva roky, co už má tady Beníka a Bettynku...s tou se zná snad cca 5 let.co ještě chodila k jejímu původnímu majiteli..ten měl huculáky. Dneska má jednu chlaďasku, ale samotnou..škoda, takové velké pastviny má, Use se tam vždy moc líbilo, ale tady má nové kamarády a kobyla je tam sama..nevím, proč ji aspoň poníka nekoupí. Ale to bohužel neovlivním. Betty je na Use děsně závislá a Beník je šťatsný, že má dvě baby na pastvině..někdy se zebe dělá velkého hřebce
. Hlavně jak mají holky říji.
jinak Usa v říji v pohodě. Já to poznám akorát že mi domů chodí pochcaná, jak ji otravuje Benda a na vycházce mi ječí po koních. jinak bych to ani nepoznala. Vtěrná je pořád, umazlená a taková princezna. Ale k cizím je odměřená. Ona se nekamarádí s každým. Je prostě na mě a na rodinu a lidi co se kolem pohybují už zná, ale trvá, než si ji někdo získá a taky mu " z ruky zobat nebude". Oni ti arabáši bývají takoví..prostě je to kůň jednoho pána, za kterého by dal duší. Zbytek k životu nepotřebuje Ale je hodná, charakterní..posledně ji 6-letá holčina vodila po výběhu a dělala s ní kraviny a Usa chodila jako starý profík a sledovala ji, co to malé po ní pořád chce....
tady můžeš juknout na fotky Usinky se psy..mají se moc a moc rádi
http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/fotoalbum/pratelstvi-pes-a-kun/
http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/fotoalbum/humor-s-fundlakem/humor-s-fundlakem/ Tohle je super
Tak to je super že jsou kluci takhle vychovaní a vybíraví
Tak to jo a u Honzy jsi byla i s Usou jo? No člověk někdy potřebuje pomoct a poradit To je fajn že má Usa ty kamarády
té chlaďasky je mi líto,lidi si kolikrát myslí,že snad chlaďas líp zvládá tu samotu nebo co.
Takže ty jsi taková koňská máma jak to tak čtu .
No Lucka je v říji trochu protivná,ale v mezích. Třeba známá má kobylu a říkala že v říji s ní ani nehne .
To je pěkné jak se umí chovat v přítomností dětí
lucky
napsal(a):
tady můžeš juknout na fotky Usinky se psy..mají se moc a moc rádi
http://www.novofundlandskypes.estranky.cz/fotoalbum/pratelstvi-pes-a-kun/
Tak to nemá chybu krása,takový kámoši. A oslava Usinky taky super
My taky budeme za pár dní slavit ....... No čištění zubů taky perfektní
Jsem koukalla na staré N-joy videa..to bylo ještě se starým telefonem, kvalita nic moc
tady lítací Usama na procházce v kopcích..tohle je taková krásná kopcovitá louka tady kousek od nás , obehnaná lesy a výborně se tam namaká kůň..tak se holčí šla uběhat sam..no joo...to byla ještě zdravá jak rybička, dneska by tohle nedala
http://n-joy.cz/video/na-prochazce/gsnuf040wqfvi6ys
tady jedno muchlující.... Usa a Daréskem
http://n-joy.cz/video/uzasne-pratelstvi/x97j3s1hxlkqeg1f
ono je tam těch videí plno..tady třeba jedno pracovní..jedeme na pilu Use pro hobliny
http://n-joy.cz/video/jizda/7k92tadwalsmaz36
Pěkné jak se tam Usa nese .
Jakto? Ona není zdravá? Jestli se ti to nechce vysvětlovat nevadí .
No tak z těch pesanů jak jedou pro hobliny sem unešená a jak valí a poslouchají,šikulové....
Takový pomocníci ,jezdí kamarádce pro podestýlku.
No teda a kámoši jak hrom s pesanem,to se jen tak nevidí ....
Tak jsem tady... jsem byla na pozdní oběd, dávám si kafčo a pak půjdu ke koním a popadnu Bendíka a budeme dělat kopýtečka
No, takže Usa je dost nemocná. Ona na tom od mala nebyla nějak dobře, pořád něco...většinou je smolař na úrazy. Jako malou jsem ji dovezla bohužel dost začervenou (nebudu to probírat, ale prostě jsem to nečekala..když si člověk koupí ne zrovna levné hříbě..), což mi málem umřela a trvalo rok, než jsme ji dali dokupy a z toho prý má horší imunitnu, což se později projevilo s alergií na včely. Měla tři takové kolapsy a poslední ji doslova smetl s těžkým edémem plic (naštěstí to bylo pár let zpátky a od té doby nic).... naštěstí jsme ji z toho dostali, hrozilo, že zůstane dušná, ale podařilo se. pak byla konečně šikovná, trénovali jsme s trenérkou, byla zlatko..i když citlivější, ale stačil nějaký čajík a starat se o ni a bylo to fajn. Bohužel mi ji před dvěmi lety jedna kobyla prokopala plotem a to ji prakticky zlikvidovalo. Ona chodívala ke známému co měl ty huculáky jak jsem psala....tam se taky seznámila s Betty (byla jsem u její koupě). Takže s Betty jsou si hodně blízké. Pán má krásné velké pastviny, ale je to 2km od baráku, ale přesto jsem ji tam vodila co to šlo....někdy tam bývala denně...vždycky jsem ji tam ráno hodila a domů dojela na kole, vyřídila si přes den vše a k večeru pro ni jela a domů se na ni svezla a třeba jsme to braly ještě přes kopečky a popracovaly. A asi 800 metrů známí mají poníka, který je starý skoro jak Usa, byl sám a tak mě požádali, jestli ji nechci vodit taky k nim, že Čipo bude moc rád. Takže Usa chodila tam i tam, nebo jsme i Čipa dávali do stáda...prostě všichni byli kámoši, jezdili jsme na vyjížďky atd. Bohužel pak chtěli ještě jednoho koníka, koupila se mladá hafloška..jako hezká, hodná, to jo. Pěkná kobylka s dobrý původem. Ale bohužel ač byla na Use taky hodně závislá a na vyjížďce třeba šílela, když ji Usa zmizela za stromy, nebo poodjela, tak ve výběhu pohoda je zdánlivě....teda jako byl klid, ale uměl být hezky podrazácká. Ale čekala, až se kůň dostal někde do rohu a v mžiku pálila. Usu mi tak zkopla jednou, to jsme si říkali, že ji prdlo v hlavě. Pak mi ji jednou zmydlila u vrat, to jsem viděla..jako sprosté fak, ta moje koza se neumí bránit, sedne na prdel, piští, počůrá se strachem a nakonec se ji podařilo vyváznout a utéct. Prostě taková zbíječka to byla...byla na 3 měsíce na výcviku a prý to zkoušela tam na všechny koně, ale i ten nejhodnější se nasral a kopnul ji do zadku a byl klid. Jenom ta moje to nějak neumí...on na ni má navrch i malý Benda teď. Ona je taková nekonfliktní bábovka. No a pak jsme je hlídali, báli jsme se, jenom k huculákům už nemohla....pán valacha prodal a práci měl daleko a odvezl si Betty sebou. Takže neměla kde jinde chodit, než k tomu poníkovi a haflošce, jiank by byla sama a to jsme nechtěli. Nakonec byl půl roku klid, už jsme mysleli, že jsou všichni v pohodě, Usa si dávala bacha, aby nebyla někde blízko a v místě, kdy by neměla prostor. Až před skoro dvěmi lety jsem ji tam dala a holky mi volaly, ať si pro ni dojdu, že se stalo neštěstí... koně běhali a Usa se střetla u stáje prý s hafloší a té nějak zase ruplo v bedně a prostě ji dost hnusně zkopala, prokopala plotem, který usa prolítla a spadla ještě přes vozík za auto, takže si narvala sval na plecích, který má dodnes zdeformovaný a měl by brzy přijet veterinář za Betty, tak jsem chtěla aby se mi na usu mrknul, mě se zdá, jakoby ji to dost ztuhlo, má ho rozpůlený a jakoby mi někdy mírně pajdala. Tak se snažím to trochu masírovat, aby to změklo..on je dobrý ortoped, tak snad něco vymyslí...takže to te´d trochu začalo zlobit. no a kobyla ji nakopala ošklivě hrudník, měla kopyta snad všude. Domů jsme těch 800 metrů skákali o třech asi hodinu
...no, od té doby tam nebyla, nechala jsem si ji doma samotnou, byla nějakou dobu sama. Ještě jeden známý měl kus od nás valacha, zkoušeli jsme to je zkamarádit, ale valach byl dlouhodobě sám a docela asociál a tam to nešlo vůbec...ten by mi ji asi přizabil. No a kamarádka tady za řekou má velký pozemek a holky dvojčata a pořád uvažovala o poníkovi, až se naskytl zrovna Benda na prodej a tak se dohodlo, že se koupí benda a Usa tam bude chodit aby nebyl sám. A po asi půl roce se vrátila Betty, ale majitel ji měl sám, usa už k němu chodit nemohla, protože zase by byl bez ní sám Beník, že, takže se nakonec dohodlo, že by si vzali Bettynku k sobě na ustájo a po roce si ji odkoupili. Takže jsou tady super trojka a jsou spokojení.
No, vrátím se k tomu úrazu. Usa chvíli pajdala, ale sval se dal dokupy. Ovšem kačala kašlat dost ošklivě. Byla asi týden nateklá jako koule, jak se to začalo vstřebávat, začala kašlat a už se z toho nedostala. Léčili jsme vším možným, nic nepomáhalo, pak byla vedra a děsně se dusila, sípala. Nakonec skončila na klinice, prošla kdejakými vyšetřeními. naštěstí se nepotvrdilo poškození plic mechanicky (natržení), ale třetiny plic úplně přestala fungovat, nešel tam vzduch a jak se to snažila vyrovnávat, tak má ještě o velký kus plíce zvětšené. Vet mě připravoval na nejhorší...Po všemožné léčbě se podařilo plíce rozdýchat, vzduch chodí všude, ale není schopná využívat plně kapacitu. Nemá potrhané sklípky jako dušní koně, ale má takové atypické astma trochu a prostě ty křeče bronchů tam jsou. Postupně se ji snažím dávat dokupy, ale chce to čas, klid, trpělivost. jestli kdy bude trochu normálně fungovat nikdo neví.
Už skoro nesípe, jen v situacích, kdy si moc popoběhne (ona sípala strašně i v klidu) a normálně už nekašle. Všechno jen když začne více běhat. Takže chodí na pastvinu denně, nonstop venku je léta. Kvalitní seno, podestýlku, desinfekce, používám i speciální prášek na likvidaci čpavku ve stáji, takže hajzlík nesmrdí atd..vše co by mohlo škodit plicím eliminuji na minimum. A prostě chce to čas. Je to skoro dva roky. Před rokem vbyla ještě dost špatná, teď je to zase o 100% lepší. Tak uvidíme co udělá jaro třeba.
Ale občas už jdeme pod sedlo i s koníky se projet krokem , sem tam klus. Ale to je nic moc.
Tak kopýtka má Benda hotová. Měl to teda už děsné a hlavně mu přesně na okraji odrůstá konec od toho loňského přichvácení, takže se mu to tam zrovna rozjíždí děsně. Ale dala jsem to dokupy jak to šlo a musí se to teď častěji rašplovat, aby to hezky šlo pryč a bude mít zase kopýtka jako modelka
koním jsem dala seno a špacírovaly jsme s Usou domů
Ale teda záda mě bolí jako četr. Dělat kopýtka tomu malému poníkovi je snad horší, než kdybych dělala chlaďase..já teda chlaďase nikdy nedělala. Stačí mi huculáci a arab, ale plazit se pod prckem je taky záhul. Sice jsou kopýtka malé, ale člověk neví jak si vůbec chytit to kopyto mezi nohy, potřeboval by stát na nějakém stole...myslím pony, ne já
Šmarjá Lucko, to jsem ani nevěděla, že jí ta hafloška takhle zmastila, vím, že byla ošklivě zraněná, ale že to vypadalo až takhle, fuj, ještě, že teď už má Usa svoje pohodový kámoše
Scary my máme oře dva, valacha - čistokrevná pastevní směs ( předci jsou ČT, welš, arab a kdo ví co ještě :-)) a pak máme chlaďasku Miu, co je za plemeno netušíme, máme jí od handláka, původně by měla být až z Maďarska, ale průkaz neměla, ten jsme ji dělali až my.
Ivčo já jsem to na FB četla a odepisovala jsem ti, tak nevím jestli se to někde zatoulalo
My jsme dneska vyrazili ven, Evča (máme u ní ustájené koně) si po dlouhé době sedla na Miu a vůbec nás nenapadlo,že by se kobyla mohla bát vyzvánění mobilu, no každopádně jsme zjistili, že se toho bojí takže jsem to měli dneska takový trochu adrenalinový, ale naštěstí se nikomu nic nestalo
To se mi vždycky líbí...čistokrevná pastevní směs ..náhodou mě se Sobista děsně líbí
. Ale tak mě se líbí snad každý kůň, ale on je mi děsně sympatický tím svým arabášským trochu vzezřením
No jo, Usa už si zažila kde co a ze mě už by byl málem půl vet..né, kecám, ale tolik úrazů a kde čeho většina koní asi netrumfne ani za celý život, co ona už stihla....
Jsem ji měla doma 14 dní a už si napíchla prdelku a šili jsme.......to byl taky úžasný příběh
Jo, jinak na Honzu Bláhu jsem šla několikrát jako divák a před pár lety jsem byla s Usou v Rožnově na dva dny, když tam byl kurzík ze země. To byla tenkrát tříletá a něco.
Tak Lucka mi včera předvedla jaký má smysl pro humor Včera jsem jim zase dělala trochu větší úklid a jak se vždycky hrne k tomu aby mi vysypala kolečka tak včera jí to něják zvlášť nezajímalo.
Když jsem naložila ty poslední tak se mi postavila do cesty přímo do vrat přede mě a a hodila mi do cesty bobek.Tak jsem vzala lopatu a jdu to přihodit na kolečka no a než jsem se stačila otočit tak byly poslední kolečka vysypané a madam tam stála s výrazem "tak a sbírej" .
Takhle na to jde: http://www.youtube.com/watch?v=O0fRMS_fiPk&feature=youtu.be
Ivčo,to videjko už mi šlo,to je krásný,jak si s balíkem ten muláček poradí,
je to opravdový šikulka.
Zuzko,to je krásný,jak Lucka to kolečko vyklopí,
a pak dál už jí to absolutně nezajímá.
Tady jsem fotla toho Šmudlu s králíkem,už si na něj nedovoluje,už z něj má bobky.
Ale odvezli mi ho už včera,
paní si zařídila nějákej odvoz na rychlo,je až někde u Svitav.
Eda je šedivej,ale barvu nepředává,
s bílou samicí měl ty děti samý divoce zbarvený.
Zuzko,to si chudák Lucka teda prošla věcma,
to ti řeknu,to je hrozný,
měla obrovský štěstí,
že jsi si jí našla a že už jste spolu,
taková krásná kobča,
byla by jí škoda,kdyby zanevřela na lidi,
ale naštěstí to dobře dopadlo a já jsem moc ráda,že teď můžu sledovat,jak se Lucka má krásně s ponclíkem a myslím si,že je stoprocentně šťastná.
Pierot chviličku pracoval,ještě to není ono,je hned zpocenej,jak je hodně chlupatej,
ale on aspoň pak jde,vyválí se a většinu těch volnejch chlupů z něj hned odpadne.
Já jsem ho včera taky kvečeru čistila,a jak jsem byla do toho zabraná,jak to hezky šlo,tak jsem čistila,čistila,a dneska mám něják namoženou ruku.
Teda Lucka je úžasná!!! Takový kulišák. Jako že nic, jen tak ochutnávám a bác
. Je sladká!
Jinak sedlo šil pan Hudeček
Potřebovalo by v noci pršet,aby se ta travička vzpamatovala a trochu poporostla.
Jneže,já když řeknu,že by potřebovalo zapršet,tak ono pak 3 dny leje.
Betty s Beníkem se taky válejí pořád po výběhu, tak je to tam jakoby na zemi ležely koberce
Usa má chlupatou stáj
Ten kvávík je kláášný! Já miluji kvávíky Zajímavé, že tu barvu nepředává, co? Ale je to kus
No jo, kluci jsou zlatka moje. Posledně jsme Fabbyho vážili na veterině a měl 72kg. Darés bude mít asi taky tak..jsou prakticky stejní váhově i výškově a mohutní oba..jsou polobráchové.
No pak už na kolečko prdí jak leží Jaruško ten králíček je takovej do modra že? Měly jsme zakrsláka v této barvě,ale měl takové ty ušiska dolů vyhráli jsme ho na výstavě jmenoval se Koro a měli jsme ho strašně dlouho.Byl to taky kámoš se všema zvířatama ,hlavně s našim kocourem,ten pak ještě dlouho sedával na Korově hrobečku
Jo Jaruško Lucka toho taky dost zažila to je fakt,ale teď už je jí myslím dobře. Z dálky Pierot moc chlupatě nevypadá,až pak blíž
Moc pěkná práce fakt to sedýlko, ¨
Vy máte Jaruško teda mnohem více zeleno než my.
Luci to jsou obříci fakt,jsou úžasní
Zdravim vas kochacky, vy jste takove cinorode ja to ani nestacim vsechno pocist, ale vecer to snad vsechno uz doctu. Koukala jsem na Ivcu, rikam si coze to ma za kone , nejaka zmatena a oni kone Jarusciny. To je fajn ze se takhle navstevujete.
Pribeh Lucky je taky zajimavy, tak jsem rada za ni ze se dostala Zuzko k Tobe.
Luci, taky mam sve kone od mala, teda Mimi od 2 let ale mimo zanedbani si nemyslim ze by zazila neco kruteho, tedy ani hlad ne. A hribata mam od narozeni. Tak doufam ze se nestane nic co by mne donutilo je nekam prodat ci dat. Jeste loni jsem mela problem s Achulou a ted pozoruji ze mne ma asi opravdu rada. Chtela jsem resit konecne odstav, ze by sla na mesic nekam a kdyz vidim poslednich 14 dni, jak se ke mne rozebehne a prosi o mazleni a kartacovani, tak ji asi neodstavim...bude to musit udelat Mimi. Tak snad nebude cucat mliko do 15ti
Splnilo se mi prani, dorazil k nam valasek. Za 1) je na nem videt ze je napul haflos, tudiz si sedne s mym stadem, kde jsou vsichni napul haflosi. za2) ma 10 let a to jsem presne chtela-holkam starsiho "chlapa", tedy aby i Mimi mela nekoho k sobe a nebyla furt jen s pubertackama. za 3) rikaji ze je pry dominantni,-povidam ze to je presne ono, hlavne Achula potrebuje poznat trochu pokory. za 4) majitelka je kamoska nasi Eli, takze ta moje holka bude vic motivovana se mnou jezdit ke konim .
Plus jako bonus k memu prani je ze je to pohodovy konik, k nam se chova mile jako ty nase holky, necha se mnou odvest, necha se hladit, parada a hlavne se drzi doma. Mela jsem strach zda nebude treba utikat z ohrady a ze by to mohl naucit i ty nase holky.
Ve stredu jsem mela s nima rande ze si prohlidnou vybehy a jak to u nas chodi a netusila jsem ze to dopadne tak ze se rovnou rozjeli pro konika. Chtela jsem ho dat samozrejmne do male ohrady vedle te velke ale oni meli strach ze by podlezl ci tak a ze chtej ho dat rovnou do stada. Sice se mi to moc nelibilo -ale znam Mimi a jeji taekwondo na urovni aspon modre pasky (ale spis ma uz na cernou), takze -ja jsem varovala.
Docela mne udivilo ze mlade sly k nemu s pratelskym umyslem ale Mimi mu sla pochopitelne rict, kdo je tady sef.
A tak se konik jal zdrhat a chudak jeste neznaje teren pistel a pak se nechal zahnat do kouta. Tam ukazkovy boj ale kratky, nebot Genko (tak se jmenuje) bojove umeni ovlada take. OK, kazdy na jinem konci vybehu, holky s Mimi, Genko sam, chodil, prohlizel si teren, ocuchaval. Pak jsem vecer a rano mela mobil porad u sebe jestli mi nebude nekdo volat, ze jsou kone mimo ohradu.Nikdo nevolal. Vcera v poledne jsem tam zajela na chvili a uz z dalky vidim v pohode pasouci se kone ale porad distanc. A pak jsem tam jela jeste vecer a vidim ze Achula s nim uz komunikuje zblizka. No a ted tam pojedu znova, tak jsem zvedava.
Fotky sem dam az pozdeji, ted uz musim jet a tak vas vsechny zdravim a at se povede vikend.
Ahojky, Zuzko Lucka je správná, taky mi to dělal Punťa, teď už ho nenatočím
Jaruš ten Pierot je úžasný, řekla bych, že letos má mohutnější krk než loni A chci se zeptat, slyšela jsem, že tyto barvy koní občas trpí na nějaké problémy(kožní)...Pierot je úplně v pohodě?
Lucí tvý psíci jsou perfektní, takový obři
Jak jste se tu bavili o pohlaví, tak já mám u všeho raději kluky. Feny mi přijdou dost měkké, takové jiné, no...a u klisen zas jak u které, raději mám takové ty hovádka hřebce nebo valachy se svou hlavou
Šárko, tak ještě, že se nic nestalo, jak se Mia lekla. Toho se vždycky bojím, když lezu na cizího koně a že mi náhodou bude někdo volat a kůň se splaší a volající bude vyzvánět dokud to nezvednu
No a jinak před chvílí jsem přišla od koní, přijela budoucí majitelka Punti, tak si ho vyzkoušela a byla z něj unešená Teď jeli na hotel ke kamarádce a zítra brzo ráno Punťa vyráží na dalekou cestu
Pojede 12 hodin ve vozíku.... a 1000 km.... Ale bude se mít moc fajn, jsou to správní lidé, paní s ním bude dělat vystoupení, bude vozit v kočáře turisty, v německu mají i soutěže pro noriky
A až přijede do nového domova, tak tam na něj budou čekat další kamarádi hřebci, valaši..U nich už je prý tak 15 cm tráva
Holky tak jsme dneska zkoušeli Jsem nadšená
Lucka se zase tak nadšeně netvářila.
Jen teda ještě potřebuju ať to někdo omrkne
Ahoj westerňáčci a kocháčci,
hrozně ráda Vás tady čtu a pozoruju, máte krásný koníky a šikovný, závidím, ale přeju:)
Potřebovala bych od Vás poradit ohledně strouhání koní samo pomocí doma, vidím, že Vás to tady provozuje celkem dost a už hodně dlouhou dobu uvažuji o tom, že bych si to taky ráda zkusila a třeba pak časem a se zkušenostmi dělala sama.
Ale samozřejmě nechci nic pokazit, tak pořád pendluju mezi myšlenkou "nechat kováři" - "naučit se sama".
Můžete mi povyprávět, kde jste se to naučili, popřípadně, jak se k tomu dostat? (kovářský kurz?)Děkuju Vám předem!
Scary, děkuji za pochvalu ořů zítra jim to vyřídím. Jo a jinak jsem Šárka.
Jaru ten kválík je boží . Heleť nám se Miucha taky ještě docela dost zapotí páč má pořád chlupů jak medvěd, tak jí vždycky každý den poctivě čistíme aby to z ní už vylítalo. Dneska jsem je stihla vzít ven oba dva, ale měla jsem na ježdění ryfle a pěkně jsem si na Sobistovi ve cvalu skřípla lejtko o třmenový řemen ( už vím, proč se nosí chapsy
).
Jinak já jsem si ty kopyta tak nějak postupně učila dělat od našeho kováře (je to sice kovář, ale je zastáncem bosonžství), ale je teda fakt, že na jiný koně bych si netroufla, přece jen kopyta našich znám, tak to už člověk tak nějak ví, jak to má vypadat.
Zkus se podívat někde na netu, občas se nějaký kopytářský kurz vyskytne :-)
Zuzko takhle se to těžko posuzuje, lepší je to dát na koně holé nebo aby se sedlo nezašpinilo, tak třeba na utěrku, prostěradlo...něco slaboučkého. Pak poznáš sama, zda sedí či ne, jestli to padá do předu a vzadu se to zvedá, tak je široké. Pak zkouknout jestli to sedlo nedělá most, že to leží ve předu a vzadu a veprostřed to "visí". Jestli sedí, poznáš to určitě
JInak já jsem si začala strouhat sama, když se mi strouhání od známého(kováře) nelíbilo, ale okoukala jsem co a jak už dávno předtím. Jen jsem si jednou pozvala kopytáře, co si nohy drží sám, abych okoukala jak skloubit dohromady držení nohou a zárověň práci na kopytě Ale podotýkám, že kůň má kopyta v pořádku, pravidelné... V případě problému bych neváhala zavolat kopytáře
Šárko to skřípnutí lýtka ti vůbec nezávidím Já od jisté doby pokud si nemůžu z nějakého důvodu vzít chapsy, tak raději do sedla nelezu. 4 roky už mám na lýtkách takové jizvy ze skřípání, že už mi to za to nestojí. Přiznám se tedy, že před 14 dny jsem udělala vyjímku a jela projet Punťu bez chapsů, jednou mě to štíplo a z koně jsem hnedka lezla dolů
Dneska jsem u koni cumakovala az do vecera. rali a zrali seno ale Genkovi jsem musila dat vedle krmelce. Jak se prisel nekdo podivat zda nema nahodou lepsi seno tak odesel. Vzdycky ten nekdo prisel otestovat a uz se u sena usadil tak jsem je musila kazdou zvlast zase odehnat ke krmelci. A Genkovi jsem pro jistotu udelala druhou kupku sena opodal.
Díky Markét, já si myslím, že i kdyby ho po cestě nevykládali, tak to také přežije. Má hengr s vodou i senem, komfortní a pán je šikovný řidič... I bych byla radši, aby ho nevykládali, aby se nepolekal něčeho a v půlce cesty jim nevzal čáru nebo něco podobnýho... Jako odstávče(půl roku) jsem si ho vezla přes celou čr, jeli jsme cca 7,8 hodin a obstál to bez problému
Jak tak přemýšlím, tak je z něj pěkný cestovatel
Jeste se ke krmelci neodvazi. Sama jsem zvedava jak si to ted usporadaji a kdo bude nakonec ten posledni. Zatim Nevada postoupila. To mi bylo jasny hned kdyz se nahle postavila vedle kobyl ke krmelci, pritom jeji misto je u krmelce ze zadu-tam se totiz nechala zahnat ackoliv loni v lete mohla jeste stat vedle.
Nu ale nepostoupila uplne natrvalo> Mimi se sla podivat zda Genko nema lepsi a kdyz jsem ji odehnala, tak se zas odloudala ke krmelci a milou Nevadu opet vyhodila tam ...kam patri>
Ten krmelec byval kdysi docela pekny....nez Nevada ho zezadu proderavela. No a taky nez vitr v zime vzal strechu.
Je,pekny.Ale je mensi nez Nevada coz nevadi, ta holcina je prtava ale na nas uz je moc maly. Ale ma peknou hlavicku a mily kukuc.
Nakonec vsechny kobci se tvari pratelsky...
Mimi se nenervuje, prijde uplne uvolnena, v pohode, pomalounku se nastavi...no a to se mi nepodarilo vyfotit souboj, fotak moc pomaly, boj byl kratky. - coz je ale lepsi zase bych nerada aby se mi nekdo zranil.
Tady kdyz jsem videla vysledek fota tak jsem upela. ach jo, ja kdybych mela jednou konecne neco poradnyho.
Fakt je ze taky bezel tesne kolem me.