Tuto otázku jsem si pokládala asi před rokem... Nakonec jsem se rozhodla pro syntetiku a koupila si sedlo norton.Maximální spokojenot s ním.Levná kůže "indie" se začně "ošoupávat" ,začne ztrácet barvu,bude se prodírat v okolí holeně,třmenových zámků atd...myslím si, že je lepší jít do té syntetiky :)
Původně jsem chtěla kůži ale částečně i proto že jezdím na kobylce která potřebuje lehčí sedlo a ty levnější kožené mi všechny připadali na ná dost mohutné a tak celkově jsem se rozhodla pro sytetiku .... jen ještě nevím přesně jakou značku a typ ... ale mám vyhlídnutý Norton Spring tak nevím nevím no
Tak určitě radím toho Nortona. Máme ho doma asi sedmý rok (Endrurace) a vypadá pořád jako nové. Vlastně se kupoval pro manžela, protože já měla v té době kožené sedlo (16" - mám malý zadek a jsem drobná). Jenže pak jsme se kobylou v terénu položily a praskla v něm kostra. Vlastně jsem mohla jezdit v Nortonu, ale práce se mi v něm nedělala zrovna nejlíp - přece jen je to sedlo na couračky. Ale koupila jsem si tu koženou Pffifku za pár pětek. Už nikdy více - za dva roky celé prošoupané, začala se rozjíždět kostra a praskat kůže. Naštěstí se mi v té době podařilo sehnat opět docela slušnou koženou 16", takže Pffifka šla pár šlupek pryč.
Zdravím, z osobní zkušenosti mohu sedla Norton jedině doporučit. Jsou lehká, snadno udržovatelná a pro jezdce navíc velmi pohodlná. S levnou kůží mám taktéž špatné zkušenosti, sedlo Pffif nám vydrželo přesně 4 týdny a potom se začalo v místech u holeně prošoupávat. Sedlo Norton máme již třetím rokem a jsem naprosto spokojeni.
Rozhodně nedoporučuji inda!! Jednou sem tu blbost udělala když to sem přišlo a byl to velký boom (koupit do té doby fungl nové kožené sedlo do desítky bylo nemožné že...) a ještě dnes jak vzpomenu bych si naliskala (ještě že stálo de facto fakt jen těch pár "šupů"). Náš sedlář to měl "otevřený" neb s tím začal být hodně brzo problém - dokonce z toho vylez hřebík na posedlí. Zjittil i prasklou kostru a říkal mi že za ty peníze je to sedlo drahé, že to co tvoří je skoro na žalobu za ohrožení zdraví a že ty kostry praskají i když třá jen těžší jezdec blbě dosedne.
Nědělám si iluze že sysntetika do pětky je na to s kostrou a zpracováním o hodně lépe, ale konkrétně na Nortony jsem moc negativních reakcí neslyšela. Dokonce jsem ho kdysi koupila ségře. Na couračky s dědoušem byla spokojená, ale já si ho jednou pučovala na práci a fakt se v tom moc dobře "nedrezůruje" - nejvíc mě s*ala ta nepoddajná plastiková bočnice.
Jinak všechny ty sedla do těch pár tisíc bývaj dělaná velikostně jako uni, ale mám vykoukáno že indie je dělaná komorově tak na širší bezkohoutkaté hřbety, kdežto syntetiky zase lepší sedí úzkým kohoutkatým koním.
Pokud ti jde o couračku, věřím že s tím Nortonem budeš spokojená, jestli chceš víc makat doporučuju spíš sjíždět bazary a koupit klidně i 20 let starýho Stübena nebo Kiefra nebo i staršího Kentaura. Pokud bude mít v cajku kostru udělá rozhodně lepší službu.....
Ahoj, je to starši diskuze, přesto hodim dotaz, nebo spiš otázku na názory a zkušenosti.
Když je u syntetik ta pružná kostra, není možný, když na to posadíte těžšího jezdce - přes 80kg, tak jestli se neprohne? a neničí tím koni záda a páteř? prodejce tvrdí že váha není omezena... ale ti chtějí prodat že... díky za názory