AHoj prosím Vás poradíte mi někdo? DOstala jsem nastarost 2 koně je jim okolo 2 let a jsou totálně neposlušný. Sice se v koních dá se říct vyznám, protože mám za sebou jezdecký klub, ale tak nevychované koně jsem nezažila. Takže ted k danému tématu: jako hlavní ty koně si nechtějí nechat nandat odlávku a když se jí podaří nandat tak stojí jak sochy a ani pamlsek je neinspiruje k pohybu s člověkem, proto se chci zeptat jestli s tím někdo nemá zkušenosti. Uvažovala jsem na tom jedině tam každodenně chodit a až si na mě zvyknou pomalu je k sobě volat, odměnovat pamlskama a pak až se naučí chodit se mnou sim nandat ohlávku a až si zvyknou na nítak pokračovat pomalu lonžováním a postupným výcvikem, zvykáním na uzdu, sedlo apod. Výcvik zvládám ješte z klubu to zvládnu, ale začátek asi bude nejhorší. Každopádně děkuju všem za příspěvek. Jana
Začni tím, že místo odsuzování jejich nevychovanosti se budeš snažit pochopit, co ti koně cítí. Zřejmě mají strach, je to pro ně všechno nové, nechápou, co po nich chceš. Snaž se získat jejich důvěru, nedělat věci které by je lekaly, byly pro ně příliš náročné. Zpravidla čím méně toho člověk vyžaduje, tím více mu koně sami nabídnou.
Takhle, aby mohl nekdo aspon trochu poradit, musis napsat vic, kde jsou a kde byli pred tim, zda v boxech, na pastvine atd. Co zazili, - rostli jak drivi v lese nebo jsou porad s lidma? V jakem jsou stade a kolik mas taky na ne casu. Ale kdyz se ti podari nasadit ohlavku a je to uspech - tak pak uz nic nedelej. Nasad a nech. Chvalit a chvalit. Az si ji nechaji nasadit normalne, pak zkousej je rozejit, pomalounku a jak udelaji krok dva-chvalit. A klidne to nech na poprvy jen u 2-3 kroku a pak zase pust. Denne to muzes prodluzovat. atd atd .