Mám doma 3 shagyë a okolo shagyí se pohybuji už několik let. Osobně mi přijde jako ostatně u spousty jiných plemen, že to hodně záleží na daném jedinci. Co mohu dát jako plus, neslyšela jsem snad ještě, že by trpěli na koliky a celkově vnitřní problémy. Pozor bych si dávala hlavně na nohy - pravidelný postoj, čistota chodů a na dobrý hřbet. Většina z nich jsou dobří, ochotní a pracovití koně, tedy pokud člověk má rád citlivé koně, většinou v partnerství s nimi bude spokojený.
Tak to já zase takovou vzrušivost u těch svých kobylek nepozoruju. První je velice citlivá, co se přístupu ze země týká, na cizí netykavka, ale pod sedlem je líná, opravdu jako nějaký QH. A to i v cizím prostředí na závodech, nerozhodí ji ani ohňostroj. Druhá je při práci ze země jako každý jiný kůň, nyní téměř v 6 letech se teprve obsedá, ale je hrozný mazel, pod sedlem je však koukavá, venku se někdy leká, ale neutíká, na práci - nejraději kluše, zacválá si kousek, ale moc ji to nebere. Mladý hřebeček je na vodění i ošetřování velmi hodný a jemný, žádné štípání či stavění se, to neznám. Kobylka, která je už prodaná byla na ošetřování zlato, pod sedlem lehce ovladatelná, ale mírně nahřívací. Něco mají všichni společné - milují děti, nechtějí člověka ze sedla sundat, hodně tíhnou k 1 člověku, nemají tendence být sprostí či ublížit (kopnutí, kousnutí neexistuje). Všechny 3 kobyly jsou ježděné v terénu jen na ohlávce. Paradoxně na ní reagují lépe než na udidle.
Řekla bych ideální kůň pro člověka, který chce mít jen 1 svého koně a chová se k němu spravedlivě a není úplný laik. Shagya mu vše mnohonásobně vrátí ( dobré i zlé...).
Mám doma dvě kobyly sha a každá je jiná.
Jedna je opravdu temperamentní, druhá je naprostá pohodářka a kliďaska,asi také záleží na příměsi arabského plnokrevníka v původu sha.
Jinak tihle koníčni bych řekla,že nemají vesměs žádné zdravotní problémy,akorát jak se psalo výše pohlídat nohy a záda...