Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Miluskaarka

21.4.2012 20:18
Miluskaarka

XXX.XXX.105.153

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor, který se týká kastrace hřebců. Máme dva mladé kluky ( AQH 2,5 roku a holštýn 2 roky), se kterými pracujeme ze země od jejich jednoho roku. Jsou zlatí a zatím spolehliví. Toho prvního jsme teď obsedali na ohlávce, bez sedla. Stále se rozhodujeme kdy a zda vůbec kastrovat. Neplánujeme je prodat ani profesionálně sportovně využívat. Máte zkušenost s chovem hřebců, kteří jsou spolu od dětství? Děkuji

21.4.2012 22:07
didi

XXX.XXX.2.151

Miluskaarka napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor, který se týká kastrace hřebců. Máme dva mladé kluky ( AQH 2,5 roku a holštýn 2 roky), se kterými pracujeme ze země od jejich jednoho roku. Jsou zlatí a zatím spolehliví. Toho prvního jsme teď obsedali na ohlávce, bez sedla. Stále se rozhodujeme kdy a zda vůbec kastrovat. Neplánujeme je prodat ani profesionálně sportovně využívat. Máte zkušenost s chovem hřebců, kteří jsou spolu od dětství? Děkuji

Problém není hřebec a hřebec (hřebci se běžně ustajují s valachy nebo dalšímu hřebci) - jediné hledisko by mělo být to, zda s ni i chcete nebo nechcete připouštět...

Pokud z nich nechcete mít plemenné hřebce, není žádný důvod hřebci je nechat - v případě koní je kastrace lepší variantou, než nekastrace - zbytečně byste je celý život trápila nenaplněnými pudy. Počkejte třeba do 4 let, až plně dospějí a zmohutní a vykastrujte potom... Ale nechat je celý život hřebci a zároveň jim zabraňovat/ neumožnit rozmnožovat se by pro ně bylo "k zbláznění" - jakkoli budou vychovaní a poslušní, budou tímto strádat...

21.4.2012 22:22
miluskaarka

XXX.XXX.105.153

Ano, máte pravdu. Také tímto směrem přemýšlíme.. Velmi děkuji za odpověď:-)

22.4.2012 21:20
borsalina

XXX.XXX.113.109

Pokud nebudou dělat problémy, nechala bych je klidně to 5 nebo 6 let, naroste jim takovej ten hřevčí výraz, mohutnej krk,... budou krásní. Pak je ale pravda, že pořád je budou říjící kobyly "rajcovat" a dříve či později budou nejspíše nešťastní....

22.4.2012 22:33
miluskaarka

XXX.XXX.105.153

To je super, že můžeme sdílet názory:-) Na kastraci se ptám pořád a všude, každý má trochu jiný názor, ale většinou dojdeme do stejného závěru: kastrovat. Plemenitbu neplánujeme a pokud naši hřebečci nebudou moci mít vysněné kobylky, je to trápení.. Také jde o bezpečnost. Teď jsou oba opravdu hodňoučcí a reagují moc dobře. Obávám se však, že se to může měnit..k horšímu. Výcvik nevýcvik..

9.5.2012 20:40
cudinka

XXX.XXX.166.115

Zdravím...
já teda nekastruju, mám 2 hřebce, 2 valachy - už tak koupený a 3 klisny... hřebci od mala ve stádě, takže paráda... kobyle březí po jiných hřebcích plemenících, takže žádné říje, žádné starosti... začne to až začnou rodit, ale jsme připraveni, hřebci a valaši hold budou jinde než kobyly...
Jinak, myslím si, že v dnešní době nemůžete nic plánovat, a pokud jsou čistokrevní, krásní, zdraví, tak já bych se snažila o licence... Pak bude mít známý holštýnku, plemeník nikde a bude se mu líbit váš už valach... a k čemu valach s parádníma papírama, výbornýma úspěchama, když po něm nic nezbude? jedině peníze... ale je to jen můj názor ;)

9.5.2012 22:57
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Vy jste milá:-) Moc děkujeme:-)
My to pořád řešíme. Naši hřebečci bohužel nejsou čistokrevní, to je na jiné povídání ..(podle známého vtipu "Chceš-li pobavit svého Boha, řekni mu své plány..") Líbí se mi jejich přiměřený temperament, komunikativnost, pozornost, aktivita.. Moc bych si přála, aby v nich většina toho, co mají teď, zůstala. Ale oni si zřejmě opravdu nikdy na žádnou kobylku neskočí..tak nevím, jestli je takhle nebudeme "hormonálně" trápit. Těžko říci, co stáj, to názor. My je máme doma, od malička. Asi uvidíme..........

10.5.2012 08:11
didi

XXX.XXX.2.151

Kastrace později provedená už projevy nezmění a typ povahy má každý jedinec vrozený.
Je třeba reagovat pružně, tak jak si žádá konkrétní kůň.

Není třeba s kastrací spěchat a určitě se najdou i hřebci, kteří se projevovat nebudou a trápit nebudou - ale nikde nelze dopředu říci, zda mezi ně bude patřit i váš hřebec...

Prostě sledovat a udělat to nejlepší pro koně - pokud to s nima bude "mlátit", bude lepší pro jejich i váš klid vykastrovat. Pokud ne, můžete to odložit a udělat později. nebo i neudělat - i když k tomu s moc nekloním, protože "náhoda je blbec".

10.5.2012 22:34
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Ano, udělat to nejlepší pro koně i s ohledem na bezpečnost. Hlavně to nepropásnout..smajlík

11.5.2012 01:46
pbruncla

XXX.XXX.87.76

Vážená děvčata, ohledně kastrace diskutujte ve všech aspektech, ale v žádném případě nepoužívejte jako argument pro kastraci "celoživotní trápení s nenaplněnými pudy " každý chlap Vám řekne, že by byl raději celý život panic, než eunuch.smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2012 08:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

didi napsal(a):
Problém není hřebec a hřebec (hřebci se běžně ustajují s valachy nebo dalšímu hřebci) - jediné hledisko by mělo být to, zda s ni i chcete nebo nechcete připouštět...

Pokud z nich nechcete mít plemenné hřebce, není žádný důvod hřebci je nechat - v případě koní je kastrace lepší variantou, než nekastrace - zbytečně byste je celý život trápila nenaplněnými pudy. Počkejte třeba do 4 let, až plně dospějí a zmohutní a vykastrujte potom... Ale nechat je celý život hřebci a zároveň jim zabraňovat/ neumožnit rozmnožovat se by pro ně bylo "k zbláznění" - jakkoli budou vychovaní a poslušní, budou tímto strádat...

no, toto je trochu prilis poludstovaci nazor....
zrebec v beznom stade, teda ak sa bavime o divych konoch je zrebcom cely zivot a za cely zivot sa mu nemusi stat, ze by si vrzol, tak ako si nemusi vrznut kobyla. je tam proste taka hierarchia. objavuju sa dokonca aj stada, ktore su zlozene iba so zrebcov, prevazne mladych...takze to, ze by sa chudak trapil, ked nikoho neobskoci, je blbost. rovnako ako to, ze by kobyla mala mat mat potomka...
takze, za mna kastrovat, nikdy neviete, kedy sa zmeni situacia tak, ze budete konom hladat noe ubytovanie a zrebcov neberu vsade...a aj beru, vacsinou so vselijakymi obmezdeniami. ale ked ich nechate zrebcami, trapit sa nebudu

11.5.2012 21:54
chomda

XXX.XXX.92.50

zdravím, mám doma letos 13ti letého hřebce, křížence, plemenitba nebyla nikdy v plánu, ale prostě byl hodný a nebyl problém s výběhováním, takže zůstal. dnes už mám koníky doma, máme dvě stádečka, s hřebcem jsou dva valaši, popř. další hřebci pokud prochází naší stájí. rozhodně bych neřekla, že ho trápí nenaplněné touhy, je v pohodě :o) pokud by pro něj být hřebcem znamenalo být o samotě nebo zavřený v boxe, kastrovala bych bez rozmýšlení. musíte počítat že závody, huberty, vandry mohou být krapet složitější, ale s vychovaným hřebcem se dá také všechno.

11.5.2012 21:54
chomda

XXX.XXX.92.50

zdravím, mám doma letos 13ti letého hřebce, křížence, plemenitba nebyla nikdy v plánu, ale prostě byl hodný a nebyl problém s výběhováním, takže zůstal. dnes už mám koníky doma, máme dvě stádečka, s hřebcem jsou dva valaši, popř. další hřebci pokud prochází naší stájí. rozhodně bych neřekla, že ho trápí nenaplněné touhy, je v pohodě :o) pokud by pro něj být hřebcem znamenalo být o samotě nebo zavřený v boxe, kastrovala bych bez rozmýšlení. musíte počítat že závody, huberty, vandry mohou být krapet složitější, ale s vychovaným hřebcem se dá také všechno.

11.5.2012 23:14
nikus

XXX.XXX.1.187

známí takto mají ve výběhu 3 hřebce, jednoho obsedají, s ostatními jezdí do terénu. Žádné sportovní ambice nemají ani na chov nejsou, ale vychovali je tak, že se bez problémů snesou a vyhovuje jim jejich živost pod sedlem, přitom by je zvládlo i malé děcko. Je to o přístupu majitele, ale to víte sami. Pokud se nebojíte možných útěků k cizí kobyle a víte že neovládá on Vás, nevidím důvod je hřebci nenechat. :-)

12.5.2012 00:15
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Mám radost, že se naše debata smysluplně rozvíjí. Tímto bych všem zúčastněným chtěla průběžně poděkovat:-)

12.5.2012 00:19
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Jo! A také znám dobrého koňského aromaterapeuta. Ale to je na jiný příspěvek......

22.11.2012 02:00
sabella

XXX.XXX.209.99

pbruncla napsal(a):
Vážená děvčata, ohledně kastrace diskutujte ve všech aspektech, ale v žádném případě nepoužívejte jako argument pro kastraci "celoživotní trápení s nenaplněnými pudy " každý chlap Vám řekne, že by byl raději celý život panic, než eunuch.smajlík

:-):-)smajlík

22.11.2012 11:39
helčam

XXX.XXX.234.75

V tomhle je nejdůležitější zvážit jedno: Budete moct zařídit plnohodnotný život koním, i když zůstanou hřebci?! Pokud máte možnost vlastního ustájení a hřebci nebudou znevýhodněni v malých pidi výbězích nebo jen zavřeni v boxech, pak si můžete dovolit bez obav hřebce nechat (samozřejmě pokud nebude kvůli hormonům problém s chováním). Kdo nikdy nepracovat s hřebci, nemůže docenit jak jsou úžasní, jaké jsou to osobnosti a jak se s nimy super pracuje (pokud se k nim člověk samozřejmě chová správně). Komentář k nenaplňěným pudům přidávat nemusím jasně je to vysvětleno výše na příkladu s chlapem, nebo stádem. Jestli si myslíte, že se kůň po kastraci nezmění není to pravda, varlata produkují hormony, které ovlivňují chování, jak dalece se kůň změní, to už je individuální jedinec od jedince.
Pokud bych já měla možnost mít hřebce, brala bych ho hned. Ale je těžké sehnat mezi komerčními ustájeními vyhovující ustájení i když hřebce nemáte, natož dobré ustájení pro hřebce - a aby můj kůň byl 23h zavřený v boxe to opravdu nechci. V mém případě by bylo pořizování hřebce sobectvím k danému koni.
Pokud tedy máte trvalou možnost ustájení, víte, že hřebce budete zvládat, a nenastane žádný problém, klidně bych nechala koníky hřebce. Ale na druhou stranu jsou to mladí koně, budete je mít minimálně 20 let, a co když za 5 let budete chtít, aby na nich třeba jezdily děti, pak už není tak fajn mít úžasného temperamentního hřebce, když by se vám hodil spíš hodný valach zajímající se více o žrádlo, než o koně kolem.

A ještě poznámka, píšete, že toho staršího (2,5) již obsedáte. Nejde mi z toho poznat jestli na něj zatím jen sedáte, nebo už obsedáte aktivně, ale pozor na to, je to dost brzo. Pokud chcete aby Vám kůň vydržel co nejdéle, počkejte si, tohle je ještě prakticky hříbě.

22.11.2012 14:01
bonita

XXX.XXX.83.172

suhlasim s helcou, my mame zrebca, ale len preto, ze ho mame na chov a mame ho prakticky od miminka, ale uprimne, zrebca uz by som nechcela hlavne z toho dovodu, ze musi byt clovek stale na pozore, ak sme na nejakej akcii, kde je vela koni, vzdy musi pri nom niekto byt, zatial, co ostatni jazdci svoje kone uviazu barskde a idu sa napapat:-) a to nemam ziadne vyslovene negativne skusenosti s tym nasim, lebo je fakt poslusny a muza poslucha na slovo, v lote koni je to skor on, co po nom kobylky vykopavaju a nie opacne:-|

22.11.2012 20:03
kovbojka

XXX.XXX.37.11

Tak já mám teď poníka hřebce a zatím kastraci vůbec neplánuju, teď se spíš kobyl bojí, než aby je připouštěl, ale mám ho doma stejně s valachem, takže se s klisnama moc nevídá. Uvidím jak se bude projevovat, zatím mi vyhovuje jeho temperament, protože když ho beru na ruku na vyjížďkách, až se proběhá tak je skoro neúnavný.. a vím jak valach někdy může být pěkně líný.. sice i hřebci, ale hřebce spíš ženou ty jejich chutě neustále dopředu, takže zatím mi temperamentem dost vyhovuje, ale je to poník pro děcka, takže vážně záleží jen na něm.. ještě jednou mě naštve a koule půjdou pryč :-)
Druhý můj milovaný velký kůň co ho mám už od mala je valášek. Kastrovala jsem ho něco po dvou letech.. nádherně narostl, vypadal jak pořádnej hřebec, ale byl to vážně blbec, ale za to jsem si mohla sama, protože nebyl ve stádě a já nerozumná si koupila jako mladá hřebce a myslela si, že to hříbátko vychovám.. ale stal se z něj spíš zabiják a ani kastrace mu nepomohla.. naštěstí mě osud zavál k paní co mi pomohla a z mého koně je nejúžasnější zvíře pod sluncem a proto i když se tomu moc nevěnuju, tak uzvánám přirozenou komunikaci, protože takový obrat u koně za den jsem nikdy nezažila. No ale k tématu, teď docela lituju, že po tom mém hřebčákovi nemám hříbě.. je to tak pěkný a povahově úžasný kůň, že bych si klidně zaplatila, až mi skočí na nějakou vybranou kobylku a mám z ní hříbě.. sice černou plemenitbu neuznávám, ale já si prostě svoje koně nechávám stůj co stůj, až je to lenoch nebo debil, u mě prostě stráví celý život. Takže dodnes lituju, že mám valacha a nemám po něm nic. Je to vážně škoda a asi budu litovat až do konce života. Já vím, že koní je na výběr dost a původových, ale mě je jedno jestli má kůň papíry já prostě hledám ty koně co mi sednou do srdce a tam zůstanou až do jejich skonání.

22.11.2012 22:34
klawdie

XXX.XXX.10.21

Mám doma něco podobné akorát jeden QHxA1/1 a druhý pony + k nim 9 letého valacha, hřebci jsou klidní nehřebčí a zatím kastrovat nebudeme ale je to otázkou času, u ponyho to budu jistě dřív mají svou povahu které je o něco tvrdší než ten druhý, to je ňouma ale i tak bude v budoucnu vykastrován, otázkou je kdy...to záleží na nich. ALe bude to lepší pro nás pro všechny, doma na"dvorečku" se s kobylou nepotká ale bála bych se co by se případně dělo při výjezdu mezi jiné koně...je to zbytečné. Není třeba kastrovat hned ale nechala bych to na situaci a samotných koních.

Přidejte reakci

Přidat smajlík