Achal teke, sl.norik, či arab???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.4.2012 17:14
kaeterina

XXX.XXX.144.82

Hodlám si koupit koníka....a rozhoduji se mezi achal teke, sl.norikem a arábkem...

koník bude celoročně na pastevku s dalšími koníky....koníka chci jako kamaráda na rekreaci a přirozenou komunikaci....

chci jen radu které plemeno a proč....

22.4.2012 17:15
kaeterina

XXX.XXX.144.82

jen mě hned neodsuzujte...chci vědět en váš názor....

22.4.2012 18:58
akscha

XXX.XXX.75.118

Ahoj,

nejprve je vhodné si ujasnit, za jakým účelem si koně kupuješ. Kromě přirozené komunikace budeš jistě chtít i jezdit, případně třeba skákat, terény, westernové nebo anglické hobíky nebo soutěže... Mezi Tebou zmiňovanými plemeny jsou totiž ohromné rozdíly (využití, povaha i cena). Nejprve bych si o těch koních něco načetla, získala zkušenosti (s jednotlivými zmiňovanými plemeny a hlavně s koňmi vůbec).

Na přirozenou komunikaci se obecně hodí jakýkoliv koník, resp. nevidím důvod, proč by se nehodil.

22.4.2012 18:59
marky88

XXX.XXX.8.7

Pokud chcete, aby Vám lidi poradili, napište něco víc o sobě - jakou máte zkušenost s koňmi, za jakým účelem koníka chcete, jestli máte radši kliďase nebo něco víc temperamentního, co od koníka očekáváte...

22.4.2012 19:08
akscha

XXX.XXX.75.118

Omlouvám se, až teď jsem si přečetla, že koně chcete na rekreaci. Ze zmiňovaných plemen bych na rekreaci nebrala ani norika, ani araba, o achalech nic moc nevím. Norika bych nebrala už jen proto, že to není plemeno šlechtěné pod sedlo. Arabi jsou zase temperamentní a citliví koně, také dost vytrvalí. Opět bych ho nä rekreaci nebrala. Z mého pohledu by bylo nejrozumnější koupit nějakého teplokrevníka.

22.4.2012 19:22
kaeterina

XXX.XXX.144.82

no...chtěla bych jezdit delší trasy....zkušenosti s koňmi....dlouhodobé....(cca 15 let...) koníky mám ráda příjemně temperamentní....jezdila bych spíše western.......jsem cca168cm a vážím cca 55kg....

22.4.2012 20:11
kaeterina

XXX.XXX.144.82

Dekuji za nazory....ale budu mit nakonec sl.norika(bez pp) a znam jak matku tak otce....jeji majitelka se rozhodla ze ji nakonec proda...protoze uz tri mesice jsem resila co za konika koupit a ptala jsem s jestli by ji neprodavala a nakoec mi rekla ze mi ju proda...

23.4.2012 11:26
ivulka2

XXX.XXX.155.174

kaeterina napsal(a):
no...chtěla bych jezdit delší trasy....zkušenosti s koňmi....dlouhodobé....(cca 15 let...) koníky mám ráda příjemně temperamentní....jezdila bych spíše western.......jsem cca168cm a vážím cca 55kg....

No podle tvého dotazu a taky podle toho pro jaké plemeno si se rozhodla bych řekla že tve zkušenosti jsou možná spíš teoretické nebo vubec žádné jinak bys nemohla takto formulovat dotaz a už vubec ne si koupit norika k učelu o jakém píšeš.smajlík

23.4.2012 12:09
rennie111

XXX.XXX.180.30

kaeterina napsal(a):
Hodlám si koupit koníka....a rozhoduji se mezi achal teke, sl.norikem a arábkem...

koník bude celoročně na pastevku s dalšími koníky....koníka chci jako kamaráda na rekreaci a přirozenou komunikaci....

Tieto tri plemená sú absolútne odlišné a pre účel ktorý koníka chcete ani nie moc vhodné. Norika by som vylúčila ako prvého. Nie je to kôň vhodný na dlhšie túry v sedle, maximálne tak na couračky po lese. V prípade, že budete chodiť von s viacerými koňmi nebude im stačiť. Achal teke povahovo moc nepoznám, na vytrvalosť by mali byť tieto kone vhodné, ale obávam sa, že zrovnávať ho cenovo s norikom je extrém. Možno nejakého mixnutého, ale tam by som sa bála lebo plemeno je dosť nevyrovnané aspoň čo som u nás videla na výstave tak možno 2 kone stáli za to, ostatné mali totálne jelenie krky, dlhé chrbty a celkovo vyzerali že by som sa na to bála aj sadnúť. No a arab z týchto troch by bol asi najvhodnejší, ale treba vychytiť správneho jedinca a rátať s tým, že ak ho nebudete pravideľne jazdiť bude pod sedlom veľmi temperamentý. Nie sú to kone čo môžu 4 dni stáť a odjazdíte na ňom pohodovú vychádzku. Aspoň to sú moje skúsenosti, pokiaľ sa jazdili pravideľne boli v pohode.
Možno by ste ale mali svoj výber spomedzi týchto troch plemien ešte prehodnotiť, ja by som skôr rozmýšľala nad teplokrvníkom, prípadne QH, alebo krížencami týchto plemien.

23.4.2012 19:07
cucana

XXX.XXX.49.254

Stejný dotaz napsala zadavatelka na nemoderce, a myslím, že tam se nebáli odpovědět a mají pravdu. Rozhodovat se mezi totálně odlišnými plemeny svědčí o tom, že s konmi máte velmi malé zkušenosti. Člověk co už má něco s koňmi za sebou by takový dotaz nevznesl. :-)

23.4.2012 23:02
lesterka

XXX.XXX.146.52

Renie...dovolím si nesouhlasit s tím, že když arab bude 4 dny stát, tak bude temperamentní. Mám mladého, hodně temperamentního hřebce a pokud chodí do výběhu, tak nemám problém na něj 14 dní nesednout a vůbec to na něm nepoznám. Takhle je to u většiny arabů, co znám, pokud mají správný management, tak není problém. A to krmím dost velký objem jádra, takže klidně i po tom by mohl být veselý a není. co ale arabi jsou, to jsou lekaví. Žerou je barevné kamínky, kytičky na louce, pařezy v lese apod.
Achala jsem jezdila jednoho a bylo to pohodové zvíře, méně lekavé než plnokrevný arab...ale netroufám si tvrdit, že takoví budou všichni.
O norikovi tady už bylo řečeno dost...

24.4.2012 09:34
sheggy

XXX.XXX.2.215

kaeterina napsal(a):

Z těchto 3 plemen bych si vybrala Araba. Je to nejkomunikativnější a řekla bych i nejbystřejší plemeno, spíš pro jednoho max. 2 pány. Na rekreačko se využívat dá, ale asi to nebude pro začátečníky - záleží na povaze koníka...

25.4.2012 21:26
email

XXX.XXX.226.199

Tak asi vyřazovací metodou smajlík
Je dost možné, že tady již něco takového zaznělo - nečetla jsem si celou diskuzi.
Podle mě tedy:
sl. norik - nemám k takovým koním "vztah" a na přirozenou komunikaci je to dle mého názoru né moc vhodné.
achal - je to kůň do boxu, hodně ušlechtilý a choulostivý - na 24/7 rozhodné NÉ
arab - myslím, že by byl nejvhodnější, nevím sice jak je vhodný či nevhodný na 24/7, ale já bych volila jej

Jinak já bych doporučila poohlédnout se po kabardinském koni - je vytrvalý a výborný v terénu :-)

27.4.2012 21:57
ampinka

XXX.XXX.43.2

Email: Ty se asi v achalech moc nevyznáš, že... :-| Nechápu, pro má každej pocit, že i když ví kuloví, MUSÍ někomu zaručeně poradit??? smajlík Lidi sakra buďte soudný a raďte ostatním jen vě věcech, se kterými máte nejlépe osobní zkušenost, ne co jste si vyčetli v knížkách :-)

27.4.2012 22:21
email

XXX.XXX.226.199

ampinka napsal(a):
Email: Ty se asi v achalech moc nevyznáš, že... :-| Nechápu, pro má každej pocit, že i když ví kuloví, MUSÍ někomu zaručeně poradit??? smajlík Lidi sakra buďte soudný a raďte ostatním jen vě věcech, se kterými máte nejlépe osobní zkušenost, ne co jste si vyčetli v knížkách :-)

No nevím no :-)) samozřejmě záleží, co je pro koho kůň do boxu smajlík Pro mě je to ten, který samozřejmě a logicky může chodit normálně ven (jak si myslím, že né 24/7 venku tak už vůbec né 24/7 v boxe). Jo, možná špatně podaný.
Jinak to, že achalům vyhovuje 24/7 venku, k tomu mě nikdo nepřemluví

27.4.2012 22:29
ampinka

XXX.XXX.43.2

A čím si tedy vysvětlíš, že největší chovatelé achalů u nás mají koně právě pastevně ustájené, celý rok 24/7? A koně netrpí, jsou krásní, nasvalení a především spokojení? Achalové nejsou z cukru, ba naopak, jsou to velmi tvrdí, odolní a komunikativní koně... A natolik inteligentní, že zavřít ho na delší dobu do boxu je podle mě zvěrský... smajlík

28.4.2012 11:11
email

XXX.XXX.226.199

ampinka napsal(a):
A čím si tedy vysvětlíš, že největší chovatelé achalů u nás mají koně právě pastevně ustájené, celý rok 24/7? A koně netrpí, jsou krásní, nasvalení a především spokojení? Achalové nejsou z cukru, ba naopak, jsou to velmi tvrdí, odolní a komunikativní koně... A natolik inteligentní, že zavřít ho na delší dobu do boxu je podle mě zvěrský... smajlík

jo a k čemu jsou ty koně využívaní? smajlík

28.4.2012 13:43
didi

XXX.XXX.2.151

Každý zdravý kůň může být 24/7 venku, pokud je přístřešek, kam neprší a nefouká.
Proč by achalové měli být výjimkou? Čím jsou tak náchylní, že by to nesnesli?

28.4.2012 13:52
iveth

XXX.XXX.161.66

Pro zadavatelku...pokud chcete jezdit delší trasy a ještě do westernu, vyřadila bych sl. norika, potom už zbývá arab a achal...jsou to citlivá plemena, ale zas zkušené zacházení k nim se Vám milionkrát vrátí....jinak zkazit tyto koně se dají velice rychle, asi jako každý jiný,ale u těhle plemen to má větší následky, aspon u araba, se kterýma mám zkušenosti, jsou to cítové, ale jak už jste psala, že jste delší dobu u koní, tak určitě musíte mít s konmi zkušenosti...ja osobně bych si vzala arábka, nejlépe shagya araba, je menší, někteří jsou mohutnější a do westernu se hodí:):) I ten arábek, ale někteří mi přijdou moc pidi, záleží na Vašem vkusu co bude vyhovovat Vám, na pastevku pokud budou s rozumem navyklý můžou být:) Jinak co se týče arábků, můžete ho nechat i delší dobu stát a přesto při vyjíždce po delší době do terénu nebude vyskakovat hopsa hejsa, na přirozenou komunikaci jsou úžasní, osobní zkušenost:) Pro achaly tu nechám vyjádřit někoho zkušenějšího bez hádek a povyšování, že ,,ja to vím nejlíp".

29.4.2012 11:04
ampinka

XXX.XXX.43.2

didi napsal(a):
Každý zdravý kůň může být 24/7 venku, pokud je přístřešek, kam neprší a nefouká.
Proč by achalové měli být výjimkou? Čím jsou tak náchylní, že by to nesnesli?

Didi, naprosto s tebou souhlasím. Nechápu, že se mezi námi pořád najdou lidé, co si myslí, že kůň je nejspíš nějaká cukrová panenka, co se rozteče při prvním dešti a odnese jí první vítr :-))))

29.4.2012 18:42
aluska

XXX.XXX.224.20

tak snad nebudu za úplnýho blbce, když přidám moje zkušenosti k této diskuzi. Mám 8mi letého norika na rekreační ježdění. Nikdy netahal, mám ho od hříběte a jenom na něm jezdím. Tůra 35 km v jednom dni mu nedělá žádný problém, cestou domů kolikrát letí jak praštěnej, co má sil. Normální vyjížďky absolvujeme ve dvojici s plňasem a neztěžuju si ani já, ani jezdkyně plnokrevníka, že bychom jí zdržovali. A to jsou vyjížďky tak dvouhodinové a terén kopcovitý.Absolovovali jsme i takový malý skokový výcvik, teda jenom asi do 80cm, ale skákal s chutí, na hubertech neměl problém s žádnou překážkou. Při tréninku práce ze země byl velice vnímavý, šikovný a ochotný. Nemám žádné ambice, tréninky byly pouze v rámci přiježďování, teď už jenom terén, ale já jsem s ním spokojená a to ráda cválám, vyhovují mi svižné vyjížďky, žádné krokové couračky. :-)

Tessinka93

10.5.2012 12:41
Tessinka93

XXX.XXX.152.236

Ne že bych vás chtěla nějak poučovat, ale já s mou slezskou noričkou leckterého koně předeženu. Čt, kinskou klisnu kříženou s čt, tinkera... Vydrží dost, horší je to, když je opravdové vedro. To chce pak zalézt do lesa :) Dokonce skáče - sama a ráda... Takže pokud je to kůň na rekreaci, tak je norik super. Je docela všestranný - znám jednoho, který se dostal po pěti letech drezurního tréninku na grand prix... tak dost předsudků vůči norikům :)

10.5.2012 19:13
iveth

XXX.XXX.161.66

Beru to z pohledu co máme tady noriky, jo oni zvládají dost, ale ja tu mam i araba do vytrvalosti a ne do sportu, spíše rekre vytrvalost a norik nám nestíhá, ani jiný koně podobného typu...proto jsem ho nedoporučila...

Přidejte reakci

Přidat smajlík