Ahoj,
nejprve je vhodné si ujasnit, za jakým účelem si koně kupuješ. Kromě přirozené komunikace budeš jistě chtít i jezdit, případně třeba skákat, terény, westernové nebo anglické hobíky nebo soutěže... Mezi Tebou zmiňovanými plemeny jsou totiž ohromné rozdíly (využití, povaha i cena). Nejprve bych si o těch koních něco načetla, získala zkušenosti (s jednotlivými zmiňovanými plemeny a hlavně s koňmi vůbec).
Na přirozenou komunikaci se obecně hodí jakýkoliv koník, resp. nevidím důvod, proč by se nehodil.
Omlouvám se, až teď jsem si přečetla, že koně chcete na rekreaci. Ze zmiňovaných plemen bych na rekreaci nebrala ani norika, ani araba, o achalech nic moc nevím. Norika bych nebrala už jen proto, že to není plemeno šlechtěné pod sedlo. Arabi jsou zase temperamentní a citliví koně, také dost vytrvalí. Opět bych ho nä rekreaci nebrala. Z mého pohledu by bylo nejrozumnější koupit nějakého teplokrevníka.
kaeterina
napsal(a):
no...chtěla bych jezdit delší trasy....zkušenosti s koňmi....dlouhodobé....(cca 15 let...) koníky mám ráda příjemně temperamentní....jezdila bych spíše western.......jsem cca168cm a vážím cca 55kg....
No podle tvého dotazu a taky podle toho pro jaké plemeno si se rozhodla bych řekla že tve zkušenosti jsou možná spíš teoretické nebo vubec žádné jinak bys nemohla takto formulovat dotaz a už vubec ne si koupit norika k učelu o jakém píšeš.
kaeterina
napsal(a):
Hodlám si koupit koníka....a rozhoduji se mezi achal teke, sl.norikem a arábkem...
koník bude celoročně na pastevku s dalšími koníky....koníka chci jako kamaráda na rekreaci a přirozenou komunikaci....
chci jen radu které plemeno a proč....
Tieto tri plemená sú absolútne odlišné a pre účel ktorý koníka chcete ani nie moc vhodné. Norika by som vylúčila ako prvého. Nie je to kôň vhodný na dlhšie túry v sedle, maximálne tak na couračky po lese. V prípade, že budete chodiť von s viacerými koňmi nebude im stačiť. Achal teke povahovo moc nepoznám, na vytrvalosť by mali byť tieto kone vhodné, ale obávam sa, že zrovnávať ho cenovo s norikom je extrém. Možno nejakého mixnutého, ale tam by som sa bála lebo plemeno je dosť nevyrovnané aspoň čo som u nás videla na výstave tak možno 2 kone stáli za to, ostatné mali totálne jelenie krky, dlhé chrbty a celkovo vyzerali že by som sa na to bála aj sadnúť. No a arab z týchto troch by bol asi najvhodnejší, ale treba vychytiť správneho jedinca a rátať s tým, že ak ho nebudete pravideľne jazdiť bude pod sedlom veľmi temperamentý. Nie sú to kone čo môžu 4 dni stáť a odjazdíte na ňom pohodovú vychádzku. Aspoň to sú moje skúsenosti, pokiaľ sa jazdili pravideľne boli v pohode.
Možno by ste ale mali svoj výber spomedzi týchto troch plemien ešte prehodnotiť, ja by som skôr rozmýšľala nad teplokrvníkom, prípadne QH, alebo krížencami týchto plemien.
Renie...dovolím si nesouhlasit s tím, že když arab bude 4 dny stát, tak bude temperamentní. Mám mladého, hodně temperamentního hřebce a pokud chodí do výběhu, tak nemám problém na něj 14 dní nesednout a vůbec to na něm nepoznám. Takhle je to u většiny arabů, co znám, pokud mají správný management, tak není problém. A to krmím dost velký objem jádra, takže klidně i po tom by mohl být veselý a není. co ale arabi jsou, to jsou lekaví. Žerou je barevné kamínky, kytičky na louce, pařezy v lese apod.
Achala jsem jezdila jednoho a bylo to pohodové zvíře, méně lekavé než plnokrevný arab...ale netroufám si tvrdit, že takoví budou všichni.
O norikovi tady už bylo řečeno dost...
kaeterina
napsal(a):
Hodlám si koupit koníka....a rozhoduji se mezi achal teke, sl.norikem a arábkem...
koník bude celoročně na pastevku s dalšími koníky....koníka chci jako kamaráda na rekreaci a přirozenou komunikaci....
chci jen radu které plemeno a proč....
Z těchto 3 plemen bych si vybrala Araba. Je to nejkomunikativnější a řekla bych i nejbystřejší plemeno, spíš pro jednoho max. 2 pány. Na rekreačko se využívat dá, ale asi to nebude pro začátečníky - záleží na povaze koníka...
Tak asi vyřazovací metodou
Je dost možné, že tady již něco takového zaznělo - nečetla jsem si celou diskuzi.
Podle mě tedy:
sl. norik - nemám k takovým koním "vztah" a na přirozenou komunikaci je to dle mého názoru né moc vhodné.
achal - je to kůň do boxu, hodně ušlechtilý a choulostivý - na 24/7 rozhodné NÉ
arab - myslím, že by byl nejvhodnější, nevím sice jak je vhodný či nevhodný na 24/7, ale já bych volila jej
Jinak já bych doporučila poohlédnout se po kabardinském koni - je vytrvalý a výborný v terénu
ampinka
napsal(a):
Email: Ty se asi v achalech moc nevyznáš, že... Nechápu, pro má každej pocit, že i když ví kuloví, MUSÍ někomu zaručeně poradit???
Lidi sakra buďte soudný a raďte ostatním jen vě věcech, se kterými máte nejlépe osobní zkušenost, ne co jste si vyčetli v knížkách
No nevím no samozřejmě záleží, co je pro koho kůň do boxu
Pro mě je to ten, který samozřejmě a logicky může chodit normálně ven (jak si myslím, že né 24/7 venku tak už vůbec né 24/7 v boxe). Jo, možná špatně podaný.
Jinak to, že achalům vyhovuje 24/7 venku, k tomu mě nikdo nepřemluví
A čím si tedy vysvětlíš, že největší chovatelé achalů u nás mají koně právě pastevně ustájené, celý rok 24/7? A koně netrpí, jsou krásní, nasvalení a především spokojení? Achalové nejsou z cukru, ba naopak, jsou to velmi tvrdí, odolní a komunikativní koně... A natolik inteligentní, že zavřít ho na delší dobu do boxu je podle mě zvěrský...
ampinka
napsal(a):
A čím si tedy vysvětlíš, že největší chovatelé achalů u nás mají koně právě pastevně ustájené, celý rok 24/7? A koně netrpí, jsou krásní, nasvalení a především spokojení? Achalové nejsou z cukru, ba naopak, jsou to velmi tvrdí, odolní a komunikativní koně... A natolik inteligentní, že zavřít ho na delší dobu do boxu je podle mě zvěrský...
jo a k čemu jsou ty koně využívaní?
Pro zadavatelku...pokud chcete jezdit delší trasy a ještě do westernu, vyřadila bych sl. norika, potom už zbývá arab a achal...jsou to citlivá plemena, ale zas zkušené zacházení k nim se Vám milionkrát vrátí....jinak zkazit tyto koně se dají velice rychle, asi jako každý jiný,ale u těhle plemen to má větší následky, aspon u araba, se kterýma mám zkušenosti, jsou to cítové, ale jak už jste psala, že jste delší dobu u koní, tak určitě musíte mít s konmi zkušenosti...ja osobně bych si vzala arábka, nejlépe shagya araba, je menší, někteří jsou mohutnější a do westernu se hodí:):) I ten arábek, ale někteří mi přijdou moc pidi, záleží na Vašem vkusu co bude vyhovovat Vám, na pastevku pokud budou s rozumem navyklý můžou být:) Jinak co se týče arábků, můžete ho nechat i delší dobu stát a přesto při vyjíždce po delší době do terénu nebude vyskakovat hopsa hejsa, na přirozenou komunikaci jsou úžasní, osobní zkušenost:) Pro achaly tu nechám vyjádřit někoho zkušenějšího bez hádek a povyšování, že ,,ja to vím nejlíp".
didi
napsal(a):
Každý zdravý kůň může být 24/7 venku, pokud je přístřešek, kam neprší a nefouká.
Proč by achalové měli být výjimkou? Čím jsou tak náchylní, že by to nesnesli?
Didi, naprosto s tebou souhlasím. Nechápu, že se mezi námi pořád najdou lidé, co si myslí, že kůň je nejspíš nějaká cukrová panenka, co se rozteče při prvním dešti a odnese jí první vítr :-))))
tak snad nebudu za úplnýho blbce, když přidám moje zkušenosti k této diskuzi. Mám 8mi letého norika na rekreační ježdění. Nikdy netahal, mám ho od hříběte a jenom na něm jezdím. Tůra 35 km v jednom dni mu nedělá žádný problém, cestou domů kolikrát letí jak praštěnej, co má sil. Normální vyjížďky absolvujeme ve dvojici s plňasem a neztěžuju si ani já, ani jezdkyně plnokrevníka, že bychom jí zdržovali. A to jsou vyjížďky tak dvouhodinové a terén kopcovitý.Absolovovali jsme i takový malý skokový výcvik, teda jenom asi do 80cm, ale skákal s chutí, na hubertech neměl problém s žádnou překážkou. Při tréninku práce ze země byl velice vnímavý, šikovný a ochotný. Nemám žádné ambice, tréninky byly pouze v rámci přiježďování, teď už jenom terén, ale já jsem s ním spokojená a to ráda cválám, vyhovují mi svižné vyjížďky, žádné krokové couračky.
Tessinka93

XXX.XXX.152.236
Ne že bych vás chtěla nějak poučovat, ale já s mou slezskou noričkou leckterého koně předeženu. Čt, kinskou klisnu kříženou s čt, tinkera... Vydrží dost, horší je to, když je opravdové vedro. To chce pak zalézt do lesa :) Dokonce skáče - sama a ráda... Takže pokud je to kůň na rekreaci, tak je norik super. Je docela všestranný - znám jednoho, který se dostal po pěti letech drezurního tréninku na grand prix... tak dost předsudků vůči norikům :)