Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.4.2012 17:28
cashamalta

XXX.XXX.187.70

Zdravím, potřebovala bych rychlou radu od koňáků, majitelů muchařů. Zítra se jedu podívat na koníka, na fotce, kterou mi majitel poslal je vidět, že má koník trochu vydřenej ocas u kořene a po stranách. Hříva vypadá OK. A teď ve mně začal hlodat červíček, jestli není koník muchař, nebo je to jen nějakej svrab, kterej si koník drbal, něco, co se dá v klidu vyřešit umytím ocasu v neocidolu, nebo tak něco. Na co se mám při prohlídce zaměřit? Teď po zimě bez hmyzu je spousta muchařů zarostlá a zahojená k nepoznání a s první muchou začnou problémy. Poraďte prosím kam se dívat a podle čeho identifikovat, jestli je muchař, nebo ne.
Díky moc za odpovědi :-)

24.4.2012 17:37
kikuska

XXX.XXX.23.167

Pěkně na kolena a mrknout na pupek... pokud je to muchař, většinou poznáte odlišnou srst v pruhu na středu břicha. I po zimě. A pokud to není mlaďoch, tak se dá i odhadnout, zda-li má "mladou" hřívu, či mu roste už nějaký ten rok po sobě. Hříva a ocas je v tuto chvíli dost nejistá pomůcka.

Nicméně, pokud by byly jakékoliv pochyby, nebyla byste si byť jen jistá od čeho je odrbaný, od koupě bych ustoupila a hledala jinde.

Mám koně muchaře, je i přesto celoročně pod sedlo.. ale viditelně trpí. O stájové kolegyni, která prožívá alergii víc ani nemluvím. Vědomě bych si muchaře už opravdu nekoupila.

24.4.2012 17:52
cashamalta

XXX.XXX.187.70

Děkuji za rychlou odpověď, zítra ho pořádně prohlédnu a kdyby se mi něco nezdálo, určitě ho brát nebudu, na koupi nijak nespěchám, klidně budu vybírat dál. Pokusím se vložit fotku...

24.4.2012 18:22
kikuska

XXX.XXX.23.167

Těžko soudit takhle z fotky, ještě když je tam tma jako v pekle.
Každopádně vypadá, že díky maštali je už v letní srsti, tam byste to na tom břichu poznala. Mrknout i na linii hřbetu (ta vypadá na fotce čistá), na plece a krk zepředu, mezi přední nohy a na krk kolem hřívy a taky na čelo a kolem očí. Změnu byste poznala. To by to musel být fakt lehoučký muchař, aby ne. Nicméně určo mrknout venku na světle...

Takhle fakt neřeknu - hřívu může mít z jeslí či ohrazení, nebo mu tak prostě roste (není vidět, jestli je či není vydrbaná, jen mu v jednom místě stojí), ocas z hengru, nebo všenky, svrab, začervení..... nebo prostě jen "bordel" po zimě..

Každopádně šťastnou volbu zítra :-)

24.4.2012 18:36
cashamalta

XXX.XXX.76.70

Teď jsem si všimla na těch fotkách je datum pořízení a je tam duben a červenec 2011 takže čert ví, jak vypadá koník teď :-)
No uvidíme zítra, každopádně se zaměřím na ty místa, která jste radila. Teď jsem se ptala majitele, říkal, že muchař není, že bydlí u rybníka, spíš to vypadá na zanedbanou péči, prý není moc čištěný a asi ani odčervený... No těbůch... :-)

25.4.2012 07:50
borsalina

XXX.XXX.113.109

Muchaře si rozhodně nekupujte. Svojí kkobylu miluju, ale už nikdy muchaře.... Ještě to ani nezačlo pořádně lítat a už mě stála 7 tisíc... což je víc než jakou má ona cenu zřejmě....

Každopádně pokud by vás neupozornil, že má uchařinu a on a by se projevila, máte nárok na odstoupení od smlouvy (ano, určitě chtějte smlouvu! Kamarádka má 5 let kobylu a nemá k ní nic. Jednoho dne se může bývalý mqjitel sebrat a kobylu si odvézt a ona na to nemůže říct ani popel...)

Koukat na břicho, je tam takovej flek jakoby trčící srsti, pokud je to kobylka, tak na ve vemínko.
Odrbaný ocas nic neznamená, spousta koní ho má, svědí je v létě a tak, není to známka jenom vyrážky...

Bohužel přd obdobím drbání to lze jen těžko poznat, dám vám sem pak fotku kobyly teď v dubnu než se začne drbat, Neřekli byste že má vyrázžku.....

Jinak kounout třeba na fotky z léta, majitel bude určitě nějaké mít. A tu smlouvu. Máte dle zákona nárok o dvou let "zboží" vrátit pokud se projeví skryté vady. I tak to ale možná raději napiště do smlouvy konkrétně. :-|

25.4.2012 07:53
borsalina

XXX.XXX.113.109

Tady fotka těch jinejch chlupů na břiše.. NEni to moc vidět, ale aspoň trochu....

Jinak ti koně pak bejvaj citliví na dotahování podbřišníků... Určitě si vyžádejte zkušební jízdu.

25.4.2012 07:58
borsalina

XXX.XXX.113.109

Tady kobylka před měsícem. Na muchaře podle mě nevypadá.

25.4.2012 08:03
borsalina

XXX.XXX.113.109

A tady v létě....
Břicho směrem k vemínku...A to je to ve fázi léčení.... Má veškerou pěčí-deky ,masky repelenty, mastičky, vitamíny,....

25.4.2012 08:08
borsalina

XXX.XXX.113.109

ocas...

nejhorší je že koníkovi nemůžete pomoct, nemůže pod sedlo, trápí se a vy s tim nemůžete nic dělat.... :(smajlík

25.4.2012 08:10
borsalina

XXX.XXX.113.109

kobyla po skončení mcuhařský sezony....

věřte tomu nebo ne, ona neni týraná a krmíme jí...

25.4.2012 09:19
klawdie

XXX.XXX.94.254

pokud má na fotce z července JEN vydrbaný ocas nemusí to hned být muchař..v červenci už by byl odrbaný víc...hříva, plece, břicho...spíš muže být jen špatně odčervený nebo ho prostě něco kouslo...každý odrbaný ocas neznamená hned muchaře, ale určitě jej řádně zkontroluj, život s muchařem je boj..

25.4.2012 09:26
klawdie

XXX.XXX.94.254

borsalina napsal(a):
ocas...

nejhorší je že koníkovi nemůžete pomoct, nemůže pod sedlo, trápí se a vy s tim nemůžete nic dělat.... :(smajlík

to není úplně pravda, je spousta možností jak muchaře ochránit, stačí včas použít ochranu koně a ochránit koně před kousnutím...máme v rodině závodní kobylu muchařku, od dubna do října v muchařské dece v maskách, plus repelenty, box se záclonkama aby se jí do boxu nedostal hmyz atd...chvilku trvalo než se všechno vychytalo, ale v sezoně je kobyla plně použitélná bez velký vydrbaných ploch, hlavně již né krvavých..přijde o trochu hřívy a ocasu ale není to tak strašně...nepoznali by jste, že je silná muchařka..je to jen o zvyšené péči a spolupracujícím koni...(pač když nesnese deku.masku je to problém...)

25.4.2012 22:14
borsalina

XXX.XXX.35.34

Nesouhlasím. Já mám kobylu naprosto v pohodě, děku jí trhají ostatní členové stáda. Pak třeba ocase, ten deka moc neuchrání. Deku muchařskou máme, masku taky, takovou tu i přes nos, repelent Farnam Endure, je odčervená, očkovaná, prohlídlá na plísně a parazity, nosíme síťovku i s krkem i na ježdění, co mám ještě dělat? a i tak má kobyla boláky.. ten hmyz se tam vždcyky nějak dstane...

26.4.2012 08:19
klawdie

XXX.XXX.94.254

ocas to odnese většinou jako první, taky je důležité deku nasadit dostatečně včas což znamená už te´d...jde o to zabránit kousnutí...mít taky zabezpečný box proti vniknutí hmyzu do boxu, sítě, záclonky, také je dobré vyhnout se pohybu koně ve výběhu v největším výskytu hmyzu...a zároveň mít dobrou hojivou mastičku na případné odřeniny, každopádně co jsi ukazovala ty není až tak hrozné..s dovolení segry ti ukážu jak kobyla vypadala když se kupovala a než se vychytala péče...tyhle vydřeniny měla i na plecích, krku, taky samo břicho, nohy orvaný, jak se furt ošívala, tady trochu hřívy má ale kupovala se totál bez hřívy..

26.4.2012 08:24
klawdie

XXX.XXX.94.254

nyní každý rok takto..jen většinou ocas u kořene trochu odrbe...musíš to vychytat...i třeba dobrou deku, masku, že to ničí stádo je blbé, pak je potřeba sehnat nějakou pevnou nebo to vyřešit jinak...no je to náročné, ale dá se to...

26.4.2012 10:55
cashamalta

XXX.XXX.113.2

Fotka je skutečně z loňského léta, a pán bydlí na břehu rybníka, takže muchař skutečně není. Jedná se tedy "pouze" o zanedbanou péči, koník není dva roky odčervován :-( Včera jsem se na něho byla podívat, po vyškrabaném ocase není ani památka, celý kořen má krásně zarostlý, že bych ani neřekla, že to za rok dokáže tak pěkně zarůst. Kůži má všude v pořádku, hřívu jen v místě chomoutu má trochu kratší, ale to má každý tahající kůň.
Každopádně všem moc díky za rychlé rady a tipy jak se nespálit, moc mi to pomohlo. Teď se jen rozmyslet... :-)

26.4.2012 11:13
borsalina

XXX.XXX.35.34

Deku nosí už od března, jenom když lilo tak jsem jí ji sundali (je celodenně ve výběhu)... Zatím si ho drbat nezačala, letos je to nějaké opožděné, ale loni touhle dobou už si ho drbala i přesto, že měla deku ... :(Uvidíme, jak to dopadne letos...

26.4.2012 12:30
klawdie

XXX.XXX.94.254

tak držím pěsti ať to máte letos lepší...

a zadavatelce ať dobře zvolí :)

26.4.2012 12:43
didi

XXX.XXX.2.151

borsalina napsal(a):
Nesouhlasím. Já mám kobylu naprosto v pohodě, děku jí trhají ostatní členové stáda. Pak třeba ocase, ten deka moc neuchrání. Deku muchařskou máme, masku taky, takovou tu i přes nos, repelent Farnam Endure, je odčervená, očkovaná, prohlídlá na plísně a parazity, nosíme síťovku i s krkem i na ježdění, co mám ještě dělat? a i tak má kobyla boláky.. ten hmyz se tam vždcyky nějak dstane...

Farnam Endure je účinný, ale také dost dráždivý (obsahuje ropné deriváty) - na již rozdrbanou kůži bych ho už neaplikovala, nebo alespoň střídala s něčím na bázi vody.

Na mnohem starším vlákně o muchařích jsem narazila na spot-on pro koně:
http://www.manitera.cz/veterinarni-pripravky/pripravky-pro-kone/top-spot-on-horse-stronger-25-ml

Několik lidí tam psalo, že s ním má dobré zkušenosti - pokud bych tím chtěl člověk koně chránit trvale, vyšlo by to na 1000 Kč měsíčně, což mi vzhledem ke všem těm útrapám muchaře nepřijde až tak moc...

Já ho hodlám pořídit na zkoušku kvůli klíšťatům a ovádům- koně muchaře nemám, ale po klíšťatech a ovádích kousnutích se mu dělají hrozné boule - má krapet horší imunitní systém.

27.4.2012 08:00
kesau

XXX.XXX.236.44

Dobrý den,

jak tak koukám na ty odřené koníky, tak je mi ouzko. Mám doma taky muchařku a pár let zpátky se mi takhle taky drbala. ALe od té doby, co jsme jednou z Anglie objednali takový bílý sajrajt jménem Kill itch. Zázrak z Anglie, který okamžitě po aplikaci zklidní postižené místo, nemastí a nepáchne. Při pravidelném mazání a repelentování máme pokoj. Nikdo to na ní nepozná a kobyla je spokojená.http://www.gooutdoors.co.uk/carr-day-martin-kill-itch-500ml-p125158. Líp to tady všechno popisuje slečna/paní v následujícím odkazu http://www.csfho.eu/chov-koni/ruzne/?IDpage=12&IDclanku=326 .
Flaška i s dopravou vyjde cca na tisícovku a vydrží mi na celou sezonu. To sami musíte uznat, že za to stojí. Zde prodáváné serepatičky jsou pomalu stejně drahé a rozhodně ne ani z poloviny tak účinné.

A stav na fotce? NEVERMORE :-)

27.4.2012 09:01
rocky

XXX.XXX.142.86

Ahoj, zaujal mě ten přípravek, o kterém jsi se zmínila. Nebudeš si ho v nejbližší době objednávat??

27.4.2012 11:29
borsalina

XXX.XXX.76.37

kesau napsal(a):
Dobrý den,

jak tak koukám na ty odřené koníky, tak je mi ouzko. Mám doma taky muchařku a pár let zpátky se mi takhle taky drbala. ALe od té doby, co jsme jednou z Anglie objednali takový bílý sajrajt jménem Kill itch. Zázrak z Anglie, který okamžitě po aplikaci zklidní postižené místo, nemastí a nepáchne. Při pravidelném mazání a repelentování máme pokoj. Nikdo to na ní nepozná a kobyla je spokojená.http://www.gooutdoors.co.uk/carr-day-martin-kill-itch-500ml-p125158. Líp to tady všechno popisuje slečna/paní v následujícím odkazu http://www.csfho.eu/chov-koni/ruzne/?IDpage=12&IDclanku=326 .
Flaška i s dopravou vyjde cca na tisícovku a vydrží mi na celou sezonu. To sami musíte uznat, že za to stojí. Zde prodáváné serepatičky jsou pomalu stejně drahé a rozhodně ne ani z poloviny tak účinné.

A stav na fotce? NEVERMORE :-)

Tak na to koukam, a nejspi ho objednam, jsem na ten zazrak zvedava! :):-)

27.4.2012 12:27
bonita

XXX.XXX.197.188

ja poznam tiez jeden anglicky vyrobok a fakt funguje! kto mate ebay konto tak tu je odkaz teraz na super akciu:
http://www.ebay.co.uk/itm/Nettex-Itch-Stop-Salve-Sweet-Itch-Relief-Net-tex-/290697157827?pt=UK_Horse_Wear_Equipment&hash=item43aee69cc3

27.4.2012 13:32
rocky

XXX.XXX.142.86

borsalina napsal(a):
Tak na to koukam, a nejspi ho objednam, jsem na ten zazrak zvedava! :):-)

Nemohly by jsme udělat společnou objednávku? nemám moc zkušenosti s nákupem v zahraničí. P

27.4.2012 14:07
penny.pet

XXX.XXX.144.137

zadavatelce: prosímtě odkud je ten kůň ? Moc děkuji za odpoved

27.4.2012 19:55
cashamalta

XXX.XXX.187.70

penny.pet napsal(a):
zadavatelce: prosímtě odkud je ten kůň ? Moc děkuji za odpoved

Koník je z dědiny Možděnice u Hlinska.
V neděli jsem si pro něho měla jet, ale pán, který si měl brát moju kobylu ju nakonec nevzal, a tenhle měl být místo ní, takže to nakonec padá... škoda...

Přidejte reakci

Přidat smajlík