To je těžké.Někdo bude pro a někdo proti.Já souhlasím s věkěm 3+.Dva roky jsou podle mě málo a koník si má užívat dětství Já na naši klisnu poprvé sedla ve 3 letech a 4 měsících.Nechtěla jsem ji něco udělat se zády nebo aby měla časem nějaké problémy.Myslím si, že jsme tím nic neztratili, ba naopak získali nějaký ten měsíc života navíc.Každopádně přeji hodně štěstí a Ať Vám koně jdou
Pokud má skutečně 22 kg a skutečně si jen sedne, nic se neděje - ale hucul je ve 2 letech psychicky pořád ještě hříbátko - i když už narostl... Tito koně se obsedají později, kolem 4. roku - a dospívají ještě později, kolem 6. roku.
Fyzicky mu tím asi neublížíte, ale dejte pozor, ať si ho nezkazíte a nespojíte mu ježdění s něčím nepříjemným... Skutečně jezdit by se na něm určitě ještě nemělo - ve 2 letech se jezdecky nevyužívají ani jiná plemena (vyjma přípravy dostihových koní).
Spíše bych ho učila ze země vodit, ustupovat, couvat, chodila s ním "slalomy" apod... To vše s vodítkem, pak i bez vodítka - i tímto se dá s koněm strávit čas a když si ho takto připravíte, bude obsedání a následná práce ze sedla naprosto pohodová.
Huculové jsou hodně dlouhověcí - věk nad 30 let je celkem běžný, takže si ho na ježdění ještě dlouho užijete. Teď je ten koník teprve jako odrostlejší děcko.