Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2012 14:58
terklis

XXX.XXX.1.30

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu. Mám čtyřletou kobylku ČT, koupila jsem ji před měsícem. Všechno vpořádku, kobylka je hodná, poslušná, ale asi měla špatné zkušenosti u předchozích majitelů. Myslím si, že stála na pastvině a nikdo s ní nic nedělal, pak ji dali někomu, kdo s ní složil výkonnostní zkoušky a to za pomocí ostruh, kdykoliv se jí dotknu patama, začne vyhazovat, proto pobízím pouze hlasem. Ale hlavně je problém ten, že si nechce nechat nasadit uzdečku. Otěže přes ni přehodím, stojí vklidu, ale jak jí chci nasadit uzdečku, začne zvedat hlavu a já tak vysoko nedosáhnu. Jak už má uzdečku na hlavě, nešklebí se, nemá s tím pak už problém. Co mám dělat?

28.5.2012 07:24
makki

XXX.XXX.107.70

Ohlávku si nechá nasadit normálně? Zvedá hlavu před udidlem, nebo se spíše bojí o uši?
Taky jsem kdysi koupila kobylku, co jí někdo zřejmě necitlivě uzdil přes uši uzdečkou s krátkými lícnicemi. Tady se mi osvědčilo před nasazením na obou stranách lícnice povolit o 2 dírky, lezce přetáhnout přes uši a pak znovu zkrátit na potřebnou délku. Kobyla ještě chvíli zlobila, ale pak si zvykla, že se jí nic neděje, navíc když si sama otevře hubu a vezme si udidlo, tak dostane i kousek chleba. Dnes problém není. Další možností je na levé straně lícnici úplně odepnout a nechat i s udidlem volně viset, nátylník s čelenkou nasadit volně přes uši, a pak provléknout udidlo a zapnout lícnici. Ale určitě někdo přijde i s jinými nápady.

29.5.2012 18:02
donda

XXX.XXX.36.85

Jezdím jednu plňasku, která to taky dělá. Proč se mi u majitelů vystopovat nepovedlo, ale když jsem s ní začala dělat nenechala si ani přehodit otěže přes hlavu - prostě se bála o uši nebo týl hlavy, takže buď krátký lícnice, anebo (a to spíš) se někde bouchla do hlavy. Problém nebyl jen v nauždění, ale i v hlazení kolem očí a výš a čištění hlavy - to se pak byla schopná vythnout i z pevnýho úvazu, ale ohlávku si bez problému nasadit nechala. Řešila jsem to tak, že jsem jí rozepla otěže, za krkem je zase zapla a to samý i s uzdečkou - rozepnout lícnici, strčit do huby udidlo a pak opatrně přendat nátylník za ušima a uzdečku dopnout. Dnes je to už celkem bez problému, čas od čas se pokouší hlavu zvednout, ale pak to chce trpělivost a když skloní hlavu (třeba i nalákáním na seno nebo kus chleba), tak jí tlačit dlaní na nos, šoupnout udidlo do huby a přetáhnout udečku přes uši.

21.6.2012 13:39
batriv

XXX.XXX.252.15

Hlavně by se neměla učit, že když zvedne hlavu, má pokoj. Protože tím si to jen zafixuje. Pokud výškově nestačíte, zkuste si na něco stoupnout, vylézt (za předpokladu, že kobylka krom zvedání hlavy stojí klidně) a uzdečku přesto nasadit. Pokud by se začala bránit např. i couváním, nebo smýkáním hlavou do strany, bude třeba vyzkoušet výše popsané metody s rozepínáním a nebo se zaměřit (nevím, jak jste na tom s kobčou s prací ze země) na snižování hlavy na tlak - na povel.
Pochopitelně nejdříve pomalu, s ohlávkou, odměnit za každé ustoupení tlaku na týl hlavy. Zatlačte, zkuste si pomoct i potažením za ohlávku a pokud povolí a sníží hlavu, tak ihned povolte i vy a pochvalte. Je to běh na dlouhou trať, ale některým lidem to pomohlo. Nepsala jste, jak "divoké" to zvedání hlavy je, jestli zvyšuje pomalu a s vaší snahou jít rukou nahoru, nebo hned při pokusu o nasazení zvedne hlavu na maximum nahoru a odmítá snížit, takže těžko radit.
Taky bych kobču řádně "ošahala" za ušima na uších, pokud je problém i s ohlávkou, trénovala bych nasazování a sundávání několikrát za sebou nejprve s ní... zkrátka aby se o ně nebála, zvykat ji. Hlavně to chce čas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík