Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.6.2012 20:19
baron2012

XXX.XXX.31.115

Kdo další má doma hřebce-jak snáší klisny atd.Můj je velice hodný,kolem klisny v říji ho v klidu provedu na ohlávce.Ráda bych věděla zda je možnost že se jeho chování změní.Hřebčit začal před půl rokem,měsíc s tím bojoval a ted je to klidas.Pracuji s nim formou přirozeného partnerství a jelikož nemá nikoho jiného než mě a na ostatní může hledět jen přes ohradník,je tu stále pro mne......Je zvladatelný,ale temperamentní.Mám s ním velký vztah,koník mě respektuje.Jak jsou na tom vaši hřebci změnili se v chování věkem,byli nezvladatelní a v kolika?Znám mnoho hřebců i ve starším věku jako klidné a zvladatelné koně..

7.6.2012 23:25
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Naši dvouletí hřebečci jsou také v pohodě. Kastraci zatím neplánujeme... Také děláme práci ze země. Máme je doma, s jinými koňmi mají kontakt jen zřídka, ale chovají se zatím slušně. Tak uvidíme.

8.6.2012 07:15
skippy

XXX.XXX.234.7

baron2012 napsal(a):
Kdo další má doma hřebce-jak snáší klisny atd.Můj je velice hodný,kolem klisny v říji ho v klidu provedu na ohlávce.Ráda bych věděla zda je možnost že se jeho chování změní.Hřebčit začal před půl rokem,měsíc s tím bojoval a ted je to klidas.Pracuji s nim formou přirozeného partnerství a jelikož nemá nikoho jiného než mě a na ostatní může hledět jen přes ohradník,je tu stále pro mne......Je zvladatelný,ale temperamentní.Mám s ním velký vztah,koník mě respektuje.Jak jsou na tom vaši hřebci změnili se v chování věkem,byli nezvladatelní a v kolika?Znám mnoho hřebců i ve starším věku jako klidné a zvladatelné koně..

Ahoj, tak také přispěju. Mám doma jedenáctiletého teplokrevného hřebce. Jako hřebec se choval už ve svých dvou letech, hřebčil, předváděl se... Do jeho pěti let byl u chovatele, kde se mu nikdo příliš nevěnoval, měl se dobře, nakrmený, krásný, ale byl zavřený v boxe, občas odpo maličký výběh. Nikdo ho tam nechtěl vodit, všichni se ho báli- nebyl zlý, spíše prudký, špatně voditelný. Já jsem dojížděla jen jednou týdně- nebylo to zrovna blízko a chodila jsem na střední. Byl pro svoji dominantnost na jednu stranu obdivován, ale na druhou stranu odstrkován. Po maturitě mi ho rodiče koupili- byl naprodej a měl jít k jízdní policii. Ale problém byl v tom, že byl u mne sám, jak píšeš Ty o tom svém. Hodně jsem se mu věnovala, zapracovali jsme na výchově a na ovladatelnosti na ruce, pod sedlem parádní. Ovšem problém vždy nastal, když jsme potkali koně. To byla fuška. Po nějakém čase k němu přibylo hříbátko. Sedmiměsíční hřebeček. Měla jsem z toho strach, že mu ten můj kolos ublíží, že na něj bude chtít skákat. Hřebeček se ho bál, protože na něj velký hřebčil. Měla jsem je raději odděleně, ale jednou se velký dostal přes ohradník a začal hříbě honit. Už jsem kreslila katastrofické scénáře, nedali se oddělit, chytit, nic... Zahnal ho do rohu a už jsem si myslela že je konec. Ale stalo se něco, co jsem nepředpokládala. Začal ho olizovat a mazlit se s ním. A já jsem pochopila, že jsem ho celé ty roky, co byl sám vlatsně trápila. Od té doby byli a jsou spolu. Mladý je tříletý, už valášek a starší je jedenáctiletý. Je krása, jak se spolu prohánějí po pastvině, střídají kdo koho honí...
A proč to všechno píšu? Nemějte koně o samotě, ikdyž si myslíte, že jste pro ně vše a mají se nejlíp, tak trpí, mému dodnes zůstalo, že když je s ostatními koňmi, tak musím být hooodně opatrná a ve střehu a pokud se s ním vrátím z vyjížďky, tak nastává sezbamování, jakoby mladého viděl poprvé, opět hřebčí. V minutě je klid, ale musí si tím opět projít, asi si vzpomene, jak je pro něj vzácný a je šťastný, že má společnost...

15.6.2012 13:34
daya

XXX.XXX.220.12

taky jsem měla hřebce. Kupovala jsem ho od paní, která ho měla jen s jeho matkou, po které neskákal. Jiné koně v životě neviděl. Já ho nemám doma ale v ustájení. Napřed to neměl být problém, když se dá s valachem do ohrady. Jenže ohrada byla jen z pásky. Hřebec se natáhl ke kobyle ve vedlejší ohradě, ta hrábla a ohradník lítal vzduchem. Takže to pak problém byl. Jinak koník pod sedlem bez problému. Zvladatelný. Než uviděl holky v ohradě. Mít ho doma samotného, možná bych ho nechala hřebcem. Ale nevím, jak by se choval třeba na hubertě. Teď je 3 týdny po kastraci a myslím, že nám je oboum líp. Ostatní koně jsou v pohodě a on už ani neví, že byl hřebcem. Ale jinak obdivuju ty plemeníky jak pěkně ťapkají vedle kobyl :-)

15.6.2012 13:51
bonita

XXX.XXX.190.27

povahu zrebca formuje vychova uz od utleho detstva a potom je sakramentsky rozdiel medzi zrebcom, co ma aspon valaska ako spolocńika alebo zrebcom zo samoty, my mame plemenika s kobylou, su to nerozlucna dvojka a chodime na rozne akcie, ak kobyla nemoze, ide sam a je velmi poslusny, kupili sme ho este ako zriebatko, ked bol v stade s maminkou, pridavam fotku z Hubertky minulu jesen, je to ten najvacsi kon v skupine:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík