Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2012 15:14
katerina07

XXX.XXX.50.209

Mám doma 12 letou klisnu Amerického klusáka. Nyní to bude půl roku, co jsem ji koupila a kobylka je den ode dne horší. Hubne, když se někde škrábne, tak se jí to vůbec nehojí, je velice nervózní, pořád kálí. Dostává denně 20 l kýbl cukrovarských řízků + ječmen, seno a chodí na celý den do výběhu. Má obrovskou chuť k jídlu, sní úplně vše, není vybíravá. Už jsem naprosto zoufalá. Nelítám s ní, chodím jen na klidné vyjížďky do terénu i kopce, aby se nasvalila, ale to je na nic, protože nemá z čeho brát a nemají se jí svaly z čeho dělat. Kobylka je odčervená snad tím nejkvalitnějším, co se dá koupit a za poslední půl roku 3x. Má udělané krve, ale nic se nenašlo. Prosím vás tímto o pomoc. Kdyby někdo věděl, co by jí mohlo být, budu ráda za každou sebemenší radu. Klisnu nadevše miluji a mám strach, aby to nebylo něco vážného. Opravdu vypadá naprosto příšerně. Mám veliký strach o její zdraví.

Neregistrovaný uživatel

24.6.2012 17:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.104.23

A je psychicky v pohodě? Chodí mezi ostatní koně? Já měla cca dva měsíce z nutnosti samotnou konylu která do té doby žila v různě velkém stádě/stádech a dávky jádra i sena jsem jí musela zdvojnásobit abych jí udržela v pořibližně stejné kondici jako dopoaud. prostě měla nervy vadilo jí to byla protivná, a nezvedat až tak moc dávky šla s váhou dolu. nemůže to u tebe být podobné? Jestli jí máš samotnou a byla zvyklá být s ostatníma koňma řekla bych koukej jí pouštět mezi ostatní jestli ne, jestli má kolem sebe koně (ne jen ve stáji ale i ve výběhu) tak opravdu nevím leda změnit krmení necpatřízky a ječmen ale přejít třeba na granule a musli, čím byla klisna krmená dřív?

24.6.2012 20:25
aki

XXX.XXX.141.130

Píšete udělaná krev, je včetně jaterních testů?

24.6.2012 20:52
didi

XXX.XXX.2.151

Dobrý den,

překrmování koně jádrem (jakýmkoli), přestože se to bude zdát na první "pohled" nelogické, může vést i k podvyživenosti. Kůň není od přírody stavěn ke krmení jadernými (malo-objemovými) krmivy. Při překrmování jádrem může dojít k narušení trávících procesů - kůň pak není schopen brát si živiny ze sena a pastvy a žije jen "z kyblíku" - to je špatně...

Kobylka má pravděpodobně zničenou mikrofloru či naprosto špatné ph v žaludku.

Pokud máte finance na veterináře, udělejte rozbor trusu a odeberte vzorek ze žaludku. Zjístíte tak ph a stav/ osídlení střev.

Nám pomohlo znovuosídlit střeva a povzbudit trávící systém Yea-saccem pro koně, později pivovarskými kvasnicemi, které podáváme denně.

Ječmen není příliš zdravé krmivo - ne ve velkém množství, je to samý tuk, je to záhul na játra. Vzhledem k tomu, kolik krmíte jádra, není problém v tom, že by kobylka přijímala málo kalorií...
Zdravější než ječmen je pro koně oves - ten je ze všech obilovin pro koně nejzdravější - je krapet méně kalorický, ale koně jej lépe tráví.

Řepné řízky jsou dobré krmivo, ale je fajn kombinovat ho s něčím dalším.

Kobylka by asi měla nabrat nějaké svalstvo, pokud ji lezou žebra, nejen je naoko zabalit do tuku - to není opravdové přibrání, které by pro koně bylo přínosem... Přidejte nějaké krmivo, které podporuje přibývání svalové hmoty - vojtěška, sladový květ - podle toho, jaké bude mít kůň ph v žaludku.

My například mícháme řepné řízky s černým ovsem a vojtěškou - k tomu dáváme pivovarské kvasnice a každý den trochu sušené zeleniny či ovoce (střídáme: sušenou mrkev, sušenou řepu, sušená jablka a karob). Vykrmit koníka, který měl rozhozené zažívání (22 let starého), nám trvalo půl roku.

25.6.2012 07:51
klawdie

XXX.XXX.94.254

20 litrový kýbl..? to se ani nedivím, určitě bych zapracovala především na množství a za další na složení stravy. doporučuji konzultovat s odborníkem aby sestavil optimální dávku, viz didi naprostá pravda...

25.6.2012 07:54
klawdie

XXX.XXX.94.254

didi napsal(a):
Dobrý den,

překrmování koně jádrem (jakýmkoli), přestože se to bude zdát na první "pohled" nelogické, může vést i k podvyživenosti. Kůň není od přírody stavěn ke krmení jadernými (malo-objemovými) krmivy. Při překrmování jádrem může dojít k narušení trávících procesů - kůň pak není schopen brát si živiny ze sena a pastvy a žije jen "z kyblíku" - to je špatně...

Kobylka má pravděpodobně zničenou mikrofloru či naprosto špatné ph v žaludku.

Pokud máte finance na veterináře, udělejte rozbor trusu a odeberte vzorek ze žaludku. Zjístíte tak ph a stav/ osídlení střev.

Nám pomohlo znovuosídlit střeva a povzbudit trávící systém Yea-saccem pro koně, později pivovarskými kvasnicemi, které podáváme denně.

Ječmen není příliš zdravé krmivo - ne ve velkém množství, je to samý tuk, je to záhul na játra. Vzhledem k tomu, kolik krmíte jádra, není problém v tom, že by kobylka přijímala málo kalorií...
Zdravější než ječmen je pro koně oves - ten je ze všech obilovin pro koně nejzdravější - je krapet méně kalorický, ale koně jej lépe tráví.

Řepné řízky jsou dobré krmivo, ale je fajn kombinovat ho s něčím dalším.

Kobylka by asi měla nabrat nějaké svalstvo, pokud ji lezou žebra, nejen je naoko zabalit do tuku - to není opravdové přibrání, které by pro koně bylo přínosem... Přidejte nějaké krmivo, které podporuje přibývání svalové hmoty - vojtěška, sladový květ - podle toho, jaké bude mít kůň ph v žaludku.

My například mícháme řepné řízky s černým ovsem a vojtěškou - k tomu dáváme pivovarské kvasnice a každý den trochu sušené zeleniny či ovoce (střídáme: sušenou mrkev, sušenou řepu, sušená jablka a karob). Vykrmit koníka, který měl rozhozené zažívání (22 let starého), nám trvalo půl roku.

DIdi souhlas souhlas, jen s tím ovsem bych váhala pokud je kobyla nervozní ovsem bych nepřikrmovala..ano podpoří trávení ale bála bych se reakce takového koně..

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.6.2012 08:38

Rozhodne by som totalne zmenila krmnu davku, treba kontaktovat nejakeho vyzivara. Popri tom by som sa zamerala na zdravotny stav celkovo, krv, zaludok( napr. vredy), zuby...Pripadne kontaktuj byvaleho majitela, mohol by vediet poradit, co moze viest k tomu, ze kobyla neustale chudne. Kludne to moze byt aj stres.

25.6.2012 12:43
katerina07

XXX.XXX.50.209

Jak jsem psala, klisna je dosti nervózní. Je na ní poznat, že je výše v krvi - jak pod sedlem, tak při manipulaci s ní. Musí se s ní zacházet velmi jemně a v klidu, což ale striktně dodržuji. Do výběhu chodí s 5 dalšími koňmi, se kterými je i ve stáji a vím, že když jsem ji koupila, tak stála asi 4 roky před tím sama a vypadala o polovinu lépe. Byla hubenější, ale nebyla žebřiňák, jako teď. :( Co se týče krmení, tak musli jsem krmit zkoušela, dále také ječmenný šrot, přídavky do krmiva, jako jsou kvasnice, oleje apod., ale když jsem tento problém prokonzultovala s několika lidmi z krmivářského oboru, tak mi všichni radili ty řízky. Koně prý po nich nejvíce tloustnou. Mně ale připadá, že ač jich sežere hrozné množství, tak je čím dál horší.

25.6.2012 12:46
katerina07

XXX.XXX.50.209

Posílala jsem krev do Jihlavy na kliniku a žádala jsem o kompletní metabolický rozbor s tím, že jsem to prokonzultovala před tím s veterinářem, který tam přesně napsal, co vše chce z krve zjistit.

25.6.2012 12:49
katerina07

XXX.XXX.50.209

Děkuji moc za radu. Zkusím ten rozbor a uvidíme co se zjistí. Jinak ječmene dostává pouze na chuť. Většinu její KD tvoří ty řízky, dále dostává hodně sena a chodí na pastvinu.

25.6.2012 12:52
katerina07

XXX.XXX.50.209

klawdie napsal(a):
DIdi souhlas souhlas, jen s tím ovsem bych váhala pokud je kobyla nervozní ovsem bych nepřikrmovala..ano podpoří trávení ale bála bych se reakce takového koně..

Tak tak, občas je to s ní veselé i po těch řízcích, ve kterých je dost energie a pokud bych krmila ovsem ve větším množství, tak by byla nezvladatelná pod sedlem. Už nyní s ní mám občas problém.

25.6.2012 13:18

katerina07 napsal(a):
Děkuji moc za radu. Zkusím ten rozbor a uvidíme co se zjistí. Jinak ječmene dostává pouze na chuť. Většinu její KD tvoří ty řízky, dále dostává hodně sena a chodí na pastvinu.

neviem preco, ale toto mi pride uplne absurdna krmna davka pre kona. kto poradil tie rezky v takomto mnozstve?
osobne by som naozaj prekopala krmnu davku, rezky ano, ale daleko mensie mnozstvo, k tomu vojteskove granule(pelety), ryzove otruby - to su vsetko veci, ktore pomozu zagulatit kona. ale o kombinacii a mnozstve by som sa rozhodne poradila s odbornikom.

25.6.2012 13:54
beerro

XXX.XXX.168.133

skuste Ostropestřec a rýžové otruby zařadit.

25.6.2012 15:36
aki

XXX.XXX.141.130

katerina07 napsal(a):

No zkuste kouknout, jaké a čeho máte ty rozbory. Já si kdysi taky koupila valáška ze špatných podmínek, místo přibírání se mi zdálo, že hubne. Ptala jsem se na to veta, volala ho při prvních probléméch, vet jen prohlásil, že se to spraví, je to na dlouhé vyprávění..až jednou koník nemohl vstát.. problém byl v játrech + rozhozený metabolismus a ačkoli koník byl dobře krmen, organismus z toho nic nevyužil:-( Dnes je už i docela velké množství veterinářů (ne jako tehda), takže při pochybnostech není problém zkonzultovat situaci s jiným vetem

26.6.2012 17:07
miluskaarka

XXX.XXX.43.1

Ahoj, doporučuji krmné oleje. Ale pozor: kvalitní. (Rozhodně ne stolní). Černucha setá (označovaná také jako černý kmín). Myslím si, že kobylka není schopna využít z krmné dávky to, co potřebuje. Oleje jsou ideální řešení. Kromě toho máme dobrou zkušenost se zmíněným sladovým květem a kukuřičným šrotem (přidávaným do ovsa). Samozřejmě lněné semínko, patva, seno, kámoši atd....A také mazlit a hladit:-)

1.7.2012 23:11
blondy1

XXX.XXX.251.215

ahoj , co takhle skusit sladový květ, taky šikovná věcička a klidně krm vícerát za den , A co zuby , koukala jsi ?

31.7.2012 13:45
carodejka

XXX.XXX.152.15

Nevím, jestli je to ještě aktuální. Ale mě u kobylky pomohli pivovarské kvasnice. Samozřejmě záleží jestli je celkově v pořádku a není tam nějaký problém. Příliš odčervení také škodí, odčervujeme 2x do roka, je dobré podávat určitě i probiotika. Nebylo by jistě od věci poradit se s nějakým odborníkem.

3.8.2012 07:27
aishaia

XXX.XXX.27.17

Mě všichni doporučovali, že pro koně, kteří nemůžou přibrat jsou nejlepší rýžové otruby.

Přidejte reakci

Přidat smajlík