Ahoj koňáci,
mám 4 letého obsedlého valacha, který je už od malička totálně histerický z ošetřování i sebemenší ranky. Je nebezpečný nejen nám ale i sám sobě. Dospělo to do stavu, že je imunní na sedativa.
Ve chvíli, kdy si všimnu malé ranky a chci mu ji ošetřit, začne naštvaně mávat ocasem, na první kontakt je to dobré, ale čím více mu to třeba chci "rozedřít" betadinou na čtverečku, tím je to horší....
Přišel z výběhu s tržnou ránou na zadním hlezně, bohužel nutnost šít byla velká, tak se zavolal vet, který ho velmi dobře zná. Sedace nestačila, stále zuřivě kopal po mouchách i po lidech, musel se tedy položit. Rána se zašila, ale do druhého dne to proteklo a musel se znovu volat vet. Napíchal do něho 4 různé látky a ten kůň prostě neusnul ani malinko. Byl agresivní, totálně šel proti tlaku, ukazoval nám přední kopyta z velké blízkosti. Bohužel jsem u toho nebyla, ale upřímně, opravdu mi není příjemné to, že si nenechá ošetřit ani takovou "prkotinu". Nedovedu si představit, co bychom dělali, kdyby se stalo něco opravdu vážného.
Co se týče ostatního chování, tak je to docela flegmatik, jen tak něco ho nerozhodí, ale musí se na něho po dobrém. Čím více to člověk zkusí po zlém, tím více je naštvaný a agresivní. Pod sedlem je šikovný, učenlivý, byl na 1 hobby závodech, kde se choval jak totální mazák, ale tohle je věc, která je opravdu neúnosná.
A proč to sem píšu? Nemáte s tím někdo prosím zkušenost? Nevím vůbec, co s tím můžu nebo nemůžu dělat a vážně mě to trápí.
Díky předem
Ahoj, mám podobně hysterickou kobylu, teď 10 let, A1/1. Mám jí od jejích 3 let...nevím přesně, čím si prošla, ale to, že byla kovaná v kleci na dobytek, jizvy na hlavě a jinde, hysterie z úzkých prostor a víc jak tří lidí mluví o svém.
Při prvním ošetření drobné ranky se málem zmrzačila. Pomohla mi u ní práce ze země, nacvičování ošetřování. Každý den jsem ji vzala do kruhovky, a jako ošetřovala - vzala čtvereček, namočila do vody a ošetřila fiktivní ránu - pokud nestála, odehnala jsem ji pryč, oběhla pár koleček a zas znovu. Nedržela jsem ji, nesnášela i úvaz. Brzy zjistila, že jí nic nedělám, že je lepší stát, nebude muset běhat a když postojí, dostane odměnu. Takhle jsem jí naučila stát na fiktivní ošetřování - od čištění ran, ovazování, injekce, korekce kopyt...Je to běh na dlouhou trať, ale trpělivost se vyplatila :-)
Já ho mám od odstávčete, byl sice dva roky na pastevku, ale i tak ještě než šel na pastevko, tak měl ránu na noze a jeho převazování bylo fakt hodně nebezpečné a nepřijemné. Takže vím, že špatná zkušenost nebyla žádná, jen je prostě děsně histerický.
Tohle je určitě dobrá rada, děkuju. říkali jsme si to samé, jenže bohužel ted ho honit po kruhovce nemůžu, má stehy a nesmí si ani lehnout a z boxu se podívá jen na ošetření rány.
Připadá mi, že největší část histerie tvoří to, že je kolem něho víc lidí, ale bohužel jsou věci, u kterých je potřeba veterinář plus minimálně další dva lidi :(
Aha, tak až se uzdraví. Jinak teď, když nemůže, sebrat jádro, pokud nějaké dostává, nechat jen na seně.
Jinak na pastavku mám ročku, poranila si spěnku...ze začátku byla na ošetřování protivná - vzpínala se.Jak byla pod mámou na všechno zlatá, tak jsem schytala kopanec :-( Na první dvě, tři ošetření jsem jí dala provazovku a co hlavně - naučila jsem se jí ošetřovat ve stádě, neodvádět jí pryč. Bála se, že jí stádo zmizí, teď mi stojí na ohlávce, dá nohu na ošetření, dostane kousek chleba a za pár minut cválá ke zbytku.
Jinak opravdu někteří koně špatně snášení víc lidí...omezit lidi, co nejsou potřeba. Nebo zapojit "kouzelný" kbelíček. Asi možná blbé, ale u jednoho starého koně funguje ošetření (občasné podlomy) zadních nohou tak, že kobyla dostane mňamku do kyblíčku a přestane jí zajímat okolí. Musí se jí to ale dát hned, když by se rozrušila, už by bylo pozdě.
Týnuš koukám jak blázen, že Vás takhle zlobí, si pamatuju jak jsi mu vyplachovala tu dírku na hlavě ani nemrkl...nu což je to puboš a holt tou špatnou zkušeností je bolest spojená s ošetřováním...pamatuju na bílou taky byla hysterická při ošetřování té zadní nohy ale podvolila se žádný velký trik, jn jeden člověk a trochu odvahy...snad s přibývajícím věkem bude moudřejší...i u té mé bílé hlavy to tak je...buď statečná a hlavně přeju aby jste se vyhli dalším úrazům.