Kobyla na vyjížďce neustále couvá

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2012 15:30
centena

XXX.XXX.87.194

Prosím o radu. Kobyla mi na vyjížďkách neustále couvá. Se mnou, jako se zkušenou jezdykyní s rázným přístupem to zkusí jednou a hotovo, s některýma dětma, lidma to nedělá vůbec a s někým to dělá pořád. nevím proč. Nacouvá klidně i do příkopu, do řeky, ... Ikdyž se jí povolí otěže a pomůže se bičíkem - nic. Prostě couvá... A to i přesto, že ostatní koně jdou dál, tak se otačí směrem domů a couvá. Nevím co v tom je, nesetkala jsem se s tímto problémem u žádného koně. smajlík smajlík Chtěla bych tohle změnit. Děkuji za každou radu.

13.8.2012 16:15
lukema

XXX.XXX.84.222

Znám podobného koně, kterého couváním trestali. Zůstalo mu to a dělá tak, když se mu něco nelíbí nebo když nemá autoritu a rozhodne se udělat neco jiného, než jezdec žádá.

13.8.2012 16:56
jarka

XXX.XXX.125.186

Znala jsem také takovou jednu "odbornici", byla to šimla a byla v tom fakt dobrá. U ní to byl zprvu nedostatek respektu k jezdci, který ji nezvládal. A pak už pouhopouhý zlozvyk, který aplikovala na své jezdce celkem pravidelně. Slabší jezdec s ní časem nedokázal ani odjet od stáje. Pokud na klisně bude jezdit někdo jiný než Vy (kdo ji nebude zvládat), pravděpodobně ji to nikdy neodnaučíte. Tu "odbornici", kterou znám majitelka nezvládala a raději ji prodala.

13.8.2012 22:59
sisa2723

XXX.XXX.149.165

Také mám podobný problém s kobylkou.. je to mladoch asi 3 měsíce pod obsedlá.. ale na jízdárně všechno v pohodě, ale jakmile jdeme na vyjížďce někam,kde to nezná tak začne couvat, jako by se jíí tam nechtělo .. smajlík Ale stačí jí jednou upozornit bičíkem a jde tam .. ale musí se někdy přemlouvat ..

14.8.2012 06:20
makki

XXX.XXX.107.70

Pokud to dělá jen některým lidem, může to být reakce na necitlivé působení otěží, kterému se tímto způsobem snaží vyhnout. Zatím to nemusí být nutně zlozvyk, ale může se v něj vyvinout.

14.8.2012 09:37
kovbojka

XXX.XXX.215.221

Tohle na mě taky můj kůň zkoušel a vyřešila jsem to tím, že když začal couvat tak jsem ho pak nutila couvat a to už se mu tak nelíbilo když už musel.. couval docela kus, ale pak už se mu to tak zhnusilo, že musí takovou štreku couvat a už mi couvat nechtěl.. donutila jsem ho ještě pár metrů odcouvat a pak jsem dala pobídku v před a s jakou radostí pak šel dopředu :-)) problém vyřešen.. teď když to skusí hnedka ho nutím couvat a po 5m ho to přestane bavit. Je fakt, že už mi to hodně dlouho neudělal.

15.8.2012 11:24
svatom

XXX.XXX.228.99

Osvědčené řešení je použít jednu otěž a stočit koně na malý kruh. Funguje to jak dopředu, tak na couvání, abyste koně zastavili. Rozhodně to však chce přípravu ze země a naučit koně správnou reakci na tlak jedné otěže a ohnutí hlavy. Až potom zkoušet použít ze sedla.
Ať se daří.

15.8.2012 12:20
jarka

XXX.XXX.125.186

svatom napsal(a):
Osvědčené řešení je použít jednu otěž a stočit koně na malý kruh. Funguje to jak dopředu, tak na couvání, abyste koně zastavili. Rozhodně to však chce přípravu ze země a naučit koně správnou reakci na tlak jedné otěže a ohnutí hlavy. Až potom zkoušet použít ze sedla.
Ať se daří.

Přesně tak, máte pravdu. Před lety jsem to takhle aplikovala na mlaďošku, když se snažila v terénu odcouvat od problému. Funguje to. Nenásilně a bez stresů.

6.9.2012 18:24
centena

XXX.XXX.201.140

Tak jsem problém začla řešit jinak, než mi všichni nabízeli - kobyla dostala na vyjížďku provazovou ohlávku místo uzdečky s udidlem a hle - funguje smajlík Takže kobylka teď do terénu jezdí jen na provazovce a to s každým a poslouchá jak beránek. žádné couvání, žádné vracení se domů, dělá přesně to, co se po ní chce :-)

7.9.2012 09:44
svatom

XXX.XXX.228.99

Jestli jste vše opravdu opravila ukáže čas. Zatím jste jen utekla od problému, nic víc. Není to udidlo co koni vadí v hubě , vždy je to nesprávné zacházení ruky jezdce. Kůň funguje a bude fungovat na Jaquimě do té doby dokud nedojde ke stejnému poznatku jako na udidle. Zatím se jen učí. Pokud ruky jezdce tahala zpět, je jen otázkou času, kdy se otupí citlivost nosu a začnou problémy, ale mohu se mýlit. Problém znám pouze z Vašeho popisu, což je k nějakému názoru za kterým bych si pevně stál příliš málo.
Držím palce.
Ať se daří.

7.9.2012 09:59
centena

XXX.XXX.201.228

Tak dle méozoru jsem od problému neutekla. Jak jsem již psala nahoře, kobyla na uzdečce chodí perfektně pode mnou, pod slečnou, která na ní jezdí pravidelně, které jsem kobylku koupila, a dále ještě tak pod Dvěma malýma slečnama, které už mají ruce vklidu a tak jak je mají mít. Pod všema ostatníma prostě couvala a otáčela se. Takže si myslím, že má citlivou hubu a tudíž jí vyhovuje, když ji jezdec, který ještě nemá klidnou ruku a správné přilnutí, jezdí na ohlávce. Moje kamarádka vlastnící jezdeckou stáj také provozuje jezdecký klub a všechny děti ze začátku nechává na všech koních jezdit pouzena ohlávce, dokud nerozumí smyslu přilnutí a nemají klidnou ruku a velmi se jí to osvědčilo. No nevím, čas opravdu ukáže své... Já jsem jen chtěla tímto říct, že od problémů nikdy neutíkám, ale snažím se najít nejšetrnější řešení a nejšetrnější hlavně pro koně. Taky by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo mlátil v hubě se železem...

7.9.2012 18:41
marky88

XXX.XXX.8.7

Mně moje mladá kobča (4 měsíce obsedlá) couvá, když se něčeho bojí. Když měla přejít potok, plachtu atd. tak začala sama couvat. Řeším to tak, že jí zastavím ohnutím hlavy do strany. Hlavu jí obloukem ohnu a když ona tlaku povolí - tím, že na zlomek vteřiny hlavu sama ještě víc ohne (nevím, jak líp to popsat) - tak povolím. Nám to takhle funguje, učím tak mladé obsedlé koně i zastavovat, u nás tomu říkáme "záchranná brzda" a je fajn, když na to koník umí reagovat :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík