Ahoj všem chtěla bych pejska ke koním a tak píšu sem o radu. V nejbližší době si budu kupovat koníka a chtěla jsem i pejska který by s námi mohl na vyjížďky a který by stačil koníkovy i ve cvalu i v kroku, který by se nebál překážek a byl kamarád. Jakého máte psa ke koním? Chodíte s ním na vyjížďky do přírody a je na vodítku či na volno? Nesnaží se od vás utéct či naopak neběhá koním pod kopyty? A snad nejdůležitější otázka co máte za rasu pejska??
Slyšela jsem že ke koníkům je skvělí na vyjížďky atd parson či jack russel teriér... jezdila bych pouze rekreačně do přírody do lesa na louky občas k vodě
Jack je lovecký pes a žádného loveckého psa bych nevolila. Teda pokud jej vládnete vycvičit tak možná snad ano, ale já bcyh si netroufla. U koní znám australského honáckého a fena se drží s koňmi, nikdo ji nemusí hlídat, ale tady platí to, že občas chce koně pást(vždy koně na volno, ne pod sedlem). A tady bych si dala velký pozor, aby pes vždy poslech na zákaz, protože kůň pak může být na psy agresivní jako ten můj. Fena ho chytala za spěnky a on teď chce psy zadupávat do země.
Takže za mně ovčáckého psa:))
eluschi
napsal(a):
Ahoj všem chtěla bych pejska ke koním a tak píšu sem o radu. V nejbližší době si budu kupovat koníka a chtěla jsem i pejska který by s námi mohl na vyjížďky a který by stačil koníkovy i ve cvalu i v kroku, který by se nebál překážek a byl kamarád. Jakého máte psa ke koním? Chodíte s ním na vyjížďky do přírody a je na vodítku či na volno? Nesnaží se od vás utéct či naopak neběhá koním pod kopyty? A snad nejdůležitější otázka co máte za rasu pejska??
Slyšela jsem že ke koníkům je skvělí na vyjížďky atd parson či jack russel teriér... jezdila bych pouze rekreačně do přírody do lesa na louky občas k vodě
Dobrý den. Myslím, že při výběru by se mělo hledět k čemu byla určitá plemena vyšlechtěna a jak lidem sloužili po staletí. Ke koním bych jednoznačně doporučila Dalmatina. Byl to kočárový doprovodný pes, zvyklý se kolem koní pohybovat. Je to dobře ovladatelný milý pes a výchova není náročná. Rozhodně bych vyloučila všechna plemena s vysokým loveckým pudem. Pes vám chytne stopu při vyjížďce kolem lesa a už ho také nemusíte vidět. A labradora bych také vyloučila, v dnešní době jsou to spíše zavalitější psi a ty jejich klouby nic moc, to už spíše zlaťáka či flata. Znám lidi co mají ke koním také Beaucerony, ale tam je to už složitější výchova, takže pokud jste začátečník tak určitě ne. Hodně štěstí při výběru.
Já jezdila s akita inu, ty mají lovecký pud hodně silný, ale poslouchala. Známý jezdí s německou ohařkou a taky zvládá i v lese. Všeobecně se hodí každé sportovní a pohyblivé plemeno, které není těžké a nemá problémy s klouby. Čím lehčí a pohyblivější pes, tím rychlejší tempo zvládne.Ale pes musí být absolutně ovladatelný v každé situaci. Nesmí utíkat za zvěří, nesmí se rvát. Představte si rvoucí psy a sebe, jak zasahujete držíc koníka. Nebo jak s koněm čekáte dlouhou dobu, jestli se vrátí pes, který utekl za srnkami. Dalmatin byl sice k doprovodu koní a kočárů vyšlechtěn, ale já znám zrovna neposluchu. Je to všechno individuální. Hodí se plemena ovčácká (německý, australský, belgický ovčák atd.,kolie), pak třeba z loveckých je poměrně ovladatelný maďarský ohař, jezdila jsem s holkou, která měla pitbulku a v pohodě.Ale než se takové štěně bude schopno zúčastnit vyjížďky, to si počkáte.
já mám BO a nevyměnila bych za nic na světě.Pořídila jsem si ho hlavně ke koním a bylo to mé nejlepší životní rozhodnutí
Uživatel s deaktivovaným účtem

beauceron je zaujimava volba, je to ovciak, vychova podla mna nebude az tak narocna- v porovnani s inymi plemenami. trebars ani RTW by nebol zla volba( pre zaciatocnika urcite fena), ale zas tam by mohli byt limitujuce dlhe vychadzky a jeho vydrz...kratkosrsta kolia by mohla byt tiez vhodna, kolie su vseobecne dobr ovladatelne, silne naviazane na majitela, takze ideal na sprevadzanie. pekneho a vydareneho dalmatina som nevidela uz velmi davno, ale skor to bude sposobene tym, ze to boli vsetko bezPP, takze nebudem sudit cele plemeno...
a len tak rada na zaver..ak mate zaujem o konkretne plemeno, rozhodne si to velmi dobre premyslite, zvazte vsetky jeho negativa a hlavne, nevyberajte na bazosi prveho psa plemena, ktory sa tam vyskytne. vyberate partaka na niekolko rokov, venujte tomu vyberu aspon par dni. navstivte chovatelov, nevezmite prve stena, ktore vam budu chciet nanutit... idealne najdite chvatela, ktory vam bude schopny vybrat z vrhu idelane stena pre vas a poskytnut aj dalsi chovatelsky servis. v opacnom pripade zvolte radsej utulok. ale aj tam je potrebne psika si dokladne preklepnut...
A ja som si pochystala stredného pudla
Nevyberala som ku koňovi, ale plemeno, ktoré poznám a som s ním absolútne spokojná.
Ešte je to prcek, ale s kobčou sa už kamaráti - samozrejme zatiaľ iba cez dvere boxu či cez plot.
Verím tomu, že to bude správny spoločník. Na čo by som dbala viac, ako na výber plemena, je poriadny výcvik. Pes, ktorý bude chodiť na vychádzky, musí byť 100% poslušný.
Ja mam Jack Russellika a jsem spokojena. Ten malej ulicnik utaha i toho kone. Jen ta rychlost, kdy se cvala v rychlejsim tempu mu chybi. Takze bych spise asi brala Parsona, ma delsi nozky. Co se tyce vychovy a nahaneni zvere, tak je to terier v 1.rade a i kdyz ho odvolam, nikdy na to nemuzu 100% spolihat. Kamoska ma ovcandu a je s ni taky spokojena. Zalezi i kde a jak pejsek bude ubytovan jinak a kolik bude mit jinak pohybu.
Lanzinka

XXX.XXX.22.5
Já mám dva Jack Russelly a jeden je pravý opak toho druhého :D Každopádně je to ale temperamentní pejsek, vzhledem k zařazení (teriér) je občas ostřejší, ale dá se lehce zvládnout při důsledném vedení. Koním bude jistě bez problému stačit i v náročném terénu a určitě bych se nebála toho, že by se unavil.. to u Jacků snad ani nejde. Samozřejmě stejně jako u jakéhokoliv jiného psa je potřeba dávat pozor na to kolik má pejsek ještě sil. Jack má tu výhodu, že pokud by potřeboval odpočinek a váš koník bude klidný, můžete si ho na nějakou chvilku vzít i k sobě do sedla a chvilku ho v kroku popovézt, aby si trochu odfrknul :)
Ještě mohu vřele doporučit Výmarského ohaře! (Máme třináctiletou fenu) Je sice pravda, že s takovým pejskem si budete muset dát ze začátku trochu víc práce, aby opravdu spolehlivě zvládal základní poslušnost! Jsou to ale neuvěřitelně hodní, dobrosrdeční a milí psi, kteří se hodí do rodiny, ke sportovcům, nebo i ke koním. Navíc je to další plemeno psa, které neutaháte :)
Jám mám Border kolii a je super. Ještě se mnou teda nechodí ven, je mu 9 měsíců, takže mu ještě dopřeju čas a taky ještě není 100% v ovládání. Ale koně se mu líbí, má z nich respekt, tudíž před nima utíká, když jde do tuhého. ale pohybuje se mezi nimi v pohodě. A doporučila bych i toho dalmatina, jsou to super psi a většina lidí ani neví, že jsou vhodní ke koním a zná je jenom jako gaučáky :-).
Tak já mam ke koním belgického ovčáka, s koňmi vychází velmi dobře, jediné, co mě trápí je brát ho na vyjížďky, s koňmi si chce hrát a běhá před nima, takže vyjížďka s ním není to pravé ořechové, leda tak na krok, klus, ve cvalu už to bere jako hru. Ale tím bych belgičáka neodepisovala, jen ten můj je trochu ňouma a bere koně jako psa
weera
napsal(a):
Dobrý den. Myslím, že při výběru by se mělo hledět k čemu byla určitá plemena vyšlechtěna a jak lidem sloužili po staletí. Ke koním bych jednoznačně doporučila Dalmatina. Byl to kočárový doprovodný pes, zvyklý se kolem koní pohybovat. Je to dobře ovladatelný milý pes a výchova není náročná. Rozhodně bych vyloučila všechna plemena s vysokým loveckým pudem. Pes vám chytne stopu při vyjížďce kolem lesa a už ho také nemusíte vidět. A labradora bych také vyloučila, v dnešní době jsou to spíše zavalitější psi a ty jejich klouby nic moc, to už spíše zlaťáka či flata. Znám lidi co mají ke koním také Beaucerony, ale tam je to už složitější výchova, takže pokud jste začátečník tak určitě ne. Hodně štěstí při výběru.
taky hlasuju pro dalmatina mám už třetího a opravdu dokonalej pes ke koním.krásně stíhá,zvěř nijak extra a je šťastnej.kdysi sem někde četla větu,kterou miluju dodnes: "MÁTE-LI KONĚ,POŘIĎTE MU DALMATINA,MÁTE-LI DALMATINA,POŘIĎTE MU KONĚ"
Mám fenku plemene Chodský pes.
Je to ovčácké plemeno, hlídací, takže nehrozí dvouhodinové čekání než se pes vrátí z honu na srnce, protože zvěř nehoní a pokud se rozběhne,lze ji odvolat.
Nevadí horko ani sníh.
Chodí na volno, za koňmi,neplete se pod nohy, v klusu stačí bez problémů, ve cvalu stačila všem našim koním. Ovšem žádného A1/1 se závodní karierou jsme neměli.
Je to pes živější letory, který má rád lidi i zvířata. Taky neprohání kočky. Snášenlivý.
Váha feny je cca 24kg, psi jsou samozřejmě těžší a více akční.
Mohu vřele doporučit
zadavatelka: tak jak to tak pozoruji tak by byl vhodný dalmatin ovšem nevím jak je na tom se zdravím? Ten belgický ovčák no nevím zdá se mi až moc temperamentní a občas nesnášenlivý k ostatním zvířatům znám dva a nejsou to podle mého názoru psi do rodiny s dalšími zvířaty ale možná to je jen výchovou. Chodský pes se mi líbí ale nevíte jak je na tom se zdravím?
co se zdraví dalmatina týče,tak všeobecně se o nich říká,že trpí na močové kameny,ale moc dalmatinů s tímto problémem neznám(a co znám,měli s tim problémy,až ve stáří).Další zdravotní problém je uváděná hluchota,ale u psů s pp se to celkem daří vymítit,protože dnes už dalmatina bez audiometrie (měření sluchu) a výsledkem oboustranně plně slyšící do chovu nepustí,tudíž se chová na prověřených jedincích jinak si myslim,že dalmatin neni nijjak extra zdravotně zatížen,uvádí se jen tyhle dvě věci a co znám dalmatináře,tak pejskové jsou zdraví.moji psi znaj veta pouze z očkování a nebo ošetření úrazu.a samozřejmě sem tam zánět ucha,ale krterý plemeno to nemá,že jo?
jediný problém u nich je,že to nejsou pesové na nonstop život na dvoře nebo nedej bože v kotci.jednak by venku v zimě umrzli a jednak potřebují kontakt se svým pánem a svojí rodinou.já mám toho svýho flekatce věčně za zadkem
kdyy byl ještě nějaký dotaz,co se dalmíků týče,ráda zodpovím
eluschi
napsal(a):
zadavatelka: tak jak to tak pozoruji tak by byl vhodný dalmatin ovšem nevím jak je na tom se zdravím? Ten belgický ovčák no nevím zdá se mi až moc temperamentní a občas nesnášenlivý k ostatním zvířatům znám dva a nejsou to podle mého názoru psi do rodiny s dalšími zvířaty ale možná to je jen výchovou. Chodský pes se mi líbí ale nevíte jak je na tom se zdravím?
Moje fenka má teď 10let a kolemjdoucí mi na ni šišlají jaké to mám krásné hravé štěnátko
Je stále ještě (ťuk,ťuk) zdravá,což u tohoto plemene není nic neobvyklého.
Je to poměrně nové, čistě české plemeno (něco pro patrioty ) a tudíž ještě nezatížené dědičnými chorobami
Se synem jezdí na vodu,v zimě tábořit na sněhu (vyhrabe si pod stromem ve sněhu pelech a tam spí),chodíl s ní i na dogtreky,ale to se moc neosvědčilo, ne že by to nezvládla,ale nechce tahat,spíše běhala okolo
Přikládám odkaz na stránky o tomto plemeni...http://www.kpchp.org/
Já jsem nadmíru spokojená,opravdu mohu doporučit
Pro blázínky do koní a psů máme doma 2 úžasné holky a 2 super kluky BELGICKÉHO ovčáka.
Psisko je to aktivní a milující rodinu i koně.
Matka má složeny zkoušky ZZO, ZOP a BH, otec je s PP výstavně úspěšný.
Štěňata budou k odběru v listopadu a prosinci.
Více info na abladero@seznam.cz
Již je to rok co jsme zachránili v té době ročního hyperaktivního křížáka ovčák prej s labradorem Rexíka. Od první chvíle u koní naprosto spokojenej, jen je trochu průser že koně bere jako 600ti kilového psa kterej si s ním musí hrát, ale kobyla na to má občas jinej názor...
Musím všechny ubezpečit že za ten rok se nikdy psovi ani kobyle nic nestalo.
Tak za sebe bych určitě doporučila ausíka - australského ovčáka. Nejen že jsou nádherní (barevní, co pes to originál), taky jsou velmi chytří a snadno se s nimi domluví i snaživý začátečník. Znám pár lidí, kteří mají ke koním zrovna australany a jsou velmi spokojení. Australanům to u koní prostě sluší
Každopádně, i přes to, že ausíci zatím nejsou tak moc oblíbeným plemenem jako třeba borderky, je potřeba skutečně dobře vybírat chovnou stanici, prohlédnout rodiče...kvůli merle zbarvení se u nich může vyskytnout dědičná hluchota nebo slepota, dysplazie kyčlí/loktů (jako u každho většího plemene). Ale nechci strašit, právě dobré chovné stanice oba rodiče testují a mají to pod kontrolou, takže při pečlivém výběru bych neviděla problém
U nas rozhodne Chodskyh pes. Ke konim super, nepotrebuje specialni vycvik je prirozene cvicitelny. Patri ke strednimu plemeni neni tolik narocny na krmeni a i ohlida. Muze byt porad venku.
Myslím si, že ani moc nezáleží na plemeni, ale na tom jak si ho vychováte a jak pejska bude snášet sám koník. Naše klisna zezačátku na štěně žárlila a teď jsou nerozlučná dvojka
. Nedávno jsem si pořídila druhou klisnu a ta si postupně na psa zviká, a máme lovecké plemeno dvě VÝMARSKÉ OHAŘKY
Já jsem se také dříve rozhodovala jaké plemeno ke koním. Byla jsem bezradná. Dříve jsme měli vlčáky, ale nebylo to dobré protože, chňapali koním za nohy. Hledala jsem vhodnější plemeno. A také jsem našla.
Máme něco co bych za žádnou cenu nevyměnila za nic na světě. Je to nejpohodovější pes co znám. Má potlačený lovecký pud, tudíž za žádnýma volně žíjcíma zvířátkama nejde, nikdy nám neutekla a to podotýkám nemáme plot!! Je dosti učenlivá. U koně umí chodit jak v levo tak i vpravo, vzad, stát ......atd.. Pejsek se nechá naučit cokoliv Vás napadne. Je to bezvadnej parťák. Teď abych Vám řekla to plemeno je to zkráceně VŠSP jináč Velký Švýcarský salašnický pes. Dobrosrdečný, udělá pro Vás cokoliv. Mám teď už jen jednoho koně. Fifinka pejsek je s ní děsnej kámoš. No a já si vyjížďky užívám jak nikdy. Chodíme na houby, jezdíme na vandry atd....
Nebudete tomu věřit, ale stala se mi taková věc. Sleduji takle jeden den co tam na tý pastvině blbnou. Stáli tam a čučí do země. Tak jsem je bedlivě sledovala. Nakonec jsem koukala že to byl hon na myšáka. Nejdříve hrabal pes a potom mu pomáhal i kůň. Neuvěřitelné. Kdybych to neviděla na vlastní oči nevěřím.. ale vskutku to tak bylo.
Mám teď i chovatelskou stanici. www.svycarskysalasnickypes.wz.cz můžete se podívat na pár fotek.....
ponik
napsal(a):
Já jsem se také dříve rozhodovala jaké plemeno ke koním. Byla jsem bezradná. Dříve jsme měli vlčáky, ale nebylo to dobré protože, chňapali koním za nohy. Hledala jsem vhodnější plemeno. A také jsem našla.
Máme něco co bych za žádnou cenu nevyměnila za nic na světě. Je to nejpohodovější pes co znám. Má potlačený lovecký pud, tudíž za žádnýma volně žíjcíma zvířátkama nejde, nikdy nám neutekla a to podotýkám nemáme plot!! Je dosti učenlivá. U koně umí chodit jak v levo tak i vpravo, vzad, stát ......atd.. Pejsek se nechá naučit cokoliv Vás napadne. Je to bezvadnej parťák. Teď abych Vám řekla to plemeno je to zkráceně VŠSP jináč Velký Švýcarský salašnický pes. Dobrosrdečný, udělá pro Vás cokoliv. Mám teď už jen jednoho koně. Fifinka pejsek je s ní děsnej kámoš. No a já si vyjížďky užívám jak nikdy. Chodíme na houby, jezdíme na vandry atd....
Nebudete tomu věřit, ale stala se mi taková věc. Sleduji takle jeden den co tam na tý pastvině blbnou. Stáli tam a čučí do země. Tak jsem je bedlivě sledovala. Nakonec jsem koukala že to byl hon na myšáka. Nejdříve hrabal pes a potom mu pomáhal i kůň. Neuvěřitelné. Kdybych to neviděla na vlastní oči nevěřím.. ale vskutku to tak bylo.
Mám teď i chovatelskou stanici. www.svycarskysalasnickypes.wz.cz můžete se podívat na pár fotek.....
No nádherná dvojka. Přiznám se, že o VŠSP jsem uvažovala taky, ale odradila mě dosti vysoká cena štěňat a také je to už poměrně velké a těžké plemeno, tudíž to tam asi bude horší s DKK ne? :) Nebo jak na tom jsou? Mám nakonec Dalmatina, ale nikde není psáno, že mu ještě třeba nepořídíme kamaráda :D Ráda bych se o tomto plemenu dozvěděla víc. Jak jsou na tom s náročností výcviku a vztahem k jiným psům a třeba dětem? Moc děkuji za případnou reakci :)
Cayman

XXX.XXX.224.28
Ahoj. Mám pitbulla a to je to nejlepší, co mě mohlo potkat. Vyrovnaný, neúnavný a láskyplný přítel. Jen kdyby ti zelení mužíci s flintama a krvavýma očima zmizeli ze světa. Je o strach vyrazit do přírody na koni se psem za zády. Střílí po sobě, zabíjejí se navzájem, ale pořád je to málo. Jet na koni a na vodítku mít psa zkrátka nejde.
Jinak super trojice : JÁ, KOBYLKA a PES.