Na první otázku Vám neodpovím, ale na druhou snad jo :-). Já očkuji proti herpes virům, protože mám klisny na chov. Herpes se přenáší, proto asi chtějí, aby byl očkován i Váš kůň, pokud mají koně na chov. Herpes způsobuje zmetání klisen, což je velice nepříjemná věc :-(, zažila jsem to v okolí mnohokrát. Naočkuje se pouze jinou vakcínou ,která obsahuje látky proti herpes.. Klisny potom v 5ém, 7ém a 9ém měsíci březosti :-).
ladys
napsal(a):
A odběry jsou pouze na papíře, který Vám přijde poštou z laboratoře, teď jsem si vzpoměla :-D
Odbery prijdou z laboratore na papire a potom vam je veterinar muze napsat do prukazu s razitkem a ten papir muzete zahodit. Ja tohle u koni mam v prukaze od veta(prave na zaklade toho papiru z laboratore) zapsano. Nevim presne ktera je to stranka(jako cislo) ale je to hodne vzadu. Az za ockovanim a i za herpesem...
Vet to tam samozřejmě může zapsat :-). Ale stačí to mít na papíře, jak kdo chce... Krev se dělá z důvodu, aby se odhalily různé nemoci, nejznámější je asi infekční anémie, která je přenosná. A proč se to dělá jednou za 2 roky, to nevím, asi inkubační doba, ikdyž asi trochu dlouhá :-D. Fakt nevím, ale je to nustnost, pokud s koněm cestujete nebo ho ustájíte v nájemní stáji, či ho prodáváte :-).