Ahoj, no, mě jezdil Vinčálek..je z okolí Brna..ale popravdě, je to už teda pár let, ale pochybuju,že se ve vývoji veterinární vědy něco hnulo..nakonec jsme kobylku museli nechat utratit, protože nemohla skoro stát,natož chodit..podotrochloza je svinstvo a ani nejlepší kovář nepomůže...:(
enducha
napsal(a):
Ahoj, no, mě jezdil Vinčálek..je z okolí Brna..ale popravdě, je to už teda pár let, ale pochybuju,že se ve vývoji veterinární vědy něco hnulo..nakonec jsme kobylku museli nechat utratit, protože nemohla skoro stát,natož chodit..podotrochloza je svinstvo a ani nejlepší kovář nepomůže...:(
Dovolím si trochu oponovat. Znám několik koní s podotrochlózou a to v několika stupních postižení. Je to svinstvo, ale není pravda, že by se ve veterině nic neposunulo k lepšímu. Veterináři i kvalitní podkováři mají zájem vzdělávat se nejen u nás, ale i v zahraničí a dnes je možné velmi pomoci koním s tímto postižením a přitom koníka lze někdy i plnohodnotně využívat. Zkuste se obrátit (konzultovat) např.na ŽSP (živnostenské společenstvo podkovářů) nebo i zde :
http://podkovar.websnadno.cz/ZPUSOBY-PODKOVANI-A-PECE-O-KOPYTA.html
Na této web.stránce najdete kování koně s podotrochlózou v pokročilém stadiu. Je tam i video (zpomalené), jak koník po okovaní našlapuje......
Ahoj kopytář u Brna byl Martin Palla, dojížděl až k nám do východních čech ale mámpocit, že již nekopytaří..byla to škoda ale na druhou stranu jsem to riskkla s jedním mladý kovářem zde u nás a jsem velmi spokojená..
JInak z mých poznatků ze života s podotrochlozou, částá uprava, nejlépe bosky, výběr povrchu a pohyb a pravidelné ježdění přizpůsobené stavu koně, pokud jsme toto plnili v tu chvili jsme za celý rok o podotrochloze skoro nevědělli..ted jsem trochu indisponovaná :) tak se koník poflakuje a je to znát že ztratil svou kondici a to se podepsala i na stavu jeho nožky-zakulhá častěji a hodně se to odráží na počasí a tudíž na povrchu..ale nic závažného...ale věřím až se zas vrátím do sedla a on do kondice bude to zas oká.Jinak co se týče léčiv či speciálních úprav u nás bez nějakého závratného efektu.zkoušeli jsme jak bonharen tak tildren i speciální kování...
enducha
napsal(a):
Nedá mi na to nereagovať... Aj keď je to už starší príspevok. To si fakt nechala koňa utratiť kvôli podotrochlóze?
Veterinári a kováči sú na prd, nemajú záujem sa vzdelávať, podľa nich to je neliečiteľné a to nie je pravda... Môj kôň sa s ňou trápil pomaly 2 roky, posledný pol rok neprestal krívať! A našla som osobu, ktorá nám neskutočne pomáha, kôň je teraz u nej, je to kopytárka. Žiadne podkovy! A už vôbec nie ortopedické, ktoré problém síce na nejakú dobu prekryjú, keďže kôň necíti vďaka tej podkove bolesť... A podotrochlóza sa pod podkovičkou pekne krásne ďalej zhoršuje, až nakoniec začnú kone krívať aj s podkovami, lebo už je to taká bolesť, ktorú ani len tie neprekryjú...
Uvidím ako to pôjde, koník sa lieči pomaly mesiac, uvidím čo bude o pár mesiacov neskôr, ale verím tomu... Už teraz sa má lepšie.