Přirozená komunikace - napojení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2012 20:24
nikiš

XXX.XXX.14.32

Dobrý den, chtěla bych s mladou kobylkou začít přirozenou komunikací,ale je tu problém.
Kobylka nejspíš neměla slavné hříběcí dětství a proto ji nemůžu poplácat (jen pohladit) to se hned lekne a nenechá na sebe sáhnout,nechce se občas nechat chytit,nenechá si zvednout nohu a skoro ani vyčistit. Chtěla sem se zeptat jak s ní začít když má takovéto problémy a jak je řešit. Nevím jestli je napojení důvod jak to ihned řešit. Moc děkuji za odpověď. A prosím jen odpovědi co mi pomůžou a né připomínky

16.10.2012 08:10
bospor

XXX.XXX.192.10

s tvými problémy by ti právě přirozená komunikace, měla pomoct. napiš, odkud jsi. nejspíš bych ti radila navštívit nějaký kurz nebo zkušeného člověka, poblíž.

16.10.2012 11:55
sašakoňák

XXX.XXX.25.162

nikiš napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych s mladou kobylkou začít přirozenou komunikací,ale je tu problém.
Kobylka nejspíš neměla slavné hříběcí dětství a proto ji nemůžu poplácat (jen pohladit) to se hned lekne a nenechá na sebe sáhnout,nechce se občas nechat chytit,nenechá si zvednout nohu a skoro ani vyčistit. Chtěla sem se zeptat jak s ní začít když má takovéto problémy a jak je řešit. Nevím jestli je napojení důvod jak to ihned řešit. Moc děkuji za odpověď. A prosím jen odpovědi co mi pomůžou a né připomínky

Každý kůň má svou psychiku a reakci na určitý podnět,někdy paušální postup nepomáhá a v prvé řadě si musíš získat především jeho důvěru.Na youtube je spousta videí od nejrůznějších horsemanů /Parelli,Roberts,Andersson,Craig,Bláha apod/ s návody jak začít,ale záleží jenom na tobě samé,co si z toho vybereš a jak to budeš praktikovat u svého koníka.Pokud to nepůjde,tak ti doporučuji se obrátit na někoho,kdo ti s koníkem individuálně poradí.Pokud jsi z JČ,tak já jsem pronajal svou usedlost naší legendě p. Františku Špatnému z Bílska,který tam bude pořádat kurzy.Je to obec Val,okr.Tábor.Pokud jsi z VČ,tak bude jezdit ke mně na Broumovsko.

17.10.2012 10:12
nneerraa

XXX.XXX.165.66

Aha... :o) .....tak je to p. Špatný, kdo se k nám nastěhoval. Díky za info... :o):-)

HelčaM

18.10.2012 12:15
HelčaM

XXX.XXX.246.115

Nemůžu se nezmínit, že přirozená komunikace není jen o napojení a hraní si v kruhovce, není to ani metoda. Je to přístup ke koni, založený na jeho etologii a psychologii koně. Takové komunikace se může dosáhnout mnoha metodami. Vzhledem k tomu, že Váš problém je rozsáhlejší, bylo by opravdu nejvhodnější rozšířit své obzory a to nejlépe individuálním kurzem (tedy sehnat si někoho kdo vám pomůže a základní principy vysvětlí). Pokud jste z Prahy, napište a ráda pomůžu.:-)

18.10.2012 13:30
pomeranc

XXX.XXX.188.207

HelčaM napsal(a):
Nemůžu se nezmínit, že přirozená komunikace není jen o napojení a hraní si v kruhovce, není to ani metoda. Je to přístup ke koni, založený na jeho etologii a psychologii koně. Takové komunikace se může dosáhnout mnoha metodami. Vzhledem k tomu, že Váš problém je rozsáhlejší, bylo by opravdu nejvhodnější rozšířit své obzory a to nejlépe individuálním kurzem (tedy sehnat si někoho kdo vám pomůže a základní principy vysvětlí). Pokud jste z Prahy, napište a ráda pomůžu.:-)

Dobry den, mam podobny problem.. resim to primo na anonimni diskuzi.. Kobyla predemnou utika, kdyz chci jet na vyjizdku.. Asi bych take potrebovala nejake blizsi napojeni... Vypada to, ze je na me momentalne docela nastvana.. smajlík Zacala mi ji jezdit cca 3x do tydne holcina, protoze ja si na ni sednu cca jednou do tydne a asi ji to urazilo.. Vubec nechce jet smajlík Precetla jsem si tam spousty nazoru, jako, ze bych to mela resit ze zeme.. coz se mi zda velmi dobry napad, budem si vice hrat.. Myslite ze by mi to mohlo stacit pro zatim??? Kobylu mam uz skoro 8 let a mam ji doma, tak jsem u ni denne. Bydlim kousek od Prahy. Prosim poradte. Mockrat dekuji. Luca:-)

19.10.2012 01:41
helčam

XXX.XXX.255.18

Pokud jsem dobře pochopila, kobylka před vámi odchází když jí chcete chytit (tedy se nechce nechat chytit?). Pak je jasné, že se jí nechce spolupracovat, nechce s vámi mít nic společného, nechce jít pracovat. To má každopádně následek s nějakou negativní zkušeností, ať už dlouhodobou či krátkodobou. Kontakt s člověkem má spojený s něčím negativním a tak doufá, že když od vás odejde necháte ji být. Takový vztah mezi člověkem a koněm rozhodně není dobrý a je třeba na něm pracovat aby se zlepšil. Vhodná práce ze země je určitě věc dobrá. Zejména je důležité udělat pro koně člověka něčím pozitivním, chceme aby koně kontakt s člověkem bavil (ať už ježdění, nebo práce ze země, nebo jen ňuchňání) a ne aby ho nudil, štval a tím pádem odrazoval.
Píšete, že máte kobylku doma, pak mě tedy překvapuje, že spolu máte takový vztah. Pokud se takové chování začelo projevovat až teď může být chyba například v nové jezdkyni (pokud s ní nepracuje dobře, kobylce to nevyhovuje a pak logicky nechce jít jezdit - nemusí to být ale jen tím jak pracuje třeba jen špatně sedlá a koníkovi pak při práci sedlo vadí - o5 práce ho bolí, netěší - pracovat nechce kontaktu s člověkem se vyhýbá).
Pokud byste chtěla pomoct, poradit osobně ať už s prací ze země, nebo s celkovým přistupem, je možné se dohodnout (jen záleží kde kousek od Prahy, neboť nemám k dispozici auto).

19.10.2012 08:41
pomeranc

XXX.XXX.188.207

helčam napsal(a):
Pokud jsem dobře pochopila, kobylka před vámi odchází když jí chcete chytit (tedy se nechce nechat chytit?). Pak je jasné, že se jí nechce spolupracovat, nechce s vámi mít nic společného, nechce jít pracovat. To má každopádně následek s nějakou negativní zkušeností, ať už dlouhodobou či krátkodobou. Kontakt s člověkem má spojený s něčím negativním a tak doufá, že když od vás odejde necháte ji být. Takový vztah mezi člověkem a koněm rozhodně není dobrý a je třeba na něm pracovat aby se zlepšil. Vhodná práce ze země je určitě věc dobrá. Zejména je důležité udělat pro koně člověka něčím pozitivním, chceme aby koně kontakt s člověkem bavil (ať už ježdění, nebo práce ze země, nebo jen ňuchňání) a ne aby ho nudil, štval a tím pádem odrazoval.
Píšete, že máte kobylku doma, pak mě tedy překvapuje, že spolu máte takový vztah. Pokud se takové chování začelo projevovat až teď může být chyba například v nové jezdkyni (pokud s ní nepracuje dobře, kobylce to nevyhovuje a pak logicky nechce jít jezdit - nemusí to být ale jen tím jak pracuje třeba jen špatně sedlá a koníkovi pak při práci sedlo vadí - o5 práce ho bolí, netěší - pracovat nechce kontaktu s člověkem se vyhýbá).
Pokud byste chtěla pomoct, poradit osobně ať už s prací ze země, nebo s celkovým přistupem, je možné se dohodnout (jen záleží kde kousek od Prahy, neboť nemám k dispozici auto).

Me prijde ze je hlavne nastvana na me, ze vi, ze ja jsem strujcem toho vseho.. driv to nedelala.. nebo jen vyjimecne.. a to mi prislo, ze si chce pohrat treba.. ale prisla. Ted se to zhorsilo. Co tu mam prave tu holcinu.
Pokud by vam to nevadilo, tak bych vam dala meil: fleisneroval@seznam.cz. Muzeme pohovorit soukromeji.
Dekuji moc a tesim se. :-)

20.10.2012 19:11
pavlis

XXX.XXX.252.48

Zdravím,vím,že je to trochu mimo téma,ale nechci zakládat další diskuzi.
Chtěla jsem se zeptat zda nemá někdo nějaký tip na kurz horsemanshipu/partnershipu v kraji Vysočina?Ráda bych se nějakého zúčastnila(s koněm nebo bez koně) .Zabývám se tímto cvičením přes rok a ráda bych získala nové zkušenosti a dovednosti.
Nebo prosím o nějaký odkaz,kde bych našla případně termíny buď ještě na tento rok anebo na příští rok.Nebo od někoho,kdo už někde byl a mohl by něco/někoho doporučit.
Moc děkuji.
Pavla
Mail: 1977.008@seznam.cz

23.10.2012 18:06
nikiš

XXX.XXX.13.192

helčam napsal(a):

No ono to je tak,že je u majitelky doma a já ji měla jít obsednout. Jenže to semnetušila,že kobča má takové bloky a nerada bych je ještě prohloubila kobču sem zatím viděla cca 2x a už začíná pěkně spolupracovat ode mně se už nechá i docela chytit. Nejspíš to chce jen čas,ale majitelce to dělá také.

24.10.2012 09:06
helčam

XXX.XXX.246.154

V tom případě máte pravdu, že to chce čas a správný přístup. Rozhodně není vhodné takového koně obsedatsmajlík. Chce to čas na získání důvěry a dostatek práce ze země. (Aneb pokud s vámi kůň nechce ani jít určitě si nebude chtít nechat někoho vlézt na záda, aniž by z toho měl rozhozenou psychiku.)
Držím palce

24.10.2012 09:53
nikiš

XXX.XXX.50.2

helčam napsal(a):
V tom případě máte pravdu, že to chce čas a správný přístup. Rozhodně není vhodné takového koně obsedatsmajlík. Chce to čas na získání důvěry a dostatek práce ze země. (Aneb pokud s vámi kůň nechce ani jít určitě si nebude chtít nechat někoho vlézt na záda, aniž by z toho měl rozhozenou psychiku.)
Držím palce

Moc dekuju :)

2.6.2014 21:37
teriksek

XXX.XXX.20.4

nikiš napsal(a):
Moc dekuju :)

Ahojky mam takový problém a budu moc vděčná za každou radu....Chodím do stáje,kde můžu jezdit za starání o koně.Každý den čistím jednoho valacha(6 let) .Bohužel na to nemám zas tak moc času,protože potom vyčistit dálší 3-4 koně okolo hodˇky (a ne všichni jsou z výběhu zrovna nejčistší...).Valach je teda poměrně dost velký cca 180 cm v kvh (a já mám 160 smajlík). Když ho čistím dělá kraviny s pisky.Pořád si s něma posouvá a horní nějak krčí.Když jej čistím tam kde dosáhne hlavou nebo procházím vyjede po mně a chňapne .Já ho za to většinou plasknu a okřiknu.Což se mi vůbec nelíbí .Nehodlám jej dál bít(neže bych ho nějak mlátila,to určitě ne!).Někdy to je vážně šílené on po mně vyjede já ho plasknu a on vyjede znova...Vím , že to jde jinak snažím se na něj bít hodná,ale vůbec nevím co mám dělat....třeba bych s ním dělala NH ale bohužel jen v boxe....Ale ne že by jsme se nějak nenáviděli.Když ho čistím dál (od poloviny trupu po zadek) tak dělá to s těma pisky(což nevím jestli je zlozvyk nebo co...) a má svěšenou hlavu a nebo když ho drbu tak mi klidně dá hlavu do podpaží a nechá se drbat...Tak já teda nevím někdy to docela bolí(vnitřně) když jej máte rádi a on po vás chňape...Tak já nevím...Když tak velice děkuji za odpovědˇ...smajlík teriksek

2.6.2014 22:15
nikiš

XXX.XXX.113.230

Ahojky, nevím jak bych ti vysvětlila jak odnaučit to, že po tobě chňape, já to u těhle koní dělala tak, že v tu chvíli kdy chtěl chňapnout sem zvedlaukazováček na úroveň svých očí a řekla sst (krátce) a nebo podle mně vhodnější a účinější jak sem to dělala : Brala sem si do boxu ( a nejenom tam pokud byl problémový) tušírku a než stačí udělat nevhodný pohyb jako je kousnutí tak dostane, ale jenom trošku tou tušírkou, zatím mi to vždycky tak pomohlo.
Jinak to ohýbání pysku jak píšeš, když ho čistíš znamená, že mu to dělá dobře. Když ho to na tom místě svědí a ty ho tam poškrábeš tak tohle bude dělat, často si to koně dělají navzájem, že se takhle drbou, proto se o tebe během čištění může začít otírat.

7.6.2014 13:08
lexi7892

XXX.XXX.168.4

Když se leká plácání tak jí neplácej. Lepší je podrbat, pohladit jí. Většina koňáků co pracuje s koněma metodou PK poplácávání nepouživá právě z důvodu, že plácnutí je pro koně trest.

Přidejte reakci

Přidat smajlík