Chce to velkou nádobu aby voda zamrzala pomaleji (lepší než několik menších kýblů), samozřejmě pokud lze nějak zateplit, aby se zamrzání zpomalilo (umístěním do domečku, obalení něčím, či tak) je to výhoda. Rozhodně nedávat vodu teplou s nadějí, že vydrží déle nezamrzlá - opak je pravdou. Pokud koně pijí pravidelně, voda spíš zamrzat nebude, když zmrzne zase taková tragedie to nebude. Koně pijí v zimě méně a i v přirozených podmínkách jsou zvyklí pít jednou za čas (dorazit k vodnímu zdroji, pořádně se napít a zase pokračovat někam jinam). Proto pokud voda zamrzne a nějakou dobu nebudou moct pít, nic se nestane, jen je pak dobré při doplňování (a rozmlacování ledů) počkat až se dost napijí a naplnit až po okraj. Rozhodně bude lepší dávat jim vodu někdy ráno nebo dopoledne (přes noc bývá větší zima, takže pokud byste dávala večer mohla by přes noc zmrznout a pak by byly bez vody kus noci i celí den). Pokud vám vedou někam nějaké trubky, a bojíte se, že voda zamrzne v nich tak (krom zateplení samozřejmě) je dobré nechat vodu přes noc mírně pootevřenou a kapat (jen pozvolné odkapávání stačí, a přes připravený kýbl nám voda při kapání nikdy nepřetekla) voda v trubkách tak bude pořád v mírném pohybu a spíš nezamrzne.
martana
napsal(a):
Moc děkuju, tak nějak jsem si myslela, že jim dáme něčím obalenou bečku do přístřešku. Teď ještě dořešit to napouštění a nějak to snad půjde.
S tou bečkou nevím. Stalo se nám párkrát, že jsem zapomněli vypustit sudy, co máme na dešťovku a povětšinou nám vespod praskly. Jo to kdyby byl dřevěný sud, tak to by možná bylo lepší, ten je schopen lépe pracovat. Nebo mě ještě napadá postavit ten sud někam do rohu, obalit jej stavební izolací a někdo šikovný by kolem udělal ochranný kryt, aby se koně k té izolaci nedostali. Jenže to je pak na celou zimu, asi by se s tím do jara pak moc manipulovat nedalo, jako vylít, vyčistit apod.