Od Sršeň přímo ne, ale včely už nás popíchaly a ne jedna (potkali jsme hnízdo), kobylka se samozřejmě začala kroutit a kopat zadníma nohama pod břicho aby včely odehnala. Bylo to na táboře, a seděla na ní holčička, která moc jezdit neuměla, takže to byl docela problém, ale naštěstí se nic nestalo a kobylku jsme rychle z místa odvedly, jak nám došlo co se stalo. (Aneb klidem, chladnou hlavou, a někdy trošku ráznějším tónem, se dá vyřešit většina konfliktních situací u kterým na koni nesedíte zrovna vy)
Obecně je důležité nepanikařit (to už dělá kůň) a zamezit dalším bodnutím. Pokud kůň nemá alergii a nebo to není nějaké nevhodné místo (např. v okolí úst, nedejbože jazyk, což by například mohlo způsobit po natečení problémy s dýcháním) neměl by to být podle mě problém (koneckonců, když píchne nás-lidi nealergiky taky to není tragédie a to jsme menší než kůň)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Loni před zimou jsme vyrušili sršně ve vykotlaném stromě hned vedle lesní cesty.. Naštěstí mi koně píchl jenom jeden, nenaštěstí do spodního víčka. Okamžitě si to začal třít o nohu, ale dal se z tama vystrkat pryč. Oko okamžitě nateklo, slzelo, děsivě vypadalo. Vet poradil chladit. Mazala jsem to pak fenistilem. Dva dny na oko neviděl, pak ho začal otevírat a asi za 4 dny bylo po všem. Naštěstí není alergický a dobře to dopadlo.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Loni před zimou jsme vyrušili sršně ve vykotlaném stromě hned vedle lesní cesty.. Naštěstí mi koně píchl jenom jeden, nenaštěstí do spodního víčka. Okamžitě si to začal třít o nohu, ale dal se z tama vystrkat pryč. Oko okamžitě nateklo, slzelo, děsivě vypadalo. Vet poradil chladit. Mazala jsem to pak fenistilem. Dva dny na oko neviděl, pak ho začal otevírat a asi za 4 dny bylo po všem. Naštěstí není alergický a dobře to dopadlo.
Teda, vždy jsem se bála, že v takovém případě se trefí kolem úst, nozder, ale místo jako spodní víčko mě nikdy nenapadlo ... to bych se asi dost bála, ještě že to bylo OK
helčam
napsal(a):
Od Sršeň přímo ne, ale včely už nás popíchaly a ne jedna (potkali jsme hnízdo), kobylka se samozřejmě začala kroutit a kopat zadníma nohama pod břicho aby včely odehnala. Bylo to na táboře, a seděla na ní holčička, která moc jezdit neuměla, takže to byl docela problém, ale naštěstí se nic nestalo a kobylku jsme rychle z místa odvedly, jak nám došlo co se stalo. (Aneb klidem, chladnou hlavou, a někdy trošku ráznějším tónem, se dá vyřešit většina konfliktních situací u kterým na koni nesedíte zrovna vy)
Obecně je důležité nepanikařit (to už dělá kůň) a zamezit dalším bodnutím. Pokud kůň nemá alergii a nebo to není nějaké nevhodné místo (např. v okolí úst, nedejbože jazyk, což by například mohlo způsobit po natečení problémy s dýcháním) neměl by to být podle mě problém (koneckonců, když píchne nás-lidi nealergiky taky to není tragédie a to jsme menší než kůň)
Nezlobte se jako včelařku - koňařku by mne zajímalo, kde jste potkali hnízdo včel.Včely hnízda nemají,žijí v ulech a co uletí tak v dutinách stromu,na koně nezautočí.Pravděpodobně jste šlápli do vosího hnízda.Což se mi stalo už dvakrát,kuň skákal jak na rodeu protože ho popíchali do břicha a nohou....
Jinak sršeň koni neublíží je to poňekud velké zvíře
Nevím co by způsobil sršeň. Mě osobně píchla včera, vosa i sršeň a musím říci za sebe, že po sršni mě nebolelo nic skoro vůbec, nenateklo, nesčervenalo...před lety jsem se ráno s jedním probudila v posteli......to probuzení bych nikomu nepřála, když se otáčíte a píchne vás hajlz do zad....
Ale za sebe musím říci, že včera bolí nejdéle a nejvíce.
A co se týče koně...já mám koně alergika a taky bych to nikomu nepřála. Zažila jsem u ní tři alergické záchvaty. Našěstí to pár let už nebylo, ale jak vidím včelu, dělá se mi zle....
U koně okamžitá kopřivka po celém těle, nateklá hlava jako hroch a že u araba je to výrazná změna... a v neposlední řadě jsme ten poslední záchvat odnesli příšerným edémem plic a ročním léčením ...to už nepočítám celkovou citlivost s plícemi na kde co od té doby... takže pro někoho může být včera jen píchanec, pro někoho život ohrožující svině...
ponka1
napsal(a):
Nezlobte se jako včelařku - koňařku by mne zajímalo, kde jste potkali hnízdo včel.Včely hnízda nemají,žijí v ulech a co uletí tak v dutinách stromu,na koně nezautočí.Pravděpodobně jste šlápli do vosího hnízda.Což se mi stalo už dvakrát,kuň skákal jak na rodeu protože ho popíchali do břicha a nohou....
Máš pravdu, teď mi to dochází jaká je to hloupost. Byly to tím pádem samozřejmě vosy. Omlouvám se a mírně se hanbím. :)
ponka1
napsal(a):
Mimochodem mě teď ale napadá, lesní včely nežijí v zemi nebo pařezech a tak? Ty taky žijí někde na vyšších místech?
Zdravím. Nedávno jsem přišla ke koním na zahradu a koukám jak blázen že ten můj mlaďoch nějak divně chodí a kope zadní nohou jak steklý. Když jsem se podívala na něho blíž měl půlku břicha a celou zadní nohu samou hrčku a jednu zadní nohu tahal za sebou. podle vetka si lehl do vosího hnízda . Přidávám i video ( vypadá to jako krásné ustupování kolem předku ale v ten moment mně to docela hodně vyděsilo :-( ) Vetka říkal že měl ochrnutý jakýsi nerv, ale naštěstí to po hodině přešlo. Kdybych ke koním přišla později tak bych o ničem ani nevěděla.