Na uždění koně navykat nemusíš, pokud je zvyklí na normální uzdečku, tak hacka normálně příjme. Je třeba ho připravit natlak na nos, pokud máš koně zvyklého na práci ze země (umí ustupovat před tlakem) a budeš hacka používat správně, žádnou zvláštní přípravu to nepotřebuje (kobylku co jezdím na hacka teď, ta je zvyklá na provazovku, i jsem na ní dřív skoušela BB (ta se jí nelíbila) takže hacka bylo ok a bez příprav. Základem je, aby kůň byl opravdu zvyklí na pomůcky a na ustupování před tlakem. Přece jen jezdit na udidle a jezdit na udide může znít stejně ale znamenat dvojí. Pokud používáš udidlo jako pomůcku, tedy na jemné dávání potřebných signálů, pak se s největší pravděpodobností nemusíš bát že (pokud je kůň zvyklí i ze země na tlak ohlávky) by hacka nepřijmul. Pokud udidlo používáš jako brzdu, nebo za otěže hodně taháš (což není správné) pak je nejprve třeba koně zjemnit, protože pokud bys přešla na hackamore a používala ho stejně necitelně může nadělat více škody nežli stihlo.
Někdo by ti mohl říct "hackamore vůbec ne to je ostré a můžeš koni zlomit nos atd atd". Dříve bych to taky řekla, ale to jsem o tomto uzdění znala jen povrchně a právě kvůli těmto věcem jsem se ho bála a nešla bych do něj. Ale teď na něm už nějakou dobu jezdím, měla jsem ho na více koních a jsem spokojená. Důležité ovšem je správné umístění, pokud bude moc vysoko nebude působit tak dobře , pokdu bude moc nízko může hrozit omezení dýchání nebo poškození měkých částí, rozhodně by nikdy nemělo ležet na měkké části nosu, vždy musí být položeno minimálně na chrupavce. Představ si kam dáváš normální nánosník, nebo kde leží nánosník ohlávky a dej ho mírně níž. Další důležitá věc je, že pokud budeš jezdit na takovém tom psoudopřilnutí co kolem sebe stále nejčastěji výdám, pak to samozřejmě nebude vhodné (a pro koně jistě dost nepříjemné), nejlepší je mírně prověšená otěž, stále aktivní ruka a pak jen jemnější pomůcky (ostatně jako u každého uždění). Jako další je důležité si uvědomit, že při jízdě na hackamore je třeba pro správné působení stranových pomůcek vnitřní ruku vždy mírně oddálit (ať jezdíš anglii nebo western, na to prosím nekoukej ale na to co je správně). Pokud hacka ještě nemáš koupené je lepší pořídit jemnější variantu (kožený měkký nánosník, kračí páky a podbradou kožený řemínek) je to opravdu velký rozdíl oproti té ostřejší (nánosník vyztužený železem, dlouhá ramena páky a podbradou řetízek).
Teď mi došlo, že celou dobu píšu o mechanickém hackamore, které nemusíš mít na mysli. Vycházela jsem z všeobecné komerční a sportovní terminologie, kde je u nás za hackamore považováno mechanické hackamore. Samozřejmě je tu ještě bosal (tedy o5 u nás nazývaný bosal, i když bosalino je jen ten nánosník) můžeme mu řikat třeba pravé hackamotre nebo přirozené hackamore nebo je to vlastně jedno. Každopádně pokud jsi myslela bosal, tak s tím osobní zkušenosti nemám, ale je zde třeba opravdu maximální poslušnosti a přeježděnosti koně (doufám že ho taky budu moct někdy vyzkoušet).
To je výhodou mechanického hackamore, umožňuje jemný kontakt, ale zároveň možnost u temperamentnějšího koně zasáhnout mírně silněji pokud by hrozila ztráta kontroli (někdo s ním může mýt větší jistotu a tím se to i projeví, i když za něj ani silněji zatáhnout nikdy nepotřebuje, kůň z člověka tu jistotu cítí)
Teda na hackamore se musíš připravit hlavně ty, jakmile si s ním budeš jistá a budeš tomu uzdění věřit teprve tehdy může dojít ke znatelnému zlepšení pohody u koně (vím to z vlastní zkušenosti: kamarádka na něj nejprve nebyla zvyklá a nebyla si jím jista a říkala že jí příde že jí kobylka chodí líp (spkojeněji) na udidle ač mě se zdálo že mě chodí líp na hacka, pak si na něj zvykla a teď si ho nemůže vynachválit a říká že jí na něm chodí líp).
Tak držím palečky ať se vám na něm s koníkem hezky jezdí
Trochu zmatený výklad a hlavně hackamore je u nás opravdu to s kovovými rameny a bosal je bosal, tím že budeš slovíčkařit zmateš jiné lidi.
Pokud kůň jezdí x let na udidle tak opravdu není vhodné mu mrsknout hacka a jet. Hacka jako takové potřebuje kratší lícnice než udidlo, umisťuje se na kost těsně nad místem kde chrupavka končí. Že se dává na chrupavku raději dělej že jsi neslyšela, to je tak o zlomení nosu třeba když se kůň lekne a člověk nechtěně škubne. Je třeba vzít v potaz, že hacka působí jinak než udidlo, jeho tlak spočívá na nose, pod bradou a na týlu... s tím by mohli mít ze začátku problém citlivé koně co to neznají. Stačí hacka nauzdit a trochu trénovat v ohradě kdy půjdeš vedle koně a budeš ho zastavovat tahem otěží. Je lepší si to takhle zkusit než se venku zabít. Že hacka mohou mít jen opravdu poslušné koně je opravdu slušná blbost. Naopak moje zkušenost za těch xlet s různými koňmi je taková, že i nevychovanci ho přijmou velice dobře a v jejich chování se velmi změní. Můj názor je, že je koním mnohem příjemnější. Nedávno jsme hacka dávali mladému sporťákovi, který díky psychickému úrazu nebyl na lidi zrovna hodný, respektive jich pár poslal na lůžko. Trvalo mu asi 3 měsíce než ho stádo psychicky vyléčilo a pak začal znova pracovat ( rekreačně, už nikdy nepůjde do sportu ), dostal hacka a spokojený že jsme až zírali. Moje mladá Arabka udidlo ani nezná, obsedala se na ohlávce a terény chodila na hacka ( nyní nepracuje je březí ). Je to velice citlivý kůň, vzrušivý a když jí to venku dovolím nechá se unášet a běží pomalu s větrem o závod, na hacka reaguje krásně nicméně toto je jen naše brzdící pojistka, mám ji naučenou na sed. Pokud máš jemnou ruku tak se hacka neboj, je to výborná věc a zatím jsem nezažila koně který by ho nesnesl.
V obchodech najdeš většinou to nejlevnější hacka v hnědém provedení s podšitým beránkem na nánosníku a vespod je řetízek, ten ti doporučuju zahodit a místo něj tam dát řemínek z anglického nánosníku, kterým lidi koním zavírají hubu. Dávám to na všechny hacka, ten řetěz nesnesu na koni a své mladé bych to nikdy neudělala abych ho tam nechala.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli nevíte, zda je u nás v ČR možné sehnat stejná ramena k hackamore jako na fotkách?
Tato fota jsou stažena z anglického ebay.
Moc děkuji.
Pavla