Mám dotaz na zapřažení kobylky do dvouojky. Zatím jsem vždycky měla možnost zapřahat jen v chomoutu a k jedné oji, takže úplně nevím,jestli mám vůbec správný postroj. Koupila jsem poprsní postroj, ale se zapřažením mám problém. Zadní část postroje je mi jasná, ale jak se mají připnout oje? Někam do stávajících řemínků? Nějaké řemínky mi chybí? Nebo mám úplně špatný postroj - náhřbetník?
Jo, chybí tam taková smyčka, kam příjdou ty ojky. Snad to bude z fotky vidět.
mojza
napsal(a):
Mám dotaz na zapřažení kobylky do dvouojky. Zatím jsem vždycky měla možnost zapřahat jen v chomoutu a k jedné oji, takže úplně nevím,jestli mám vůbec správný postroj. Koupila jsem poprsní postroj, ale se zapřažením mám problém. Zadní část postroje je mi jasná, ale jak se mají připnout oje? Někam do stávajících řemínků? Nějaké řemínky mi chybí? Nebo mám úplně špatný postroj - náhřbetník?
Tak máte postroj do dvojspřeží,pozná se to že má vepředu na prsou kruh k připnutí k oji.Tady vám chybí zcela upnutí pro dvojojky
mojza
napsal(a):
Ano, máš špatný postroj, tohle je párový postroj, zapřahá se s ním k jedné oji. U jednospřežního postroje je uplně jiný náhřbetník. Nejen, že má řemínky, které samozřejmě nejsou jen přišité, ale provlečené celým tělem náhřbetníku a ukotveny do kostry, ale je mnohem mohutnější náhřbetník- stavěný na to, že bude v určitých situacích dosti námáhán ojkami. Bála bych se to řešit jen přišitím jakýchsi řemínků k tomuhle postroji. Zkrátka je určen k něčemu jinému. Kor, jestli kobylka tahat neumí a budete jí to učit, tak to chce mít kvalitní postroj a ně nějaký předělek, není nic horšího, než když se vypřáhnou oje (utrhnou se řemínky) za jízdy. Pro koně děsivá zkušenost a celkově velmi nebezpečná situace. Dávejte pozor na sebe i na koně, vím, o čem mluvím...