Diskuze není až tak od věci. Tinker je, obdobně jako hucul, dobře krmitelné plemeno. Určitě mu neprospěje příliš výživná tráva, či seno, nebo krmivo s vysokým obsahem bílkovin. Byla jsem upozorněna, že pak má kožní problémy, a to jak jinak, hlavně v rousech. Takže já osobně si dávám velký pozor. Takže dávám seno 2x denně (jaké koupím, to celkem neovlivním a neřeším), půl litru namočených cukrovarnických řízků, půl litru granulí pro koně v klidu (značku občas vystřídám), dvě kila mrkve (v sezóně večer tráva) a trošku vitamínů. Uvítám zkušenosti jiných.
Dobrý den, a z čeho ten Váš kůň získává potřebné živiny, minerály apod? Z pul kila granulí (řepné řízky jsou jen odpad) a vecer trochu travy? Je to jakobyste Vy jedla cely zivot jen suchary - ziva sice budete, ale urcite nebudete moc dobre prospívat.
A muzete mi moc prosím někdo vysvětlit, alespon trochu odborne, z ceho vznikaji kozni problemy v rousech v souvislosti s krmením? Nikdy jsem se s tim nesetkala, mluvi o tom dost lidi, ale nikdo mi to neni schopen vysvetlit...
Dobre krmitelné je asi kazde druhe plemeno, to ovsem neznamena, ze se nema krmit vyzivne a muze zit ze "vzduchu"...
Co by se stalo Cobovi, kdyby dostal normalni oves?
O tinkerech se toho napsalo hodně, kdo chce, ten si informace najde. Takže jenom stručný výtah, vztahující se k tématu: "Kočovný život cikánů vytřídil ty nejodolnější jedince, kterým postačila jen velmi chudá pastva. " Nevidím důvod cpát do svého koně oves nebo jiné dobové moderní předražené musli-vychytávky. Jsem toho názoru, že tomuto plemeni seno, tráva, mrkev a trošku něčeho do kyblíku pro zamíchání vitamínů a minerálů s kapkou oleje stačí. Tedy nežije ze vzduchu, jak tu někdo výše vyhodnotil. Navíc mám vyzkoušeno, že mého tinkra při podávání ovsa opravdu svědily nohy. Podupával, drbal si své sukýnky, přední i zadní, o vše, k čemu se dostal. Nyní toto nedělá. Takže tinker je dobře krmitelný a historicky nenáročný kůň, takže bych ho opravdu nepřecpávala blbostma.
moje shiraky tiez nedostavaju ovos a su v pohode, iba ked zrebec pripusta, tak dostava aj ovsa, tiez som bola poucena, ze ak sa kon iba flaka, tak ovos nie je treba, krmim repne rezky plus vojteska, vsetko samozrejme den dopredu namacane, seno nonstop, davala som aj na diely, ale zistila som, ze konom naozaj viacej vyhovuje v zime, ak mozu papat seno nonstop, tak sme dali dokopy pristresok a tam maju balik a mozu ho papat tak, ze ho nepodupu a tym som eliminovala velke straty sena, potom davam vitaminky, olej(kuchynsky za lyzicu denne) a samzrejme jablcka mrkvicku cervenu repku a vsetky chutne korenove zeleninky, a jo teraz primiesavam aj kukuricny srot a kone su v dobrej kondicii
tieto tinekriky ovos asi v zivote nevideli, su iba na pastve a v zime na sene...