HUCULSKÝ HŘEBEC 25LET - JAK S NÍM PRACOVAT

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Desperados

5.1.2013 18:26
Desperados

XXX.XXX.114.109

Zdravím, jako zázrakem se ke mně dostal hřebeček hucula jménem Gríša. už přes 5 let s ním nikdo nepracoval, naposledy před více než rokem jej osedlal syn jeho majitele na krátkou projížďku.

Je ustájen venku ve výběhu, je dobře krmený, má přístřešek, je velmi hodný, jen občas štípe.

Pokusila jsem se s ním pracovat. Jelikož majitel nemá kruhovku, byla jsem s ním ve výběhu, měla jsem ho na vodítku.

Neumí pořádně distancovat, pořád se na mě lepí, ale po pár minutách pochopil, oč žádám, krok drží pěkně a při jemné pobídce krokoval i okolo mě na vodítku, když jsem jej zkoušela vzít na lonži aby trochu poklusal začal s sebou trhat a vzpírat, uklidnila jsem ho a opět jsme krokovali. Po chvilce jsem se pokusila jej opět pobídnout do klusu ale nelíbílo se mi to. začal na mě útočit a vykopávat zadníma. Myslela jsem že je jen líný nebo prostě zabejčený ale je mu se vysloveně nechce. je mu to nepříjemné.

Chci to tedy zkusit ze sedla, jestli pro něj bude příjemnějsí pobídka z povelu jezdce, jelikož syn majitele na něm jen jezdil, vůbec ho nelonžoval ani jinak netrénoval.

Na volnou pobídku cválá okamžitě ale nechce vyklusávat. Chtěla bych s ním začít ČASTĚJI trénovat. Otázkou je, zdali bude ochotný se učit.

Pokud máte prosím někdo radu jak s ním mám začít pracovat, budu velmi ráda. Se staršími hřebci zkušenosti nemám, ale cvičila jsem na ekofarmě mladé mustangy a tam problém nebyl. Jezdila jsem několik let na koni avšak toto je poprvé co mám v rukou tak divokého koně. Strach z něj nemám a docela si rozumíme, rád mě poslouchá když něco vyprávím a pak občas zapíská. Ani moc nehrže či neřechtá.

V mládí jej prý popálili nejací mladí kluci a tak nema chlapy rád.

Myslíte si že je problém spíše v komunikaci, že moc nerozumí oč jej žádám nebo je prostě moc starý když se s ním tak dlouho nepracovalo?

A také když po něm žádám ustup nebou couvání, tak na žádný tlak nereaguje. Je možné, že opravdu poslouchá jen ze sedla?

Děkuji za jakýkoliv příspěvek:) smajlíksmajlík

6.1.2013 12:03
gagaanikar

XXX.XXX.77.81

Ber ohled na to že je mu 25 let, v takovém věku mu couvání, ustupování i klusání může činit bolest!

Svaly jsou stuhlé mnohem déle než u mladých koní, než vůbec budeš chtít klusat je potřeba chodit já nevím i půl hodiny. Dobrý způsob, jak mu procvičit tělo i nohy může být, že mu prostě zvedneš přední nohu, a můžeš ji pomalými krouživými pohyby pohybovat, pomalu a jen v rámci možností koně (nepřetahovat) natahovat nožky dobředu i dozadu, tím může být ohebnější.

Ze země si k němu stoupni z boku, připlé vodítko na ohlávku, stojíš u plece a můžeš po něm chtít aby ohýbal krk, když budeš táhnout stálým tlakem, pokud bude couvat nebo se jinak pohybovat, říkej klidně ne, ne, ne ale tlak nepovoluj, jakmile se zastaví, a trošku ohne hlavu ( může déle trvat než si svaly přizpůsobí k práci) tak ho hlasitě a radostně pochval, třeba ANO! nebo frajer, šikulka, cokoli, koně prý dobře reagují na sykavky.

Můžou mu být příjemné masáže

Na práci tento koník už dle mě moc není, je potřeba mu dopřát příjemný důchod, je normální, že se koním po dvaceti letech dává klid, proto se nedivým, že s ním 5 let už nikdo nepracuje, koník je už na odpočinku ne? Takže jistě mu prospěje nějaké procvičování (jako ohýbání krku, nohou) ale náročná práce, kterou může být i klus, je možná prostě čas toto už vynechat...

Vycházky do přírody v kroku spolu s pasením, můžou být příjemným zážitkem, pokud koník se na tebe moc tlačí, tak koncem vodítka švihej kolem sebe doprava a doleva, tím vymezíš svůj osobní prostor a když do něj bude chtít hřebec vstoupit, narazí na vodítko, jdi s rovnýma zádama a hlavou vztyčenou vpřed, ty jsi stále vůdce.

Pokud koník předbíhá, zkus měnit směr, dělat vlnovky, a kolečka, aby si pěkně uvědomil, že on neví kam jdete, a vedoucí roli přenechal tobě...

Jiné problémy? nebo netrefila sem se do těch současných? napiš, mohu poradit :)

6.1.2013 14:36
helčam

XXX.XXX.224.218

Naprosto souhlásím že koník je v letech a tak pro něj práce jako couvání atd nemusí být vhodná.

ROZHODNĚ VŠAK PROSÍM NEPROTAHOVAT NOHY ATD! JE MOŽNÉ TÍM NADĚLAT VÍCE ŠKODY NEŽ UŽITKU A NIC JAKO PROTAHOVÁNÍ NENAHRADÍ POHYB. OPRAVDU PROSÍM LÉPE SE DO TAKOVÝCH PRAKTIK NEPOUŠTĚT. smajlík

Jinak kůň už za sebou něco má, ale to ještě neznaméná, že by nebyl schopen aktivního, občasného ježdění (samozřejmě s rozumem a ohledem na aktuální zdravotní stav a to jak fyzický tak psychycký). Pokud však za sebou má život ve správných podmínkách a se správným fyzickým zacházením, není problém s ním v takovém věku rekreačně jezdit.

Je třeba si však uvědomit, že např z psychického hlediska je pro něj určitá práce ze země již zbytečná (prostě ho to třeba jen otravuje). Na druhou stranu pokud s ním nikdo nepracoval delší dobu a zejména pokud k němu měl majitel laksnější přístup, je jasné že bude mít tendence se prosazovat (kor když je to hucul tedy tvrdohlavé plemeno). Omez tedy práci kolem jen na to co je nutné, tak, aby byla jízda a společný čas něco příjemného pro oba. On se proběhne a ty se svezeš. Dokud to bude jeho zdravý dovolovat není důvod nejezdit (mnoho koní ve vyším věku se rádo proběhne).

Jinak souhlasím s výše uvedenými radami na masáže, chování při vodění, delší doba krokování.

Jinak takhle přes internetovou diskuzi nikdo není schopen posoudit, zda je koník v letech na ježdění ještě vhodný (je to individuální stejně jako u lidí a vychází to ze zdravotních faktorů, které jsou podmíněny především předešlými životními podmínkami. Stejně jako nějaký důchodce vesele jezdí dál na kole nebo chodí na tůry a jiný je rád že si dojde pro rohlíky.)

6.1.2013 17:09
ponka1

XXX.XXX.88.99

Ještě dodám ,mám hucula 21 let a nikdy neměl rád chození na lonži,huculové to prostě nemají rádi,když tak chodí velice pomalu,uniká jim smysl této činnosti.Muj koník stále pracuje pod sedlem i v zápřeži a je zdráv smajlík

6.1.2013 23:10
desperados

XXX.XXX.114.109

Tak Vám všem děkuji mnohokráte za rady :) dám vědět jak postupujeme dál :)smajlík

22.11.2013 17:25
sary26

XXX.XXX.31.115

Desperados napsal(a):
Zdravím, jako zázrakem se ke mně dostal hřebeček hucula jménem Gríša. už přes 5 let s ním nikdo nepracoval, naposledy před více než rokem jej osedlal syn jeho majitele na krátkou projížďku.

Je ustájen venku ve výběhu, je dobře krmený, má přístřešek, je velmi hodný, jen občas štípe.

Pokusila jsem se s ním pracovat. Jelikož majitel nemá kruhovku, byla jsem s ním ve výběhu, měla jsem ho na vodítku.

Neumí pořádně distancovat, pořád se na mě lepí, ale po pár minutách pochopil, oč žádám, krok drží pěkně a při jemné pobídce krokoval i okolo mě na vodítku, když jsem jej zkoušela vzít na lonži aby trochu poklusal začal s sebou trhat a vzpírat, uklidnila jsem ho a opět jsme krokovali. Po chvilce jsem se pokusila jej opět pobídnout do klusu ale nelíbílo se mi to. začal na mě útočit a vykopávat zadníma. Myslela jsem že je jen líný nebo prostě zabejčený ale je mu se vysloveně nechce. je mu to nepříjemné.

Chci to tedy zkusit ze sedla, jestli pro něj bude příjemnějsí pobídka z povelu jezdce, jelikož syn majitele na něm jen jezdil, vůbec ho nelonžoval ani jinak netrénoval.

Na volnou pobídku cválá okamžitě ale nechce vyklusávat. Chtěla bych s ním začít ČASTĚJI trénovat. Otázkou je, zdali bude ochotný se učit.

Pokud máte prosím někdo radu jak s ním mám začít pracovat, budu velmi ráda. Se staršími hřebci zkušenosti nemám, ale cvičila jsem na ekofarmě mladé mustangy a tam problém nebyl. Jezdila jsem několik let na koni avšak toto je poprvé co mám v rukou tak divokého koně. Strach z něj nemám a docela si rozumíme, rád mě poslouchá když něco vyprávím a pak občas zapíská. Ani moc nehrže či neřechtá.

V mládí jej prý popálili nejací mladí kluci a tak nema chlapy rád.

Myslíte si že je problém spíše v komunikaci, že moc nerozumí oč jej žádám nebo je prostě moc starý když se s ním tak dlouho nepracovalo?

A také když po něm žádám ustup nebou couvání, tak na žádný tlak nereaguje. Je možné, že opravdu poslouchá jen ze sedla?

Děkuji za jakýkoliv příspěvek:) smajlíksmajlík

Blázen holka ,že se na tohle ptala.Moc toho opravdu neví a tohle ví i malé dítě,že dědoušci se nemají týrat.Proč si ten kun nemůže zasloužit normální důchod?Moje kobylka má důchod od 11 let a to je jí již v březnu 15 let.Něco si odpracovala tak si to zaslúží.Tak proč ta holka se ptá na takovou blbost u koně který je rád že žije.smajlíksmajlík

22.11.2013 17:28
sary26

XXX.XXX.31.115

ponka1 napsal(a):
Ještě dodám ,mám hucula 21 let a nikdy neměl rád chození na lonži,huculové to prostě nemají rádi,když tak chodí velice pomalu,uniká jim smysl této činnosti.Muj koník stále pracuje pod sedlem i v zápřeži a je zdráv smajlík

Ten Váš vypadá skoro jak ten můj po kom je?Koho má v rodu?

23.11.2013 12:08
carroll

XXX.XXX.76.95

sary26 napsal(a):
Blázen holka ,že se na tohle ptala.Moc toho opravdu neví a tohle ví i malé dítě,že dědoušci se nemají týrat.Proč si ten kun nemůže zasloužit normální důchod?Moje kobylka má důchod od 11 let a to je jí již v březnu 15 let.Něco si odpracovala tak si to zaslúží.Tak proč ta holka se ptá na takovou blbost u koně který je rád že žije.smajlíksmajlík

To je ale nebetyčná blbost. Pokud je starý kůň relativně zdravý a v kondici, nijak netrpí tím, že bude chodit pod sedlo (samozřejmě úměrně věku). Přiměřená práce není týrání.
Jedenáctiletá kobyla je v nejlepším věku a pokud není úplně chromá, nechápu, proč by měla být v důchodu.
To, že dvanáctiletý kůň je starý, patnáctiletý na odpis a dvacetiletý nad hrobem jsou předsudky, většina koní, pokud je majitelé nezhuntují v brzkém věku (což je bohužel k vidění často), může ve dvaceti letech i rekreačně sportovat. Navíc hucul je tvrdé, pozdní a dlouhověké plemeno.

30.11.2013 16:06
sary26

XXX.XXX.31.115

carroll napsal(a):
To je ale nebetyčná blbost. Pokud je starý kůň relativně zdravý a v kondici, nijak netrpí tím, že bude chodit pod sedlo (samozřejmě úměrně věku). Přiměřená práce není týrání.
Jedenáctiletá kobyla je v nejlepším věku a pokud není úplně chromá, nechápu, proč by měla být v důchodu.
To, že dvanáctiletý kůň je starý, patnáctiletý na odpis a dvacetiletý nad hrobem jsou předsudky, většina koní, pokud je majitelé nezhuntují v brzkém věku (což je bohužel k vidění často), může ve dvaceti letech i rekreačně sportovat. Navíc hucul je tvrdé, pozdní a dlouhověké plemeno.

Můj koník si to zaslůží,vím co pro mě udělala,tak jí nebudu zatěžovat.Pro mne koník od 10 let by měl mít klid a mírnou zátěž ,chci aby mi déle vydržel a neodcházel zbytečně brzi kvůli šlacháma tak ,na toho starého chuděru bych v životě nesedla a vůbec nějaké lonžování.Já beru kobylu sem tam ven na volno,běží za námi a to jí daleko prospívá než nějaká zátěž

30.11.2013 18:52
carroll

XXX.XXX.76.95

sary26 napsal(a):
Můj koník si to zaslůží,vím co pro mě udělala,tak jí nebudu zatěžovat.Pro mne koník od 10 let by měl mít klid a mírnou zátěž ,chci aby mi déle vydržel a neodcházel zbytečně brzi kvůli šlacháma tak ,na toho starého chuděru bych v životě nesedla a vůbec nějaké lonžování.Já beru kobylu sem tam ven na volno,běží za námi a to jí daleko prospívá než nějaká zátěž

Pro mě za mě si se svýma koňma dělej co chceš, ale nesnaž se to prezentovat jako univerzální pravdu. Desetiletý kůň (zdravý) je v nejlepším věku a neexistuje žádný reálný důvod, proč by měl mít klid a mírnou zátěž (krom toho, že tomu koni to docela jistě nevadí:o). Docela by mě zajímalo, co se podle tebe stane s jeho šlachama?
Zkušenosti máme také každý zcela rozdílné. Přikládám fotku, aby bylo jasný, jak u nás vypadá téměř dvacetiletý kůň, který je podle tebe už nad hrobem a k tomu pravidelně ničený prací pod sedlem;o)

1.12.2013 13:44
didi

XXX.XXX.237.200

Za mě naopak by kůň teprve v cca těch 8 (nejdříve 6) letech měl být plně zatěžován = sportovně nebo jinak intenzivně využíván třeba k jezdecké turistice či práci. V tomto věku je dospělým jak psychicky a fyzicky a může takový "zápřah zvládnout" (při odpovídající péči naprosto bez újmy klidně do 20 let).

"Šetření" 10 letého koně mi přijde nesmyslné. Je to jako nechat stát nové auto, aby se neojelo v době, kdy ještě nemá pořádně zaběhnutý motor... Pokud se z něj ale třeba ve 2 letech někdo snažil "vytřískat" maximum, může to být na místě již tak brzy... Nepoužívání koně mu nezajistí dlouhý život - mít fyzickou kondici je pro koně zásadní - naopak si myslím, že jeho správným využíváním mu zajistí člověk dlouhověkost.

Mám koně starého 26 let, toho již šetřím, ale před rokem ještě omezeně jezdecky využívaný byl a nijak tím netrpěl. I nyní je ve společnosti ostatních koní aktivní, až mě to někdy svádí zase si s ním vyjet.

Po koni nad 20 let, kterého navíc neznám, bych nechtěla nic zvláštního a šla na něj pomalu - srovnala bych to s učením starého člověka. Vhodnou metodou se ještě něco naučit či si zvyknout na něco nového může.

Chodila bych s ním do lehčího terénu, který nevyžaduje takovou přesnost reakce koně na pobídky, které možná nezná, či je pozapomněl. Pokud se snese s jinými koňmi a je to možné, chodila bych s ním ideálně za nějakým koněm, kterého bude moci kopírovat.

Jízdárnu bych zařazovala minimálně - jestli vůbec...

Hodně bych se řídila také tím, nakolik je kůň aktivní sám od sebe ve výběhu a kontaktu s ostatními koňmi. Doporučuji hodně jej pozorovat - zjistíte tak nejlépe, jestli mu dělá problém třeba náhlá změna směru, jaké chody si můžete dovolit zařadit, zda ho využívat jezdecky, za jak dlouho se unaví, ...

2.12.2013 20:53
vikyy

XXX.XXX.72.69

sary26 napsal(a):

Jémine, to je ale blbost. Desetiletý kůň je v nejlepším věku. Pokud bude mít klid, tak mu naopak můžou opadat svaly a v patnácti bude zralý do salámu. Je to asi stejné, jako by šel do důchodu pětatřicetiletý člověk.

2.12.2013 22:36
jessinka

XXX.XXX.39.21

opravdu nesouhlasím s vašimi názory, že kůň v 25 letech by neměl byt využíván...ano samozřejmě zaslouží si trošku jinou péči ale pokud je v dobré kondici, žádné couvání, ustupování ani klusání by mu nemělo činit problém. Vlastním valáška který v dubnu oslaví své 26-té narozeniny. Doposud to byl tvrdhlovej dědek plný síly a energie, bohužel se nám na hubertce stal, vinou druhého jezdce s koněm, uraz a ted již téměř druhý měsíc léčíme šlachu. Nicméně nikdy neměl problém se skoky, lonží či čímkoliv jiným. Prostě každý majitel zvířete si musí sám uvědomit na co ten koník má a na co už bohužel nemá...
proto rada pro slečnu zadavatelku: Začněte pracovat na vzájemné důvěře a kondici pro dědouška. mě to s tím mojím trvalo 2 roky.... sama časem poznáte a čeho je důchodce ještě schopen.smajlík

2.12.2013 22:39
jessinka

XXX.XXX.39.21

přikládám ještě jedno foto svého důchodce...foceno 19. řijna 2013

3.12.2013 16:22
sary26

XXX.XXX.31.115

A OPRAVDU JSEM TOHO ZASTÁNÍ ,ŽE BY SI TY KONĚ TAKY MOHLI DOPŘÁD DŮCHOD,JEDEN ČAS NÁS VOZILI, TAK TEN DRŮHÝ ČAS JIM DOPŘEJEM KLID.TEDY POKUD NEMÁTE KONĚ JEN NA TO ABY JSTE MĚLI NA ČEM JEZDIT.A KDYŽ NENÍ NA JEŽDĚNÍ TAK S NIM ŠUP PRYČ...

3.12.2013 20:25
jessinka

XXX.XXX.39.21

sary26 napsal(a):
A OPRAVDU JSEM TOHO ZASTÁNÍ ,ŽE BY SI TY KONĚ TAKY MOHLI DOPŘÁD DŮCHOD,JEDEN ČAS NÁS VOZILI, TAK TEN DRŮHÝ ČAS JIM DOPŘEJEM KLID.TEDY POKUD NEMÁTE KONĚ JEN NA TO ABY JSTE MĚLI NA ČEM JEZDIT.A KDYŽ NENÍ NA JEŽDĚNÍ TAK S NIM ŠUP PRYČ...

Ano, to tvrdím i já... můj kun u mě dožije kdyby měl žít dalších 20 roků jen o procházkách... jen jsem tím chtěla říct, že ne každý konský důchodce je naprosto nevyužitelný... je to jen o péči a chování k němu....pokud vidím, že to toho koně baví, jakože mého dědouše to fakt baví jak je vidět na druhé fotografii tak proč ne? pokud ho znám a vím, že mu to nečiní potíže a bolest....opravdu myslíte, že valach z mích fotek je nějak "týraný" tím že se někde proběhne a nebo si někde něco skočí?? myslím, že z obou fotek je dost jasné, že ho to baví a jde do toho s chutí tak proč ne...

4.12.2013 00:18
klawdie

XXX.XXX.10.21

sary26 napsal(a):
TA MOJE KOBYLKA

Sary26, Šárko alias Sheril...tvá kobyla i tvé názory jsou nezapomenutelné...smajlík

5.12.2013 19:13
sary26

XXX.XXX.31.115

ALESPOŇ NA LUCKU NIKDY NIKDO NEZAPOMENE,MĚ CHODILA 6 LET POD SEDLEM Z TOHO JSEM JÍ JEZDILA 2 ROKY JÁ JINAK DĚCKA.TED 4 ROKY NEDĚLÁ PRAKTICKY NIC,TEDY VŮBEC NIC,JEN JEDNOU DVAKRÁT ZA ROK JÍ ZAPŘÁHNU DO SULKY.

5.12.2013 19:15
sary26

XXX.XXX.31.115

5.12.2013 19:25
sary26

XXX.XXX.31.115

KAŽDÝ KDO ZAČÍNÁ S KONMI NEVÍ VŠE ,NENÍ ČLOVĚKA COBY BYL ZNALÝ VŠEHO.JÁ SE UČILA LÉTY.POMOHLI MI VETI ,ALE I Z VELKÉ ČÁSTI LIDI KTERÝCH JSEM SE PTALA PO NETU.LUCKY NEJZÁVAŽNĚJŠÍ ONEMOCNĚNÍ BYLO ,,PŘI,,SCHVÁCENÍ Z KTERÉHO SE DOSTALA,KAŽDÝ ROK OD TÉ DOBY JIŽ TO JE 6 LET KAŽDÉ LÉTO BÝVÁ NA SENĚ PROTOŽE JE NA TO HÁKLIVÁ.A VÍM CO PRO MĚ UDĚLALA ,KOLIK DĚCEK POVOZILA A NEPOTŘEBUJI JÍ NĚJAK ZATĚŽOVAT,JE TO MŮJ PRVNÍ KONÍK A TEN U MĚ DOŽIJE I TŘEBA DALŠÍCH 15 LET KLIDNÝ DŮCHOD.

5.12.2013 19:29
vikyy

XXX.XXX.72.69

sary26 napsal(a):
TA MOJE KOBYLKA

A teď srovnej tvou patnáctiletou důchodkyni na odpočinku s koníkem Jessinky, který je o 11 let staršísmajlík.

12.12.2013 13:44
ponka1

XXX.XXX.88.99

sary26 napsal(a):

smajlík bože dámo hucul je starý až ve 30 letech !!!! nezaměňovat s teplokrevnýma plemenama .
V 11 letech ještě není ani v polovině života.nevím dle čeho jste usoudila,že je to ,,duchodce ".Mám valacha 22 let,až na lenost smajlík mu nic není ....Vždyť klisny hucul rodí do požehnaného věku,běžně 27- 28 let smajlík

16.12.2013 21:15
didi

XXX.XXX.237.26

Naše huculka se teprve v 10 letech dá označit za uvažováním dospělého koně.

A podle popisu zadavatelky, který asi více z nás nepřečetlo úplně pozorně, vyplývá, že koník je na tom se zdravím nejspíše dobře - vzhledem ke "skopičinám", kterých je stále schopen - jen to chce zjistit, jak na něj a s prací to nepřehánět - rekreačně ale zřejmě využitelný stále bude.

Huculovy s teplokrevníky moc srovnávat nejde - u nich je třicítka opravdu běžný věk.

Odložit zdravého koně do důchodu mi přijde "kontraproduktivní" - kůň se musí hýbat, aby byl nasvalený, udržel si zdravé zažívání, kopyta i klouby. V běžném ustájení je pro udržení dobrého zdravotního stavu koně horší nic s ním nedělat, než dělat.

23.12.2013 22:13
masekfanda

XXX.XXX.74.7

sary26 napsal(a):

A jak si přišla zrovna na hranici deseti let? Proč ne devět? No a nebylo by pro koně nejlepší, abychom na ně nesedali vůbec? Koneckonců příroda přece nestvořila koně k tomu, abychom na ně sedalismajlík
Každopádně v případě, že tvůj koník žije na velké pastvině se stádem koní, pravidelně mu zajišťuješ korektury kopyt, očkování a odčervení a k tomuhle všemu ještě jako bonus mu nezatěžuješ záda, tak co si kůň může víc přát.

Přidejte reakci

Přidat smajlík