Mate nekdo zkusenosti s pronajmem klisny k odchovu hribete?Mame klisnu Aph kvalitni cisty puvod,libive zbarveni,perfektni charakter,klisna je vhodna pouze do chovu ne na jezdeni,bohuzel pro ni nemame vyuziti,momentalne se pripoustet nechystame.Je tu mezi Vami nekdo kdo by chtel odchovat sve vlastni hribe ale nema vhodnou klisnu?
Podle mě to není vůbec špatný nápad (zrovna já jsem o něčem podobném přemýšlela, ale spíš že bych si někde domluvila hříbě ještě před narozením, nebo hned po, abych za ním občas mohla jezdit a tak). Otázkou je, co z toho chcete mít vy, zda vám je jen líto, že taková klisna u vás stojí nevyužita, nebo na tom chcete i něco vydělat.
(Proč není vhodná na ježdění, ale do chovu ano?)
wildspeed
napsal(a):
Klisna je po urazu nohy,sice uz je to stare zraneni ale po vysetreni na klinice jsme dospeli k nazoru ze ji nebudeme zatezovat pod sedlem.Pronajem by jsme volili z duvodu nevyuziti ale jednou je to pronajem takze za nejaky financni obnos.
no možná budu hnusná a možná mě ukamenujete, ale je to docela mazané, někdo si sice na vaší klisně odchová hříbě, ALE každý kdo o tom něco ví si snadno spočítá ,cca 10000-15 000kč připuštění, vyšetření a doprava k hřebci dejme tomu 5000kč, poté téměř dva roky krmení vaší klidny včetně očkování, kováře, odčervení, bajvoko 2000kč x24 měsíců= 48000kč no a něco vám kolik by jste tak chtěla 2000měsíčně ? takže takže suma sumárum pokud klisna dobře zabřezne a dotyčný jí bude mít doma ne v komerční stáji hříbě ho výjde na cca na 120 000kč to je sakra nevýhodné.
Být vámi buď jí prodám , nebo dám do bezplatného nájmu.
Já osobně bych do takového podniku nešla
Za takové peníze si koupím dva krásné mladé se super původem a nemusím čekat další 4 roky než dospějí na výcvik
No, pokud máte kvalitní klisnu (měla už hříbata?), tak nájemce by si měl připustit kvalitním hřebcem (to je tak 20 tis. poplatek). Pokud nemá vlastní pozemek, dá si klisnu do ustájení /na pastevko např./, bude platit měsíčně nejméně 2000 Kč, plus - pokud je jako já pečlivka - tak dvakrát ročně očkování chřipky a EHV, čtyřikrát ročně odčervení, jednou za šest týdnů strouhání (tj. 4x450 Kč, 8x 400.-Kč - tolik u nás stojí očkování a strouhání, 4x 350 Kč odčervení). Do toho ještě tisícovka kontrolní sono po zabřeznutí, další tisícovka za sono ve třetím měsíci - zda nezmetala).
Počítejme tedy:
20 tis. připouštěcí poplatek (příp. vč. ustájka klisny u hřebce)
3 tis. sono (jednou před připouštěním, je-li klisna v pořádku, 2x po připouštění)
24 tis. ustájení
cca 2 tis. očkování
3,2 tis. strouhání
1,4 tis. odčervení
Plus bych započítala vitamíny pro březí, krmivo pro březí.
A to jsem ještě nepočítala výdaje na léčení případných onemocnění nebo úrazu.
Jsme skoro na 50 tis. za rok. Jenže klisnu musím mít i s hříbětem ještě půl roku po porodu, takže připočtěme ještě tak dalších 15 tis. A leckde i na pastevku se platí ustájko i za hříbata, tedy od jejich narození (např. Nordranč).
Myslíte, že by se to zájemci vyplatilo, kdyby vám měl ještě platit nájem za klisnu? To pochybuji, navíc když výsledek (tedy hříbě) je nejisté... neb nikdy nevíte, co se může stát. A jaké hříbě se narodí, zda bude zdravé a korektní, už vůbec nemluvím o tom, zda bude splňovat očekávání...
chex
napsal(a):
No, pokud máte kvalitní klisnu (měla už hříbata?), tak nájemce by si měl připustit kvalitním hřebcem (to je tak 20 tis. poplatek). Pokud nemá vlastní pozemek, dá si klisnu do ustájení /na pastevko např./, bude platit měsíčně nejméně 2000 Kč, plus - pokud je jako já pečlivka - tak dvakrát ročně očkování chřipky a EHV, čtyřikrát ročně odčervení, jednou za šest týdnů strouhání (tj. 4x450 Kč, 8x 400.-Kč - tolik u nás stojí očkování a strouhání, 4x 350 Kč odčervení). Do toho ještě tisícovka kontrolní sono po zabřeznutí, další tisícovka za sono ve třetím měsíci - zda nezmetala).
Počítejme tedy:
20 tis. připouštěcí poplatek (příp. vč. ustájka klisny u hřebce)
3 tis. sono (jednou před připouštěním, je-li klisna v pořádku, 2x po připouštění)
24 tis. ustájení
cca 2 tis. očkování
3,2 tis. strouhání
1,4 tis. odčervení
Plus bych započítala vitamíny pro březí, krmivo pro březí.
A to jsem ještě nepočítala výdaje na léčení případných onemocnění nebo úrazu.
Jsme skoro na 50 tis. za rok. Jenže klisnu musím mít i s hříbětem ještě půl roku po porodu, takže připočtěme ještě tak dalších 15 tis. A leckde i na pastevku se platí ustájko i za hříbata, tedy od jejich narození (např. Nordranč).
Myslíte, že by se to zájemci vyplatilo, kdyby vám měl ještě platit nájem za klisnu? To pochybuji, navíc když výsledek (tedy hříbě) je nejisté... neb nikdy nevíte, co se může stát. A jaké hříbě se narodí, zda bude zdravé a korektní, už vůbec nemluvím o tom, zda bude splňovat očekávání...
No to je to samé co vyšlo mě ;)) cca 60000-70000kč jen režie , pokud majitelka chce ještě nájem za klisnu inkubátor suma je celkově nehorázná a to nedej bože aby se něco poondilo. Příjde mi to dost vypočítavé.
Mno vypocitave bych to nenazvala,ale budiz jsou to Vase nazory.Kazdopadne i tady mezi konaky se nasel nadsenec ktery ocenil kvalitni klisnu a chce si rekneme tomu udelat hribe jake chce,myslim tim vyber hrebce atd.Vse je podlozene smlouvou,klisna je pojistena takze ani kdyby se nedejboze stalo neco necekaneho neodejde najemce se svesenou hlavou a prazdnou kapsou.Mimo jine 18 mesicu pronajmu vyjde na 54 tis,nepocitam vydaje co se tyce ustajeni,ockovani,strouhani,pripusteni,krmeni atd. atd.
wildspeed
napsal(a):
Mno vypocitave bych to nenazvala,ale budiz jsou to Vase nazory.Kazdopadne i tady mezi konaky se nasel nadsenec ktery ocenil kvalitni klisnu a chce si rekneme tomu udelat hribe jake chce,myslim tim vyber hrebce atd.Vse je podlozene smlouvou,klisna je pojistena takze ani kdyby se nedejboze stalo neco necekaneho neodejde najemce se svesenou hlavou a prazdnou kapsou.Mimo jine 18 mesicu pronajmu vyjde na 54 tis,nepocitam vydaje co se tyce ustajeni,ockovani,strouhani,pripusteni,krmeni atd. atd.
Mohu jen gratulovat že se vám takový,,nadšenec ,, našel. protože ho hříbě výjde na cca 120 000kč a za to se dají koupit i dva velmi kvalitní koně. ;)