Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2013 15:45
martulinka

XXX.XXX.168.17

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na žlutáky a plaváky... myslíte si že tyto barvy koní jsou často nemocní náchylní i na rakoviny apod...??? Nebo nějak zvláštní ? děkuji za odpovědi ;)

10.1.2013 22:49
gagaanikar

XXX.XXX.77.81

mě se moc líbí... nemyslím, že zbarvení tak zásadně ovlivňuje zdraví... to bych se bála spíš u běloušů a vybělujících šimlů nebo tak... můžou mít problémy se sluncem

11.1.2013 08:00
helčam

XXX.XXX.235.9

Pokud to vezmeme z pohledu fylogeneze barev. Tak žluťáci vznikly (údajně, tuto informaci mám pouze z doslechu, tedy neověřeně) z běloušů. Jejich srst ale stoprocentě bude mít míň melaninu, pak by tedy mohla být náchylnost k melanomům (tedy to co trápí koně bílé) větší. U plaváků bych se toho zas tolik neobávala, neboť je to původní barva (sama po plavákovi toužím :D).

11.1.2013 08:03
helčam

XXX.XXX.235.9

A tak změna:
"palomino (izabela) – velmi světlí ryzák bez eumelaninu"
Takže z běloušů asi opravdu nevznikly :D, ale zvýšená citlivost tu nejspíš bude. (Ale jak říkám, já bych se toho zas tak moc nebála :). Koneckonců bílá je u koní dominantní barva a běloušů máme dost a zvládají to taky :) (I když ano riziko melanomů tam prostě je)

12.1.2013 19:18
skippy

XXX.XXX.254.80

U žluťáků a celkově u zesvětlených variant zbarvení je dosti častý jev morfén- neúplná pigmentace kůže. Nese to s sebou riziko vzniku melanomů a celkově je vyšší citlivost kůže, ale to by si člověk nemohl koupit nic, kdyby takhle uvažoval. Nicméně u plaváka bych se toho nebála.

Přidejte reakci

Přidat smajlík