nepřestává mě překvapovat ta koňská oddanost... nemůžu se nepodělit o svou radost... když jsem spolu s koněm dnes odjížděla z brigády v nedaleké stáji :) kam dojíždíme z domu asi 2 km... bylo půl deváté... můj koník stál v boxe plném sena (zatímco já makám, on má pohodlíčko), prostě zničeho nic, po pár hodinách klidného poflakování k němu přijdu, se sedlem a uzdečkou... kůň to příjme, sedám, ani se nehne... pak jde domů, přesně ví, kam jdeme... jde jistým krokem, jde, jako by věděl, že je potřeba se domů vrátit :) neprotestuje... předtím už měl práci na jízdárně, kde se též vyznamenal. Koně jsou tak ochotní a obětaví, nemůžu tomu ani uvěřit.
Bohužel u koní často lásku k člověku nevídám, jsou otrávení od člověka se odvrací a trávit čas s ním nechtějí (a přes to pro něj neustále pracují). Je hezké, že máš s koněm takový vztah :)
Co bohužel dost často vídám je u dosti lidí prohlášení typu. To je můj miláček, já ho hrozně miluju...bla bla bla. A výsledek? Hlavně že mají všechno sladěné do jedné barvy, ale že s koněm neumí správně zacházet (ježdění teď rači ani nezahrnuji) to už je nezajímá. Hlavně že mají stáj 10minut od domu, ale že je jejich "miláček" celí den zavřený v boxe a oni za ním stejně příjdou jen párkrát do týdne (jestli vůbec), to už je nezajímá. Hlavně že můžou jet na závody v krásném vybavení a oblečení, ale že jejich "miláček" na takovou akci ještě není pořádně připraven, to už je nezajímá. Vidím to kolem sebe pořád a neuvěřitelně mě to mrzí, zejména pokud takoví lidé říkají jak své koně hrozně milují (to není láska, ale sobeckost) a jediný kdo to odnáší, jsou jejich koně.
Teď se omlouvám, všem těm, co se o své koně opravdu pečlivě starají, a upřímně je milují. Samozřejmě vím, že je nás taky dost. Stejně jako není nic špatného ladit si vybavení do jedné barvy, či jezdit na závody (oboje taky dělám). Na prvním místě by však měl být vždy kůň a jeho zdraví a pohoda.
Jsem neuvěřitelně nešťastná z té hromady koní bez jiskry. (Pseudoježdění, které kolem sebe vidím pořád, a hlavně lidi co ho schvalují a jezdí tak - často i na sportovních kolbištích všeho druhu, to ani radši teď nepočítám).
A ještě jedna omluva, že jsem takhle změnila téma. To já na koních nejvíc miluji ty malé pokroky, když pracuji s koněm a vidím, že to má výsledky, že je hodinu od hodiny klidnější, že už se s ním nemusím zdlouhavě domlouvat, že to má smysl a kůň to oceňuje. Jejich schopnost odpouštět, snažit se a vyhovět je neuvěřitelná a kouzelná, lidé by se od nich měli lecos učit.