Tak v prvním případě je zjistit, proč nohy natékají. Pak je třeba řešit adekvátně. Např. naší kobý natékají nohy z ječmene (a to i ze slámy) takže když stála na pilinách, nohy nenatékali. Teď na pastevku máme trochu problém když málo chodí ve výběhu (po zmrzlém nebo bahně se jí tolik nechce) takže prostě musí častěji chodit a nežrat vůbec nic co obsahuje ječmen. Takže kdyby jsme řešili něčím jiným (třeba zateplováky uvedené v příspěvku výš v našem případě by to nepomohlo, ač jinému koni pomáhá). Takže zjisti co je důvod a pak teprve řeš co s tím. :)
Kobču mám asi skoro 3 měsíce a teďka jí začly natíkat nohy když jsem jí koupila granule, dneska jsem je vysadila, má to strašně nateklé, .. Dneska jsem jí dávala zapařovák, co poradil známý a mazala mastí, .. Nekulhá, chuť k jídlu má a je pravda, že v poslední době celkem nepracuje a žrádla dostáva pořád stejně.
Pokud jsem tedy dneska vysadila granule a zmírnila dávku ovsa ( pokud by jí to natíkalo kvůli těm granulím ) za jak dlouho si myslíte, že by to přestalo natékat, kvůli těm granulím?
Předem děkuji, ..
Moc mi na tom záleží.
terr
napsal(a):
Kobču mám asi skoro 3 měsíce a teďka jí začly natíkat nohy když jsem jí koupila granule, dneska jsem je vysadila, má to strašně nateklé, .. Dneska jsem jí dávala zapařovák, co poradil známý a mazala mastí, .. Nekulhá, chuť k jídlu má a je pravda, že v poslední době celkem nepracuje a žrádla dostáva pořád stejně.
Pokud jsem tedy dneska vysadila granule a zmírnila dávku ovsa ( pokud by jí to natíkalo kvůli těm granulím ) za jak dlouho si myslíte, že by to přestalo natékat, kvůli těm granulím?
Předem děkuji, ..
Moc mi na tom záleží.
Vypadá to na "otok z překrmení". Vysaďte jádro, granule, dávejte jen seno a vodu. Je nutný i pohyb, chodit na vycházky, lonžovat, ale v klidu. Na tyhle otoky naopak lépe ulevuje obstříkat studenou vodou (vytřít do sucha) a bandáže.
Otoky zmírní třeba už druhý den, zmizí po pár dnech, anebo taky mohou trvat i dva týdny.
Nepřekrmovat, ať se Vám nezchvátí.
Přeju, ať je kobyla brzo v pořádku
Bandáže nemáme dávat vůbec, prý jí to tak hodně nateklo z toho, že měla bandáže.
Jenže na jízdárně je to hrozné, ani lonžovat tam nejde. Je tam smog, který se rozpustil a pak zmrzl a koně v tom nemůžou ani chodit, .. :/ Takže nejspíš jen ty procházky v kroku na vodítku .. Děkuju moc za radu :) !
presne tak, moja chladaska je tiez nachylna na prekrmovanie jadrom, tiez jej nohy napuchli, ked jej susedia v dobrej viere prehadzali cez plot skoro polku kukuricnych listov z ich pola, pomohlo striekanie studenej vody kazdu hodinu a pomaly a sustavny pohyb, nemusim pisat aka nasrata som bola na susedov(postarsi dochodci)
Já jakékoli záhadné otoky nejdříve chladím.Pokud nemáte možnost proudu studené vody, existují i chladivé gely či emulze.Tam je aplikace možná kdekoli.
Také se mi velmi osvědčil Flogestan.je to jakási obohacená bílá hlína.Rozděláte s trochou vody a napatláte na postižené místo.Spolehlivě otok vytáhne,je li to poškození měkké tkáně. Má taky tu výhodu,že lze použít jako obklad teplý ,rozděláte li s teplou vodou.
Ale to by vám musel stejně prodat veterinář,myslím.
http://pece-o-srst-koni.heureka.cz/equistro-flogestan-1-kg/#buy-there
Našla jsem na internetu, je to ono? .. :))
Ano,tohle používám.
Mě se velmi osvědčil.Když přijde kůň z nějakým otokem nejasného původu(kde není otevřená rána,hlavně)napatlám Flogestanem.Tenkou vrstvou.V konzistenci cca zubní pasty.Za nějakou dobu to na noze vyschne, pouze znova zvlhčím.Druhý den omyju,znovu napatlám.Ve vašem případě by to mohlo pomoci.
Dříve jsem takto na zmírnění otoků dávala jílovitou hlínu s trochou octa.Ale Flogestan je účinnější.
Držím palce
Pokud by Flogestan do týdne nezabral,volejte veterináře,sono,nebo rentgen.Namazané plochy ničím nepřekrývejte,rozhodně nebandážujte.Jen občas navlhčete.
Taky bych si pečlivě přečetla složení granulí,pravděpodobně tam bude něco,co kobyle nesedí.Někteří koně třeba natékají po ječmeni.
Děkuju moc, jste zlatá :)
Ty granule dělá jeden pán doma, kamarádka má doma 14 koní .. a žádnému nic, .., ale MOŽNÁ to bude těma granulema .. Ona byla zvyklá žrát jen oves, seno .. Teďka začla dostávat senáž a aji ty granule, ale obsah těch granulí si asi nepřečtu, protože to tam není napsáno, ale mělo by tam prý být všechno.
Dneska ty nohy měla celkem dobré .., Doufám, že ta mast zabere.
Takže jí mám ty nohy namazat a pak už nemazat, jen to vždycky navlhčit? :)
Každý kůň je jiný,třeba jí vadí náhlý přídavek nezvyklé senáže i granulí.Něco z toho jí nesedí.Taky možná v kombinaci s menším množstvím práce,než je zvyklá?
Nechala bych jí tradičně na seně,trošku ovsa.Pokud splaskne,zkusila bych pomalu přidat senáž.Nebude li reakce,nějakou dobu,tak ponechat senáž.Ale domácí granule,u kterých není možné zjistit složení ,bych rozhodně vynechala.
Flogestan se vám neztratí.Namažete,je to vlhká vrstvička bahna.Pak během dne sama uvidíte ,jak to vysychá ,drolí se a opadává.Tak jsem to navlhčila,nebo doplácala trochu nového.Na noc.Ale nejdéle za dva dny důkladně očistit,okartáčovat,omýt.Podle potřeby znova dokola.Ale nám to zabíralo nejdéle do týdne,spíše dříve.
Písněte výsledek "léčby"
Je pravda, že teďka opravdu nepracuju, tak jako předtím a celkem to jde na ní vidět :/ ubraly jí strašně svaly na zadku, uplně jí to ochablo .. Ono, ve stáji taky nemají 2x velké teplo, takže to těm nohám taky nepřidá, že .., ale zítra obědnávám mast a kupuju zateplováky, uvidíme. Jo, dneska dostala po třech dnech hrstku ovsa, ..
Určitě napíšu, .. :)) jsem sama zvědavá. A moc díky za radu! :)