Ahojte ve spolek... CHtěla jsem se zeptat jak učíte koníka aby se nebál překážek, nekoukal na profily... Mám klisnu je jí 11 a já jsem jí dostala jako druhého koníka. Jezdila jsem s ní k trenérce, pravidelná práce nám pomáhala, klisna se stala ohebnější a téměř super o mnoho klidnějším koníkem a lehká drezura ji šla...(a to jezdila na louce kde kolem jezdili lidi s kočárkama, autama- chodili tam psi a děcka). Co se týče ale skákání a kavalet, je to hrůza.. Kavaleta položená na zem jí připadá jako nějaký veleskok
Párkrát se dařilo, skákala barevné překážky na kterých byla položená třeba bunda, pak jsem přidala na skok plyšáky a různé barevné věcičky. Snad největší úspěch byl že skočila maličký balíček slámy. Jenomže jednou to skočí a podruhé dělá jak kdyby to nikdy neviděla.. bojím se že jak mě začne poslouchat a začne pěkně skákat přijedu na nějaké veřejňáky nebo hobbíčka (které jsem chtěla zkusit) a zase by obíhala překážky a zastavovala se a dělala jako kdyby nikdy skok neviděla
máte někdo nějaké zkušenosti s takovým to případem??? Co mám dělat?
Trenérka už mně bohužel netrénuje.
Děkuji za veškeré rady
embrrr
napsal(a):
Ahojte ve spolek... CHtěla jsem se zeptat jak učíte koníka aby se nebál překážek, nekoukal na profily... Mám klisnu je jí 11 a já jsem jí dostala jako druhého koníka. Jezdila jsem s ní k trenérce, pravidelná práce nám pomáhala, klisna se stala ohebnější a téměř super o mnoho klidnějším koníkem a lehká drezura ji šla...(a to jezdila na louce kde kolem jezdili lidi s kočárkama, autama- chodili tam psi a děcka). Co se týče ale skákání a kavalet, je to hrůza.. Kavaleta položená na zem jí připadá jako nějaký veleskok
Párkrát se dařilo, skákala barevné překážky na kterých byla položená třeba bunda, pak jsem přidala na skok plyšáky a různé barevné věcičky. Snad největší úspěch byl že skočila maličký balíček slámy. Jenomže jednou to skočí a podruhé dělá jak kdyby to nikdy neviděla.. bojím se že jak mě začne poslouchat a začne pěkně skákat přijedu na nějaké veřejňáky nebo hobbíčka (které jsem chtěla zkusit) a zase by obíhala překážky a zastavovala se a dělala jako kdyby nikdy skok neviděla
máte někdo nějaké zkušenosti s takovým to případem??? Co mám dělat?
Trenérka už mně bohužel netrénuje.
Děkuji za veškeré rady
Vím, že to sem nepatří, ale jentak z nudy se podívám sem a pak na fb a tam koukám, že koukám na Vás
Bospor-kobču nebaví nic... Nebaví ji skákat, nesnáší lonžování, na procházkach furt šlape po nohách a chce se přetahovat... to ji mám nechat stát?!! a když s ní chcu dělat přirozenou komunikací která ji jediná baví hned se do měn všichni pouští jak ji tím neničím, jak toho nebude využívat a tak... To jsou ti zajímaví lidi z ifauny
embrrr
napsal(a):
Bospor-kobču nebaví nic... Nebaví ji skákat, nesnáší lonžování, na procházkach furt šlape po nohách a chce se přetahovat... to ji mám nechat stát?!! a když s ní chcu dělat přirozenou komunikací která ji jediná baví hned se do měn všichni pouští jak ji tím neničím, jak toho nebude využívat a tak... To jsou ti zajímaví lidi z ifauny
tím se nabízí otázka,, proč jí vlastně máš ?,,
Jinak pokud přirozené komunikaci rozumíš, nevidím důvod jí nedělat, at si lidé říkají co chtějí ,pokud je kobyla spokojená, kdybych měla s koňmi dělat jen to co se líbí lidem mám s koní nervocaky co běhají 3xdenně jízdárnu. Každý kůň má rád něco jiného a pokud ti to nevyhovuje, dej jí pryč a najdi si jiného koně. Takhle budete otrávené obě ;)
embrrr
napsal(a):
Jinak pokud přirozené komunikaci rozumíš, nevidím důvod jí nedělat, at si lidé říkají co chtějí ,pokud je kobyla spokojená, kdybych měla s koňmi dělat jen to co se líbí lidem mám s koní nervocaky co běhají 3xdenně jízdárnu. Každý kůň má rád něco jiného a pokud ti to nevyhovuje, dej jí pryč a najdi si jiného koně. Takhle budete otrávené obě ;)
kessi
napsal(a):
Na ifauně končím, vidím že lidi tady moc lidem okolo přejí Kobylu mám proptože sem ji zachránila, yvtáhla ji z nějvětších s prominutím s*aček kdy ji zmlátili bičem tak že ji valila krev jen kvůli toho že nechtěla jít do boxu který mel dvěře 1 metr do šířky a ona měla prdel sedřenou až na kost!'
proto jí mám..protože sem ji zachránila jak všichni tvrdili že je to zlý kůň... Neprodám ji znovu protože ji je 11 a měla 9 majitelů! Slíbila jsem ji že já jse její poslední.. kdybyhc ji prodala dají ji na jatka nebo skončí tak jak předtím umlácený do krve, vyhublá, sedřená a týraná.
embrrr
napsal(a):
Na ifauně končím, vidím že lidi tady moc lidem okolo přejí Kobylu mám proptože sem ji zachránila, yvtáhla ji z nějvětších s prominutím s*aček kdy ji zmlátili bičem tak že ji valila krev jen kvůli toho že nechtěla jít do boxu který mel dvěře 1 metr do šířky a ona měla prdel sedřenou až na kost!'
proto jí mám..protože sem ji zachránila jak všichni tvrdili že je to zlý kůň... Neprodám ji znovu protože ji je 11 a měla 9 majitelů! Slíbila jsem ji že já jse její poslední.. kdybyhc ji prodala dají ji na jatka nebo skončí tak jak předtím umlácený do krve, vyhublá, sedřená a týraná.
Jo naprosto souhlasím, je tu víc rejpalů než těch, kdo pomůže.
Do mě tady rejpalo tolik lidí..a to mě ani neznají.
Je fakt, že když někdo nezná koně a člověka je těžký posuzovat.. taky jsem jezdila takovou kobču, kterou nic nebavilo a když uviděla sedlo šklebila se a kousala. Docela se jí nedivim chodila na jízdárnu s začátečníkama a chodila jak želva, za to v terénu to byla ta nejrychlejší..ale dostat ji někam, když měla svůj den bylo fakt něco.. Nevím, co bych ti poradila já, ale podle mě by to chtělo nějakou změnu aby to kobču začlo znova bavit..vymyslit si na ní něco Třeba s tou kobčou co jsem jezdila já tak u ní mi pomohlo, když jsem jezdila s někým ven..to si nevymýšlela..sice musela jít první, ale hned bylo vidět, že jí to baví víc než to ploužení, když jsme šly samy...Ale to by tu musel někdo poradit a nerejpat..takový lidi nesnášim..samy by nevěděli co s koněm a pomoct nedokážou jen rejpat a rejpat.
embrrr
napsal(a):
Nevím co jsem napsala rýpavého?! asi jste nějaká přecitlivělá, či co.
Pokud jste jí zachránila jak píšete, tak se divím že o to ještě víc, že se zabýváte tím co vám kdo řekne, na vašem místě dělám co je pro kobylu nejlepší a lidi at vám vlezou na záda, ale to už se opakuji.
Tenhle váš výkřik spíše vypadá jako že se cítíte nedoceněná ,za to jaký dobrý skutek jste udělala, což je docela škoda.
Z vlastní zkušenosti vím , že cesta do pekel je dlážděna dobrými skutky. Tak dlouho jsme s manželem pomáhali kde to bylo třeba, že nás to ted bude stát střechu nad hlavou, ale to je prostě život. Pokud jste jí chtěla pomoc , je to jen dobře, pokud čekáte slávu za zásluhy, nedočkáte se jí a tím to přístupem ze sebe udělate akorát , trapnou,, nic ve zlém, prostě tak to funguje.
Jinak ano, sem si vědoma že za to mi nikdo líbat nohy nebude... Nikdo v minulosti tu klisnu neměl rád, její majitelka neměla peníze ani sama pro sebe a chtěla se jí zbavit..mám ještě jednoho valáška je mu přez 20 let- jé dýchavčivý, má medvědí postoj, flegmonu a jak jsme ho kupovali měl rakovinu kopyt.. Hrůza, ale za vše mohlo to že byl odjakživ týraný a využíbvaný prostě na vožení děcek kvůli jeho dokonalé povaze. Silně na to dojel.. Bojím se že klisnu zničím...bohužel jsme maličké městečko a trenéři nedej bože stáje kde cvičí koně tu nejsou :( jen v okolí kde bycc musela jezdit přepravníkem který taky chybí a není ani řidič ani tažné auto... proto sem se snažila poptat se tady :(
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.4
embrrr
napsal(a):
Jen ten detail, že s ní nechcete "dělat přirozenou komunikaci", ale učit jí blbostem, které navíc taky asi moc neumíte, když jí nebaví ani základ, to je ten důvod, proč Vás tady všichni kamenují Obraťe se na člověka, kterej Vám s kobylou pomůže přímo na místě, ne na pochybnou internetovou diskuzi. A že jste jí zachránila... jo, takovejch bylo je a bude, ono taky záleží, jak vše prezentujete
ono to, že se každého koníčka musí zachránit a ujímají se jich holčičky, který si myslí, že po 1 kurzu PNH umí "přirozenou komunikaci". Třeba jste i fajn člověk, kdo ví, takhle v písmenkách se to těžko pozná. Začnete se více věnovat kobyle a ne tomu, co baví vás, a třeba nebude tak strašně znuděná a začne dělat věci s radostí. Když jste jí už zachránila, tak to dotáhněte aspoň do konce...
Káťa
Asi takhle, netřeba opakovat co napsali jiní (ač vás neznám, prakticky souhlasím se vším co bylo napsáno). Ale každopádně pokud se chcete s koněm někam posunout, je třeba zpomalit a posilnit základy. Přirozená komunikace není o tom hrát si s koněm v kruhovce, ale o tom s ním správně komunikovat a správně k němu přistupovat. Takže zvládá kobyla důvěru ve vás? Vidim spoustu lidí, kteří chtějí hlavně skákat a jet na hobby závody ale už nevidí, že jejich koně nezvládají důveru, respekt a základní poslušnost. Myslím, že by bylo opravdu vhodné najít někoho, kdo vám pomůže osobně.
Koukám každá rada k nezaplacení. Myslím, že jsi se tázala na to jak kobylku naučit, aby se nebála profilů při skákání. Občas každý kůň má s něčím takovým problém a musí se tím něco dělat, nemůžeš přece aby se kůň něčeho bál, tak to nechat být. Musíš jí ukázat, že není čeho se bát, nevím co všechno jsi vyzkoušela a jaká doopravdy kobylka je.
Je fakt že už není nejmladší a proto to mlůže být i složitější jí přimět aby se nebála banálních a celkem obyčejných věcí,
Co takhle si jí vzít na ruku na jízdárnu nebo někam kde máš rezendaný překážky. Pokud s ním občas děláš přirozeniou kominikaci, mohlo by ti to pomoci. Ať kobyla chodí za tebou, jen tak se procházej okolo překážek a dělej jako by tam vlastně nebyli, občas se u některý zastav nech kobylu jí očuchat a pochval jí, na to nezapomínej!! Pokud udělá sebemenščí pokrok, vždy jí pochval. Dej si klády na zem,sem tam je přejdi, pak třeba jen zkus kobylku vyslat na kruh přes kladinu na zemi, udělej třeba dvě kolečka na obě ruce, pochval a jdi dál, zkus třeba jinou barevnou variantu a pořád to opakuj až kobyla pochopí že jí to fakt nic nedělá.
Pokud něco chtít nebude, nenuť jí, nech to být a zkus se k tomu vrátit později nebo jindy.
Když uvidíš že na ruce je v pohodě, vlez si na ní a to samý opakuj ale ze sedla, hlavně na ní nespěchej, držím palce