otravuje mě když se mi smrskávají příspěvky co jsou navíc k těm 127 nejdou mi přečíst
verčo nášlapky se dělají do podkov jestli je má tak ti nepomůže nic jen pod ně dát vložky a to může jen kovář. v bosých by se dělat neměli a když, tak by měli brzy vypadnout. honza má taky špalkový kopyto a nedělají se mu nášlapky víc než jiným koním. tím kopytem to není.
bospor
napsal(a):
otravuje mě když se mi smrskávají příspěvky co jsou navíc k těm 127 nejdou mi přečíst
verčo nášlapky se dělají do podkov jestli je má tak ti nepomůže nic jen pod ně dát vložky a to může jen kovář. v bosých by se dělat neměli a když, tak by měli brzy vypadnout. honza má taky špalkový kopyto a nedělají se mu nášlapky víc než jiným koním. tím kopytem to není.
Právě, že podkovy nemáme:( ale nášlapky tam byly tedka v pátek fakt hnusný, zledovatělý, nešlo mi to vůbec ven, ale udolala jsem to......
bospor
napsal(a):
tak to určitě! ale z bosých kopyt snadno vypadnou a není potřeba je pracně šťourat
Ja myslim ze to spalkovy kopyto ma dlouhy patky,uzkou strelku,je konkavni-tak takovy je pak opravdu jako konzerva,tak si dovedu predstavit ze se ten snih tam poradne narve. Asi by to chtelo dat sem fotku.
bospor
napsal(a):
taky si myslím. proto jsem někde psala, že je to těžký, když nemáme ani fotku a že by možná pomohlo otevřít kopyto. ale zas jen hádám, když nemám ponětí jaká je skutečnost
to jo, no hlavne ze se nic nestalo. U nas vcera lilo celej den a ve vybehu je pres pulku jezero . Za chvili prilitnou zas racci.
Ja bych nejradeji sbalila kone a odtahla do Mongolska.
No, střelku má strašně hlubokou, jinak kovář mi přijede za týden na pravidelnou korekturu, holky, jak je to tedka s tim zákonem? to si mam brát od kováře stvrzenku?
Právě, preventivne desinfikujeme, protože kladrubáci to prý takhle hluboký mají.... kobyla ta nemá s ničím problém, akorád na jaře budu muset začít kovat na zadky, máme vadný postoj.....
Na zadkách žádné nášlapky neměl ale na předkách to měl jak podpatek, z jednoho mi to šlo hned, u druhého jsem nadávala jak špaček a ještě jsem se nabodla kopyťákem
Kopyto v pátek vyfotím
V Praze jsme už bez sněhu, a chodíme jenom v bundě a pod tím tričko Fakt zima k nezaplacení letos, ještě že neprovozuji žádný zimní sport, bych byla asi naštvaná
Už chci doopravdy léto, nebo alespoň jaro
v pardubicích jsme taky bez sněhu. jen led nebo bláto humus hnusnej
na konci výběhu mám řadu velkých smrku a je tam sušejc tak tam koně postávají a koukají. nebo v boudě. tam je taky sucho. fakt mám radši mráz a sníh
v pátek jsem pustila koně na louku. aby se proběhli a míše na focení
http://charlys.rajce.idnes.cz/25.1.2013_Lazne_Bohdanec
taky mám novou jezdkyni zatím je ohromně šikovná
na ježdění i na focení
http://kacena4288.rajce.idnes.cz/patecni_dopoledne_na_Bosporu_u_Ivci/
a byla tu taky zase bára
http://bospor.rajce.idnes.cz/13.1.23-26_Bariny_fotky/
musím si užit společnost než odjedu do špitálu už se mi to blíží
jak běhali po louce, tak honza zakopnul nebo co a po sněhu pěkně jel nejmíň 10 metrů. jsem udělala podél 20 kroků
ještě že byl ten sníh
Tý jo,Ivčo,to byl teda držkopád,fuj,
doufám,že se moc nepomlátil Honzík,ale myslím,že byl dobře vykulenej z toho,jak jel...
Oni ty naše nášlapky tam nedržely jako přibitý,jak koníci popošli pár kroků,tak vypadly,ale tvořily se,to jsem pozorovala.
Markét,o bahně mi ani nemluv,
sníh už je totálně všechen fuč a zbylo jen bahno,bahno a zase jen bahno.Samozřejmě se Šoník s Monďáskem hned vyváleli,no,ti vypadají,to je dílo.
Ale víte,co mě pořád udivuje?Že Šoník s našima koňma peče daleko víc a oni s ním,než s tou ustájenou kobylou,jako kdyby věděl,že oni a on jsou naše a že zanedlouho budou spolu všichni 3 dohromady tvořit svoje stádo,jezdit ven a podobně,asi jak se na to těším já,tak oni to zřejmě něják přebírají nebo co...
Dneska to tu fčí hodně,ale je to teplý,tak by to mohlo hezky vyschnout,na což ovšem čeká Moruš,až se to bude hezky matlat a lepit,ona tohle úplně mokrý bahno na těle moc mít nemusí,ona si počká na to lepidlo.
No,nevím,co budouklucí dělat,až je budeme seznamovat.Ještě si myslím,že to bude dobrý,když bych třeba odvedla Moruš třeba na dvůr,ale jakmile tam bude ona,nevím,jestli si jí nebude Monďásek před Šoníkem něják moc hlídat.
Tady se Monďásek ujišťuje,že je Moruš jeho.
Ona ho ale vzápětí pěkně rafla
,ona si na nějáký něžnosti nepotrpí.
honzovi se nestalo vůbec nic jen byl drobátko otřesen a už nechtěl běhat odklusal na zahradu a nechtěl jít ven. ani pak o pár dní dýl. povídal, že v žádným případě
tady nám zbyl nějakej sníh po lese. místy jsou chuchvalce studený mlhy a tam je i sníh doufám že teda pořádný teplo i přes noc aby se ta voda vcucla
ale, když každou chvilku prší, tak nevím nevím
Tady se to už taky povětšinou vcůclo,ale tady upředu je pořád bahno,ale to tu bude,než bude jaro,pak,jak začne hřát sluníčko,tak to vyschne a je to dobrý.Šoník ale stojí klidně po spěnky v bahně
,místo aby popošel kousek dál,kde už je to o hodně lepší.
Šlacha zatím drží,i když už byla zahojená z 95 % a ten .......,
co tu má ustájenou tu kobylu,přestože věděl,že jsme Šoníka měli tejden zavřenýho kvůli šlaše,a že nesmí v tom výběhu běhat,tak samozřejmě honil tu svojí kobylu ve výběhu,no a Šoník,jak viděl,že kobyla lítá,tak lítal taky,a zase šlacha pak do rána trochu natekla,
on fakt jinak Šoník bez nějákýho podnětu,aby šel sám běhat,tak to ho nenapadne,
ale jak viděl tu kobylu,tak se přidal.
Naštěstí teda nekulhá,
ale ten tydýt mě fakt naštval,ach jo,proč my nemáme štěstí na lidi,s koňma vyjde člověk normálně,ale s lidma-někteří jsou opravdu jak říkala tůdle Janina-napřesdržku.
Tady byl podvečer taky pěknej slejvák,takovej,že to bylo jak v hororu
,vítr mlátil vším,a déšť prudkej bičoval okna,až jsem se bála,
ale naštěstí to všechno trvalo tak max.5 minut,a bylo po všem,
trochu mi to připomnělo,že zas v létě budou bouřky...
Mám toho bahna na sobě pořád něják málo,musím si něco ještě na sebe navalit.
Ivčo,nevynadala,
až se uvidíme,tak Ti povyprávím podrobnosti
,už jsme z něj tady na palici,
hlavně teda mě daleko víc štve,jak se chová k tý svojí kobyle,ona právě jak ho má pod sebou,tak se občas po něm ožene,no a on jí pak za to honí,pak jí láduje pamlskama,když je uvázaná,no hrůza,a my na to tu musíme koukat...
Naštěstí se brzo stěhuje pryč,
ale pořád si kladu otázku,proč zrovna my máme takovou smůlu na lidi...
asi přijedu zase na jaře. pokud budu schopná cestování. zhruba ve stejnou dobu jako loni.
já jsem s míšou v pohodě. jen je na mě trochu rychlá
nechci nechat honzu zase lítat, takže se pomalu učí, že kůň před ním může lítat a honza nesmí
všechno zlý je pro něco dobrý
karel se zase občas učí, že je možný chodit i za jiným koněm
Ivčo,těším se.
Moruš tohle umí,že když jí odjede jakýmkoliv chodem koník před ní,tak ona ví,že ona musí dodržovat směr a rychlost,je fakt šikovná,
teda Václav Bořánek,
že to uměl vysvětlit a opravdu to perfektně funguje.
No to víš,že to jednou zkusí,jestli by to dneska nááhodou nešlo,
ale stačí jedno kolečko a je jí jasný,že jdeme krokem,zatímco ostatní cválají,mám hroznou radost z tohodle,že to umíme,že jsme nebyly líný a na kurzy jezdily,fakt nám to hodně dalo.
Ale v tý době,co jsem já jezdila na kurzy,tak byla cena pro diváka 500 Kč,to se dalo,ale dneska mi přišly propozice na kurz ku Praze a jako divák bych platila 750 Kč.
No jo,všeckko se zdražuje,ale já zase říkám,že ty peníze za to opravdu stojej,není to že by to člověka zruinovalo a pokud mám s koníkem nějáký problém,tak ho nejde vyřešit tím,že se zeptám někde na diskuzi lidí,které neznám,nevidím jeijich práci s koníky,nevím,jaký mají zkušenosti,raději dám ty peníze někomu,o kom vím,že o tom něco ví a něco naučí.
jj míša s ním chodí sama. někdy pěšky někdy pod sedlem a občas jedem spolu. jestli dřív jezdila s někým nevím. dost pochybuju. už jsme loni byli i na hromadný vyjížďce a dobrý
dneska jsem byla s káťou nová jezdkyně
je fakt dobrá
ahoj, to jsem já s tou rozkoplou makovicí Jarko, kolik si berete za ustájko? Nedávno museli dát na jatka kobylu, co s ní můj valach asi rok a půl žil - musela jsem ho tedy přestěhovat, ale mám ho daleko, je málo pod dozorem a majitel pastviny je takovej ... jinej, no. Už na něm nikdo nejezdí (má problémy s předníma - zejména na tvrdém povrchu). Na krokovky by asi mohl a po měkkém i klusat či cválat, ale mám na kom jezdit (víc než zvládnu), tak nevidim důvod lézt na chromáka... Je to ČT, 175KVH, nar. 1997, vychovaný, zvyklý non-stop venku, ale má velmi krátké chlupy a tak mu je ve fujavici zima - něco kam by se schoval je prostě nutné. S koňma se snáší velmi dobře. Před týdnem jsme ho převezla do nového stáda (mezi další 3 koně), očuchali se a bylo po seznamování...
tak rychle zapadnutí do stáda jsem ještě neviděla. Byla jsem tam další 3h a nic
Není dekovaný ani okovaný, pravidelná veterina. No a já jsem dospělá a makám jako šroub, takže zaplatit za péči není problém
Bydlím na Kladně
Amazonko,napiš mi na mejla spurkovi@volny.cz.
Ivčo,a holčina už uměla jezdit,nebo se naučila až u Tebe?
Ivčo,to není cena za dva dny,ale za jeden.
http://www.toulcuvdvur.cz/details/3105745-horsemanship-i/
to je tada docela pálka no já jsem levnější no
katka začíná u mě
chtěla bych mít její talent
tady každou noc prší, ale včera jsem si na vyjížďce užili i sluníčko před den je hezky. sice čím dál chladnějš, ale pořád to jde
Ivčo,prosím Tě,nevíš-dá se tohle použít jako třeba na Moruš,když je nasedlaná,na tahání saní normálních dětských,když to dodám těma -hergot,nevím,jak se tomu říká,ale na konci těch pobočáků víš,co myslím?
A asi bych k tomu dodala ještě rozporku...
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/21503900/Pobocnice.php
V sobotu jme plavali v blátě a v neděli zase všechno přimrzlo takže se nedali zase uklízet bobky, tam toho je na té pastvě, taky sbíráte?????
Ale v neděli sice mrzlo, ale zase krásně svítilo sluníčko
Fanda s dekou je pak alespoň krásně bílej, ale jak přijedeme hodim na něj deku, už leží na zemi, takže si udělá krásné dredíky
Werčo,já sbírám průběžně,nejvíc okolo přístřešku,kde oni kaděj,nebo i v přístřešku,když jsou líný vystrčit tu prdíznu na mráz,
ale to mi neva,tam se to sbírá dobře.
A pak celej výběh vždycky sesbírám,když je jaro,vyberu nádhernej den,sundám bundu a už jedu jak fretka,je fakt,že mi Olda pomůže a je to za chvilku hotový,a pak už se to krásně udržuje.
Sedim na zrzince, druhá holčina Lucka - je přítelova kamarádka ze základní školy Ono na Evitu nikoho moc nepouštíme, protože tedka na ní leze zase jaro, tak zlobí a bojíme se aby někomu něco neudělala, je jak tajfun......
No jsme v sobotu uklízeli právě taky v rohu u boxů, oni naštěstí bobkují jenom podél ohrady, ve uprostřed není ani bobánek, a čím to sbíráte?
Jenže máme tak 10% protože i v sobotu to bylo přimrzlé, a tedka ve středu má být teplo, a ke konim jedu až ve čtvrtek.... tak snad to ještě půjde.
Si říkám, tedka tam máme dva koně a bobků je požehnaně, v sobotu přijede snad nová kobylka a další měsíc si u nás paní ustájí kobylu, protože koupili penzion ve vesnici, a měla by to do její nynější stáje daleko. To snad budou bobky všude...
Lopatou,Werčo,prachobyčejnou aluminiovou lopatou,
ale v přístřešku,kde je písek,tak těma vidlema na piliny,jinak by se s tím bral i písek a to nepotřebuju.
Ahá,tak už Tě poznám.
Hele,ale i když budeš mít víc koní,tak se to dá sbírat průběžně,jako to dělám já,seberu každej den něco,samozřejmě,že když je to přimrzlý,tak to nejde,
ale pak jdu,jak to rozmrzne a sbírám,co jde.
ženy, mám konečně nové sedlo...je nááádherné a pohodlně, už jsem ho musela v práci hned vyzkoušet
dnes vyčistím to moje čuně a hned jí ho musím vyzkoušet.
Jinak nějak nestíhám, v práci dost práce...dodělat papíry aby se mohly poslat daňovému
čtu vás pravidelně, ale nepíšu
už nám porodily 4 ovečky..na jednu ještě čekáme...a už máme 9jehňat. první byli trojčata a jedno nám umřelo a ted poslední jsou taky trojčata, ale zatím vše ok.
No naši sousedi to dělají právě těma plastovýma vidlema na piliny, a mě to nešlo, hlavně v létě, když koně šli na novou pastvu, tak se do toho ta vysoká tráva motala a to bylo ke vzteku ¨
přítel našel doma staré, jsou to teda těžké vidle, bylo to dříve na mangul, brambory, na konci mají jakoby kuličky a né vpichy a těma se to dělá dost dobře,ale na mě jsou těžké
Sem říkala, že si musim koupit nějaké odlehčené nářadí, a pro prcky hlavně
No já bych sbírala každý den, ale jsem přes týden v Praze, kvůli škole a brigádě
a přítel se vrací večer až za tmy
Jaké sedýlko??
Máme taky ovečky a nějak se nedaří Dvě už umrzly, protože ovce je tahají furt ven na pastvu
Jinak Jaruško, jak budu kupovat tu kobylku, je to kříženec Čt x hucul, tak kam a jak mam poslat přepis majitele? já to ještě nikdy nedělala, a navíc, když je to kříženec, tak kam se to posílá a co? jenom modrý průkaz nebo i kopii kupní smlouvy?
nakonec mám turistické na chladnokrevníka
je krásné a má hlavně vysoké kolenní opěrky foto je stažené, ještě nemám nafoceno...jinak mám hnědé
naše ovečky jsou přes zimu doma ve stáji, takže umrznutí nehrozí
Werčo, dovolím si odpovědět i když nejsem Jaruška
Na křížence jsem posílala průkaz do Slatiňan na ÚEK spolu s hlášením o změně podepsaném původním majitelem, ale možná by stačila kopie kupní smlouvy. Klidně neváhej tam zavolat, jsou tam vcelku ochotní
Jinak kochačky, já pokračuju v ježdění bez sedla v kruhovce, protože terén u nás je totálně nepoužitelný Manžel mě trénuje a vymýšlí jednu blbinu za druhou, ale asi to dělá dobře, protože už v pohodě klušu bez sedla a bez sedla už i couráme tady po areálu, kde není nouze o různé bubáky v podobě vlající plachty, nebo hromádky popela po spálených větvích
Santana je úžasně trpělivá
a teda to, co ona vydrží mě neustále překvapuje, prostě je to zlatíčko
Za tu chvilku co ji mám, mám snad naježděno víc než za dva roky na Matějovi, i když i za tu školu kterou on mi dal ze země mu budu navždycky vděčná
Werčo,na týhle stránce si stáhneš dokument Hlášení změny
http://www.uek.cz/
a ten vyplníš Ty i prodávající a tohle Hlášení změny pak s modrým průkazem pošleš na adresu ÚEK ČR Slatiňany,Zámecký park 169,Slatiňany,PSč 53821
werča
napsal(a):
Ahoj Tak co vyrábíte??? My dneska začli uklízet bobánky ve výbězích, běs a hrůza, je tu bláto
v tom šmajdat , to je očistec.
Jinak u nás dneska začlo trochu zase sněžit, se z toho počasí zbláznim, buď ať mrzne, nebo ať svítí sluníčko.....
Já se chystala v neděli po vyjížďce, ale začalo opět mrznout a "materiál" k vyvezení stvrdnul v jednolitou hmotu tvrdosti kamene.
já jsme taky pro ustálení počasí - jeden den -15°C, další 10°C... Jsou to přílišné skoky...
Děkuji moc za rady
Musim se s vámi podělit o mou dnešní zkušenost, byla jsem v Praze nebo píš na konci se podívat na brigádu u koní, krmení a zavádění koní do výběhu.
Jedna jenom podívat, a za druhé už mě hned zapřáhli - tak nevadilo by mi to, kdybych měla někde v kapce holinky a bunda a gaťata na převléknutí, ale razim heslo, nejsem z cukru.
Za ustájení tam chtějí 6300, nechápu jak jím tohle někdo může dát. Sice mají jednu pískovou halu a krásnou kruhovku, ale malé strašně malé výběhy, krmení taky malinko a všude ale opravdu všude bláto
Byla jsem tam od 3h. do 8h a za odpoledne bych měla dostat 150kč,- z toho cesta tam a zptátky je 2h.....
Moje náplň by byla i docela v pohodě ale v tom šíleným blátu, přišlo mi že v tom nemají systém... nebo nevim....
Werčo,to je dílo,teda,
jestli jsi makala ve svátečních hadrech,
no a ty peníze,to je směšný...
Ale ten,co tu má ustájenou tu kobylu,tak taky chodí někam na brigádu,a dělá tam celej den asi 20 koní a má za celej ten den pětistovku,ale něco tam projede,takže nic moc...
Janí,to je skvělý,že na Matějovu školu vzpomínáš,ale já si pořád myslím,že ta jeho škola by Tě neposouvala nikam dál,
byla bys pořád na nějákým bodě,kde byses bála,co zase dneska vymyslí a co provede,takže takový furt napůl obavy,a ti koně tohle hrozně vycejtěj,a pak je s nima těžký pořízení,myslím si,že by bylo pro Tebe bejvalo daleko lepší,kdybys bejvala třeba Santanu měla od samýho začátku,byla bys už úplně někde jinde v dovednostech.Ale to nejde,že jo,tak je fakt,že si aspoň dneska hodně uvědomuješ,jaká je Santana poklad,
a já Ti jí moc přeju,bylo moc fajn,že jsi to rozhodnutí udělala.
Jaruško, oblečení už peru Docela jsem se propadala hanbou, když jsem takhle jela v metru, celá od bláta
...
Do toho se mi do rána udělalo ječné zrno, mam ho vždy, když se mi do oka dostane víc prachu.
Poslední dobou, jak navštěvuji ty stáje, a koukala jsem po koníkách, si uvědomuji, jak se ti naši koňomutové mají dobře, a to furt u nás vidim nějaké nedostatky, či tak.....
Foto: byli jsme o víkendu na chalupě, a náš Rikouš miluje teplo z krbu, tak tam takhle chrápal
Werčo,já tohle taky sleduju,a taky se nestačím někdy divit.
No jo,to se Ti nedivím,že jsi se styděla v tom metru,muselo to bejt hrozný,
no jo,využili Tě,protože viděli,že se dáš,musíš trošku příště si jít za svým názorem,já jsem se jen přišla předběžně podívat a né hned makat,to víš,to oni by byli blbí,kdyby Tě nezneužili,když si se dala.
Já jsem si tohle zažila v oddíle,kde jsem začínala,já makala jako pitomec a vyvolení si jen jezdili a já se do sedla dostala jednou tejdně na 10 minut,
takže doteďka jsem na tohle tak něják alergická.
Werčo,tak to Tě obdivuju,že to sbíráš těma bramborovejma vidlema,páč ty jsou fakt těžký jako prase,těma já bych sebrala tak 2 koblihy a byla bych K.O.
Ale zase na druhou stranu-nemusíš chodit do posilovny.
Edík trošku Šoníkovi ujídá.
posilovna jo, ale zase to fakt vemou všechno
Ten králík je boží, to se ani nebojí, že ho Šoník šlápne????
V sobotu přijede ta kobča, tak jsem nějaká nervozní, ale už se moc těším, si úplně přestavuji ten den, kdy přijede
Já nevím,Werčo,myslím,že se Eda nebojí,že ho Šoník šlápne,měl z něj obavy,když se viděli poprvé,ale hold zjistil,že mu Šoník nic udělat nechce,naopak,je rád,že tam má společnost,která s ním baští,tak jsou spolu v pohodě.
Akorát jednou se nám stalo,když jsem vedla podruhý do kruhovky Šoníka,že už Eda věděl,že bude bašta v kruhovce a přilítnul a motal se Šoníkovi pod nohama,
naštěstí Šoník pokládal ty nohy jinam,než byl zrovna Eda,
jinak by byl bejval Eda už opravdu placatej.
Taky se těším na tu Tvoji novou kobču,vypadá fakt dobře,
doufám,že budete spokojeni.
Tak oni ty koně jsou celkem opatrní na tohle Já mam psa krysaříka a kolikrát mi utekl ke konim, motal se jim pod nohama a naštěstní nic, on to bral jako strašnou srandu, že ho nemůžu chytit
ale už jsem myslela na nejhorší, hlavně vrátit se domu bez psíka, tak mě máma snad vydědí
.
Taky se těším, už jenom dva dny Dneska jedu ke koníkum, tak se těšim
Hlavně , což mi vůbec nedošlo, máme v sobotu ve vesnici masopust od 1h. a koník přijede kolem 3, tak doufám, že budou na druhé straně vesnice
No jako Moruš by tam Edíka nesnesla ani náhodou,ta by po něm šla jak slepice po flusu,
ta tyhle návštěvníky,ani psy,ani králíky,ani slepice,ráda nemá,hned to všechno vyhání tak,že má člověk opravdu strach,aby i ten malej hbitej pes stačil zdrhnout,s jakou razancí ona vystartuje a vyrobí ten moment překvapení,že ti psi chudáci koukaj,jakto,že to stvoření,který doteďka stálo jako socha,najednou se řítí takovou rychlostí,a rovnou proti nim...
Musím jí hlídat,včera zrovna jsme byli s Oldou ve výběhu a psi tam byli s náma,ale Fous s Cleuškou se drželi dál,ale středoasiatka se přišla mazlit k tátovi,kde ale zrovínka kousíček od nás,tak 2 kroky,stála i Moruš,ona taky musí bejt všude,
ale Olda to o ní taky ví,tak na ní hučel,ať Čakinu nechá na pokoji,že ona jí nic nedělá,tak Moruš ať si jí taky nevšímá,jenže tohle se koním špatně vysvětluje,když prostě ona má pocit,že si hlídá to svoje území,tak hold si musíme hlídat psy,na driuhou stranu jsem za tohle docela ráda,že je taková,páč v případě,že se tam dostane pes a logicky by zaútočil na opticky nejmenšího koně,tak si myslím,e Moruš by spíš zrakvila toho psa...
Ona pak jde po něm zadníma i předníma,
jí je to pak fuk,hlavně se toho čokla chce zbavit.
Hele Jaruško, myslíš že jí mam hned šoupnout k fandovi a evitě? nebo nejdřív vedle samotnou do ohrady?
Já výdycky znala, že koně mají být oddělený a pak e teprve k sobě pustit,ale na podzim souedi přivedli novího koně a hned ho dali k ostatním....
Jak znám Evitu, tak ta se hned podřídí, horší ti bude s fandou, ten do tedka občas evitu kousne nebo dost žárlí :-D
No já bych raději jí dala na chvíli vedle do ohrady,aby na sebe viděli a případně se mohli i očuchat,to poznáš podle chování koní,co by dělali,stačí třeba jen 5-10 minut,a pak je třeba pustit společně,ale hlídat,klidně si tam sedni,udělej si kafe a pozoruj,raději dýl.
Já bych tohle nikdy nemohla udělat,abych dala úplně cizího koně(i kobylu)hned k našim do stáda,valacha by vždycky zmasakroval Pierot,ale ten už tu není,ale Monďásek pro změnu útočí na kobyly,nevím ani ještě,jak by se zachoval k Šoníkovi,
to jsme radši ještě nezkoušeli,ale tu kobylu,co tu je ustájená,a ona je o mnoho větší a mohutnější než Monďásek,tady naháněl docela fest
,musela jsem je oddělit.S Dituškou si pak na sebe zvykli,ale tuhle kobylu něják nemůže pořád vystát.
Furt se na ní šklebí už zdálky a dělá na ní příšerný nájezdy.
Mě přijdou , že ti valachové jsou úplně v tomhle jiný, právě Fanda je na nový koně mrzutý, a Evita hned s každým chce hnedka tedka kamarádi
Na podzim jsem si totiž no skoro koupila 8 měsíčního hřebečka po Acordinovi, majitelé mi ho dovezli a já si ho chtěla dát k našim sousedům, protože měli mladší koně Chtěla jsem aby mi ho dali prostě na tak 4-5 dní zvlášť, přece to bylo miminko, a poprvé bez mamky, oni né, že si to musí vyříkat a šoupli je k sobě.....
hřebečka jsem si nekoupila, večer jsem zjistila, že měl rozthnutou spěnku až ke kopytu, zahnisané, smlouvu ani peníze jsem ještě majitelům nedala, takže jsem ho jenom vrátila.
Občas si říkal, že je to dobře, že jsem si ho nakonec nevzala, ikdyž jeho mamku jsem jezdila asi 3 roky, a hodnějšího koně snad neznám
takhle ho zaháněli, ono ho vůbec nebrali jako hříbě, prostě nevim, jeslti to nechápali? a Beatl furt za nima chtěl, když se pak oddělili, tak prorval pásku, že chce bejt s nima a oni ho stejně naháněli,hlavně ty černí valaši
werča
napsal(a):
takhle ho zaháněli, ono ho vůbec nebrali jako hříbě, prostě nevim, jeslti to nechápali? a Beatl furt za nima chtěl, když se pak oddělili, tak prorval pásku, že chce bejt s nima a oni ho stejně naháněli,hlavně ty černí valaši
byl to nufík, si na mě hned první den chodil dávat hlavu a mazlit se tedka jsem koukala že ho na netu prodávají za 20 tis.
Jaruško , koukej, jsem našla starší fotky, to může být tak 2 měsíce po tom co jsme fandu přivezli, docela dost se u nás změnil
Tak máme nakováno,teď měsíc jen v kroku po tvrdým,ale může Jára i v sedle,tak je to dobrý,důležitý je ho opravdu udržet v tom kroku a nedovolit klusat a ani tvořit jiné skopičiny.
Jaruško, doufám že to na tom bude koník líp a líp.
Nám včera přijela nová kobča Strašnej mazel,vidí člověka a hned jde za ním
Zrzka jí bere, chtěla by se s ní kamarádit, ale Fanda po ní jde, furt se snaží aby se nedostali k sobě, a evita by ták chtěla, furt kroutí ocáskem a učůrává.
Dneska jsem kobylku vzala na lonž s kamarádkou, a pak jsme obešli na ruce jenom barák, aby viděla trochu kde co je, a je naprostý flegmatik, neleká se, jenom kouká.
Hi a oproti naším je strašně chlupaťounká :D
Přijde mi, že majitelka měla strašně utáhlé udidlo, dneska jsem ho povolila na každé straně o dírku a ještě bych ho tak a půlku dírky povolila... nejlépe skusim jemnější udidlo ... asi na tom roubíku, nevim mám doma jednou a dvakrát lomené....obyč olivu.
jak vidí kbelík, frrr už je u mě, a je jedno jestli je to voda nebo něco jiného
Werčo,tak koukám,že už je kobylka doma a je to dobrý,néé?
Nebooj,on si Fanda na ní zvykne,chce to jen čas...A u nás pomáhalo,když ten novej koník jel s náma na vyjížďku,to si ho hned Pierot skoro oblíbil,že jako nemusel jet sám a pak ho rychleji vzal do stáda.
Je hezoučká,
a je dobře,že se nelekala,
tak už dneska pomašírujete na vyjížďku,ne?
Já byla včera se Šoníkem taky,abych nemusela šmajdat po svejch,ale teda,než jsem ho nasedlala,tak jsem myslela,že se na to radši vyprdnu,
to moje sedlo je těžký a nemohla jsem ho na něj vysadit,je hrozně velkej,
no,ale aspoň byl moc hodnej.
Šli jsme po tvrdým rovným k zahradám,pak dál už je ten terén horší,tak tam jsme nešli.
Vrátili jsme se do vsi a pěkně jsme chodili po silnici,která je naštěstí krásně rovná,tvrdá a dlouhá,
je to silnice,že přejdu 3/4 vesnice.
Je moc šikovnej Šoník,krásně zůstane stát,když slezu a fotím,a nebo když nasednu,teda když se na něj vydrápu,
tak pořád stojí,nikam neodchází.Čeká na pobídku a pak teprve se rozejde.
Šoník,noo....
Ale musím ho pochválit,dneska se 2 x lek,
obojí byly auta,jedno rachotilo a vyjelo ze zatáčky dost rychle,tak Šoník se lek tak,že poskočil krůček dopředu,
a druhý auto bylo na kamenech jen slyšet a Šoník ho nemohl vidět,tak pak jak se vynořilo zpoza tý zatáčky za drnčení těch kamenů,tak se malinko lek.
Ale leká se fakt inteligentně,
je to šikulka
,dokonce,když jsme zastavili někde uprostřed vesnice,tak si klíďo vyhodil zadní nohu a že tam jako bude odpočívat.
http://www.youtube.com/watch?v=nUlYiIn33js
Jaruško, jak to ty koníky učíš, že dělají takové obličeje Tak Šoník je šikulka, nožka emu hojí asi dobře, viď?
Dneska jsem poprvé vzala Leilu ven, před barákem mě chtěla odtáhnout, teda odtáhla, ale naštěstí jsem jí udržela a pak teda dostala, a na vyjížďce po všem koukala, a pak teda mě vzala jednou do křoví.
Jsem objevila ten její zlozvyk, odnášení lidí s vodítkem... ale tak dá se to zvládnout, spíš jako jak jí vysvětlit aby to nedělala? v ohradě jsem s ní chodila na vodítku a trénovali jsme zastavování a v pohodě, takže to asi dělá jenom mimo ohradu..... poradíte holky něco?
Prej je to hodně tím, že je v ní hucul, ale ty Jaruško Moruš takové problémy nemáš, co?
podle mě je to tedy hodně tím, že je 7 letá, a předešlí lidé co s ní trávili čas, jí hodně dovolili.....
Werčo,to,že jsi to udělala už se nedá vrátit zpátky,ale příště se snaž udržet nervy na uzdě a vyprdnout se na bití,to bys jí naopak utvrdila v tom,že u Tebe hrozí vejprask,a to rozhodně není dobře.Spíš se snaž,abys byla spravedlivá za všech okolností,to koně hodně ocení a když pak mají vedoucího,kterýmu můžou věřit,kam a proč by od něj utíkali?
To je jasný,že to bude zkoušet,když se jí to u minulých majitelů několikrát povedlo,ale když budeš přísná,ale spravedlivá,tak časem to ta kobylka přestane dělat,bude jí s Tebou dobře.
Něco jinýho by bylo,kdyby proti Tobě šla,jako natvrdo,nebo nerespektovala Tvůj osobní prostor,šlapala by Ti třeba na nohy,vrážela do Tebe nebo podobný věci,tak to musíš jí jednu lísknout,abys jí vymezila její hranice,to je hodně nebezpečný a podle toho se musíš pak zachovat,ale musíš to dělat neustále dobře,pořád toho koníka opravovat a určovat mu,kde je jeho místo,jedině tak ona pochopí,že Ty jsi ten,komu ona může věřit a přestane s tím.
Jakmile to jednou uděláš a podruhý jí necháš třeba do Tebe vrazit a nic se neděje,tak ona má v Tobě zmatek a nikdy Vám to moc dobře fungovat nebude.
Můžeš začít třeba těma kyblíčkama,jak jsi psala,že se do něj vrhá,ať je tam cokoliv.Naše hemelky jsou naučené,že dokud tam jakoby konzumuju to žrádlo já,tak oni se tam nepřiblížej,protože jsem tam já a kdyby neovládali svoje chutě,tak je odeženu do bezpečný vzdálenosti.Už ta kobylka si řekne:Aha,tady asi šéfová nebudu,a to je to,co ona potřebuje vědět VŽDYCKY A ZA KAŽDOU CENU.To zdůrazňuju,páč už jsem Ti psala,že když jí odeženeš od toho jednou a podruhý ne,tak v Tobě má zase zmatek a pořád se bude snažit o to,aby tady šéfová byla ona,ne Ty.
právě, poprvé mi to udělala, když jsem jí vzala na vodítko, odvedla k boxům, vyndala kartáč, a ona se otočila zdrhala a já vruce měla vodítko, tak jsem ho pustila, protože jsem jí neudržela.....
tak jsem jí nechala a vrátila se pro ní,potom jsem jí v klidu nasedlala, vyvedla z ohrady, nandavala si rukavice a už mě zase nesla... táhla za sebou.
V minulé stáji to řešili tak, že jí obmotali nějaký řetízek okolo nosu, prej takové vodítko... což jí asi muselo bolet....
takže když mi tohle udělá, tak mam udělat co? bít jí vyloženě nechci, to určitě ne....
Vždycky,když je s koníkem nějáký problém,tak bych se snažila o to,aby ten problém byl co nejmenší,když jí teď nemusíš tahat na vodítku mimo ohradu,tak to nedělej,
jezdi jen pod sedlem a pracuj na tom,abys pro ní byla v jejích očích tou šéfovou,ať ona ani pod sedlem nehejbe Tvejma nohama,Ty musíš hejbat jejíma
,tak třeba kdyby Ti to udělala i pod sedlem,že by Tě někam zatáhla,tak já bych jí pobídla,aby šla naopak na druhou stranu,než ona chce,a zahodit otěže,když se vydá tím směrem,který jí určíš,teda né úplně,víš,jak to myslím,aby ona věděla,že když jde směrem,kterým chceš Ty,tak je klídek a pohoda.Naopak,pokud ona Tě začne tahat někam jinam,tak bys měla reagovat okamžitě,a nasměrovat jí právě na tu druhou stranu.Tohle mi Moruš dělala taky,že se snažila pod sedlem se mnou zametat,ale za pár takovýhle pokusů a zjištění,že mě nikam neodveze,naopak,pak má víc práce,tak toho sama a dobrovolně zanechala.
A chce to opravdu jezdit,jezdit a jezdit.
Ona si to postupně v tý hlavičce srovná,že Ty jsi ta,která určuje,kam se jde,a když né,má problém.
Ještě jsem zapomněla dodat u těch kyblíčků,že tam prostě stůj a když se tam bude rvát,tak jí od toho odháněj,tak dlouho,než si stoupne a bude v klidu stát ve vzdálenosti,která Ti vyhovuje.Stačí chcilka,aby zůstala stát a olizovala se,to pak to do tý hlavičky bere,že ona musí počkat,že tam papáš teď Ty.Až se rozhodneš,že ji tam pustíš,odejdi a pak už si jí nevšímej.
Werčo,ten řetízek bych nepoužila,
ten problém nevyřešíš,jenom ho zakreješ
,to znamená,že budeš muset pořád jí vodit na tom řetízku,je lepší na tom zapracovat,abys pro ni byla ten,kterému ona věří,a pak to fakt dělat nebude,je to sice běh na dlouhou trať,ale vyplatí se,
to bys poznala jednou,až by Ti z toho vodítka jednoho krásnýho dne prostě neutíkala a držela by se Tě jako klíště.
Ještě k tomu řetízku-představ si situaci,že jdeme my dvě spolu-Ty a já po ulici,ale já,jelikož vím,že byses mohla podívat do jiný výlohy na druhý straně ulice,tak Tě celou dobu rvu za vlasy,abys mi náhodou neutekla.Myslím,že na druhou vycházku dobrovolně už bys se mnou nešla ani náhodou
,nebo jooo?
Ta kobylka je na tom stejně,s řetízkem by se vést nechala,protože by musela,ale o tom,že chce,nemůže být ani řeč.Nauč jí následovat tlak na ohlávku,aby šla za ním.
Pokud to jde,nevyváděj jí z toho boxu,když jdeš sedlat,ven,aby nemohla zdrhnout,a vyčisti jí,nasedlej a nasedni na ní rovnou v boxe,a ať Tě ta druhá kamarádka pustí,otevře Ti dveře a všechno,co potřebuješ.Ono v sedle se tohle líp řeší,když jí držíš za konec vodítka a ona se rozhodne,že půjde,tak nemáš šanci jí udržet.
Ona právě v boxu bejt už vůbec nechce, je to tím, že předtím byla v něm furt.... a poprvé mi to udělala právě i v ohradě. Skusim s ní nějaké cvíčky, jako ustupovaní a tlaky na tu ohlávku.....
Prostě si mě zkouší, co u mě projde a co ne
Jenom víš co, už to je můj kůň a nechci dělat chyby
Jaruško, normálně Fanda, ten tak ožil díky Leile, z něj mam radost
Ještě bych zkusila jednu věc:Když Ti tohle dělá i vc ohradě,že Tě takhle odtáhne a vytrhne se Ti,zkus požádat kamarádku,která si s dlouhým lonžovacím bičem stoupne někam na druhou stranu té ohrady,co budeš Ty s kobylkou.Jakmile se kobča vytrhne,bude utíkat směrem k Tvé kámošce,která ale všechno musí pozorovat zdáli bedlivě a hned,jakmile uvidí,že k ní kobyla běží,když už se Ti vytrhla,tak jí tím lonžákem(né do ní tlouct,ale vyhrožovat) a hlasitým řvaním prostě odehnat zase k Tobě,aby si kobyla ujasnila-ahá,tam mi hrozí nebezpečí,ale u paničky se mi nic neděje a je tu klídek,uvidíš,to je o párkrát a pochopí to a přestane to dělat.
Ale na tohle musíte bejt prostě pokaždý dvě,jinak to nemá cenu
,ale zase to rychle pochopí ta kobyla,že proč ona by od Tebe utíkala,když tam,kam uteče,je pro ní nebezpečno.
Takhle jsme dávali dohromady jednoho koníka taky u kamarádky,já tam stála poprvé s tím lonžákem,a za párkrát,to už pak tam asisovala její dcera,si valášek uvědomil,proč on se bude majitelce vyrvávat z ruky,když pak je rád,že k ní může přiběhnout a ničeho se nemusí bát.Ale to už je tak 10 let zpátky...Ale pomohlo to,pak mi volala,že už to nedělá a dneska je z něj super koník i pro děti,můžou ho vodit a nic nevymejšlí.
jaruska
napsal(a):
Ještě bych zkusila jednu věc:Když Ti tohle dělá i vc ohradě,že Tě takhle odtáhne a vytrhne se Ti,zkus požádat kamarádku,která si s dlouhým lonžovacím bičem stoupne někam na druhou stranu té ohrady,co budeš Ty s kobylkou.Jakmile se kobča vytrhne,bude utíkat směrem k Tvé kámošce,která ale všechno musí pozorovat zdáli bedlivě a hned,jakmile uvidí,že k ní kobyla běží,když už se Ti vytrhla,tak jí tím lonžákem(né do ní tlouct,ale vyhrožovat) a hlasitým řvaním prostě odehnat zase k Tobě,aby si kobyla ujasnila-ahá,tam mi hrozí nebezpečí,ale u paničky se mi nic neděje a je tu klídek,uvidíš,to je o párkrát a pochopí to a přestane to dělat.
Ještě jsem zapomněla dodat,že ta kamarádka,než si tam půjde stoupnout někam za strom,tak ta kobylka pokud možno aby to neviděla,že ona tam jde se schovat třeba za nějákej strom nebo roh baráku nebo kamkoliv.
A neměla by bejt vidět,aby jí kobča nezpozorovala,ale jakmile Ti kobča se vyvlíkne,tak aby pak byla vidět zřetelně a jasně ukázala kobče,že by pro ní bylo lepší,kdyby se držela u Tebe,jak,to už jsem popisovala.
Ono se to blbě poipisuje,líp se mluví.
ahojky ženy,
taky u vás tak chumelí?????
U nás hrozně, už cca od půl osmé padá bílé peklo. Nekecám napadlo už fakt asi 20čísel...po dlouhé době měli počasáři pravdu.
snad Rozínku pod tou kalamitou najdu, teda pokud se vůbec dostanu domů. Teď jak jsem v práci, tak jsem skoro v centru města, tak je to hodně ušlapané a uježděné, ale tam u nás na konci světa to bude jak v pohádce....všude hladce bílo
Jaruško, fááááákt.....od půl osmý co začalo, ještě nepřestalo...a chumelí docela intenzivně....ach jo ještě nemám zprovožněný foťák, bych to vše nafotila a na mobil to není "Vono"
jinak mám už nové sedýlko...v sobotu jsem ho byla vyzkoušet....je parádně pohodlné a Roze i sedí..musí mít teda beránka, na kohoutku je nám větší..jinak fakt super, bomba
Ahoj holky :) u nás napadlo asi tak 10 cm sněhu, ale dneska to tálo na střeše
Jinak Jaruško, dneska jsem trénovala s kobylkou tlaky na ohlávku, ústupy a následování člověka, pak za mnou chodila jak pejsek, furt ( teda v ohradě)
A večer, teda tedka jsme měli problémy zase s tím kbelíkem, prostě, jak vlezu do ohrady, už tam cpe hlavu a je strašně protivná, snažila jsem se jí to nedat hned, jak ona chtěla a odháněla jsem jí, ale docela tank, najednou.
No,když ona je tank,tak bys měla přitvrdit,abys docílila toho,že jí udržíš tam,kde jí chceš mít v určitý vzdálenosti,
hlavně jí neodháněj rukama,
mohla by po Tobě kopnout a trefila by se.Vem si nějákej bičík a netluč do ní,jenom jí vyhrožuj tak dlouho,než se odebere kus dál od Tebe,a dokud jí nepovovlíš,aby mohla ke kyblíčku,tak jí prostě pořád odháněj,my to tu měli taky s tou kobylou,co není naše,ta přišla a když viděla,že jí nesu na vidlích seno,tak se ke mě vrhla,urvala mi kus sena z vidlí a ještě se u toho šklebila,dneska krásně čeká a nedovolí si přijít blíž.Ale člověk tam musí pořád chodit s něčím v ruce,protože ona fakt jako naférovku po člověku kopne,kdybych jí odháněla rukama,tak jsem už asi 200 x po smrti.
Je hodně nevychovaná a jediný,co na ní platí,je něco v ruce,nemusíš to ani použít,ale ona vidí,že to máš a nejde rvát člověku to seno z vidlí.
Holky,zejtra Vám něco pošlu,to se pobavíte...
Markét,to je úplně fuk,jestli bylo 20 čísel nebo 14,na tom už nesejde,teda tady bylo tak maaaximálně 6,a už to pomaloučku odtává,včera tálo,tak něco zmizelo,tady ten sníh nikdy dlouho nevydrží.
Jo,a pěkně mě už bolej nohy z toho chození s tím Šoníkem,
normálně mě bolí ta prdelní kost,tolik kiláků jsem snad nenachodila za celej život,co teď za tejden se Šoníkem,
jen teda tiše doufám,že až se budou sundavat podkovy a Šoník bude už lepší,nebude ortel znít:KLUSAT PO TVRDÝM,
to bych asi umřela radši dopředu.
werča
napsal(a):
Ahoj holky :) u nás napadlo asi tak 10 cm sněhu, ale dneska to tálo na střeše
Jinak Jaruško, dneska jsem trénovala s kobylkou tlaky na ohlávku, ústupy a následování člověka, pak za mnou chodila jak pejsek, furt ( teda v ohradě)
A večer, teda tedka jsme měli problémy zase s tím kbelíkem, prostě, jak vlezu do ohrady, už tam cpe hlavu a je strašně protivná, snažila jsem se jí to nedat hned, jak ona chtěla a odháněla jsem jí, ale docela tank, najednou.
Jídelní agrese... Na to pozor - může se to nepěkně zvrtnout až k povalování či pokusy o kousnutí.
Taktéž doporučuji chodit s něčím v ruce - bičík, proutek... Pustit kobylku ke kýblu až ho umístíš a pak vyklidit pole, nijak ji "neotravovat" - pro prázdný kýbl chodit až od něj odejde sama, nebrat jí ho, dokud se jím "zabývá".
My jsem to tento problém první řešili uvázáním před krmením. Potom jsme donesli kýbl, po dožrání kýbl odnesli a odvázali. Kobyly totiž šla jako "tank" i za odnášeným kýblem a několikrát nás přeběhla zezadu, jen aby ho zas dostala - hlady přitom netrpěla - byla schopná udělat to i po 2násobné dávce při senu a pastvě ad libitum...
Problém jsme nakonec vyřešili úplně tak, že jsme odstranili kýbl - v kobyle spouštěla "agresi" manipulace s ním. Sypeme jí jádro buď na seno, nebo teď od zimy do vany, kterou jsme měli dříve k napájení - kobča je šéfová našeho ministáda, takže ji tam nikdo neotravuje, ani když ostatní koňouši už dožerou. Ve vaně či v seně navíc žere pomaleji, protože to musí vybírat/ má to věští plochu - takže dožírá jako poslední a už nemá ostatní koně od čeho odhánět, ti už mají sežráno.
Jo jídlem jsme začli pracovat, včera to už docela šlo, my naše dva koníky zavíráme do boxu, a jí necháme jíst přednima.
Protože valacha je labužník a jí pomalu a kobyla druhá, ta je zase pro změnu bezedná. A hlady taky netrpí, mají neomezeně seno
Holky tady ten sníh taky taje Říkám furt, to počasí nemá logiku.