Bezkostrové sedlo-jaké?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.2.2013 01:54
embrrr

XXX.XXX.216.54

ahojky, chci se zeptat jaké sedlo si pořídit? Chci bezkostrové sedlo, protože moje kobyla špatně snáší anglii (byla nejspíš obsednuta a ježděna ve westernu).. jak dám na ní western je v pohodě, energická,šťatsná..jak na ní dám anglii (vyzkoušela jsem více sedel) je protivná, vyškubává si otěže, je taková ztuhlá.. Já moc ve westernu jezdit neumím a tak chci zkusit bezkostrové sedlo.. Jenže na internetu pod 5000 žádné kožené nejsou a jestli jo tak s posedlím 48 cm a tak! to bych z něj vypadla :D:D No a je tam hodně těch syntetických.. Příjde mi to takové, neodolné, až bych řekla nepevné a že se to rychle zničí,..poraďte prosím (kobylka se hodně potí, pracuje nervama říká trenérka takže nevím jak by to působilo na ten beránek ve spodu sedla..

12.2.2013 13:32
didi

XXX.XXX.66.122

Jediné bezkostrové sedlo, které za něco stojí je Barefoot.

Ostatní levné bezkostry nejsou sedly, ale spíše dečkami se třmeny.

13.2.2013 00:27
helčam

XXX.XXX.229.21

Jak na ní dáte anglické sedlo, kobyla se nechová jako vždy? No tak tam bude někde problém! Správně padnoucí sedlo by tohle dělat nemělo a je jedno jestli je to western, anglie nebo bezkostrové sedlo. Buď ani jedno z anglických sedel opravdu nepadlo (jsou koně, co jim třeba nepadnou určité značky sedel, nebo koně, na které se prostě pasují sedla špatně), taky je možné, že špatně sedláte (většina lidí sedlá hrozně moc dopředu, kůň nemůže pak volně pohybovat lopatkou a tedy celou přední končetinou - na westernovém sedlu to nemusí tlačit, když nemá tak dlouhé bočnice). Další možnost je, že koník má problém se zády. A třeba je to úplně něco jiného např. spojeného se špatnou zkušeností. Třeba jí jen trvá než si zvykne na jiný typ, když říkáte, že je to nervák.
Každopádně je nutné zjistit příčinu, neboť v prvním případě vám bezkostrové sedlo pravděpodobně problém vyřeší. V případě druhém, tedy pokud sedláte moc dopředu vám ale asi moc nepomůže. Pokud jsou to záda pak bezkostrové sedlo asi problém na nějakou dobu schová, ale nevyřeší. A nebo prostě jen kobylce potrvá než si zvykne, píšete že je nervák, takový koně potřebují víc času než ostatní.

Každopádně chtít kupovat sedlo pod 5000 - no chápu, že peníze jsou prostě u koní vždycky problém pokud si je člověk netiskne...ale myslím, že šetřit na sedle se opravdu nevyplatí. Takže bych taky doporučila barefoot. (Tuším, že prodejce má jedno sedlo, které půjčuje na vyzkoušení za cenu poštovného, což by mohlo vyřešit váš problém, pokud je to opravdu jen to, že některá sedla kobylce nesednousmajlík)

14.2.2013 21:15
tequila

XXX.XXX.148.182

zdravím ano sedla barefoot jsou asi skvělá,uvažuji o westwrnové variantě,ale cena je kolem 14500-16700.- vzhledem ale k měnitelné komoře se asi vyplatí,pokud kůň ještě roste,nebo se dá sedlo používat pro více koní,na stránkách maj i pěkné video o tom,jak toto sedlo vyhovuje koním,lépe se prokrvují,tvoří svaly,větší rozsah pohybu pro koně....

14.2.2013 23:02
helčam

XXX.XXX.225.102

Jinak video je hezké, ale brala bych to co o sedle tvrdí s rezervou. Přece jen, účelem videa má být zejména reklama. Tím samozřejmě nechci říct, že jejich bezkostrová sedla těmito vlastnostmi neoplývají, jen je to třeba brát s rezervou smajlík

15.2.2013 10:21
didi

XXX.XXX.66.122

Ještě vložím svůj příspěvek z nemoderovaného fóra na stejné téma:

"Jediné bezkostrové sedlo, které opravu za něco stojí, je skutečně Barefoot - jedině ten drží tvar a částečně rozkládá i váhu jezdce. Ostatní bezkostráče jsou jen deky se třmeny - byť jako nová vypadají sebelépe...

Bezkostrová sedla jsou sedla k rekreačnímu ježdění - nepředpokládá se, že v nich budete provozovat vrcholový sport - barely v nich neodjete, ale na vyjížďky a přiježďování jsou to sedla velmi příjemná.

Máme barefoot i na bezkohoutkovou huculku - sedlo se nepřetáčí ani na ní, ale jedině s drezurním podbřišníkem (i western má zapínání na anglický podbřišník).

Já mám na svého valacha bohužel westernový bezkostr jiného výrobce a ten je ve srovnání s tím barefooťáckým skutečně otřesný.

Myslím, že názor na bezkostrová sedla ovlivňuje značka, se kterou se člověk setkal - pokud bych jako první měla zkušenost se svým současným sedlem, nikdy bych ho nikomu nedoporučila a už nikdy si žádné bezkostrové sedlo nepořídila."

15.2.2013 10:44
makki

XXX.XXX.107.70

Měla jsem dva Barefooty, ale oba šly z domu. Naposledy se mi dostalo do ruky nějaké nové bezkostrové sedlo od Obluku, to je snad jediné, do kterého bych šla. Měla jsem ho doma, vypadá jako opravdové kostrové, jen mi bylo krátké, tak jsem jej vracela.
http://www.obluk.cz/jezdecke-potreby-western/1-sedla/5353-sedlo-westernove-colorado-springs-denver/

15.2.2013 10:51
tequila

XXX.XXX.188.23

zdravím je super,jak si tady předáváte rady,díky všem!

15.2.2013 11:04
didi

XXX.XXX.66.122

Nejlepším sedlem je podle mě vyrobené sedlářem na míru koni i jezdci na flexi kostře (pro veškeré užití) - což je ovšem otázka 30 až 40 tisíc s tím, že jinému koni nemusí pasovat...

V sériové výrobě považuji za klasu Kentaura a hned za druhé nejlepší (ale jen pro rekreační užití a jezdce normálních postav) Barefoot bezkostrová sedla.

Barefoot jsem vyzkoušela i na koni s netypickou zádí, kterému kostrová sériová sedla nepasují a jelo se mi skvěle. Koník byl také spokojený, i opocení pod sedlem bylo normální, otlaky nevznikly nikde žádné. Skutečně to ale není sportovní záležitost, ani na hobby úroveň - dá se v něm skočit, dá se natryskat, ale neposkytuje takovou oporu, jako sedlo s kostrou. Riziko přetočení při větším vychýlení jezdce je logicky větší, než u sedla s kostrou, u skoku nerozkládá tlak na záda koně při dopadu, jak by mělo. Je to prostě sedlo vyjížďkové.

15.2.2013 12:27
makki

XXX.XXX.107.70

Samozřejmě, že sedlo na míru je nejlepší řešení, pokud je opravdu dobře udělané. Mně jedno takové za 30 tisíc peněz zničilo koně. Teď mám druhé, tentokrát pro změnu za 45 tisíc peněz, no a s napětím čekám, zde jej hnutá koňská záda akceptují, nebo ne.

28.11.2013 20:40
ragdolllegend

XXX.XXX.203.67

Ahoj, dnes jsem měla v ruce sedlo v Conorado Springs Denver. Jezdila jsem na té nejlevnější Natowě, na hodně staré natowě, seděla jsem ve Frintovi, Lakota reiner JJ a jezdím v Zajac Klasik(koupeno desetileté za 11tis). Takže nějaké porovnání mám - CS Denver - Přední komora - to na čem je hruška, je pevné a může to širšího koně tlačit, když sedlo zatížíme sedem. U mě to tak bylo, když jsem pod to dala dlaň při ježdění drtilo mi ji to i s podsedlovkou. Fendery má zavěšené poněkud dozadu, u jiného sedla jsem to nezažila. Samožné zavěšení fenderů k sedlu je zvláštní a moc to neumím popsat. je to jakoby na háčku přidělané k očku u sedla, ale asi to tak funguje. Já mám dost mohutného teplokrevníka s širším středním kohoutkem, páteř obalenou svaly, sedla se mi na ní točí. Nově zakoupené sedlo jsem si po první jízdě prohlížela a zjistila jsem, že mezi sukněmi trčí nastřelovací sponky a rozlepuje se lepidlo.Je celé sešívačkované a lepené, ne šité. Nebrat. Jezdím na bezkostrovce anglické, vyrábí se v hodně barvách nové za 4.500 vybavené, prodávají je na bazoši a jsou tam i k zakoupení jetá. sedlo mi sedělo na A1,1 i dva teplase western. typu. Sedlo má přiléhat jako podsedlovka ke koni, nečekejte pod komorou prostor. Váhu rozkládají kolem páteře silné výstelky vespod sedla. Po sundání posedlí a třmenů lze sedlo použít jako Pad. jdou k ní udělat western fendry. Na A1,1 se netočí vůbec, na kulatém teplokrevníkovi při pořádném dotžení a nasednutí ze špalku se také neotočí. Možná se sem tam šoupne ke straně, ale to si jezdec vyrovná přešlápnutím do ruhého třmenu, nikdy se mi neotočilo úplně, že by to bylo o hubu. u tohoto sedla ještě doporučuji nechat si vyměnit zámky na třmenové řemeny u sedláře za kvalitní železné - oprava asi za 200. Ty originální jsou z litého kovu, jeden mi praskl a mají i špatný sklon jakoby bezpečnostní aby se to kdyžtak vyvlíklo, jenže to má tendenci se vyvlíkávat častějismajlík Ze železa od sedláře si můžete zámek kleštěma dotáhnout jak chcete. Snad někomu pomůžu smajlík

28.11.2013 20:44
ragdolllegend

XXX.XXX.203.67

A je to sice syntetika ale úžasně neklouzavé a odolné. Po zmokuntí vyschne a jedem znovusmajlík

30.11.2013 15:44
chromik

XXX.XXX.171.59

Já měla Barefoot Cheyenne na huculku a super. Chce to ale nejdřív si sám sedlo vyzkoušet, protože ne každému ta "měkkost" vyhovuje.

joter

2.12.2013 15:40
joter

XXX.XXX.113.60

Smarjapanojosefe, vic na kohoutek to nasedlat neslo?

2.12.2013 22:34
chromik

XXX.XXX.154.67

joter napsal(a):
Smarjapanojosefe, vic na kohoutek to nasedlat neslo?

Noo .... šlo smajlík To byla fotka jen kvůli prodeji sedla smajlík

18.1.2015 19:15
giruna

XXX.XXX.171.253

Můžu se zeptat, jak sedlo DENVER na koni sedí, jestli je tam nějak vyřešené rozložení váhy, je pohodlné posedlí?na dlouhé jízdy?jaké je ve srovnání s Barefoot?
Dík.

Kat Goff

6.5.2017 22:10
Kat Goff

XXX.XXX.7.34

Syntetiky bych se nebála náš Goff má svoje syntetické sedlo od 8 let je mu teď 18.května 22 a pořád drží perfektně při klasické údžbě(jediná kůže jsou kolení opěrky a ty se musí mastit dosti olejem aby se nedroliliy)takže v závěu sy já chválím spíše syntetiku než klasickou kůži

Kat Goff

6.5.2017 22:11
Kat Goff

XXX.XXX.7.34

Kat Goff napsal(a):
Syntetiky bych se nebála náš Goff má svoje syntetické sedlo od 8 let je mu teď 18.května 22 a pořád drží perfektně při klasické údžbě(jediná kůže jsou kolení opěrky a ty se musí mastit dosti olejem aby se nedroliliy)takže v závěu sy já chválím spíše syntetiku než klasickou kůži

Si* -_-.

6.5.2017 22:53
Rita R

XXX.XXX.69.197

Také mám dobrou zkušenost s Barefoot cheyene (kožené).
Jedinný problém byl s přezkama na třmenových řemenech, koníka odíraly, tak se posunuly dolů ke třmenu a je pokoj. (V podstatě nezbytnost používat bezpečnostní třmeny).
http://www.barefootsedla.cz/prislusenstvi-k-sedlum/barefoot-kozene-remeny-classic/

U klasických anglických sedel tento problém nikdy nenastal. Ještě si vzpomínám, že tím jak sedlu chybí kostra a je tvárné, tak se dokáže "prohnout" podle koně. Proto při koupi třeba z druhé ruky bych si už dávala pozor na to, aby kůň který sedlo nosil měl podobný hřbet s mým koněm.

Jinak sedlo je velice příjemné, měkké, po té co jsem si na něj zvykla se v něm cítím podobně jako v drezurce

Přidejte reakci

Přidat smajlík