Zdravím,
mám trošičku vážný problém. Při ježdění a tréninku má můj kůň hlavu pořád dole, nebo ji zabalí a téměř vůbec nedává nahoru. Pořád s ní pohazuje, jako kdyby chtěl ze sebe sundat uzdečku, nebo když stojím u jeho hlavy tak se o mě tře jako kdyby se ji snažil dostat ze sebe. Tohle mi dělá poslední dobou často a mám pocit že je to kvůli uzdečce, ale přece jen se chci na toto optat. I když ho vedu tak hlavu má nízko a většinou s ní pohazuje, jen když má uzdečku, s ohlávkou není žádný problém. Když stojí a já ho nechám, tak je úplně v klidu a když jemně za uzdečku zatáhnu tak už začne s hlavou blbnout. Máme uzdečku dostihovou z PVC a je pravda že je mu v oblasti uší menší. Myslela jsem že je to kvůli udidlu, máme obyčejnou olivu. Taky jsem měla podezření že má něco se zuby, ale nedávno u nás byl zubař a všechno bylo v pořádku. Tak už fakt nevím. Máte někdo s tím zkušenosti? Zatím ho na této uzdečce jezdit nebudu, podívám se jak bude reagovat na obyčejnou koženou a kdyžtak ho vezmu na parelku.. Předem děkuji za odpověď.
Ahoj,
pokud je uzdečka menší a všechno ostatní už jste zodpovědně vyzkoušeli tak myslím, že odpověď je jasná (i kdyby to nebylo způsobeno jen tím, malá uzdečka je rozhodně špatně!). Pokud teď nandáš koni uzdečku, která mu bude správně, může se však stát, že na ní zprvu bude reagovat stejně negativně - zvykl-li si že uzdečka=nepříjemnost, tak to může chvilku trvat než si zvykne, že už mu to vlastně nevadí. Je to stejné, jako když dotahuješ koně, kterého někdo přetahovatl, nebo někdy podbřišníkem skřípl, taky se ksichtí, neboť si prostě spojil že dotahování - hrozí že bude bolest.