Hojky lidičky snad už letos bych si měla koupit prvního vlastního koně.Tak se chci zeptat na co si dát pozor při koupi,jak postupovat a co a jak ?Jen tak,raději
.Pozmek mám cca 3 h,moznost pronájmu dalšího kdyby to náhodou nestačilo,seno,slámu vlastní,uskladnit to mám taky kam,veterináře máme 2 jsou k dyspozici kdykoli,kopytáře též,zkušenosti mám taky vic co to je být k koní za každého počasí,už sem měla tu čest chytat koně opulnoci v bouřce
.Doufám v to že mě tu někdo neukamenuje že si chci koupit koníška
.
Určitě vzít někoho s sebou, nejlépe veterináře. Koně vyzkoušet pod sedlem i při manipulaci, ověřit jak se chová při ošetřování, jak vychází s ostatními koňmi. Já třeba chtěla vyzkoušet valacha, pán tvrdil, jaký to je andílek, vymlouval se, že má sedlo v opravě. Dojela jsem znova s vlastním sedlem a kamarádem, který jezdí závodně parkury a nestačili jsme se divit.Oba jsme si užili rodeo. Nejvíc se člověk dozví od holek, které ve stáji jezdí.Pak mít dobře napsanou kupní smlouvu a zkontrolovat, jestli má kůň v pořádku doklady.
Jinak nejlepší je kupovat koně v létě, neboť tou dobou se projeví nejvíce zdravotních problémů, které by v jiných obdobích mohli být přehlídnuty, nebo se neprojevují. A taky pokud si vyberete boxového koně, nemůžete ho šoupnout na pastevko kdykoli, takže léto ideál ve všech směrech.
Jet se podívat na co nejvíc koní, ať jste v obraze. A na užší výběr pak třeba s vetem (jak již bylo doporučeno). Všechno co řeknou lidé brát s nadhledem. A klidně se pak na vybraného koně jet podívat znovu neohlášeně. Možná si budete připadat nezdvořile. Ale slušný majitel nemá co skrývat, takže by to pro něj neměl být problém, a pokud majitel (prodejce) brblá a remcá, pak asi nebude vše v pořádku. Ono totiž přehnaně temperamentního koně lze lehko nechat unavit, a nebo lenocha naopak nechat nažrat a stát. A lepší mít jistotu, než pak vracet (prvního koně a ještě doma, toho snad budete milovat ještě než ho vyložíte) nebo řešit co s koněm který vám jezdecky či jinak působí nesnáze. Jinak vše již asi bylo zmíněno výše.
Každopádně hodně štěstí