Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jitka19

2.3.2013 14:11
Jitka19

XXX.XXX.128.118

Dobrý den, vím, že něco podobného tu již bylo, ale dostal jsem se podobné situace jako již kdysi někdo, proto vás prosím, přečtěte si můj "článek" a pomozte mi.

Jsi v 9 třídě, a nevíš na kterou školu si přidat přihlášku nebo máš po maturitě a nevěříš si na vysokou (stejně jako já)? Pomoz mi otevřít obor sedlář/sedlářka. Proč nezkusit něco jiného? Pokud máš rád/a práci s kůží, proč to nevyzkoušet? Přestoupit se dá přece vždy.

Sedlářství v České Republice je v ohrožení, je stále méně lidí, kteří se zajímají o práci sedláře/sedlářky. Proto jsem se chtěla přihlásit na školu, kde bych se vyučila sedlařinu. Dozvěděla jsem se však, že tomuto oboru hrozí zánik.

Byla jsem na návštěvě této školy, studenti i vyučující jsou zde přátelští a nebyl problém se na cokoliv zeptat. Ovšem pokud se chcete na něco zeptat, je lepší si tam zavolat.
Již odmaturovaným je umožněno chodit do školy jen na praxe (což je 1x za 14 dní), myslím, že tohle je opravdu dobré, protože týden budete na škole, týden můžete někde pracovat na brigádách a vydělávat si (status studenta vám bude uznán). Dokonce tam vzali jako studentku paní, které bylo už 57 let. Proč by také ne?! Potřebovali lidi, paní byla bez zaměstnání a nechtěla sedět doma.

Sice je tahle škola z ruky, ale ubytování na internátu bylo slušné, měli i pěknou klubovnu a školní koně byli také ve velmi dobré kondici a byli moc hezcí (na rozdíl od některých oddílových koní v jiných školách).
Doprava je také velmi dobře vyřešena. Jelikož jsem od Brna, měla jsem strach, jak bych se tam dostávala. Pan vedoucí, co mě po škole prováděl, mi ukázal, že až ke škole jezdí vlak. Což je super, protože se nikde neztratím.

Jednalo by se o tuto školu: http://www.skolahermanice.cz/
Nachází se v Horních Heřmanicích, okres Jeseník.
Je to tříletý učební obor: 32-56-H/001 Sedlář, sedlářka - dnes funguje pod názvem 32-52-H/01 Výrobce kožedělného zboží a je ukončen závěrečnou zkouškou s výučním listem.
V průběhu studia se žáci naučí:
Třídění, hodnocení a výběru materiálu pro výrobu
Konstrukci šablon, jejich modelování a úpravám
Rozměřování, řezání, stříhání či vysekávání a další manipulaci s díly z různých používaných materiálů
Úpravě a zdobení před sestavením výrobku
Sesazování dílců a součástí, konečné úpravě výrobku
Ručnímu a strojnímu šití výrobků
Průběžné a konečné kontrole, označování hotových výrobků
Ošetřování a běžné údržbě zařízení, strojů, pracovních pomůcek a nářadí.
Dále je možné jít na praxi k soukromým sedlářům, aby vás naučili dělat chomoutové postroje (to je už ale tvrdá práce). Škola byla dokonce na exkurzi ve firmě KenTaur.

Pokud máte doma koně je možné si ho vít s sebou, ustájení je boxové 3tis měsíčně nebo volné kde mají koně možnost jít z výběhu sami se chovat,za 2tis. měsíčně. Na stránkách školy se můžete dočíst vše o cenách ubytování ustájení a stravování.

Přihlášky na škole by měli být do 15 března, ale bylo mi řečeno, že škola čeká do posledního chvíle, (asi někdy do konce června). Potřebuji nejméně dalších 6 lidí, kteří by se tam přihlásili, na věku nezáleží.

2.3.2013 14:34
suszenka

XXX.XXX.135.79

článek jsem celý nečetla, protože spěchám, ale i přesto chci napsat odpověď. Nemyslím si že by sedlařina v našich končinách zanikala, ba možná i naopak, je spousta drobných i velkých sedlářů, kteří dělají práci nejen pro koně, ale mysliveckou, kostýmovou, ... Jenže málo kdo z těchto lidí jde na školu, všichni jsou buď samouci, nebo se učí od starších sedlářů. Ne že by na škole bylo něco špatného, ale stejně si myslím, že komunikace se sedlářem a denodení pobyt v opravdové dílně ti dá mnohem víc než kdejaká střední škola. tahle práce je hlavně o praxi a tu má škola jen po 14 dnech a určitě ne tolik hodin kolik by bylo potřeba. Jestli se chceš učit sedlařině, u někoho ti to můžu zkusit domluvit :)
Co se školy týče, bohužel asi vede k zániku, dnes jde raději každý na všeobecnější školu (maturita je taky důležitá). Já mám za sebou jezdeckou školu a taky už je zavřená, kvůli nedostatku studentu, protože každej jde raděj na gympl a koně má jako hobby, kterému když se věnuje denně, tak získá mnohem větší zkušenosti, než my na odborné škole. :)
Každopádně kdyby se povedlo školu zachránit, bylo by to fajn :)

2.3.2013 15:39
makki

XXX.XXX.36.237

Osobně si myslím, že se to v našich končinách obecně v honbě za maturitou za každou cenu přehnalo. Šikovná děcka se tlačí do teoretických předmětů na úkor praxe. Takže po maturitě nějak vydřené vycházení elektrikáři, co neumí zapojit zásuvku, zedníci co jim padá malta, no a kdo ví, jak je to s tou sedlařinou. Pravdou je, že nejvíce dá fachmanovi praxe, jenže i tu je potřeba fundovaně vést, jinak z toho vyrostou babralové, kteří mají sice maturitu, ale ruce obě levé. Postupem let se tak dočkáme deficitu v řadě odborných řemesel. Staří odcházejí, mladí nejsou, nebo je jich málo. Navíc je obtížné při volbě povolání odhadnout vývoj poptávky a tak se správně rozhodnout, jakou cestou se dát, který obor si zvolit, aby se pak člověk uživil. Takže z opatrnosti volíme obecnější obory.

2.3.2013 22:00
jitka19

XXX.XXX.128.118

Dobrý den, děkuji za Váš názor. Vím že spousta lidí se učí samo, ale já si nevěřím na to aby jsem sama dokázal ušít sedlo bez toho aby na mě někdo dohlížel. Původně jsem chtěla jít jen k sedláři tomu nejbližšímu je už ale 78 let a je v důchodu, už jen docpava sedla a spravuje uzdecky a to mě nestačí. Chci se naučit víc a pokud je možnost chodit do školy tak proc ne? Stejně bych musela být na pracaku protože pro mě práce nebude. Ted budu maturovat v oboru ekonomika, dnes vše krachuje a účtování zvládne také každý sám, navíc účetnictví mě nebaví. Ke konim mám mnohem blíž než k nějaké ekonomice.
A než se vyrobí kvalitní sedlo musí se vyrobit i kolem 30 sedel a kde vezmu kůži zadarmo? I ten sedlář ji musí zaplatit, nevím jestli by se mu v dnešní době vyplatilo vyhodit jen tak z bůh darma kůži, která není levná. Ve škole tu kůži zaplatí kraj, který se snaží školu za každou cenu udržet. Proto jsem taky psala sem. Bylo mi řečeno, že se mám pokusit někoh. o "spašit" pro otevření oboru.
Přiznám se já od maličká nesnášela školu a tohle je poprvé po 13 letech škola na kterou bych opravdu moc chtěla jít. Jenže teď asi nebudu mít šanci :(

2.3.2013 22:08
jitka19

XXX.XXX.128.118

Ano praxe je základ, ale kdo vám dnes dá praxi? Když sem se dívala co dál po maturitě, všude chtěli lidí s praxí. A kde tu praxi vzít když vás nikdo nezamestna? Nevím odkud jste ale já v okolí znám jen 2 sedláře, jednomu je, jak jsem již psala v reakci na předešlý komentář, 78 a druhý dělá v jezdeckuch potřebách v Brně, jinak zde není nikdo kdo by mě na praxi vzal. Proto také chci na tuto školu aby jsem měla nějaký základ, protože z vody vařit jde těžko.

3.3.2013 03:01
suszenka

XXX.XXX.135.79

Netuším, kterého sedláře máte na mysli, kterému je 78 (asi neznám, nebo nevím), v Brně předpokládám že máte na mysli Jardu Psotu u Kalendy. Pokud je tady někdo, kdo má opravdu zájem se učit, tak osobně na mailu předám kontakt na sedláře, který je ochotný někoho učit. Je od Svitav. A pak mám ještě kamaráda, co dělá s kůží (zatím neušil sedlo, protože nechce šít sedla, ale na práci s kůží profík), kterej by taky hodně poradil a je z Brna. Kdyžtak Mail: suszenka@seznam.cz

3.3.2013 03:01
suszenka

XXX.XXX.135.79

Netuším, kterého sedláře máte na mysli, kterému je 78 (asi neznám, nebo nevím), v Brně předpokládám že máte na mysli Jardu Psotu u Kalendy. Pokud je tady někdo, kdo má opravdu zájem se učit, tak osobně na mailu předám kontakt na sedláře, který je ochotný někoho učit. Je od Svitav. A pak mám ještě kamaráda, co dělá s kůží (zatím neušil sedlo, protože nechce šít sedla, ale na práci s kůží profík), kterej by taky hodně poradil a je z Brna. Kdyžtak Mail: suszenka@seznam.cz

3.3.2013 23:43
jitka19

XXX.XXX.128.118

Dobrý večer, ale víte jak to mám na myslí já? Je sice hezké, že mi nabízíte sedláře jako soukromníky a nesmírně si toho vážím ale teď se mě prosím snažte pochopit. Vyjdu ze školy s maturitou, a měla bych jít k soukromnikovi do učení, status studenta mi neuznaji a kdo za mě bude platit sociální a zdravotní? Ten sedlář mě jako zaměstnance vzít nemůže protože by mi musel platit minimální mzdu a ještě by musel platit kůži, kterou buch já zkazila.
Takhle, když by se mi podařilo sehnat pár lidí (celkem asi 5), tak by nám byl uznán status studentů a ještě ty 3 roky by za nás soc. a zdr. platil stát, a tu pokazenou kůži škola.
Myslím, že lepší by bylo jít na školu a udělat si tam nějaký základ aby jsem pak u toho sedláře na praxi byla něco platná a nekazila to tolik jako úplný začátečník.
Proto se také chci tolik dostat na tuto školu, kdyby jste věděla o jiném vychodisku ráda se o něm dovim.

6.3.2013 18:53
fujina

XXX.XXX.100.91

Ahojky,ja jsem se v Horních Heřmanicích vyučila sedlářkou to ještě byl obor sedlář/sedlářka a mužu říct byla to dobrá zkušenost,ale bohužel se tomu nevěnuji.A možnost ustájit koně tam není?Vím že kamaradky si tam ustajili své koniky nevím jak je to tam ted dlouho jsem se tam nebyla podívat :(

8.3.2013 00:03
dundeeska

XXX.XXX.31.29

Já bych do toho asi šla. Toužím už po tom od základky, ale bylo mi to zakázáno.
a jak by to bylo s ustájením?

Napiš mi kdyžtak mail Dundeeska@seznam.cz

8.3.2013 00:14
dundeeska

XXX.XXX.31.29

jéé já myslela ubytování ne ustájení :D

8.3.2013 07:58
jitka19

XXX.XXX.56.133

Ubytování i ustajeni tam je, a obji je na skolu slušně vybavené, kolik se platí internat se dozvíte na stránkách školy

Přidejte reakci

Přidat smajlík