Nestříháme - kvůli mouchám a sluníčku. Ani nijak necopánkujeme...
Pouze svému valachovi zastříhávám ty nejvýraznější zuby - jedná se ale jen o pár cm na pár pramenech! Ne rovnání na úkor celkové délky hřívy - dělám tak kvůli focení , je to německé plemeno a těm přeci jen více sluší upravenost než indiánský styl... Zastřihnu max. 2x do roka.
Ostatním koníkům nijak nezkracujeme - jen ocasy, pokud už je tahají po zemi.
Šmikám na ježky, jsme dostihoví, tak máme aerodynamický tvar, v létě myslím že jsou na tom stejně jako zarostlý ořík
Ostříháním hřívy jednoduše vezmete koni možnost bránit se proti mouchám. (Zejména ostříháním kštice!)
Takže rozhodně nestříhám. Jediné co stříháme je (stejně jak bylo zmíněno výše) kousek na týlu. Je to velice praktické, lépe se nandavá a sedí uzdečka i ohlávka a zároveň to koně nijak neomezuje ani to nekazí estetický dojem (většinou to ani není vidět, jsou to tak jen 2-3 cm za ušima).
Ocas stříháme taky jen když je moc dlouhý, a nejlépe tak aby to vypadalo přirozeně.
(Vždycky mě trápilo, že i když jsem se ocas snažila sestříhávat, tak aby to vypadalo, že není stříhaný, tak tam vždy ty ostré linie někde zůstali. Nedávno jsem viděla sestříhaný ocas co vypadal jako přírodní - majitelka to prý prostě seřezala nožíkem, protože nůžky neměla. Takže já až příště budu zkracovat ocas tak jedině nožíkem.)
Jinak pokud máte chuť ostříhat hřívu na krátko např kvůli regeneraci, nebo tak. Nejlepším obdobím je pozdní podzim, když už mouchy mizí - hříva přes zimu stihne alespoň trochu narůst :)
Sallynka

XXX.XXX.43.2
Já stříham hřívu tak na 10-20 cm a ocas nechávám ke spěnkám. Kobča je do sportu a nesnáší zapletenou hřívu.
Sallynka

XXX.XXX.43.2
Já stříham hřívu tak na 10-20 cm a ocas nechávám ke spěnkám. Kobča je do sportu a nesnáší zapletenou hřívu.
jsme westerňáci a máme dlouhou hřívu... 2x-3x za rok šmiknu konečky, hřívu pravidelně zaplétám (obzvláště když je špatné počasí) v létě nechávám kvůli mouchám hřívu nezapletenou (kštice je volná celoročně a dlouhá jak jen to jde...) mám araba a proto vystříhaná oblast za ušima je na délku ucha, vypadá to moc hezky. Ocas krom léta je většinou též zapletený, kvůli péči, je celoročně lehce rozčesatelný díky tomu copu... zastřihuji ho jen o pár cm když už je prakticky na zemi :)
tanastankova
napsal(a):
ahoj,jestli máš koníka celoročně na pastvě,hřívu i ocas bych mu nechala,at ho neobtěžují mouchy.Pokud s ním chodíš na závody,je nutné mu hřívu upravit-ostříhat,protrhat,upravit na uzdečku .Málo co působí tak ošklivě,jako neupravená hříva a ocas na závodech :)
No myslím, že mnohem důležitější než krásně zapletená hříva a ocas je to, jak kůň chodí. Bohužel dnes se klade větší důraz na vzhled než na um :(
Nehledě na to, že pokud člověk preferuje na závody hřívu upravenou, tak zaplést se dá i hříva nestříhaná a jen volně rostoucí.