Ahoj koňáci,
chtěla bych se zeptat někoho z Vás, kdo má zkušenost se stavbou základové betonové desky stáje. Vybrala jsem si metodu z cihel, sice to bude asi nákladnější, ale mě se to prostě líbí víc Hádáme se s přítelem, kvůli rozvodům. Já říkám, že by měli být veškeré rozvody v základové desce už rovnou a přítel mi zase řiká že to tak být nemusí, že pokud se od našeho domu natáhnou rozvody ke stáji ( cca 10 m) , nemusí to být v základové desce a může to jít rovnou do cíhlových stěn. Prosím poraďte, nebo už se z toho vážně zbláznim :-D ....
Ano, rozvody bývají za normálních okolností v zemi a rovnou v základové desce. Pokud to budete táhnout venkem tak jak jste popsala, tak velký!!!! pozor na zamrznutí v zimě, je to dost podstatné riziko a pak vám to rozerve trubky a máte rovnou výdaje na víc. Takže pokdu venkem, tak rozhodně důkladně zateplit. Já bych to ale dělala do desky a samotný rozvod vody bych i tak ve stáji zateplila, protože to že napáječky zamrznou se stane jedna dvě, když třeba necháte otevřená vrata apod.
Pokud budou chtít mít vodu k dispozici i v zimě, tak mezi stavbami musí jít v nezámrzné hloubce, jinak to budou muset vyhřívat/vytápět, nebo to zamrzne.
Zateplení určitě i vevnitř, s tím souhlasím. Máme tak blbě řešenou chatu, hlavní rozvod jde do velké místnosti, využívané jako garáž a skladiště, ale pořád je to součást domu, a hned jde to zdi a do kuchyně, celkem je v té místosti cca 10cm trubky a i přesto to v zimě zamrzá.
Jinak u elektřiny je to jedno, tu můžete vést jak chcete.