Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2013 11:36
alena1

XXX.XXX.8.137

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zkušenosti s boulemi po vpichu injekce. Kobylka 13.12.dostala několik injekci do zadku. Na jedné straně se ji před měsícem udělala hnisavá boule, která po týdnu praskla. Ale před čtrnácti dny se udělala další a ne a ne praskonout. Kobylka si na to nenechá vůbec sáhnout. Vůbec nevím jak ji mám pomoci. Máte někdo podobné zkušenosti?

15.3.2013 12:26
kessi

XXX.XXX.103.242

Zavolala bych veta, asi bude potřeba to propíchnout a vyčistit,
hodně štěstí.

15.3.2013 12:51
alena1

XXX.XXX.8.137

kessi napsal(a):
Zavolala bych veta, asi bude potřeba to propíchnout a vyčistit,
hodně štěstí.

Od veta jsem dostala radu, že mám vyčkávat. Těžko se s tím dá něco dělat, když si na to místo nenechá sáhnout. Reaguje agresivně...

15.3.2013 12:53
marion108

XXX.XXX.175.6

Já bych určitě volala veta... Viděla jsem o víkendu na klinice koníka, který měl otevřený krk a vypadalo to dost hnusně, po té, co jsem zjistila, že je to po špatně aplikované injekci, tak mi jen spadla čelist...smajlík

15.3.2013 12:55
marion108

XXX.XXX.175.6

alena1 napsal(a):
Od veta jsem dostala radu, že mám vyčkávat. Těžko se s tím dá něco dělat, když si na to místo nenechá sáhnout. Reaguje agresivně...

On ti řekl vymačkávat a nebyl se na to podívat?... No osobně bych z tohoto měla strach...

15.3.2013 13:59
veer

XXX.XXX.10.32

Měla jsem to u koně a hnus, hnus. Fakt s tim nic nenaděláš než čekat a čekat. Můj kůň si to taky nenechal ošetřit takže to zůstalo na přírodě a musel si kůň poradit sám.
Stalo se po inj. udělala se boule která rostla byla snad jak vejce obří, hřálo to asi za týden si to kůň začal dřít do krve zubama (taky to měl na zadku), tak jsem to ošetřila betadinou, ale bylo to šílený. Vet to musel rozříznout malím skalelem (já byla šílená strachy a histerčila jsem, že tam bude mít jizvu, ale nic takového) vet udělal jen malinký řez max 1cm a vylítlo na něj pomalu štamprle hnisu, musela jsem to proplachovat desinfekcí, ze začátku to šlo i když to byl boj, ale za 3dny si na to už nedal ani sáhnout. Při každým propláchnutí napřed vylítl hnis a pak vyjela i desinfekce no hnus a furt to nepřestávalo, 4dne už si kůň nedal ani sáhnout a jak jsem se přiblížila k zádi, tak po mě (jinak milionovej kůň) začal i pálit. Tak mi vet řekl, ať to hold nechám, protože bych koně musela denně sedovat aby se nechal ošetřit. Místo se zalepilo hnisem a začalo opět nanovo růst koníka jsem 8 den nějak zlobila ve výběhu a on se rozběhnul a samovolně mu to prasklo a opět výlítlo tak štamprle hnisu, na další den opět zalepeno hnisem asi další týden to opět rostlo ale koník byl už normálně využívaný pod sedlo a tak vždycky venku to při pohybu ruplo a vystříkal hnis, takhle asi 3dny po sobě až pak už trochu tekla jen krev a to bylo znamení, že už tam není hnis a postupně se to začalo zatahovat a zarůstat. Ale fakt si musela příroda poradit sama protože koník byl jak smyslů zbavený nemohla jsem se na to místo ani pohledem mrknout, jinak bylo zle. A ještě dlouho po tom co mu to zarostlo srstí tam měl jako promáčklinu a vadilo mu když jsem mu na to sahala, ale už je to rok a půl co se to stalo a už nemá ani ten důlek ani jiná barva srsti nenarostla. Pěkně se to zpravilo.

15.3.2013 14:01
veer

XXX.XXX.10.32

marion108 napsal(a):
On ti řekl vymačkávat a nebyl se na to podívat?... No osobně bych z tohoto měla strach...

Slečna psala vyČkávat nééé vymačkávat!

15.3.2013 14:06
veer

XXX.XXX.10.32

veer napsal(a):
Měla jsem to u koně a hnus, hnus. Fakt s tim nic nenaděláš než čekat a čekat. Můj kůň si to taky nenechal ošetřit takže to zůstalo na přírodě a musel si kůň poradit sám.
Stalo se po inj. udělala se boule která rostla byla snad jak vejce obří, hřálo to asi za týden si to kůň začal dřít do krve zubama (taky to měl na zadku), tak jsem to ošetřila betadinou, ale bylo to šílený. Vet to musel rozříznout malím skalelem (já byla šílená strachy a histerčila jsem, že tam bude mít jizvu, ale nic takového) vet udělal jen malinký řez max 1cm a vylítlo na něj pomalu štamprle hnisu, musela jsem to proplachovat desinfekcí, ze začátku to šlo i když to byl boj, ale za 3dny si na to už nedal ani sáhnout. Při každým propláchnutí napřed vylítl hnis a pak vyjela i desinfekce no hnus a furt to nepřestávalo, 4dne už si kůň nedal ani sáhnout a jak jsem se přiblížila k zádi, tak po mě (jinak milionovej kůň) začal i pálit. Tak mi vet řekl, ať to hold nechám, protože bych koně musela denně sedovat aby se nechal ošetřit. Místo se zalepilo hnisem a začalo opět nanovo růst koníka jsem 8 den nějak zlobila ve výběhu a on se rozběhnul a samovolně mu to prasklo a opět výlítlo tak štamprle hnisu, na další den opět zalepeno hnisem asi další týden to opět rostlo ale koník byl už normálně využívaný pod sedlo a tak vždycky venku to při pohybu ruplo a vystříkal hnis, takhle asi 3dny po sobě až pak už trochu tekla jen krev a to bylo znamení, že už tam není hnis a postupně se to začalo zatahovat a zarůstat. Ale fakt si musela příroda poradit sama protože koník byl jak smyslů zbavený nemohla jsem se na to místo ani pohledem mrknout, jinak bylo zle. A ještě dlouho po tom co mu to zarostlo srstí tam měl jako promáčklinu a vadilo mu když jsem mu na to sahala, ale už je to rok a půl co se to stalo a už nemá ani ten důlek ani jiná barva srsti nenarostla. Pěkně se to zpravilo.

Jo a to buď ráda že se to nestalo v létě kdy lítaj mouchy a mohli by zanést sajrajt. Já to bohužel měla uprostřed léta kdy byly i 30stupňový pařáky a mouchy lítaly o sto šest. Tak jsem koníkovi udělala takovou obří náplast pomalu přes půl zadku, protože malou by si ani dá nenechal. V lékárně jsem koupila takovou gázu rozměr asi 40x40cm a čtverec jsem oblepila černou širokou kobercovkou a plácla jsem mu to na srst, a tu gázu jsem polila trochu odvarem s řepíkový natě. Nevím jestli mu to nějak pomohlo, ale hlavním cílem bylo aby mu do toho mouchy nenakladly vejce a nebo infekci. Tenhle flastr přežil dokonce i vyválení. Ale na noc jsem to vždycky do stáje sundala aby to taky volně dýchalo, ale přilepené to muselo mít vůli jinak z toho kůň šílel když se to přímo dotýkalo tý boule.

15.3.2013 14:31
marion108

XXX.XXX.175.6

veer napsal(a):
Slečna psala vyČkávat nééé vymačkávat!

Jo ták... nějak jsem si to špatně přečetla...

15.3.2013 14:43
alena1

XXX.XXX.8.137

veer napsal(a):

Tak kobylka má stejné reakce. Bojím se o ní, ale bude si muset poradit sama. Chtěla jsem se zetpat, zda jste dávala nějaké minerály?

15.3.2013 15:11
veer

XXX.XXX.9.1

alena1 napsal(a):
Tak kobylka má stejné reakce. Bojím se o ní, ale bude si muset poradit sama. Chtěla jsem se zetpat, zda jste dávala nějaké minerály?

Jako myslíte na tu bouli aby se to urychlilo nebo jak? Co se týká krmiva, tak to jsem neměnila. Nedalo se dělat vůbec nic. Jedině co se dalo to ještě nebyl koník tak šílenej, tak že mu to vet nařízl. Ale i tak jsem ho už u toho musela mít uvázaného na pevno ve stáji v rohu aby nemohl dopředu ani na couvačku , já mu držela nohu a přítel mu podstrčil kýbl s nakrájenou mrkví a vet v rychlosti řízl. Zacákaný od hnisu jsme byli všichni a ten den si to už ani propláchnout nenechal až další den až byl trochu vyklidněnej že nevidí veta, ale bez tak to bylo dílo. A pak už se to nedalo ani stříkačkou vypláchnout, to jsem koně honila jak blbýho po kruhu aby se trochu unavil ale prd platný. Reakce se stupňovali až byl vyloženě taky agresivní. Já byla zoufalá, že to nemůžu vyplachovat jak vet nařídil a trvalo to šíleně dlouho snad 14dnů než to narostlo a kůň si to rozhryzal a pak dalších 14dnů - 3týdny co z toho furt samovolně tekl hnis. Vet pak sám řekl, když jsem řekla, že to v pohybu samo prasklo ať začnu koně jezdit pokud bude jezditelný, že jak se ty svaly svrašťují a nabývají, že to pumpuje ten hnis ven samo. Tak jsem pak začala jezdit a to tak jediný asi pomohlo nejvíc. Ale jinak se nedalo nic kůň byl schopnej se umlátit když jsem ho přivázala podívala se na místo a ve volnosti jsem neměla šanci.

15.3.2013 15:14
veer

XXX.XXX.9.1

Ještě k tomu naříznutí, nechala jsem to veta naříznout až když bylo už okem patrné, že je to velký množství hnisu. Tím, že si koník odrbal v tom místě srst, tak bylo pod kůží patrné žlutavé velké místo v té bouli.

15.3.2013 15:16
veer

XXX.XXX.9.1

veer napsal(a):
Ještě k tomu naříznutí, nechala jsem to veta naříznout až když bylo už okem patrné, že je to velký množství hnisu. Tím, že si koník odrbal v tom místě srst, tak bylo pod kůží patrné žlutavé velké místo v té bouli.

A ještě první před naříznutím aby se ujistil že je to skutečně hnis v rychlosti píchnul růžovou nesilnější jehlu, když vyjel hnis, jak se potvrdilo tak řízl.

15.3.2013 15:25
alena1

XXX.XXX.8.137

Právě, že už je pozdě aby to řízl, pač si myslím, že by ze stáje udělala kůlničku na dříví. Minulý víkend, litála po zahradě, pak to začolo téct ale zároveň začala kulhat a sotva došla do stáje. Zkusím ji zas prohnat a uvidíme. Na levé straně to prosklo a byl pokoj, už to má skoro zahojené, ale ta pravá strana mi dělá větší a větší starosti.

15.3.2013 15:30
veer

XXX.XXX.9.1

alena1 napsal(a):
Právě, že už je pozdě aby to řízl, pač si myslím, že by ze stáje udělala kůlničku na dříví. Minulý víkend, litála po zahradě, pak to začolo téct ale zároveň začala kulhat a sotva došla do stáje. Zkusím ji zas prohnat a uvidíme. Na levé straně to prosklo a byl pokoj, už to má skoro zahojené, ale ta pravá strana mi dělá větší a větší starosti.

Jj, můj taky lehce pajdal. Já to měla jen na jedné straně. To vás teda upřímně lituju, když to má koník na obou stranách. No jako bylo to šílené a trvalo taky dlouho. Leda to zkusit jen tak jakože kolem koníka projdete a prd mu jí tam. Nesoustředit se a jak uděláte hnisu cestu ven tak už to půjde samo. Ale jestli vám to už jednou prasklo, tak koníka vemte třeba na lonž nebo ať běhá po výběhu a ono si to najde cestu ven. Já už bych to nechtěla znovu zažít, bylo to fakt peklo. A já z toho histerčila už taky jak to trvalo dlouho.

15.3.2013 16:12
suszenka

XXX.XXX.135.79

Co tak to zkusit ošetřit ze hřbetu koníka? Jednoho takovýho sme měli. ze země na sebe nenechal šáhnout a zabíjel by, jen aby se k němu nikdo nepřiblížil. Měl takovouhle hnisavou bouli kousek za kohoutkem, asi si tam něco píchnul. Jediný řešení bylo bez sedla vyskočit na koně a tam se mu v tom rejpat. moc se mu to nelíbilo a asi dvakrát (z těch 3 týdnů) dokonce ošetřovatelku shodil. Nevzdala to. Ale bylo to mnohem lepší než ošetřovat ze země, kdy kůň veděl že se bude něco dít a dělal bordel automaticky.

15.3.2013 16:28
alena1

XXX.XXX.8.137

Myslím, že by mi zabila i tak. Je mi jí strašně líto..

15.3.2013 17:34
anobbona

XXX.XXX.84.113

a co fajka nebo řetízek pod horní pysk.....
já to teď měla u kobyly na hlavě, udělala se jí píštěl mezi ušima a vytíkal z toho hnis. Začalo to loni před prázdninama a je to 14 dnů co konečně přestal hnis vytékat a zatáhlo se to. Kobyla byla i na operaci aby se udělala díra zespod a mohl hnis vytékal lépe, ale nepovedlo se. Měla to moc blízko ucha a v nervech, tak se do toho nedalo hrabat. Několik měsíců se to vyplachovalo dezinfekcí, dostávala léky, až teď na zimu se to už nechalo být a teď konečně se to zahojilo. Někdy bylo ošetřování v klidu, někdy se musela použít faja nebo chytnou za ucho

15.3.2013 19:05
veer

XXX.XXX.9.224

anobbona napsal(a):
a co fajka nebo řetízek pod horní pysk.....
já to teď měla u kobyly na hlavě, udělala se jí píštěl mezi ušima a vytíkal z toho hnis. Začalo to loni před prázdninama a je to 14 dnů co konečně přestal hnis vytékat a zatáhlo se to. Kobyla byla i na operaci aby se udělala díra zespod a mohl hnis vytékal lépe, ale nepovedlo se. Měla to moc blízko ucha a v nervech, tak se do toho nedalo hrabat. Několik měsíců se to vyplachovalo dezinfekcí, dostávala léky, až teď na zimu se to už nechalo být a teď konečně se to zahojilo. Někdy bylo ošetřování v klidu, někdy se musela použít faja nebo chytnou za ucho

No než abych koni dávala řetízek na dáseň to radši ať si s tím poradí sám. Ono když budete koni denně dávat fajfku dvakrát tak pak uvidíme jaký s nim budete mít vztah. Můj kůň fajfku měl 2x a nesl to hodně těžce a moc dobře si to pamatuje na nos by si ani takhle sáhnout nenechal aby se dala fajfka nandat. Protože to kdysi posrala blbá nezkušená veterinářka.
Ještě jsem neslyšela že by se píštěl udělal jen tak z ničeho nic, většinou má nějaký původ v mechanickém zranění apod.

16.3.2013 08:26
lucky

XXX.XXX.27.76

Je mi kobylky líto, umím si představit jak ji to asi bolí. Tu moji mi jeden vet kdysi napíchnul špatně do krku, když ji v anafylaktické šoku nebyl schopný se trefit calciovkou do žíly, tak ji to vrazil do svalu na krku smajlík. Měsíc jsem léčila na píchnutý hnisavý krk, kobča si prošla strašnými bolestmi a navíc vet se bál ji to i ošetřit, protože kobyla ho nesnášela a já musela všechno sama... (zajímavé, že jiný vet s ní nemá problém) Takže jsem ji to sama propichovala, vymačkávala. Naštěstí mi holka věří a nechá si všechno i když u toho trpí jako zvíře.
Ale zpět k bouli..nám pomohla Ichtyová mast. Vytahuje hnis z hloubky a postupně to samo začne prosakovat ven. Měla jsem ji namíchanou z lékárny v kelímku, protože byla větší spotřeba, ale pomohlo to. Jinak dodnes máme na krku v tom místě ve svalu prohlubeň smajlík

16.3.2013 18:09
anobbona

XXX.XXX.84.113

veer napsal(a):
No než abych koni dávala řetízek na dáseň to radši ať si s tím poradí sám. Ono když budete koni denně dávat fajfku dvakrát tak pak uvidíme jaký s nim budete mít vztah. Můj kůň fajfku měl 2x a nesl to hodně těžce a moc dobře si to pamatuje na nos by si ani takhle sáhnout nenechal aby se dala fajfka nandat. Protože to kdysi posrala blbá nezkušená veterinářka.
Ještě jsem neslyšela že by se píštěl udělal jen tak z ničeho nic, většinou má nějaký původ v mechanickém zranění apod.

a to já bych tu faju dávala i 10x za den, když by to mělo pomoct. Nějak se kůň ošetřit musí, ne vždy je dobré to nechat na "přírodě". S nasazováním faje nemám problém, používám ji na koně běžně, pokud je potřeba koně mít opravdu pod kontrolou na ošetření, to samé ji klidně použiji na koně co sebou mlátí při strouhání a je nebezpečný jak sám sobě, tak lidem......
Píštěl se udělala z ničeho nic, kobyla neměla žádné zranění ani pokud vím úraz, ale mohla se bouchnout mezi uši, mohla si tam zapíchnout trn, mohl ji kopnout jiný kůň, také s ní její majitel mohl někde pod sedlem narazit....kdo ví, teď už to nikdo nezjistí

16.3.2013 18:59
impipi

XXX.XXX.220.76

Já bych zkusila pomalu jí prostě hladit po celém těle jeden, dva, tři dny a postupně se jí přibližovat k té ráně a občas jí přes to jen přetřít lehoulince rukou, než si uvědomí, že jí nic neděláte, prostě dělat jako by nic.. a pak bych jí to zkusila namazat nějakou mastí co tahá hnis ven, nějakou černou mast a nebo višňovku, jsou to ty nejlepší masti na uzavřené hnisavé vředy.. Pak to samo praskne a vyleze ven..
Bohužel je tu problém s tím, že se nechce nechat ošetřit, ale chce to trpělivost a opravdu pomalu a jen tak jakoby mimochodem se jen lehce dotknout, aby jí to nebolelo..
Hodně štěstí!smajlík

16.3.2013 20:50
veer

XXX.XXX.22.96

anobbona napsal(a):
a to já bych tu faju dávala i 10x za den, když by to mělo pomoct. Nějak se kůň ošetřit musí, ne vždy je dobré to nechat na "přírodě". S nasazováním faje nemám problém, používám ji na koně běžně, pokud je potřeba koně mít opravdu pod kontrolou na ošetření, to samé ji klidně použiji na koně co sebou mlátí při strouhání a je nebezpečný jak sám sobě, tak lidem......
Píštěl se udělala z ničeho nic, kobyla neměla žádné zranění ani pokud vím úraz, ale mohla se bouchnout mezi uši, mohla si tam zapíchnout trn, mohl ji kopnout jiný kůň, také s ní její majitel mohl někde pod sedlem narazit....kdo ví, teď už to nikdo nezjistí

Tak to já jsem moc velká cíťa na tohle zvlášť když vím jak mi veterinářka zmrvila koně tímhle (i když nejen tím). Není kůň jako kůň. Můj koník je třeba abnormálně vzrušivý a stačí když mu zajedu lehce rukou na nozdry a ví že bych ho mohla za ten pysk chytit, tak hned hlavou cukne. A to jako nemám šanci, takže než abych si takhle dobrovolně vytvářela zle, to se fajfce raději vyhnu. Můj kůň jinak snese jakékoliv ošetření, ale tohle je fakt sviňstvo a je to asi těm koním extrémně nepříjemné. Ale na tom zadku se mi to prostě vyplatilo, že se kůň hýbal pod sedlem. Masti jsem zkoušela taky různé, ale to prostě nejde. To se jen jeden podíval a třeba že jsem to chtěla udělat jen rychle nenápadně, prostě můj kůň ten pohled cítil. Stejně když jsem mu lepila ten flastr, musela to být velká plocha, protože kdybych se přiblížila k tomu místu, tak by vyletěl z kůže. Už to polití toho flastru tím odvarem z řepíku bylo taky něco jak cítíl že ta gáza dolehla na to místo. Ale v rámci udržení čistoty a zamezení much jsem mu to takhle v létě zalepovala.

19.3.2013 16:35
alena1

XXX.XXX.8.137

Huráááá, dnes boule praskla. Ještě aby se to zahojilo, než začnou lítat mouchy. Děkuji všem za zkušenosti, docela ráda bych na tuto zkošenost zapomněla. Trpěla jsem s kobylkou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík