Dobrý den, chtěla jsem vás všechny koňáky poprosit jestli byste mi poslali několik názorů na metodu strasser - úprava kopyt.
A také jsem se chtěla dozvědět co přesně tato metoda úpravy kopyt obnáší, jak se provádí, jak to vypadá atd. Prostě vše o metodě strasser.
Za všechny odpovědi jsem vděčná
K
Dalo by se říct, že prvotní vize metody podle Strasser je stejná jako u ostatních úprav.
Tedy: pokud není třeba a kopyto je dostatečně a rovnomněrne obrušováno úprava kopyt není třeba (to ovšem v našich podmínkách není možné, neboť i při ideálním ustájení máme vesměs měkké travnaté pastviny)
To v čem se tato metoda liší je úhel dle kterého se upravuje kopyto - udává 30° ovšem s nutností přihlédnout na typ kopyta daný plemenem koně (ten se odvíjí od toho, v jakém prostředí bylo plemeno vyšlechtěno, úzká pěvná kopyta mají koně vyšlechtěné v oblastech s tvrdým terénem, zatímco měkčí a širší kopyta mají koně z oblastí podmáčenějších a měkčích.)
Důvodem udržování tohoto úhlu je správná poloha kopytní kosti - což je vodorovně s povrchem.
I když tedy Strasser udává optimální úhel - také říká, že se nedá bezvýhradně dodržovat.
Aneb strouhat koně podle pravítka je hloupost.
Strasser, tedy má stejný cíl, jako ostatní lidé zastávající přirozené úpravy kopyt (úpravy bez podkov).
Problémem v této metodě však je - jak jí provozuje Vydra (a netroufám si tvrdit, neboť nemám dostatečné informace, zda jeho metody potvrzuje i Strasser) že strouhá koně příliš hluboko.
Zákledem jakékoli úpravy bosých kopyt je že musí být NEINVAZIVNÍ.
Strouhat koně hluboko a do krve, tak jak to dělá Vydra je bezpochyby špatné a jedná se o týrání.
Nemělo by to však být důvodem, abychom na veškeré názory Strasser nahlíželi jako na špatné. Její názory na ustájení koní atd. přináší velmi často správné informace.
Bohužel je spousta lidí, kteří úpravu kopyt provádějí špatně, ať už za to může nedostatek informací, nebo informace mylné.
Metodu Strasser jako celistvou, bych na svého koně nikdy nepraktikovala. Vydrovy bych úpravu zakázala. Ale nerada bych se kvůli této aféře uzavřela objektivním informacím a názorům.
Hlavní problém se kterým jsem se osobně setkala co se týče "Strasserovců" je ten, že jejich cílem je zachovat funkčnost kopytního mechanismu a s tím spojenou citlivost díky které kůň "hmatá" povrch po kterém chodí( tzn citlivost musí být zachována). Každý jiný "strouhač" se snaží o pravý opak - čím míň toho kůň přes bosé kopyto ucítí tím líp chodí.
Mohu přispět poznatky z praxe, tedy jak dopadli koně, strouhaní podle Vydry - po několika letech krvavého strouhání koně pomalu už ani jiskru v oku nemají. Nezvládají přechod z měkkého na tvrdé, kdy ani po pěkném novém asfaltu nechtějí jít, derou se na trávu, za každou cenu, jít po kamenité cestě - horor, koně jdou úplně ztrápení, nevědějíc, na kterou nohu pajdat dřív. Neustále se u nich objevují abscesy a záněty v kopytech. Nějaké delší tůry jsou pomalu možné tak maximálně v zimě, když je všude sníh, jinak jsou kopyta né že citlivá, ale nehorázně přecitlivělá, ale po trávě zvládnou i cválat :)). Tedy po možnosti s těmito koňmi pracovat vím, že tuto metodu bych na svého koně rozhodně nepoužila, avšak domnívám se, že je při dočasném používání schopna pomoci koním s různými pohybovými problémy, ale není to nic pro zdravého koně, toť můj názor. .... no vlastně stačí se podívat na videa Vydrovích koní na youtube, tak přesně to pak totiž v reálu opravdu vypadá.