Prosím hledám jakékoliv informace o koni LEON. Je to ČT, rok narození 1996, tmavý hnědák. Zajímalo by mě, co dělal v minulosti, co si zažil atd. Máme ho u nás - majitelka ho dostala zdarma s tím, že si ho musí přeléčit. Koník má špatné koleno, kulhá, v tom by nebyl až takový problém, veterinář říkal že se to dá zvládnout. Větší problém je v tom, že koník má trauma nastupovat do vozíku, má trauma z veterinářů, ale takové, že se nedá vůbec vyšetřit, má trauma z čehokoliv co mu chci udělat (podat odčervovací pastu, nebo když něco - cokoliv držím v ruce a přibližuji se tím k němu..) Veterinář říkal, že mu musel někdo něco hodně špatného dělat nebo s ním zacházet fakt extrémně. Tak bych poprosila, kdyby opravdu někdo něco věděl. Přikládám foto koně. Děkuji předem
Helena33

XXX.XXX.62.56
Jednoho Leona jsem znala, byl u nás před x lety na chvilku ustájen, exteriérem by odpovídal. Má v průkazu zapsáno že ho vlastnila Veronika (příjmení si už bohužel nepamatuju -Praha) . Ale zdravotním stavem by bohužel odpovídal. Helena
Průkaz jsem poslala na přepis, takže ho momentálně nemám u sebe. Hned jak dojde tak se podívám. Nevím co s ním koníka chodí každý týden píchat veterinář, kvůli tomu koleni a kůň je totálně agresivní, kouše po nás, vyvádí, staví se na zadní, řádí... nereaguje na zakroucený jazyk, ani ucho, nereaguje ani na zklidňující pastu. dnes jsem mu podala dvojitou dávku a prostě nepůsobí to na něj
fajku na pysk je nemožné dát, dali jsme mu ji dnes po dlouhé námaze na ucho a to "trochu" pomohlo, ale stejně dělal caviky. Nevím co s ním, pomůže PNH? půjde nějak tento koník vůbec spravit? prosím poraďte..
centena
napsal(a):
Průkaz jsem poslala na přepis, takže ho momentálně nemám u sebe. Hned jak dojde tak se podívám. Nevím co s ním koníka chodí každý týden píchat veterinář, kvůli tomu koleni a kůň je totálně agresivní, kouše po nás, vyvádí, staví se na zadní, řádí... nereaguje na zakroucený jazyk, ani ucho, nereaguje ani na zklidňující pastu. dnes jsem mu podala dvojitou dávku a prostě nepůsobí to na něj
fajku na pysk je nemožné dát, dali jsme mu ji dnes po dlouhé námaze na ucho a to "trochu" pomohlo, ale stejně dělal caviky. Nevím co s ním, pomůže PNH? půjde nějak tento koník vůbec spravit? prosím poraďte..
Já jsem toho názoru, že napravit jde každý kůň, jen to chce hodně času a hodně trpělivosti... Sama jsem si vzala takového koníka a trvalo asi týden, než jsem se k němu mohla přiblížit aniž by útočil, pak už to šlo v celku rychle, ale zvykl si na ošetřování pouze mojí osobou a další půl rok trvalo než k sobě pustil veta, kováře atd., jeden chudák skončil nakopaný v keři... Nicméně po roce už to v celku šlo, ale do sedla pustil jen pár lidí, kterým fakt věřil.
Pokud chcete koníka skutečně napravit, tak zapomeňte na kroucení jazyka, uší, pysků a dávání fajfky... chce to hodně času a klid a chválit za každý malý pokrok. Otázkou teď je, že pokud potřebuje intenzivně ošetřovat a léčit, tak je to problém, v tom případě bych zkusila na píchání zakrýt oči nebo jiné finty, ale rozhodně mu nepůsobit žádnou bolest, tím situaci ještě zhoršíte...
Já jsem toto řešila tím způsobem, že jsem koníka pustila prostě na velké pastviny do stáda a tam ho týden nechala, po týdnu jsem denně ve stejnou hodinu chodila do ohrady a zjišťovala na jakou vzdálenost mě bez problémů pustí a neřeší moji přítomnost, takto jsem si pak sedla a četla si, čtvrtý den už jsem mohla být na metr od něj a dát mu z ruky mrkvičku, což se mu velice líbilo a pak postupně krůček po krůčku, bylo to jak balancovat na tenkém ledě a nesměla jsem nikdy přetáhnout strunu... za týden si nechal připnout vodítko a pak postupně čištění vodění, sedlání atd... šlo to, ale pomalu a když jsem třeba brala zadní nohy tak se šklebil, ale věděl, že už mu nic nehrozí... problém byli cizí lidi, ale i na ty si zvykl.
PHN je fajn, když je správně chápána a správně prováděna, jenže i když přečtete všechny knihy a projezdíte všechny kurzy, tak vám nedají to co k nápravě takového koně potřebujete a to je hromada citu a umění pozorovat, důslednost, naprostá sebejistota, když po tom koni něco chcete. Zjistit, co mu vadí, co ho konkrétně dráždí, jestli má opravdu strach nebo je prostě extrémně dominantní a nevychovaný... Mně všichni tvrdili, že je to nevychovaný magor ať ho vrátím, a já se nedala a zjistila, že to co dělá nedělá proto, že chce ublížit, ale proto, že má strach a absolutně nevěří lidem. Nikdy jsem pod sebou neměla spolehlivějšího koně, nikdy mi žádný kůň nepracoval tak poctivě, jako právě tento podle ostatních magor patřící do salámu... Pokud si myslíte, že to zvládnete, tak do toho běžte, pokud si nevěříte, tak k sobě zkuste pozvat nějakého profíka jako je vašek bořánek nebo zuzka prokopová...
Takhle po internetu vám nikdo nenapíše, co s ním, protože ho nikdo nevidí a právě tady nám chybí to, že to zvíře nemůžeme pozorovat a zjistit, co se mu asi stalo, co mu kdo dělal... Není třeba se ptát na minulost, protože když člověk dobře pozoruje, tak zjistí i to, co většina bývalých majitelů nepřizná...
Jenže ono je to trochu složitější - koník nemá problém k sobě pustit lidi, vodíme ho na vodítku, čistíme ho, chodí na procházky na vodítku, nechá si strouhat nohy od kováře bez jediného problému, nechá se krmit, vodit, vše, ale jakmile mu chci podat pastu na uklidnění tak začne dělat caviky a jakmile dojde veteriář tak kůň začne dělat bordel. Bohužel mi nemáme na výběr než dat fajku, protože koník jak se okamžitě nezačne ošetřovat tak bude neschopný chodit a bude na tom hůř a hůř... a zakrýt oči a tak - nic nepomáhá, vůbec nic...
centena
napsal(a):
Jenže ono je to trochu složitější - koník nemá problém k sobě pustit lidi, vodíme ho na vodítku, čistíme ho, chodí na procházky na vodítku, nechá si strouhat nohy od kováře bez jediného problému, nechá se krmit, vodit, vše, ale jakmile mu chci podat pastu na uklidnění tak začne dělat caviky a jakmile dojde veteriář tak kůň začne dělat bordel. Bohužel mi nemáme na výběr než dat fajku, protože koník jak se okamžitě nezačne ošetřovat tak bude neschopný chodit a bude na tom hůř a hůř... a zakrýt oči a tak - nic nepomáhá, vůbec nic...
Není neobvyklé, že vám na sedalin nereaguje zklidněním, ona ta pasta je dost nespolehlivá, působí pomalu a v případě velkého stresu prostě nepůsobí vůbec nebo jen velmi málo. Pak bych toho koně prostě sedovala do žíly, to mu ale musí píchnout veterinář, což bude asi problém...
Pak bych zkusila jiného veta, jestli bude reagovat stejně... Opravdu nevím, já měla v okolí tři veterináře a ten můj bral jen jednoho z nich a ještě se na něho šklebil, ale vždycky se to zvládlo... píchnout si uklidňovák nechal relativně v klidu a pak už nebyl problém...
Pokud vám funguje fajfka, tak to prostě dělejte na ní, jestliže je nutné ho ošetřovat, tak je to to nejmenší zlo... Otázka je, jak dlouho si tu faju nechá dávat...
No píchnout mu něco - to je právě ten problém. Kdyby si nechal píchnout něco, tak bych vůbec nic neřešila, protože zatím jediné co se mu dělá, tak se mu píchají nějaké léky do žíly na to koleno právě a to vůbec nejde. Takže proto... A veterináře prej nemá rád žádného, od předchozí majitelky jsem se dozvěděla, že prostě nesnese veterináře, ale už mi neřekla víc, protože upřímně dle mého názoru - ona nic neví, měla ho chvilku. Fajku zná moc dobře a nechce si ji nechat dávat, to už můj vet taky poznal, dala se mu včera na ucho, na pysk to nebylo možné.. Jinak můj vet je opravdu hodně dobrý a nedám na něj dopustit a jsem mu vděčná za tu trpělivost s tímto koněm. Doufám, že se to časem zlepší.
centena
napsal(a):
No píchnout mu něco - to je právě ten problém. Kdyby si nechal píchnout něco, tak bych vůbec nic neřešila, protože zatím jediné co se mu dělá, tak se mu píchají nějaké léky do žíly na to koleno právě a to vůbec nejde. Takže proto... A veterináře prej nemá rád žádného, od předchozí majitelky jsem se dozvěděla, že prostě nesnese veterináře, ale už mi neřekla víc, protože upřímně dle mého názoru - ona nic neví, měla ho chvilku. Fajku zná moc dobře a nechce si ji nechat dávat, to už můj vet taky poznal, dala se mu včera na ucho, na pysk to nebylo možné.. Jinak můj vet je opravdu hodně dobrý a nedám na něj dopustit a jsem mu vděčná za tu trpělivost s tímto koněm. Doufám, že se to časem zlepší.
Pokud máte trpělivého veta a tak nějak to vždycky zvládnete, tak si myslím, že by se to mohlo zlepšit. Určitě bych mu vždycky návštěvu veta spojila s něčím příjemným, asi nejspíš žrádlem... Ale to si myslím děláte...
Jinak si někteří koňáci v okolí pochvalovali toto http://farnam.cz/produkty/pouziti/krmne-doplnky/quietex/ je to i prášku, takže by se nemusel nervovat s pastou a sežral by to rovnou s krmením... Otázka je jestli náhodou nepoužíváte právě tento přípravek, pokud ano nebo je složení stejné jako u vaší zklidňující pasty, tak to pravděpodobně nezabere...
Držím palce ať ho zvládnete přeléčit a ve zdraví to přežijete i vy...
marion108
napsal(a):
Pokud máte trpělivého veta a tak nějak to vždycky zvládnete, tak si myslím, že by se to mohlo zlepšit. Určitě bych mu vždycky návštěvu veta spojila s něčím příjemným, asi nejspíš žrádlem... Ale to si myslím děláte...
Jinak si někteří koňáci v okolí pochvalovali toto http://farnam.cz/produkty/pouziti/krmne-doplnky/quietex/ je to i prášku, takže by se nemusel nervovat s pastou a sežral by to rovnou s krmením... Otázka je jestli náhodou nepoužíváte právě tento přípravek, pokud ano nebo je složení stejné jako u vaší zklidňující pasty, tak to pravděpodobně nezabere...
Držím palce ať ho zvládnete přeléčit a ve zdraví to přežijete i vy...
pro marion108 - ty máš kobylu Marion, ryzka s odznaky, dušná?